Dodaj do ulubionych

Blok czekoladowy-przepis poszukiwany

IP: *.toya.net.pl 30.11.03, 19:05
Witam, liczac na pomoc.
Znalazlam przepis na apetyczny blok czekoladowy-z masa orzechow i migdalow,
na bazie masla, cukru i mleka w proszku.Niestety, w przepisie musial byc
jakis blad, poniewaz nie wyszedl-jest zbyt suchy i rozpada sie.Podejrzewam,
ze podano zbyt wielka ilosc mleka.
Jesli ktos dysponuje sprawdzonym przepisem-bede wdzieczna.
Pamietam, ze w czasach kryzysu moja mama robila taka "oszukana czekolade",
przepis jednak zaginal.
Uprzejmie upraszam o przeszukanie domowych archiwow:)
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: chris Re: Blok czekoladowy-przepis poszukiwany IP: *.icpnet.pl 30.11.03, 20:39
      Takiego przepisu zawsze uzywalismy w mojej rodzinie. Przy czym co ciekawe -
      mojej mamie zawsze wychodzil suchy, bo dodawala wiecej herbatnikow i bakalii, a
      mi taki mokry, bo dawalam powole herbatnikow (no moze 2 paczki i nie kruszylam
      ich za bardzo - bo wtedy tez jest bardziej suchy) i zawsze na wszelki wypadek
      mialam goraca wode na wypadek gdybym stwierdzila ze jednak za gesty. A, i moja
      mama nie lubila mojego bloku i vice versa:-) Teraz niestety rzadko juz go
      robie - te kalorie...
    • Gość: at Re: Blok czekoladowy-przepis poszukiwany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.03, 16:44
      hellio podała niedawno - adres poniżej (wprawdzie zaczyna się od ciasteczek
      owsianych, ale blok czekoladowy, zwany przez niektórych salcesonem ;), też się
      pojawił)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8537721&v=2&s=0:)
      • hellio Re: mleko w proszku 01.12.03, 21:29
        dot. mojego przepisu powyżej - zawsze jak sobie o nim przypominam, martwię się,
        że użyjecie "nie tego" mleka. To nie może być instant czy jakaś odżywka czy
        inny wynalazek, tylko mleko w proszku w dawnych czasach zwane "niebieskim".
        Dawno temu w takich niebieskich kartonikach (młodzież nie ma prawa pamiętać),
        potem długo w ciemnoniebieskich plastikowych torebkach z białym napisem "mleko
        w proszku pełne". Teraz zakupiłam w torebce papierowej (powlekanej w środku),
        niebieskiej ze szklaneczką i biszkopcikami- mleko w proszku pełne Mlekovity,
        cena 5,80, przetestowałam i jest jak najbardziej ok. Tylko te kalorie!!!
        Usiłowałam policzyć, to idzie w setki (jeden "plasterek"). No, ale zawsze jest
        coś za coś. Pooszczędzajmy kalorie w adwencie! Pozdrawiam, H
    • Gość: Ania B. Re: Blok czekoladowy-przepis poszukiwany IP: 5.5.* / 80.58.33.* 01.12.03, 20:01
      Smak pamietam do tej pory z czasow dziecinstwa, a moja Mama robila to tak:

1 paczka margaryny
      2 szklanki cukru
      0,5 szklanki wody letniej
      3 lyzki kakao
      1 paczka mleka w proszku

Margaryne, cukier i wode gotowac na malym ogniu. Po zagotowaniu odstawic na 10
      min., nastepnie wsypac kakao i mleko w proszku. Wymieszac i wylozyc na blache.

Pamietam, ze wtedy bylo takie mleko W NIEBIESKIJ TOREBCE (niestety nie pamietam
      pojemnosci), takie najzwyklejsze i wlasnie tego zawsze uzywalysmy. Teraz na
      pewno mozna kupic podobne...

Pozdrawiam,
      Ania B.
    • Gość: Nina Re: Blok czekoladowy-przepis poszukiwany IP: *.toya.net.pl 01.12.03, 22:52
      Uprzejmie dziekuje i mimo adwentu chyba popelnie grzech obzarstwa:)
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka