Gość: Meg IP: *.icpnet.pl 28.01.02, 14:33 Szukam najlepszego przepisu na tę pyszność!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sawa Re: Torcik Tiramisu! IP: 157.25.128.* 28.01.02, 14:40 Polecam ostatni numer miesięcznika "Kuchnia" - chyba tam widziałam przepis na tiramisu. Pozdrawiam Sawa Odpowiedz Link Zgłoś
markowi Re: Torcik Tiramisu! 06.02.02, 18:57 Nie czytałem w żadnej, ale mieszkam w centru przy rondzie BABKA jest cukiernia. Kubiłem owy torcik. Jakie wrażenia. Po prostu pycha!! Rozpływa sie w ustach! Nie jest on tani, ale go polacam , wszystko-pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: Torcik Tiramisu! IP: *.chello.pl 28.01.02, 16:26 Można robić w oddzielnych salaterkach (np. na wysokiej nóżce b. ładnie wyglądają), można w jednej dużej. Biszkopty nasączyć naparem z kawy, ułożyć w salaterce, na nie nakładać krem ze zmiksowanego serka mascarpone z żółtkami oraz likierem amaretto (dla dzieci albo nie tolerujących alkoholu można dać tylko zapach migdałowy). Na to znów biszkopty i krem. Posypać ciemnym kakao (w dużej salaterce, można je posypać w paski albo kratkę nakładając na wierzch paski wycięte z papieru, sypiąc kakao między nimi). Przetrzymać w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: Torcik Tiramisu! IP: *.icpnet.pl 28.01.02, 20:01 Dziękuję za odpowiedzi! Mam nadzieję, że serek mascarpone dostanę w kazdym sklepie?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katerina Re: Torcik Tiramisu! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 21:28 Raczej tylko w supermarketach.Ok 13 zł opakowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Re: Torcik Tiramisu! IP: 213.77.91.* 29.01.02, 13:31 Ja oprócz serka daję jeszcze bitą śmietanę. Poza tym polecam mój patent, który co prawda nie jest cechą charakterystyczną tiramisu: grubo posiekana gorzka czekolada do kremu i na wierzch. Mniam, nie jest wtedy takie słodkie. Zamias Mascarpone (drogi i nie zawsze mam pod ręką) dawałam serek śmietankowy homo Bakomy (superpuszysty)... Mniam, chyba zrobię na weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Torcik Tiramisu! IP: 62.233.144.* 09.02.02, 14:43 Lepiej nie rob z biszkoptow - ciastek, bo za mocno nasiakaja. Mozna kupic spod do tortu lub samemu upiec biszkopt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Re: Torcik Tiramisu! IP: 213.77.91.* 11.02.02, 09:53 Ja robiłam z biszkoptów, ale takich podłużnych Jutrzenki, bo okrągłe faktycznie za mocno nasiąkają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorot Re: Torcik Tiramisu! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 15:34 Serek Mascarpone w każdym Hipermarkecie Np Geant, ok 13 zł za opakowanie, na którym zresztą zdażają się przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Torcik Tiramisu! 02.03.02, 10:52 tak na pewno w każdym - nawet w Wąchocku Q! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Torcik Tiramisu! IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.02, 09:04 Podaje jeszcze jedna wersje tym razem mniej kaloryczna: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/4 l chudego mleka 120 g cukru 250 g chudego serka homogenizowanego 3 bialka 24 biszkopty podluzne 150 ml zimnego Espresso lub bardzo mocnej kawy 2 lyzki kakao Ugotowac budyn z mlekiem i 40 g cukru. Ostudzic. Serek z pozostalym cukrem zmiksowac, polaczyc z budyniem. Bialka ubic na pianei polaczyc z masa budyniowa. Biszkopty ukladac w naczyniu (kazda warstwe pokropic kawa) na zmiane z kremem - ostatnia warstwa powinien byc krem. Posypac kakao. Wstawic do lodowki na 3 godziny. Do kremu mozna dodac 2 cl koniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: Torcik Tiramisu! 28.02.02, 21:11 najlepzy jaki znam przywiozlam sobie z Wloch. Jest na prawde prosciutki. Mascarpone 250g - i musze Cie uprzedzic zadna Toska sie go nie zastapi - probowalam, ten serek jest tak inny, ze nie da sie go sprepasowac. Tlusty o bardzo delikatnym smaku. Jajka 3 sztuki, bardzo mocny napar z kawy, troche cukru, ale troszke!! ser wymieszany , ubity z cukrem, zoltkami i piana z bialek. Ukladasz kolejno warstwe namoczonych w kawie biszkoptow - mozna to zrobic w salaterce z biszkopcikow, ale tylko tych dlugich!! wersja bardziej mokra do jedzenia lyzeczka, albo w formie tortu - wtedy biszkopt pieczony najlepiej samemu wersja do krojenia. Czyli jeszce raz biszkopty zalane kawa, serowa masa przygotowana jak wyzej, gorzkie kakao pudrowe do posypania i jeszcze raz biszkopty z kawa, ser, kakao. Schlodzic w lodowce ze 3 godzinki i mniami!! czasem biszkopty wylaza przy jedzeniu i w tym ich urok! natomiast zaden znany mi Wloch nie dodawal likierow czy zapachow do tiramisu, ale czemu nie? smacznego faq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Torcik Tiramisu! IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 01.03.02, 13:52 a jak do tych pysznosci z surowymi jajkami ma sie salmonella.mam okropna ochote na taki torcik ale wizja dzieci skrecajacych sie w bolach troche mnie zniecheca...co trzeba zrobic,zeby sie tej zarazy ze skorupek pozbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Re: Torcik Tiramisu! IP: 213.77.91.* 01.03.02, 14:00 Sparzyć je wrzątkiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Torcik Tiramisu! IP: *.we.client2.attbi.com 23.04.02, 03:42 Gość portalu: Kim napisał(a): > Sparzyć je wrzątkiem.. Prosze o wyjasnienie: jak sparzanie (calych, rozumiem) jajek zapobiega salmonelli? Rozumiem, ze jest to bakteria rozwijajaca sie w srodku, w zoltku. Zdaje sie , ze proteinke lubi. Czy sie myle ? Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Torcik Tiramisu! 23.04.02, 09:13 Gość portalu: kluba1 napisał(a): > Gość portalu: Kim napisał(a): > > > Sparzyć je wrzątkiem.. > > Prosze o wyjasnienie: jak sparzanie (calych, rozumiem) jajek zapobiega > salmonelli? Rozumiem, ze jest to bakteria rozwijajaca sie w srodku, w zoltku. BAkterie salmonelli siedza na skorupie (gina przy sparzaniu) i w srodku (trzeba ugotowac). Dlatego co bojazliwsi rezygnuja z majonezu i kogla mogla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Re: Torcik Tiramisu! IP: 213.77.91.* 23.04.02, 14:35 O ile mi wiadomo, są tylko na wierzchu!! Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Torcik Tiramisu! 23.04.02, 14:59 Gość portalu: Kim napisał(a): > O ile mi wiadomo, są tylko na wierzchu!! Podobno nie tylko. Czytalam na tem temat artykul w prasie i przyswoilam sobie taka wiedze. Odpowiedz Link Zgłoś
faq bezpieczne tiramisu 02.03.02, 09:29 ja tez sparzam wrzatkiem, zalewam umyte jajka na 15 sekund wrzatkiem, raczej nie za dlugo bo sie zacznie scinac bialko :)) no i oczywiscie nie kisze go w lodowce przez nastepny tydzien :) smacznego f Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: błękit Re: Torcik Tiramisu! IP: *.kwb / 192.168.20.* 22.04.02, 14:08 Tiramisu, hmm pycha :-)) Ja torcik ów wiedziona doświadczeniem, robię po swojemu, . Potrzebne są dwa opakowania biszkoptów wyborowych(uwaga niektóre mają smak lekko cytrynowy). Przygotowuję sos do maczania biszkoptów: 2 łyżki kakao + 1/4 szklanki mleka + 2 łyżki cukru + 4 łyżki kawy rozpuszczone w szklance wody - po wystygnięciu dodaję brendy (50ml) Następnie przygotowuję masę: śmietana 18% + 1 śnieżka + 1 opakowanie cukru waniliowego + serek śmietankowy np. Ostrowia. Ubijam wszystko razem i dodaję żelatynę (1 łyżeczka na 1/8 szklanki wody). Biszkopty maczam w sosie, układam w szklanym płaskim naczyniu, smaruję masą śmietanową. Czynność powtarzam. Wierzch posypuję rozpuszczalnym kako, lub startą gorzką czekoladą. Pyyyyyychaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: Torcik Tiramisu! IP: 2.3.STABLE* / 172.30.7.* 06.09.02, 14:08 a co z salmonellą? nie boisz się??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Ale ile tych żółtek do kremu na np. 8 salaterek? IP: *.chello.pl 01.03.02, 21:06 Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: Ale ile tych żółtek do kremu na np. 8 salaterek? 02.03.02, 09:33 z trzech jajek wychodzi mi 6 pucharkow, a wlasciwie takich szerokich szklanek do whisky. Ja sie zapycham jedna porcja w zupelnosci :)) faq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwacha Re: Torcik Tiramisu! IP: *.bridgew.edu 05.04.02, 04:37 sukces polega na tym aby zdobyc odpowiedni ser z ktorego przyrzadza sie tiramisu, jest to wloski kremowy ser mascarpone, potrzeba mniej wiecej dwa opakowania na deser, reszta jest juz bardzo prosta osobno ubic piane z 5jaj ser wymieszac z zoltkami i odpowiednia iloscia cukru pudru, tak by nie bylo za slodko, polaczyc z piana i tak przygotowana mase przykryc maczynie wylozoe warstwa biszkoptow nasaczonych kawa z dodatkiem dobrego alkoholu, np. rum lub brandy- deser trzeba dobrze zmrozic na 4 godz. i rozmrozic przed podaniem- pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Torcik Tiramisu! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 14:59 Mysle ze fest pomyslem jest marsala do mascarpone i zoltek. Slyszlam tez o wersji z sekaczem zamiast biszkoptow (oryginalnych sabaudzkich ponoc sie w Polsce nie uswiadczy, a one zdaje sie najlepiej konweniuja). Odpowiedz Link Zgłoś
kanja Re: Torcik Tiramisu! 06.04.02, 15:03 Ja do kawy dodaje trochę koniaku i dopiero w tym moczę biszkopty - pycha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: Torcik Tiramisu! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 12:58 Ilu komentujacych tyle przepisow i rad! Po pierwsze nie zastepuj nigdy mascarpone czymkolwiek innym, bo wtedy to juz na pewno nie bedzie Tiramisu', tylko cos podobnego... Po drugie nazwa Tiramisu' oznacza "Popraw mi humor" (w doslownym tlumaczeniu: pociagnij mnie do gory) i w Toskanii mowia: nie dodawaj alkoholu, bo alkohol tira giu' (czyli "sciaga w dol")... A tak w ogole to jest chyba najlepszy deser swiata! Sama osobiscie robie Tiramisu' z dziewieciu jajek, ale mozesz sprobowac z mniejszej ilosci, no i biszkopty, koniecznie Savoiardi, z cieniutka warstewka cukru na wierzchu... Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Torcik Tiramisu! 18.04.02, 10:58 Sama robie bez alkoholu, z sera mascarpone firmy Galbani, do nabycia w supermarketach. Zdarzylo mi sie jednak kilka razy kupic tiramisu gotowe. Kazda wersja byla inna. NIektore tak mocno alkoholizowane, ze az nieprzyjemnie sie jadlo (nie lubie alkoholu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martino Re: Torcik Tiramisu! IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.04.02, 03:33 Tiramisu to zaden Torcik !!!!!! TIRA MI SU ( w dowolnym tlumaczeniu z wloskiego /podniesc postawic na nogi/) oryginalny przepis wloski mniej wiecej, poniewaz jest ich tyle ilu samych kucharzy kilka jajek ,ser mascarpone ,kawa ESSPRESO (nie mylic z kawa z ekspresu domowego),biszkopty SAVOIARDI ,Likier TIA MARIA ewentualnie AMARETTO,cukier a oto sam Przepis : oddzielic bialka od zoltek.Zoltka utrzec z cukrem t.j.jedna lyzka stolowa cukru/jedno zoltko,nastepnie mase zmieszac z mascarpone w jedna "calosc",oddzielnie ubic bialka na sztywna piane (najlepij ubijac z dodatkiem szczypty soli i mocno schlodzone = gwarancja ubicia) Bialka wymieszac z nasza "caloscia" bardzo !!! BARDZO DELIKATNIE !!! az do calkowitego polaczenia. Nastepnie biszkopty zanurzac w kawie (KAWA ESPRESSO wymieszac z likierem t.j. jeden kieliszek na szklanke kawy )zanurzac biszkopty na okolo 1/2 sekund aby nasolczyly sie kawa ale pozostaly wciaz cale ,nie rozpadaly sie i ukladac w naczyniu typu przezroczysta brytfanka duralex wysoka na okolo 5/7 cm jeden obok drugiego w miare scisle ,nastepnie warstwa masy "calosci",nastepnie biszkopty ,w ten sposob robimy 3/4/5 warstw przy czym koncowa warstwa to musi byc masa ,posypujemy delikatnie kakaem lub czekolada w proszku ,wstawiamy do lodowki na pare godzin (chociaz mozemy zjesc od razu) bon apetito!!!! ps autor jest szefem w restauracji wloskiej ze stazem kilku letnim ,bardzo mlodym lecz rowniez bardzo zdolnym lubiacym gotowac i eksperymentowac w kuchni . ps 2 : do tiramisu mozna rowniez dodac BAILEYS IRISH CREAM tj do masy bardzo ciekawy efekt smakowy cos dla amatorow BAILEYSA . zainteresowanych problematyka kuchni wloskiej prosze o namiary a w miare mozliwosci pomoge korespondencyjnie (praca na obczyznie) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
goga.74 Martino- male pytanko 22.04.02, 23:57 Moja znajoma kiedys dawala mi przepis na ten torcik, brala jeden serek mascarpone i jeden zwykly homo a po zatym dodawala, czego tutaj nikt nie polecal troche zelatyny rozpuszconej w wodzie. Co mysliszo dodawaniu zelatyny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Martino- male pytanko IP: *.acn.pl / 10.128.132.* 03.09.02, 20:35 goga.74 napisał(a): > Co mysliszo dodawaniu > zelatyny? Dodawanie żelatyny do tiramisu to zbrodnia!!! Tak samo jak dodawanie żelatyny do paschy:) Odpowiedz Link Zgłoś
dalla Do Eksperta:)))) 23.04.02, 15:16 Bardzo lubie kuchnie wloska, wlasciwie uwielbiam Mam kilka ksiazek, w internecie tez mozna cos znalezc,ale.... no tak, mam pare pytan, wiec zostawiam adres - jak wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaa Re: Torcik Tiramisu! IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.02, 09:35 ten przepis to jeszcze nie jest ten nabardziej oryginalny,ale niezly: 1/4l wloskiego espresso lub mocnej kawy przygotowac i ostudzic 4 zoltka + 150g cukru-pudru ubic i do tego dodac: piane z 4 bialek, 500g sera mascarpone(wloski twarozek),150g smietany i wszystko ostroznie wymieszac. Do kawy dodac 100ccm likieru migdalowego Amaretto.Ciasteczka-paluszki biszkoptowe(ok.40 sztuk)-szybko obrocic, moczac w kawie i ulozyc warstwe mokrych ciastek na dnie formy(prostokatnej).Na to nalozyc 1/3 kremu i znowu warstwe ciastek i kremu.(tak 3 razy-u gory krem).Odstawic na okolo 5 godzin do lodowki. Przed podaniem posypac kakao przez sitko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaa Re: Torcik Tiramisu! IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.02, 09:48 A´´propos nazwy.Wlosi uwazaja rowniez,ze "podnies mnie do gory" ma rowniez inne znaczenie- ze wzgledu na ilosc jajek i innych sladnikow ma na mezczyzn afrodyzjakalny wplyw.(doslownie czytajac tlumaczenie-to jest to ,co macie na mysli!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaa Re: Torcik Tiramisu! IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.02, 11:27 Poprawka! Wczoraj bylam obecna przy przygotowywaniu Tiramisu przez Oryginalnego Wlocha.A wiec to ta: Mocna kawa (2szkl.)+amaretto(1-2 kieliszki)-ostudzic 5 bialek ubic na sztywno 5 zoltek+4 lyzki cukru pudru ubic na gesty krem, dodac 500g mascarpone i ubic Bialka i mase z zoltek i sera delikatnie polaczyc, ukrecajac zawsze w jedna strone(??) Wysmarowac masa forme, ukladac namoczone ciastka.Mozna posypac kakao.I znow krem i ciastka i kakao, it....Pyyyycha Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panik Re: Torcik Tiramisu! IP: 211.154.98.* 20.05.02, 10:45 Moim zdaniem cytowany przepis jest nie tylko najblizszy slownikowej definicji Tiramisu', ale i praktyce (tzn. wloskiej definicji i wloskiej praktyce, nie wariacjom na temat). Przy okazji, jak ktos juz wczesniej zauwazyl, Tiramisu' to nie jest "torcik". I w nawiazaniu do jeszcze jednej wypowiedzi, stosowanie likierow jest fakultatywne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panik Re: Torcik Tiramisu! IP: 211.154.98.* 20.05.02, 10:48 Mialam na mysli przepis podany przez kaa 18.05.2002. Odpowiedz Link Zgłoś