Dodaj do ulubionych

Jak odchudzic bigos - prosba o rady

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 18:29
Jak co roku nadchodzi moment gotowania bigosu swiateczno-noworocznego. Ale
jestem na diecie, albo raczej - zarzucilam tluste jedzenie. Nie chce wyrzekac
sie bigosu, ale chcialabym go troche odtluscic. Poradzcie cos, prosze, bo
mnie poza odstawieniem boczku nic nie przychodzi do glowy
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady 06.12.03, 18:38
      Zamiast boczku daj suchą kiełbasę np.krakowską,można też dodać wędliny ale
      chudej,no i mięso też tylko chude-jak wieprzowina to np.schab albo
      szynka,trochę piersi z indyka,wołowina też chuda.I wtedy nie powinien być
      tłusty co nie oznacza że będzie lekkostrawny niestety.
      • jottka som 06.12.03, 19:28
        przepisy na wersje wege z jabłek i śliwek, z pomidorami, też dobre

a z tego, co pamiętam, to szkodliwość bigosu nie polega na jego skrajnej
        tłustości (no chyba że ktoś tam do upojenia tłuste mięso pcha), tylko na tym
        wielokrotnym odgrzewaniu, dzięki czemu jest najsmaczniejszy :)
        • Gość: Asia Chudy bigos IP: *.upc-g.chello.nl 06.12.03, 19:40
          ja dawalam do bigosu piersi z kurczaka. Podsmazylam je na oleju, ale
          odsaczylam i dodalam do bigosu. Tez byl bardzo smaczny
          chociaz pewnie niektorzy nie nazwaliby tego bigosem :)
        • Gość: P. Re: som IP: *.proxy.aol.com 06.12.03, 19:47
          "Szkodliwość (sic!) bigosu ...polega na jego wielokrotnym odgrzwaniu..." - a
          cóż to takiego?!...
          • jottka Re: som 06.12.03, 20:02
            w skrócie chodzi o obciążenie dla wątroby, która musi poradzić sobie z pyszną,
            przemacerowaną kapustką, już z natury swojej nielekkostrawną, przeróżnymi
            przyprawami, po raz enty odgrzewanym tłuszczem itp itd

o szczegółach wypowiadają się interniści w okolicach świąt :)
            • Gość: margo Re: som IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 20:11
              No, ja wiem. Ale mnie chodzi raczej o to, zeby bigos nie posiadal miliarda
              kalorii w 10 dkg, z watroba po pierwsze wszystko ok, po drugie nikt tu sie nie
              bedzie obzeral bez opamietania. Po prostu - uwielbiam gotowac bigos (jesc tez,
              ale przede wszystkim gotowac) ale po pol roku chudniecia z sukcesami duzymi
              reka mi drzy jak siegam po boczek (nie z lakomstwa, z poczucia winy, hihi)
              Dzieki wszystkim za porady, jak cos wam przyjdzie do glowy to chetnie jeszcze
              poczytam ;)
              • jottka Re: som 06.12.03, 20:16
                a nienie, to nie było do ciebie :) tylko odpowiedź na powyższe pytanie
                o 'szkodliwość'

a poza tym nie możesz zrobić bigosu na zasadzie wyłącznie chudego mięsa +
                malutki kawałek boczku, skoro lubisz, wyliczyć skrupulatnie ile to kalorii, po
                czym jakiś czas po spożyciu udać się na basen na półtorej godziny? przyjemne z
                pożytecznym :)
    • Gość: Pichciarz Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady IP: *.proxy.aol.com 06.12.03, 19:49
      Zamień część mięsa na więcej grzybów, także orientalnych.
    • hania55 Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady 06.12.03, 22:36
      Wlej sporo czerwonego wina i daj dużo suszonych grzybów. Nie wrzucaj kiełbasy,
      boczku ani słoniny, tylko chudsze mięsa.
    • Gość: gosc. Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady IP: *.home.cgocable.net 07.12.03, 00:14
      Gość portalu: margo napisał(a):

Po prostu - uwielbiam gotowac bigos (jesc tez,
      ale przede wszystkim gotowac)
      ===============================================================================

Nie pozbawiaj sie przyjemnosci gotowania , laduj boczek i inne miesiwa a potem
      daj znac .
      • Gość: Brookie Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady IP: *.tnt1.per1.da.uu.net 07.12.03, 11:39
        Nie rob zasmazki.
        • Gość: g Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 07.12.03, 13:39
          zasmazka do bigosu?????
          radziłabym nie podsmazac wczesniej zadnego miesa. dodac wiecej np. chudej
          wolowiny, wiecej grzybow.
    • Gość: nenne Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady IP: *.icpnet.pl 07.12.03, 11:57
      To moze ktos z Was poda "całościowy" przepis na taki odchudzony :) bigos?
      Chętnie wyprobuje...
      • tiny Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady 07.12.03, 13:54
        jako, że nie jemy mięsa, a świąt też nie wyobrażam sobie bez bigosu, znalazłam
        sposób na "chudy" bigos :)))))
        składniki - oczywiście "na oko" kapusta kiszona i słodka, grzybki, przyprawy
        (nie robimy bigosu z przecierem powidorowym - taką wersje też poznałam).
        a zamiast mięsa - kostka sojowa ładnie obsmażona na oliwie. Suchą kostkę wsypuję
        na patelnię z gorącym tłuszczem, dosłowanie na kilkanaście sekund, bo lubi sie
        błyskawicznie przypalać. Z patelni - do gara z kapustą.
        Ci, którzy nie wiedzą, że to kostka sojowa, chwalą "chude mięsko" :)))))))))))
        • jkobuu Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady 08.12.03, 09:17
          też jadłam bigos z kostka sojową- był pyszny.
          Tylko kostka była wcześniej duszona z papryką czy jakos tak..
    • Gość: Basia Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady IP: *.pl 09.12.03, 09:08
      na 4 kg kapusty daję 2,5 kg mięsa (w tym 2 kg wołowego a te 0,5 kg wieprzowe
      ale nie tłuste może coś z łopatki) a pozatym dużo śliwek i grzybki suszone.

Zasada jest jedna kapustę trzeba długo gotować żeby była miękka.
      Mięska podsmażam i duszę razem ze śliwkami i grzybkami.
      Potem mięsko kroję , dodaję pokrojone śliwki i grzybki.
      Mieszam, mieszam i dalej gotuję dodając nieco winka.
      Pyszota i wcale nie jest tłusty.
    • krzysio_m ZGROZA !!! 09.12.03, 09:34
      Na hasło "chudy bigos" nóż się sam w kieszeni otwiera, a cała artyleria grzmi od
      rana do nocy!
      Wybacz, ale raczej zrezygnowałbym z całego bigosu, niż upichcił jakiś wyrób
      "bigosopodobny". Takie jest moje własne, bardzo subiektywne, wynikające z wielu
      lat doświadczeń konsumpcyjnych zdanie.
      Pozdrawiam
      Krzysztof
      • Gość: miami Re: chudy bigos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:28
        Do kapusty i kostki sojowej bardzo dobra jest duża ilość grzybów lub pieczarek.
        Polecam
      • Gość: margo Re: ZGROZA !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 22:07
        Nie mysl o mnie zle ;) nie bede gotowac bigosu chudego, tylko mniej tlusty.
        Postanowilam dac minimalna ilosc, mieso chude, schab, troche poledwicy, kurczak
        pewnie albo cielecina, dam wedliny tez chudsze, postawie na grzyby i sliwki,
        zabieram sie w niedziele do gotowania. Dzieki wszystkim za porady, kostka
        sojowa na pewno jest pyszna, ale bigos to bigos. Nie bede go przeciez odchudzac
        na sile, bo jeszcze popadnie w anoreksje ;)
        • Gość: gosc Re: ZGROZA !!! IP: *.home.cgocable.net 09.12.03, 22:40
          A co Tobie grozi gdybys zrezygnowala z bigosu lub kto Ciebie zmusza do
          gotowania tej potrawy ?. Wg. mnie nie istnieje zapis w kodeksie karnym mowiacy
          ze ... kto nie ugotuje bigosu ten podlega kaze grzywny lub wiezienia .
          • Gość: margo Re: ZGROZA !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 18:47
            Ale ja lubie gotowac bigos. A moi goscie juz dopytuja sie, czy aby na pewno
            bedzie... To jest bardzo zacny bigos, i postaram sie zeby tak zostalo, mimo
            odchudzania
    • wydra10 Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady 10.12.03, 00:08
      Moim skromnym zdaniem, jeśli masz wrzucać tylko bardzo chude wędliny, to trzeba
      dodać troszkę oleju roślinnego, żeby się nie przypaliło.
      W końcu nie można zrobić bigosu na wodzie.
      W
      PS
      ja też chcę zarzucić tłuste jedzenie albo jedzenie w ogóle, ale mi nie wychodzi
      i to jeszcze bardziej niż zazwyczaj!
    • Gość: bibi Re: Jak odchudzic bigos - prosba o rady IP: 213.17.223.* 10.12.03, 19:20
      Nie cierpię tłustych rzeczy ale bigos uwielbiam!
      Dlatego mięso najpierw gotuję (najczęściej takie niepoodkrajane resztki po
      schabowym z kością)mięsko, a gotowane podobno najzdrowsze.Później obieram i
      dodaję do bigosu.Jest wtedy chudy i pyszny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka