Gość: adka IP: *.tnet.pl 12.12.03, 10:35 może macie jakieś fajne przepisy na śledzia. Śledzie mogłabym jeść non stop, ale już mi brakuje pomysłów jak je robić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorka151 Re: śledzik 12.12.03, 10:57 ŚLEDŹ POD PIERZYNĄ Śledzie Cebula Jajka Ser żółty Majonez Ilość składników uzależniona od wielkości półmiska Układamy warstwami pokrojone w paski śledzie, majonez, drobno pokrojona cebula, majonez, drobno pokrojone jajka, majonez,starty ser(na drobnych oczkach) ŚLEDŹ Z PIECZARKAMI Śledzie Pieczarki Cebula Przecier pomidorowy sól, pieprz Na poatelni udusić drobno pokrojone pieczarki z cebulką, dodać przecier, sól, pieprz (uważać z solą, bo śledź jest słony), jak wystygnie dodać pokrojonego w cienkie paseczki śledzia Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: śledzik 12.12.03, 12:21 a te śledziki to matjasy z oleju, czy zwykłej zalewy? Odpowiedz Link Zgłoś
dorka151 Re: śledzik 12.12.03, 14:20 Ja kupuję matjasy(takie na tackach) albo z z beczki na wagę i jedne i drugie myję, kroję, wrzucam w słoik przesypuję cebulką i zalewam olejem, czyli krótko mówiąc potrzebne są śledzie w oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: śledzik 12.12.03, 15:25 dorka dzięki tego pod pierzynką wypróbuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: śledzik 12.12.03, 11:25 A na słodko? Wiem, że brzmi okropnie, ale naprawde jest pyszne. Potrzeba: śledzie marynowane - płaty bez skóry papryka konserwowa kilka suszonych śliwek rodzynki surowe pieczarki sól (tylko na pieczarki) biały pieprz Śledzie pokroić w dzwonka, paprykę w paski, śliwki na pół, pieczarki w plasterki. Ułożyć w słoiku warstwami, każdą przelewając olejem. Odstawić na co najmniej 2 dni do lodówki. Skonsumować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adka Re: śledzik IP: *.tnet.pl 12.12.03, 11:40 na słodko też może być. Jedne z moich ulubionych śledzi są na słodko. Tj. śledzie pokroić w dzowonka. Zrobić sos: cebulę pokroić w piórki , obsmażyć na oleju na złoty kolor, nie za mocno. Odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie z puszki pokroić drobno wg uznania ja kroję w małą kostkę. Zrobić sos: majonez + trochę gęstej śmietany + pieprz biały + curry (zrobi się żółty). Do sosu dodać cebulę i brzoskwinie. W słoju "weku" układam warstwami śledzie i sos (aby śledzie przeszły smakiem i zapachem sosu). Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce nawet na całą noc. Wykładam na półmisek. Śledzie te zawładneły całą moją rodziną, a i karierę zrobiły na weselu siostry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adka Re: śledzik IP: *.tnet.pl 12.12.03, 11:53 jeśli pytasz o mój przepis to z solone, wcześniej wymoczone. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: śledzik 12.12.03, 12:12 tak, o Twój, dziękuję bardzo - wszystkie przepisy wypróbuję, bo śledzie u nas idą niczym świeże bułeczki:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: śledzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 12:21 W sosie musztardowo-kawiorowym :) Matijasy wymoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cutryny lub octu winnego. Pokroić w dzwonki. Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany, 4 duże łyżki musztardy (może byc także "gruba" francuska, ale to trochę inna wersja), 1 czybata łyżeczka czarnego kawioru, sól, pipeprz biały. Wszystkie składniki wymieszać. Układać śledzie w słoiku, przekładając sosem. Musi się przegryzać całą noc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adka Re: śledzik IP: *.tnet.pl 12.12.03, 12:46 jeszcze bardzo lubię śledzika ze śliwkami. Śliwki w occeie kroję w paski grubsze, śledzia ktoję w paski wkładam do octu po śliwkach na kilka godzin aby nasiąknął (też solonego i wymoczonego). Zrobić sos: majonez +śmietana gęsta + pieprz. Śliwki, śledź odsądzony z zalewy, sos mieszać. Dla mnie pycha. Czasami dodaję też troszkę cebulki lub jabłka ale nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Salsa i Dziadkowe 12.12.03, 13:50 Płaty 4, najlepiej w oleju --> SALSA : wytarzać w papryce słodkiej, odrobina chilli, pierprz czarny, sól, zostawić na noc ze startą cebulką. Skropić oliwą z oliwek, zostawić na jeszcze trochę, sprawdzić, czy dosmaczone, wcinać :) DZIADKOWE : czosnek pokroić w cienkie plasterki, dokładnie wymieszać z kawałkami śledzia. Posolić, zasypac dość dobrze majerankiem, skropić oliwą z oliwek, zostawić na noc. Rano wyprzedzać w biegu do lodówki ;) Smacznego - to są ulubione mojej rodziny (oprócz oczywiście standardu śmietana+jabłuszko+ogórek kwaszony+cebula ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: Salsa i Dziadkowe IP: *.chello.pl 20.12.03, 17:40 Wyprobowalismy obydwa przepisy. Wszystko zostalo doslownie pozarte! Wielkie dzieki. Moze masz cos jeszcze ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktys1 Re: śledzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 16:37 Sledzik z grzybkami suszonymi: grzyby suszone namoczyć na noc.Na drugi dzień pogotować ale niezbyt długo żeby nie były zbyt miękki. Pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w pórka zeszklić na oliwie dodać do cebulki grzybki z wywarem poddusić doprawić solą i pieprzem.Sledzie pokroić w dzwonka,przekładać grzybkami. Jeżeli mało oliwki to trochę dodać. Te śledzie mają w moim domu największe powodzenie Sledzik w pomidorach z rodzynkami Udusić cebulkę dodać koncentrat pomidorowy sól i sporo cukru. Mają być wyrażnie słodkawe. Do ciepłego wrzucić 10- 15 dkg rodzynek. Sledzie pokroić w mniejsze dzwonka wymieszać wszystko razem .B dobre Odpowiedz Link Zgłoś
soukupdanuta Re: śledzik 13.12.03, 15:06 solone sa najlepsze jak rolmopsy,poluwki posmarowac musztarda polozyc duzo cebuli(pokrojona w krazki cieniutko)i tak samo ogurek ale musi byc solony zalc woda z octem . sledzie nie solone wedzimy cos wspanialego,albo upieczone Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna_fiona a po kaszubsku? 13.12.03, 20:27 Jak się robi śledzika po kaszubsku? Sa takie w sklepach w wiadereczku i bardzo pyszne są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: śledzik IP: *.proxy.aol.com 14.12.03, 07:01 Nikt nie wspomina o bardzo efektywnym sposobie moczenia śledzi - i nie tylko śledzi: w mleku! Wiadomo jak mleko absorbuje wszelkie zapachy. Absorbuje także sól i wszelkie chemikalia. Moczyłem w mleku szynkę z puszki, posmaczki zniknęły i mięso stało się niezwykle delikatne. Oczywiście po wymoczeniu trzeba mleko spłukać. I jeszcze jedno: sposób ten skraca czas moczenia. Mleko pełne, a nie odtłuszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
milva3 Re: śledzik 15.12.03, 08:35 Solone śledzie-wymoczyć(1kg) pomieszać majonez(mały) z ukwaszoną ,gęstą śmietaną(małą),dodać całą główkę czosnku(zmiażdżonego),najlepsze jak postoi 2 tygodnie w lodówce.W każdym razie musi się przegryźdź Odpowiedz Link Zgłoś
bafra Re: śledzik 15.12.03, 10:31 Tak śledź z czosnkiem jest bardzo dobry ,potwierdzam.Podam przepis na śledzia w pomarańczach właśnie moczonego w mleku.Wymoczyć,pokroić w kostkę dodać pokrojone pomarańcze ( na ok.0,5 kg.daję 1,5 pomarańczy),dodać ogórki konserwowe,cebulę,doprawić pieprzem,polać majonezem ( w przepisie pół na pół ze śmietaną ja robię w samym majonezie). Śledź z ananasami. Śledzie wymoczyć w mleku,pokroić,dodać pokrojony ananas,cebulę,pieprz,curry,majonez ze śmietaną. Super śledź z pieczarkami i rodzynkami. Pieczarki pokroić,razem z pokrojoną cebulą przesmażyć na oleju,dodać rodzynki,pieprz.Kiedy wystygnie połączyć ze śledziami,wymieszać z dobrym majonezem. Smacznego,nie ma nic lepszego niż ...dobry śledź. Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: śledzik 15.12.03, 11:07 milva3 napisała: > Solone śledzie-wymoczyć(1kg) > pomieszać majonez(mały) z ukwaszoną ,gęstą śmietaną(małą),dodać całą główkę > czosnku(zmiażdżonego),najlepsze jak postoi 2 tygodnie w lodówce.W każdym razie > musi się przegryźdź ***** Chyba jednak 2 tygodni nie trzymałabym tego w lodówce (śmietana). Ale przynajmniej przez noc musi się przegryźć. Za przepisem z tegoś forum (bodajże Bruna?) daję 1 ząbek czosnku na 1 płat sledziowy. Potwierdzam - pyszne.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adka Re: śledzik IP: *.tnet.pl 15.12.03, 11:25 ja też robiłam dla spróbowania śledzia z czosnkiem ale mi nie smakował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: śledzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 23:03 wymoczone sledzie pokroic posypac ziolami prowansalskimi i pokrojonymi w cieniutkie talarki zabkami czosnku przekladac (zamiast cebuli) ogorkami kiszonymi(z beczki) pokrojonymi w kostke zalac olejem , do lodowki na mimimum 48H jesc z ciemnym pieczywem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: śledzik IP: *.chello.pl 17.12.03, 08:52 A śledź pod pierzynką, ale z buraczkami - czy ktoś ma taki przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: Do Ady IP: *.widzew.net / *.widzew.net 19.12.03, 15:15 Podaję link z przepisami: Pozdr. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9687403&a=9687403 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omango Re: śledzik IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 21.12.03, 21:50 o rany! przeczytalam wszystko i dostalam SLINOTOKU!! :-))) spisalam co ciekawsze i zaraz bede dzialac w kuchni. Napewno wyprobuje z czosnkiem, takiego jeszcze nie jadlam. Tez dorzuce przepis - tradycyjny sledz pod pierzynka: (proporcje wedle zyczenia) warstwy: buraczki ugotowane starkowane na duzych okach, cale jajka ugotowane na twardo pokrojone w kosteczke, sledzie marynowane pokrojone w paski, garsc pokrojonyc drobno orzechow wloskich sos: majonez, jogurt, curry ukladac warstwami: buraczki, sos, sledzie, sos, jajka - i do wyczerpania skaldnikow, przesypujac orzechami. ostatnia warstwa to jajka i tez na wierzch sypnac troche orzechow. Wstawiac do lodowki na kilka godzin by sie wszystko przegryzlo. Pychotka. Smacznego! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: śledzik IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.12.03, 19:51 Sledzie do majonezu i smietany najlepiej moczyc w mleku, a do oleju w wodzie mineralnej gazowanej. Sledz z jablkami w smietanie: jablka, ja lubie slodkie miekkie, obrac i zetrzec na grubej jarzynowej tarce, wymieszac je z gesta kwasna smietana, wymoczone sledzie pokroic na kawalki, ulozyc w sloiku warstwami. Musza postac w lodowce chociaz przez noc. Sledz z marynatami w oleju: marynowane grzybki np.pieczarki, ogorki konserwowe, cebulki konserwowe pokroic w drobna kostke lub slupki, wymoczone sledzie pokroic na kawalki, ukladac warstwami sledzie i wymieszane marynaty, zalac olejem. Mozna, jezeli ktos lubi, dodac zielone oliwki nadziewane migdalami pokrojone w plasterki i/lub kapary. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: śledzik IP: *.telprojekt.pl 21.12.03, 20:46 Nie bede egoistka i podziele sie z Wami rewelacyjnym przepisem na sledzia w ziolach - prosty i pyszny: sledzie ulozyc w polmisku, posmarowac czosnkiem przecisnietym przez praske, posypac pieprzem cayenne oraz drobno posiekanym koperkiem, natka pietruszki i bazylia (ziol moze byc sporo, tak aby zakrywaly sledzie). Polac oliwa i wstawic na kilka godzin do lodowki. Pycha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś