Gość: Cynamoon IP: *.it-net.pl 21.12.03, 15:46 Kto zna cos takiego? Kasza jaglana z bakaliami i miodem, calosc sliczna i zolciutka :-) Jak sie ja robi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tralalumpek Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 15:56 Gość portalu: Cynamoon napisał(a): > Kto zna cos takiego? Kasza jaglana z bakaliami i miodem, calosc sliczna i > zolciutka :-) Jak sie ja robi? gotuje sie kasze jaglana na sypko, tak jak ryz czy inna kasze i podaje sie badz z suszonymi gruszkami gotowanymi badz wlasnie tak jak piszesz a proporcje dowolne Odpowiedz Link Zgłoś
slo-onko Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 16:23 pewnie chodzi Ci o kutię? jesli tak to sklada sie ona z ugotowanej pszenicy ( 1 szklanka ziaren), rodzynek, orzechow wloskich, mandarynek badz pomaranczy i oczywiscie miodu. mozna dodac innych bakalii ale te , ktore wymienilam to podstawa calej kutii. oczywiscie miodu wg upodobania, bardziej slodko badz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 17:06 slo-onko napisała: > pewnie chodzi Ci o kutię? > jesli tak to sklada sie ona z ugotowanej pszenicy ( 1 szklanka ziaren), > rodzynek, orzechow wloskich, mandarynek badz pomaranczy i oczywiscie miodu. > mozna dodac innych bakalii ale te , ktore wymienilam to podstawa calej kutii. > oczywiscie miodu wg upodobania, bardziej slodko badz mniej. od kiedy pomarancze to podstawa kutii!!! mysle ze troche ci sie poprzestawialo, troche nie na temat piszesz ale najwazniejsze ze chcialas pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
slo-onko Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 21:04 tralalumpek napisała: > slo-onko napisała: > > > pewnie chodzi Ci o kutię? > > jesli tak to sklada sie ona z ugotowanej pszenicy ( 1 szklanka ziaren), > > rodzynek, orzechow wloskich, mandarynek badz pomaranczy i oczywiscie miodu > . > > mozna dodac innych bakalii ale te , ktore wymienilam to podstawa calej > kutii. > > oczywiscie miodu wg upodobania, bardziej slodko badz mniej. > > > > > od kiedy pomarancze to podstawa kutii!!! > mysle ze troche ci sie poprzestawialo, troche nie na temat piszesz ale > najwazniejsze ze chcialas pomoc nic mi sie nie pomieszalo, jadam to samo co roku od kiedy pamietam. moze sa rozne przepisy na kutie. u mnie podstawa sa pomarancze i inne bakalie. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: slo-onko 21.12.03, 22:42 slo-onko napisała: > nic mi sie nie pomieszalo, jadam to samo co roku od kiedy pamietam. moze sa > rozne przepisy na kutie. u mnie podstawa sa pomarancze i inne bakalie. > > ok, w takim razie male wyjasnienie w tradycjo bozonarodzeniowej mojego meza byla kutia poniewaz jego rodzice pochodzili z kresow. tworzac nasza, wspolna wigilie zainteresowlama sie i kutia, stad moja wiedza na temat kutii. nie tylko teoretyczna, jadalam rowniez kutie wykonana przez babcie meza, wlasn ie taka jaka sie przyzadzalo jak dla mnie to ty mozesz wszystko do kutii wrzucac, nawet ziemniaki pieczone ale dodaj grzecznie ze to twoj przepis i twoja tradycja, i mozesz ja pielegnowac w swoim domu od urodzenia ale to jest tylko twoja sprawa tradycja to duze slowo i czasem ludzi przerasta mimo wszysto dobrych swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
slo-onko Re: slo-onko 22.12.03, 19:52 przy takiej bede sie upierac bo taka jadam. nie mowie, ze to przepis tradycyjny. moze byc spolszczony jak kazda inna potrawa. slyszalam tez o kutii waniliowej. wiec kazdy robi po swojemu. pozdrawiam cieplo i rowniez zycze radosnych swiat i smacznych potraw:) Odpowiedz Link Zgłoś
slo-onko Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 16:35 a jak dlugo gotowac pszenice to juz na innym watku rady specjalistek:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9780430 Odpowiedz Link Zgłoś
editha2 Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 19:11 U nas kaszę jaglaną gotujemy na mleku.Podajemy z bułeczką tartą , roztopionym masełkiem i posypaną cukrem.Pyszny deserek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 06:41 A ze skwarkami no i bez cukru - próbowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. IP: *.it-net.pl 22.12.03, 16:19 Dzieki, ale nie chodzilo mi o kutie. Kutia jest z makiem i omielana pszenica badz pecakiem. Znam ja dobrze i jej nie lubie (bo nie lubie maku) :-) Zetknelam sie dwa lata temu z potrawa podobna, wlasnie z kaszy jaglanej, bez maku, za to z bakaliami i miodem.Nigdy wczesniej o czyms takim nie slyszalam. Prawdopodobnie jest to regionalna potrawa wigilijna z okolic Lodzi. Podobno spozycie jej w wigilie gwarantuje duzo pieniedzy przez caly rok...:-) No coz, poimprowizuje z proporcjami i ewentualnaymi skladnikami. A btw, kasza ze skwarkami- pycha, ale tylko od swiata, bo na codzien niezdrowo :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. IP: 62.233.183.* 23.12.03, 21:32 W kutii nie musi byc mak. Kutia to pszenica z bakaliami i miodem. Kutia z makiem to jedna z wersji. Odpowiedz Link Zgłoś