Dodaj do ulubionych

Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko.....

IP: *.it-net.pl 21.12.03, 15:46
Kto zna cos takiego? Kasza jaglana z bakaliami i miodem, calosc sliczna i
zolciutka :-) Jak sie ja robi?
Obserwuj wątek
    • tralalumpek Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 15:56
      Gość portalu: Cynamoon napisał(a):

> Kto zna cos takiego? Kasza jaglana z bakaliami i miodem, calosc sliczna i
      > zolciutka :-) Jak sie ja robi?

gotuje sie kasze jaglana na sypko, tak jak ryz czy inna kasze i podaje sie
      badz z suszonymi gruszkami gotowanymi badz wlasnie tak jak piszesz a proporcje
      dowolne
      • slo-onko Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 16:23
        pewnie chodzi Ci o kutię?
        jesli tak to sklada sie ona z ugotowanej pszenicy ( 1 szklanka ziaren),
        rodzynek, orzechow wloskich, mandarynek badz pomaranczy i oczywiscie miodu.
        mozna dodac innych bakalii ale te , ktore wymienilam to podstawa calej kutii.
        oczywiscie miodu wg upodobania, bardziej slodko badz mniej.
        • tralalumpek Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 17:06
          slo-onko napisała:

> pewnie chodzi Ci o kutię?
          > jesli tak to sklada sie ona z ugotowanej pszenicy ( 1 szklanka ziaren),
          > rodzynek, orzechow wloskich, mandarynek badz pomaranczy i oczywiscie miodu.
          > mozna dodac innych bakalii ale te , ktore wymienilam to podstawa calej
          kutii.
          > oczywiscie miodu wg upodobania, bardziej slodko badz mniej.

od kiedy pomarancze to podstawa kutii!!!
          mysle ze troche ci sie poprzestawialo, troche nie na temat piszesz ale
          najwazniejsze ze chcialas pomoc
          • slo-onko Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 21:04
            tralalumpek napisała:

> slo-onko napisała:
            >
            > > pewnie chodzi Ci o kutię?
            > > jesli tak to sklada sie ona z ugotowanej pszenicy ( 1 szklanka ziaren),
            > > rodzynek, orzechow wloskich, mandarynek badz pomaranczy i oczywiscie miodu
            > .
            > > mozna dodac innych bakalii ale te , ktore wymienilam to podstawa calej
            > kutii.
            > > oczywiscie miodu wg upodobania, bardziej slodko badz mniej.
            >
            >
            >
            >
            > od kiedy pomarancze to podstawa kutii!!!
            > mysle ze troche ci sie poprzestawialo, troche nie na temat piszesz ale
            > najwazniejsze ze chcialas pomoc

nic mi sie nie pomieszalo, jadam to samo co roku od kiedy pamietam. moze sa
            rozne przepisy na kutie. u mnie podstawa sa pomarancze i inne bakalie.
            • tralalumpek Re: slo-onko 21.12.03, 22:42
              slo-onko napisała:

> nic mi sie nie pomieszalo, jadam to samo co roku od kiedy pamietam. moze sa
              > rozne przepisy na kutie. u mnie podstawa sa pomarancze i inne bakalie.
              >
              >

ok, w takim razie male wyjasnienie
              w tradycjo bozonarodzeniowej mojego meza byla kutia poniewaz jego rodzice
              pochodzili z kresow. tworzac nasza, wspolna wigilie zainteresowlama sie i
              kutia, stad moja wiedza na temat kutii. nie tylko teoretyczna, jadalam rowniez
              kutie wykonana przez babcie meza, wlasn ie taka jaka sie przyzadzalo
              jak dla mnie to ty mozesz wszystko do kutii wrzucac, nawet ziemniaki pieczone
              ale dodaj grzecznie ze to twoj przepis i twoja tradycja, i mozesz ja
              pielegnowac w swoim domu od urodzenia ale to jest tylko twoja sprawa
              tradycja to duze slowo i czasem ludzi przerasta
              mimo wszysto dobrych swiat!
              • slo-onko Re: slo-onko 22.12.03, 19:52
                przy takiej bede sie upierac bo taka jadam. nie mowie, ze to przepis
                tradycyjny. moze byc spolszczony jak kazda inna potrawa. slyszalam tez o kutii
                waniliowej. wiec kazdy robi po swojemu.
                pozdrawiam cieplo i rowniez zycze radosnych swiat i smacznych potraw:)
    • slo-onko Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 16:35
      a jak dlugo gotowac pszenice to juz na innym watku rady specjalistek:)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9780430
    • editha2 Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. 21.12.03, 19:11
      U nas kaszę jaglaną gotujemy na mleku.Podajemy z bułeczką tartą , roztopionym
      masełkiem i posypaną cukrem.Pyszny deserek.
      • Gość: Pichciarz Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 06:41
        A ze skwarkami no i bez cukru - próbowałaś?
        • Gość: Cynamoon Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. IP: *.it-net.pl 22.12.03, 16:19
          Dzieki, ale nie chodzilo mi o kutie. Kutia jest z makiem i omielana pszenica
          badz pecakiem. Znam ja dobrze i jej nie lubie (bo nie lubie maku) :-)
          Zetknelam sie dwa lata temu z potrawa podobna, wlasnie z kaszy jaglanej, bez
          maku, za to z bakaliami i miodem.Nigdy wczesniej o czyms takim nie slyszalam.
          Prawdopodobnie jest to regionalna potrawa wigilijna z okolic Lodzi. Podobno
          spozycie jej w wigilie gwarantuje duzo pieniedzy przez caly rok...:-)
          No coz, poimprowizuje z proporcjami i ewentualnaymi skladnikami.
          A btw, kasza ze skwarkami- pycha, ale tylko od swiata, bo na codzien
          niezdrowo :-)
          pozdrawiam
          • Gość: 3x Re: Potrawa wigilijna z kaszy jaglanej na slodko. IP: 62.233.183.* 23.12.03, 21:32
            W kutii nie musi byc mak. Kutia to pszenica z bakaliami i miodem. Kutia z
            makiem to jedna z wersji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka