Dodaj do ulubionych

do bułgarii samochodem służbowym

IP: *.barlinek.com 17.06.10, 15:55
Witam,
wybieram się do Bułgarii samochodem służbowym. Wiem, że według
przepisów powinienem mieć jakieś zaświadczenie od właściciela
pojazdu czyli mojego pracodawcy o urzyczeniu samochodu na wyjazd
zagraniczny. Ale czy rzeczywiście jest to niezbędne, czy mieliście
przypadki że podczas kontroli granicznej sprawdzali wam dowód
rejestracyjny. Może ktoś jechał nie swoim autem i ma jakieś
doświadczenia z tym związane. Dzięki za wszelkie info i uwagi.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: do bułgarii samochodem służbowym 17.06.10, 16:21
      dla własnego bezpieczeństwa powinieneś mieć swistek od pracodawcy
      albo leasingodawcy (wiekszość ma gotowe formularze po angielsku),
      nie chodzi o granicę ale ewentualną stłuczkę i potem np dowiesz sie
      od leasingodawcy że w umowie nie było urlopu za granicą i musisz
      płacić.
      Poza tym na granicy nie bedzie żadnych problemów bo już nie żądają
      niczego odkąd są w unii. Żadnych druczków anie zaswiadczeń.
    • Gość: marek Re: do bułgarii samochodem służbowym IP: 83.222.175.* 18.06.10, 08:39
      dowod rejestracyjny sprawdzaja na granicy, wiec lepiej,zebys mial tlumaczenie
      urzyczenia na bulgarski.moge Ci je przetlumaczyc.pisz na maila: plbg1@abv.bg
      • Gość: mamusia drogi Marku ortografia się kłania IP: 198.36.86.* 18.06.10, 10:08
        zdecydowanie użyczenia
        • Gość: ach Re: drogi Marku ortografia się kłania IP: *.icpnet.pl 18.06.10, 11:28
          już sam założycie wątku pisał "urzyczenie" a reszta tak klepie po nim...
    • Gość: Madziaa Re: do bułgarii samochodem służbowym IP: *.leon.com.pl 28.06.10, 23:14
      Bez papierka użyczenia ja bym się nie ruszała. Problem może być w przypadku
      stłuczki, kradzieży, głupiej pękniętej szyby. Zazwyczaj leasingodawca, albo
      ubezpieczyciel będzie miał problem z wyrównaniem szkody. Wzywana będzie policja
      w przypadku stłuczki i już masz małe problemy. Płacenie za lawetę chyba Ci się
      nie uśmiecha! Jest to pismo (odręcznie wypisane) o użyczeniu samochodu
      przynajmniej 2 językach najlepiej na papeterii firmowej.
      • Gość: jj Re: do bułgarii samochodem służbowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 09:30
        A jak wygląda w świetle polskich przepisów skarbowych wykorzystanie samochodu
        służbowego do celów prywatnych? Pomijam wyjazd do hipermarketu, ale taki daleki
        wyjazd wakacyjny to mogą być koszty paliwa, napraw itp.
        Czy pracodawca nie musi od tego (tak jak od innych korzyści wypłacanych
        pracownikowi) odprowadzić ZUS-u i podatku dochodowego?

Czy ktoś się już z tym spotkał?
        • Gość: Madziaa Re: do bułgarii samochodem służbowym IP: *.leon.com.pl 30.06.10, 06:58
          Z tego co się orientuję to w każdej firmie wygląda inaczej. W jednej płacisz
          wszystko sam, w innej nie możesz tankować podczas urlopu itp., w jeszcze innej
          spisujesz codziennie kilometry itp. Ja mam ryczałt miesięczny na określoną ilość
          kilometrów potrącany co miesiąc więc z mogę podróżować podczas wakacji. W ciągu
          roku nazbiera się niezła sumka.
        • Gość: Roman Kraków Re: do bułgarii samochodem służbowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 13:53
          Policz koszty wyjazdów posłów ,urzędników a nie truj o ZUS-sie ,który sciąga kasę aby sie utrzymać i tu się czepiaj
          • Gość: gtw nie powinno być problemu IP: *.net 08.06.11, 14:01
            jadąc do BG widziałem na trasie sporo Tikitaków i Kasztanków, Artukułów Biurowych, Karm dla Psów i Najtańszych Pizz w Mieście
            • trypel Re: jakiś PH przyprawił Ci rogi? a Ty boisz sie 08.06.11, 16:44
              dać mu po mordzie?

bo innej przyczyny złośliwosci bez powodu nie widzę.
              • Gość: gtw Re: jakiś PH przyprawił Ci rogi? a Ty boisz sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.11, 17:46
                ups, widzę, że zirytowałem Hurtownię Materiałów Budowlanych (wersja menedżersko-ciężarowa z kratką)
                • trypel Re: jakiś PH przyprawił Ci rogi? a Ty boisz sie 08.06.11, 17:57
                  bez kratki :)

to jak - powiesz co Cie tak wkurza w PH na trasie do Bułgarii?
                  na szczescie ja tą trasę na motocyklu pokonuje zazwyczaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka