ingra 12.04.07, 16:53 Bardzo jestem ciekawa jak bułgarzy postrzegają polaków. Może ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingra Re: polacy w bułgarii 18.04.07, 11:42 widzę ze nikt nie ma żadnych spostrzeżeń:/ Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: polacy w bułgarii 18.04.07, 12:26 to ja może wtrące swoje trzy grosze, choć jak na razie byłem tylko raz ( szybko to jednak postaram sie nadrobić :)to podzielę się swoimi spostrzeżeniami, poznałem kilku przedstawicieli i przedstawicielek tej bardzo ciekawej nacji bliżej i zauważyłem że są nas bardzo ciekawi, dla powiedzmy "zwykłych" Bułgarów z głębi kraju którzy nie pojawiają się za często na wybrzeżu Polacy są jednak przybyszami z trochę innego świata, jak popiliśmy trochę i porozmwawialiśmy to dowiedzieliśmy się że Polacy bardzo podobają sie Bułgarkom a Polki Bułgarom, z tym że trzeba pamiętać o tym że Bulgarki są raczej nieśmiałe i nie jest tak łatwo do nich dotrzeć podczas gdy Polki przyjeżdżające do Bułgarii to raczej całkiem odwrotnie :P W ogóle Bułgarzy są spokojnym narodem, to widać także po młodzieży, z zaciekawieniem patrzą na to że jesteśmy ciągle tak "naładowani"- ciągle musimy coś robić, usta nam się nie zamykają, mamy mnóstwo pomysłów co chwilę, czasem troche dziwnych ;) dziwią się że tak łatwo się wkurzamy i jesteśmy tak niecierpliwi, jak przesadzamy ze swoim ekspresyjnym zachowaniem to kręcą głowami, oczywiście jak to u nich odwrotnie :D Bardzo podobnie zachowują się Macedończycy, akurat w zeszłym roku udało nam się tak dobrać ekipę że było 8 Polaków i Polek, kilkunastu Macedończyków, kilku Bułgarów, trzech Serbów i cztery Rosjanki, bardzo wesoło, choć widać było że Macedończykom z Serbami nie do konca po drodze :P Co do Bułgarów którzy żyją na wybrzeżu i utrzymują się z turystyki to z tego co zaobserwowałem i wyczytałem we wszelkich relacjach to są do Polaków pozytywnie nastawieni choć mają nas za bardzo wesołych i sympatycznych choć jednak głośnych chlorów ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ingra Re: polacy w bułgarii 02.05.07, 22:35 może ktoś ma jakieś spostrzeżenia jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
ingra Re: polacy w bułgarii 23.04.07, 10:05 z mojego doświadczenia wynika że wódki to oni pić nie umieją;) Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: polacy w bułgarii 03.05.07, 01:43 ingra napisała: > z mojego doświadczenia wynika że wódki to oni pić nie umieją;) hehe, mnie całkiem zaskoczył "drink" pity przez moje bułgarskie koleżanki - 60% wódki, 40% wody :P każdy z Polaków wytrzeszczał oczy i się krzywił podczas gdy One nawet nie mrugneły okiem po wypiciu kolejnego :) Za to na typowe polskie picie z kielonów cięzko było je namówić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pliska Re: polacy w bułgarii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:37 Ja tam jeździłem z rodziną w latach osiedziesiątych. do koleżanek które wyszły za Bułgarów. Byli bardzo gościnni, bardzo mili. NIe zapomnę nigdy jak zajechaliśmy do jednej z rodzin, bułgar popijał z kolegą rakiję, ja zostałem odrazu zaproszony na balkon i jako "przegryzkę" mieliśmy na 3, jeden ugotowany łeb barana, który trzeba było ogryzać, ssać, brrrrr, musiałem mogli się obrazić.Zostaliśmy zaproszeni do restauracji zamówili ponoć największy ich przysmak, kiełbaski podobne do kabanosów, tłuste bardzo niesmaczne, oni się tym zajadali my symbolicznie było to najdroższe danie w restauracji. Jedzenie mają jednak ogólnie bardzo dobre, urozmaicone. Bułgarów nie pozna się dobrze jeżeli nie mieszka się z nimi razem dłuższy czas, są naprawdę bardzo mili, przymnajmniej ci których poznałem. Mają wspaniałą przyrodę, plaże, campingi,zabytki itd. Zachęcam do odwiedzenia półwyspu Kaliakra na północ od Warny. Nie można nie być w Bałcziku i okolicy. Odwiedźcie Słoneczny Brzeg, Primorsko i wiele innych miejsc. Ja poznałem głównie wybrzeże, ale reszta też jest bardzo ciekawa. Każdy wyjazd samochodem staraliśmy się robić inną trasą, więc trochę widzieliśmy. Jest taniej jak w Polsce, ale zaczyna się to zmieniać. Obecnie nie jeżdzę tam bo moi bułgarzy są w USA, ale napewno tam wrócę, może jeszcze w te wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ingra Re: polacy w bułgarii 26.05.07, 14:22 Widzę że Bułgarzy tak jak Polacy wyjeżdżają 'za chlebem' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatico1 Re: polacy w bułgarii IP: *.magma-net.pl 26.05.07, 23:29 Mam koleżankę Bułgarkę, mieszka w Warnie. Z tego co mi opowiadała ich stosunek do polaków jest raczej bardzo pozytywny tak samo jak np. do Ukraińców czy Niemców.Nie przepadają natomiast z powodów czysto historycznych za Turkami :) Bułgarzy których ja poznałem byli dla mnie bardzo serdeczni, ale oczywiście jeżeli zajdzie się komuś za skórę to może być nieciekawie:) A co do Bułgarek..... raczej nieśmiałe lub zamknięte w sobie i trzeba umieć do nich dotrzeć, ale ogólnie są albo bardzo milutkie albo wręcz przeciwnie , wredne:) Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
funkykitek Re: polacy w bułgarii 27.05.07, 00:03 Spotkałam się z bardzo pozytywnym i otwartym stosunkiem do Polaków. Nasi gospodarze byli świetni, pomocni i częstowali nas własnego wrobu rakiją ze sliwek. Każda sugestia i prośba była spełniana, ale radzę podchodzic z uśmiechem na twarzy a nie jak większośc rodaków z pretensjami. Po prostu - jak Kuba Bogu itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panicz Re: polacy w bułgarii IP: *.chello.pl 27.05.07, 04:08 Są ludzie iludziska jak wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś