Dodaj do ulubionych

Strajk nauczycieli

IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.05.07, 00:32
Dzisiaj w godzinach rannych strajkowali nauczyciele. Informacje podawane na
temat tego wydarzenia są sprzeczne. Jedni mówią o 60%, inni o 20%
strajkujących. W samej Jelonce nie było jednomyślności, ba! nawet w jednej ze
szkół strajkowała część nauczycieli, a zdecydowana większość prowaziła
lekcje. A ja sobie myślę tak: nauczyciele chcą wcześniejszych emerytur, bo
pracują w ciężkich warunkach. Są narażeni na hałas, ciągłe zmagania ze
stresem itp. Prawda. To samo dotyczy pracowników hipermarketów i innych
zawodów, w których praca polega na kontakcie z ludźmi. Chcą podwyżek. Prawda.
Ja też chcę i większość z Państwa też by chciała. Ale ja dostaję podwyżkę nie
z "urzędu, bo mi się należy", ale za wykonywaną pracę. Za jakość wykonywanej
pracy. No i Karta Nauczyciela-PRLowski twór dający nauczycielom nietykalność.
A może byśmy tak wystąpili z propozycją Karty Księgowych, Karty Bankowców,
Karty Sprzedawców, Karty Opiekunek Dziecięcych, Karty Złomiarzy i innych? To
pierszy z milowych kroków reform w oświacie-zniesienie tego bezsensownego
przywileju.
Obserwuj wątek
    • Gość: władek Re: Strajk nauczycieli IP: *.233.udn.pl 30.05.07, 15:12
      to sfilmujcie znowu jak małolat wsadza ci kosz na śmieci na głowe
      i już wasze sprawy zostaną wysłuchane
    • Gość: brom Re: Strajk nauczycieli IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.05.07, 19:28
      o jedny zapominasz,nauczyciel to absolwent wyższej uczelni
      więc już jest mała różnica w stosunku do grup zawodowych
      które raczyłeś wymienić w swym ironicznym poście.
      należy też przypomnieć, rolę społeczną tego zawodu.
      co tu kombinować,popatrz jak traktuje sie ten zawód w krajach
      cywilizowanych i tyle.
      • Gość: dest Re: Strajk nauczycieli IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.05.07, 23:16
        Zgoda, ja nie twierdzę, że nauczyciele są dobrze traktowani, ani dobrze
        opłacani. Mam jedynie pretensje do walki o Kartę Nauczyciela, która więcej
        złego niż dobrego przyniosła tej grupie zawodowej. Czy wiesz jak trudno zwolnić
        słabego nauczyciela z pracy dzieki tej właśnie podstawie prawnej? Czy wiesz, co
        to znaczy fikcja hospitacji, którą trzeba z wyprzedzeniem zapowiedzieć
        prowadzącemu zajęcia? Przecież to śmieszne. Jak taki dyrektor szkoły może
        sprawdzić rzeczywisty przebieg lekcji. Czy wiesz, że duża grupa nauczycieli po
        skończeniu studiów nie ma potrzeby dalszego doskonalenia zawodowego? A już
        wyprowadzanie młodzieży na ulicę, aby protestowała przeciwko ministrowi (jaki
        by on nie był) jest działaniem zgoła antywychowawczym. Do tego zwróć uwagę ilu
        nauczycieli rozpoczyna zajęcia z minimum 10cio minutowym opóźnieniem, na lekcje
        przychodzi bez przygotowania, nie ustala jasnych kryteriów oceniania itp.
        Przykłady można mnożyć. Uważasz, że to normalne? I nie mów, że tak nie jest, bo
        jest i to w szkołach uważających się za "elitarne". Czas najwyższy, aby
        nauczyciel zrozumiał starą prawdę, że świadczy usługę, a nie jest panem życia i
        śmierci. Jako rodzic mam prawo wymagać tych usług na najwyższym poziomie.
        • Gość: ogi Jako rodzic mam prawo wymagać tych usług na najwyż IP: *.233.udn.pl 02.06.07, 20:26
          Masz rację co do wymagań, lecz gdy nie będzie konkurencji w zawodzie
          nauczycielskim, będziesz mógł o tym tylko marzyć. Przez lata trwała negatywna
          selekcja do zawodu nauczycielskiego, głównie ze względu na niskie płace. Do
          zawodu nauczycielskiego idą zarówno entuzjaści jak i miernoty. Dodatkowo nasze
          władze przeprowadzają kolejne reformy, które pogarszają sytuację szkoły, itd..
          • Gość: dest Re: Jako rodzic mam prawo wymagać tych usług na n IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.06.07, 23:50
            Nie tylko płace warunkują selekcję w zawodzie nauczyciela. To cały szereg
            czynników, który powoduje, że zawód ten jest w "ogonie" tak budżetowym, jak i
            mentalnym. Zacznijmy od tego, że nauczyciele sami siebie nie szanują. Trudno
            mówć o budowaniu autorytetu, jeśli dziecko z podstawówki widzi swoją
            wychowawczynię wychodzącą chwiejnym krokiem z baru o niskiej reputacji.. A
            teraz selekcja...No i tutaj dotykamy jądra problemu. Rzeczywiście nauczycielem
            w naszym kraju zostać jest bardzo łatwo. To proces rozpoczynający się już na
            studiach, którego początek sięga naboru studentów. Każdy, powiadam każdy może
            dostać się na kierunek pedagogiczny. Trzeba rozpocząć pracę u podstaw i
            zastanowić się nad konkretnymi kryteriami naboru studentów. Druga sprawa, jaką
            poruszyłeś, to płace. Rzeczywiście przerażająco niskie, ale czy rzeczywiście?
            Nauczyciel mianowany ma brutto ok 1600 zł, do tego dolicz korepetycje (9o
            zł/godz). Wychodzi niezła kasa. I nie mów, że to wymaga dodatkowej pracy, bo to
            prawda, że wymaga. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: każdy, kto decyduje się
            wykonywać ten zawód zna obecne realia. Dlaczego zatem pokutuje powiedzenie:
            jaka laca, taka praca? To smutna rzeczywistość, ale znam bardzo wielu
            nauczycieli, których można nazwać przez wielkie N,bo są w stanie za takie
            niewielkie pieniądze stawać się wirtuozami w swoim zawodzie. Niestety znam i
            takich, którzy na to zaszczytne skąd inąd miano nie zasłużyli. Ci właśnie
            krzyczą najgłośniej.
            • Gość: yeykoo Re: Jako rodzic mam prawo wymagać tych usług na n IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.06.07, 20:34
              > Nauczyciel mianowany ma brutto ok 1600 zł

uuuuuu, to 1105,58 na reke
              odliczajac 700,00 zl za wynajecie mieszkania na tzw. zycie zostaje 405 zlotych
              e, luzik :]
              i do tego wynagrodzenia dochodzisz po 6-7 latach pracy w zawodzie (stazysta,
              kontraktowy, mianowany itd)

> do tego dolicz korepetycje (9o zł/godz).

u nas w Jeleniej 90 zl/godz?
              czy moglby kolega oswiecic nas niewierzacych gdzie tak placa!
              przy takiej stawce nie trzeba uczyc w szkole :)
              wystarcza same korepetycje ;)

<sarkazm>
              to jeszcze trzeba na lekarzach sie wyzyc
              w gabinecie prywatnym za wizyte minium 50 zl
              przy 4 wizytach na godzine - 200
              przy osmiu godzinach dziennie - 1600 zl
              przy 5 dniach roboczych - 8000
              miesiecznie - 32000 zlotych
              i jeszcze im zle, tym... felczerom :>
              </sarkazm off>

co to sarkazm - sprawdz w slowniku :P

nie chce mi sie z toba gadac... az cisnie sie na usta
              ale trzeba niestety wyprowadzac z bledu latorosl wszelaka i rodzicow tudziez
              edukacji nigdy dosc :)

pozdrawiam

• Gość: kama Re: Jako rodzic mam prawo wymagać tych usług na n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 15:55
                nie kazdy n-el udziela korepetycji- ucze w szkole 3 klase podstawową- z
                nauczania zintergowanego nie mamy korkow. studia onczyłam o 3 kierunkach by byc
                w tym dobra- wych przedszkolne nauczanie poczatk i ped ogolna
              • Gość: dest Re: Jako rodzic mam prawo wymagać tych usług na n IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.06.07, 23:07
                Matematyka łaskawa pani. Matematyka. U nas, w Jeleniej Górze. 90zł/godz. Do
                tego madam przypominam łaskawie, że strajku ZNP nie można nazywać strajkiem
                nauczycieli. Sprawdź ilu belfrów strajkowało w najbardziej elitarno - czerwonej
                szkole. I jeszcze jedno - postulaty Solidarności wobec tej grupy zawodowej
                zostały spełnione. To, co się działo z inicjatywy ZNP było czysto polityczną
                grą, a nie "walką o lepsze jutro", tym bardziej, że jak dotychczas ta właśnie
                znienawidzona władza dała najwięcej.
                "Margaritas ante porcos"
    • bondel Re: Strajk nauczycieli 30.05.07, 20:52
      takie beda Rzeczypospolite jak ich dzieci uczone.
    • Gość: ogi kn IP: *.233.udn.pl 02.06.07, 20:16
      Karta nauczyciela nie jest wymysłem komunistycznym, po raz pierwszy została
      uchwalona w okresie międzywojennym.
      • Gość: dest Re: kn IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.06.07, 23:38
        A zatem jej brońmy (karty nauczyciela). Dzięki niej, jako dyrektor nie mam
        prawa zwolnić nauczyciela, który jest mierny, ale " w sposób poprawny wykonuje
        swoje obowiązki".
        • Gość: ogi Re: kn IP: *.233.udn.pl 05.06.07, 21:12
          Masz rację, dyrektorzy szkół zostali "wykastrowani" jako pracodawcy. Nie mają
          żadnych poważnych możliwości wpływu na pracę nauczyciela "starego wyjadacza"
          (młodego też). Nagrody przyznawane raz do roku dla kilku nauczycieli czy
          dodatek (pseudo) motywacyjny przyznawany na semestr, przeczą wszystkim zasadom
          motywacji pracownika. Do tego jeszcze upolitycznione związki zawodowe
          dopełniają obrazu. Zresztą narzekanie nic nie zmieni. Dyrektorze tak ja w
          starym kawale zawsze masz dwa wyjścia...
        • bondel Re: kn 05.06.07, 22:38
          wiec najlepiej wiesz jaka dziadowszczyzne masz w swoim zespole. nawet jak
          bedziesz mial prawo wylania to i tak guzik z tego bedzie jak przyjedzie do
          ciebie na dlugiej przerwie pleban szkolny, wezmie cie pod reke i powie: to jest
          taki pobozny nauczyciel przemysl snu swoja decyzje bo jak nie to ja cie wyp..le!
          • Gość: dest Re: bondel IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.06.07, 23:14
            Skąd w Tobie tyle jadu chłopcze? Ja jednak wolę krzyż na ścianie i księdza w
            gronie pedagogicznym. Bardziej odpowiada mi ta wersja, niż Lenin i akademia ku
            czci wielkiej rewolucji. Ciekawe, że nikt wtedy nie dyskutował o indoktrynacji.
            Biedny, zgorzkniały człowieczku o wykastrowanym mózgu. Przeleć wzrokiem swoje
            posty... Żal mi ciebie.
            • Gość: anka Re: bondel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 18:22
              swietna wypowiedz. gratuluje i podpisuje sie pod tym co napisales
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka