Dodaj do ulubionych

Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam)

25.08.05, 19:40
Pomyślałam, że może podzielę się doświadczeniami.

1) Jak najbardziej polecam transport Przemyśl-(busik)Medyka-(busik)Lwów:
szybko, łatwo i skutecznie, grunt żeby zawczasu poprosić kogoś z przodu
kolejki na stronę ukraińską o podanie karteczki meldunkowej, bo inaczej czeka
trochę przepychanek.

2) Jak najbardziej nie polecam powrotu autobusem relacji Lwów-Warszawa, strona
polska trzymała nas na granicy 3 godziny.

3) Wszystkim polecam bar we Lwowie na ulicy Krakowskiej (chyba) 17, siermiężny
drewniany wystrój i drewniane okiennice, pyszne jedzenie i chyba najtańsze
jakie się da.

4) Polecam jednoniowy wypad marszrutkowy Lwów-Żółkiew-Sokal-Czerwonogród-Lwów.
Żółkwi reklamowac nie trzeba, w Sokalu są fajne ruiny synagogi, a w
Czerwonogrodzie podłamujące pozostałości dawnej świetności pałacu Potockich.

5) Dla hardcorowców (takich jak my) autobus ze Lwowa do Kamieńca Podolskiego,
kursuje codziennie o 10.00 z Dworca Stryjskiego, na miejsce dociera o 17.00.

6) Kamieniec: polecamy hotel Smotrycz (40 hr za osobę w dwójce z łazienką,
czysto i przyjemnie); chętnym na nocleg u sióstr przypominamy, żeby koniecznie
telefonicznie upewnić się, czy są miejsca: na ogół goszczą tam grupy z Polski.

7) Wycieczka z Kamieńca do Chocimia to jest to, co tygrysy lubią najbardziej.
W barze przy zamku w Chocimiu nie polecamy mamałygi z grzybami i barszczu
ukraińskiego, za to rosół z uszkami...

8) Autobus powrotny z Kamieńca do Lwowa odchodzi o 9:40, jedzie trochę ponad 7
godzin.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

Acha: Lwowska Galeria Obrazów i dział malarstwa ukraińskiego Muzeum Narodowego
we Lwowie są nieczynne z powodu remontu.

Niepocieszona miladka wraz z siostrą
Obserwuj wątek
    • mock Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 27.08.05, 12:46
      Nie polecam nocowania w hotelu Ukraina w KamPod. Cena wprawdzie niska - 44
      hrywny za cala dwojke, ale warunki na pewno nie na romantyczny wyjazd -
      umywalka w pokoju tylko z zimna woda, toaleta na korytarzu w stanie
      odbierajacym ochote na cokolwiek.
      Chocim faktycznie rozwala. Koniecznie.
      W KamPod rewelacyjna restauracja zaraz kolo zamku - ale chociaz jesc daja
      dobrze, to jednak urozmaicenie menu zalezy od dnia tygodnia - wiecej po prostu
      gotuja na weekend i zostaje mniej wiecej do poniedzialku po poludniu ;-)))
      We Lwowie dla tych co nie chca lokalnych potraw pizzeria calcio zaraz kolo ex-
      kosciola dominikanow - bardzo tanio, bardzo duzo, panie podaja w koszulkach
      wloskich klubow.
      W Kijowie restauracja ukrainskie strawy kolo besarabskiego targu! Oraz budka z
      pidpiriczkami na Chmielnickiego, zaraz po zejsciu z Chreszczatyku.
    • Gość: dziq Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) IP: *.nowiny.net 27.08.05, 19:18
      "Dla hardcorowców (takich jak my) (...) polecamy HOTEL Smotrycz" , bez 2)
      podpunktu wiedziałbym, że jesteś z Warszawy... nie chcę być uznanym za
      impertynenta natomiast trochęwięcej samokrytyki by sie z pewnościąprzydało:)
      Pozdrawiam
      • josip_broz_tito [...] 27.08.05, 19:35
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: dziq Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) IP: *.nowiny.net 28.08.05, 11:49
          nie pozostaje mi nic innego jak podziekowac za konstruktywna krytyke
          • Gość: alfons Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) IP: *.lodz.mm.pl 28.08.05, 11:56
            Nie przejmuj sie dziqu , Josip to taki typ czlowieka , ktory wszedzie musi
            wtracic swoje 3 grosze. Lubi sie wymadrzac , nie zauwazajac jakim sam jest
            chamem. Ale coz - ma prawo . Moze na starosc zmadrzeje.
      • miladka24 Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 28.08.05, 12:13
        Come on, to było ujęcie żartobliwe:-) I co to za nonsens tłumaczyć wszystko
        pochodzeniem z Warszawy?
        • Gość: dziq Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) IP: *.nowiny.net 28.08.05, 14:08
          alfons zgadza sie :) do autorki : nie zwracaj uwagi na tego posta, nie chce
          wchodzic w dyskusje, ktora nie ma nic wspolnego z turystyka, to byla taka moja
          mala dygresja wynikajaca ze zlej interpretacji tekstu ( nie wiedzialem ze to
          joke :) pozdr
    • pawelec47 Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 29.08.05, 15:41
      ad.1 o jakiej karteczce meldunkowej piszesz.Obowiazek meldunkowy dla turystow
      z Polski zostal dawno zniesiony /do 90 dni/no chyba ze po ostatniej rewolucji
      zaszly dalsze korzystne zmiany.
      • josip_broz_tito Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 29.08.05, 18:11
        migracionna kartka tak zwana. Musisz wypelnic po co jedziesz i swoje dane, no i
        tyle, to nie jest im do niczego potrzebne, ale zgubic nie mozna, bo inaczej
        trza sie liczyc z oplata lapoweczki przy wyjezdzie.
    • irish76 Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 05.09.05, 16:02
      zrobilismy tydzien temu taka trase: Lwow (nocleg u pani Luby- nie polecam),
      Olesko, Bialy Kamien, Zloczow, Tarnopol (nocleg w motelu Bratyslawa- w sumie
      jest ok i polecam, cena 35 hr), Czortkow, Skala Podolska, Kamieniec Podolski
      (nocleg w hotelu Ukraina, ale mielismy pokoj skladajacy sie z 3 pokoi i
      lazienka z ciepla woda, syf ale dalo sie przezyc i cena po 40 hr), Okopy Sw.
      Trojcy, Chocim, Czerniowce (ladne miasto- plecam), Jaremcza (jak w naszej
      Szczawnicy, cena 25 hr i standard jak nasz w gorach, pierwsze miejsce gdzie
      klozet nadawal sie zeby na nim usiasc :)),Stryj, Drohobycz, Lwow i do Polski.
      • irish76 Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 05.09.05, 16:14
        aaa i jeszcze byl nocleg w Stryju w hotelu Geolog
        totalna porazka i omijajcie szerokim lukiem ;)
        pani zamyka "hotel" o 22.30
        woda ciepla tez wlaczana jest przez pania. wieczorem nam wlaczyla, a rano
        przyszla druga i powiedziala ze nie wlaczy, dopiero po obiedzie. ;))
        • Gość: konrado Re: Lwów,Kamieniec Podolski, Chocim IP: *.olsztyn.mm.pl 09.09.05, 00:30
          zrobilismy taką traskę Lwow (nocleg z powrotem z 30 hr od dwoch osob , ciep/ła
          woda łozeczko !!!!) nie u tych szumowin z polskiej organizacji - ci oszukują i
          naciągaja, Chmielnicki, Kamieniec Podolski (nocleg 11hr, ciepła woda )
          lazienka z ciepla woda, syf ale dalo sie przezyc , Okopy Sw.
          Trojcy, Chocim, Czerniowce (ladne miasto- polecam, noca ponoc niebezpieczne),
          Jasinia (cena 10 hr i standard jak nasz w gorach, - zimna woda ale wykaplismy
          sie u syna - nowa lazieneczka z ciepla woda Lwow i do Polski.
          koszt imprezy wyniosl jakies 350 zł z biletami z aż z olsztyna (pkp)
          kamieniec polecam - trzeba zobaczyc i chocim - ...a spacerekiem przez dniestr -
          most zplecakami to było to....!!!!aragorn551@wp.pl

• a.morro Re: Lwów,Kamieniec Podolski, Chocim 21.11.05, 16:03
            O jakiej kartce meldunkowej tu piszecie? Nic o tym nie słyszałem.
            A ja polecam kaukazką restaurację we Lwowie. Coś fantastycznego. W Czarnej
            Kamienicy przy rynku we Lwowie (bzdurne napisy opisuące historię tego miejsca)
            jest miła kawiarenka.
        • Gość: stary wiarus Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) IP: 80.48.254.* 22.11.05, 13:37
          Po Ukrainie przejeździłem (w latach dziewięćdziesiątych i do 2003 r.) ładnych
          kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. Wprawdzie w zdecydowanej większości, były to
          wyjazdy służbowe, ale na turystykę też czasu nie brakowało. Wiele razy
          jeździłem SAM. I to często w nocy. Zarówno po drogach głównych, jak i
          drugorzędnych. Przez ten okres TYLKO JEDEN RAZ próbowano mnie okraść. Było to w
          Odessie, w nocy, przy czym chciał to zrobić... polak. Poza tym (nie licząc
          wielu wymuszonych drobnych mandatów od DAI (Dierżawna Awto Inspekcja))
          spotykałem zawsze życzliwych ludzi.
          Tak samo, jak w Mołdawii. Zresztą, jeden raz na przejściu granicznym Ukraina -
          Mołdawia dla ruchu lokalnego (nie powiem gdzie), celnik mołdawski o fizjonomii
          Włodzimierza Iljicza, sam chodził sprawdzać, czy da radę innostranców (4 osoby)
          z dalekiego kraju przeszmuglować przez zieloną granicę na Ukrainę (oficjalnie
          przejazd był tylko dla ruchu lokalnego). A gdy stwierdził, że ukraińcy
          obsadzili leśne objazdy, to wstrzymał odprawę tubylców na ponad 16 godzin. To
          był cyrk. Wyobraźcie sobie, że nikt nie narzekał!!! Zresztą, ten przypadek w
          ogóle nadaje się do nakręcenia filmu. Jak sobie go przypomnę, to śmieję się
          jeszcze dziś. Kompletny western z nami w roli głównej. Głowa mnie potem bolała
          przez dwa dni.
          A w ogóle, jak jedziecie na Ukrainę, to warto zachaczyć o Mołdawię. Zupełnie
          inny, o wiele bardziej zadbany kraj. Poza tym wspaniały i bajecznie tani
          koniak. A mówili to - znający koniak - goście ze świata, których kilka razy
          byłem tam przewodnikiem.
          Tak, że ludzie nie bójcie się wschodu. Tam strzelają tylko do tych, co innym
          lubią nadeptywać na odcisk. Turysta jest bezpieczny nie mniej niż w Polsce.
          • Gość: stary wiarus Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) IP: 80.48.254.* 22.11.05, 13:39
            Przepraszam za "zachaczyć"
    • Gość: skrzyniarz Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) IP: *.acn.waw.pl 06.12.05, 16:58
      >6) Kamieniec: polecamy hotel Smotrycz (40 hr za osobę w dwójce z łazienką,
      czysto i przyjemnie); chętnym na nocleg u sióstr przypominamy, żeby koniecznie
      telefonicznie upewnić się, czy są miejsca: na ogół goszczą tam grupy z Polski.

Smotrycz, moja miłość.. My mieszkalismy w "Ukrainie" (beznadzieja, nie
      polecam), ale w Smotryczu zrobilismy sobie wieczorem impreze ( z dyskoteką).
      Stakańczyk wódki ( jakies 300 gram) wychodził po jakieś 5 zł.! Ach, urżnąłem
      sie tak, że powrotu do "Ukrainy" nie pamiętam. Ale impreza była fest!
      • mock Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 27.12.05, 12:58
        A gdzie w Kamieńcu znajduje się hotel Smotrycz? Bo "Ukrainę" trzeba koniecznie
        omijać szerokim łukiem, a chciałbym wiedzieć na przyszłość.
        • josip_broz_tito Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 27.12.05, 18:32
          Nad Smotryczą, jak się idzie w stronę twierdzy z dworca kolejowego to masz go
          po prawo, taki duży wieżowiec :)
        • irish76 Re: Lwów i Kamieniec Podolski (właśnie wróciłam) 03.01.06, 15:01
          'Ukraina' faktycznie jest kiepska ale w porownaniu z kwatera we Lwowie byla
          super :) nie wiem czy Smotrycz bardzo rozni sie od Ukrainy
          Toaleta powinna miec napis: uwaga nie dotykac! grozi skazeniem! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka