lubliner1 06.12.06, 11:44 nie zycze nikomu nocy w tym hotelu. super wyjscie to noclegi u babuszek na kwaterach prywatnych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: bron boze hotel lwiw 06.12.06, 12:46 Przecież dobrze wiesz Bogdanie dlaczego. Najwyższy czas (aby przełamana została bariera noclegowa) by doprowadzono w wiekszych osrodkach turystycznych na Ukrainie do utworzenia standardu miejsca noclegowego, okreslając dla standardu - co ma być w pokoju noclegowym, jaki dostęp do sanitariatów i łazienek, jaka posciel co jaki czas prana, itd, wygląd pomieszczeń> Na doprowadzenie do tego standardu będzie potrzebna spora forsa ale wysiłek fiansowy panstwa można zmniejszyc okreslając standardy a jednocześnie wyprzedajac panstwowe hotele miejscowym lub zagranicznym przedsiebiorcom. Inaczej bedziecie tkwić w standardach życiowych z czasów ZSRR. Trzeba z tym zerwać jak najszybciej. Dodam, że jednocześnie trzeba dać zarobić prywatnym kwaterodawco, wymagac od nich "standardu noclegowego", dać im kredyty na doprowadzenie do dobrego stanu ich kwater, niewysoko opodatkować i... bedzie w krótkim czasie wielka baza noclegowa (o europejskim standardzie), ruszy turystyka na Ukrainę i .... wszyscy na tym skorzystają. I nie ma co sie nawzajem krytykować, przepychać. Wiemy przeciez jaka jest sytuacja. Hotelarze i kwaterodawcy na Ukrainie chcieli by zarabiac dużo a niestety nie jest to mozliwe (mamy błędne koło) by ruszyła turystyka masowa dopóki nie zostanie utworzona odpowiednia baza noclegowo-zywieniowa. Reszta - tj. rozrywka, zaopatrzenie, handel pamiatkami utworzy sie samoczynnie. Jesli nie mam racji, możemy podyskutować listownie. Mój adres: czuk1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: bron boze hotel lwiw 06.12.06, 12:48 Mam też na myśli zlikwidowanie podziemia noclegowego przez usankcjonowanietego co jest z doprowadzeniem do standardów, zarejestrowaniem i opodatkowaniem, podjeciem nadzoru ze strony państwa ukraińskiego nad dzikimi kwaterami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: bron boze hotel lwiw IP: 62.29.136.* 06.12.06, 13:10 Odnośnie podziemia usług(serwisu)myślę ,ze nie jest możliwe zlikwidowanie takiego procederu żadnymi urzędowymi dekretami.Branża turystyczna jest niezauważana przez władze i jakoś nieźle się ma.Patrz na zatłoczone plaze i pełne turystów miasta.Serwis jest różny(ten nielegalny)i niezły i całkiem dziadowski. Oczekiwanie europejskich standartów jest nieporozumieniem,infrastruktura uniemożliwia(choćby problemy z wodą dotykające wielkie miasta zachodniego kraju.)Błędem jest mówienie że knajpa czy kwatera powinna instalować hektolitrowe zbiorniki. Ukraina przyjmuje ogromne ilości turystów?!? z Rosji (fakt,że w wiekszości na Krym o Odessę czyli rejony rządzące się innym prawem niż reszta UA.Ale Rosjanie zostawiają ogromne pieniądze i im to odpowiada.W efekcie są wypasione hotele z cenami 100-150$ za noc, lub ubogie kwatery z wychodkiem w podwórku. Myślę jednak że większym problemem jest granica na zachód,wiecznie załadowana i wyraźnie zniechęcająca.A Polacy- i tak pojadą albo z sentymentu do ziem ojców,albo z zamiłowania do pięknej Ukrainy. Pozdro... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: bron boze hotel lwiw 06.12.06, 15:13 Dziekuję Darku. Chciałemżywcem przenieść tam gospodarkę rynkową i ulokować ją w turystyce. Okazuje sie też że nie znam specyfika i sedna sprawa ukrainskich. Wycofuje swoje pomysły. A swoją drogą , czyżby to oznaczało że do konca żyia (a mało mi zostało) będę skazany (jako emeryt) na zasyfione kwatery? Nie stac mnie bowiem - jak w centrum Tarnopola wlaścicielka hotelu zaoferowała apartament za 300 hriwen, a także nie chce byc skazany na noclegowe wprawadzanie w błąd przez forumowiczów. Takie jak we Lwowie. Jadę na ul.Kwiatową 14 do p.Kogut i co widzę? Sprwdźcie sami. To mają być prywatne kwatery? Może takie i są ale każdy musi sam je wyszukiwac , metodą prób i błędów? Czy też nocować po zakonach i kościołach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: bron boze hotel lwiw IP: *.kiev.ua 06.12.06, 12:57 Нажаль така ситуація не тільки в готелях. В туристичному бізнесі так само.Хочуть заробити великі гроші за короткий період часу, при цьому сервіс нікудишній (не всюди, звичайно). Думаю, що така ситуація через недостатню конкуренцію, але це питання часу і все налагодиться. Мої вітання Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: bron boze hotel lwiw 06.12.06, 15:16 Dziekuje Bogdanie za odpowiedź na mój post. Merytorycznie wyprostował mnie Darek. mimo mojego narzekania. Mam bakcyla turystycznego nakierowanego na Ukrainę. Trochę błędne jest jednak u mnie , że wożę się swoim samochodem ajego troche mi na te lwowskie drogi szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: bron boze hotel lwiw IP: *.kiev.ua 06.12.06, 16:02 А мені не то що авта шкода - мені своїх ніг шкода на львівські дороги. Маємо надію на краще. Мої вітання і шанування Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubliner1 witam bohdan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:28 ja ciebie serdecznie pozdrawiam i dziekuje za twoja obecnosc na forum .czesto czytuje twoje texty.zapraszam do polski.powaznie.;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: bron boze hotel lwiw 06.12.06, 19:56 Nie wypowiadam sie na temat reszty Ukrainy, ale zaplecze turystyczne Lwowa znam dosyc dobrze, wiec o tym moge podyskutowac. Czesciowo macie racje, ale nie do konca. Jesli chodzi o Lwow, to rzeczywiscie wladza nie rozumie jaka szansa dla maista jest turystyka, i niewiele sie w tym kierunku robi. Hoteli jest zdecydowanie zbyt malo, nie ma konkurencji, stad jesli powstaje nowy hotel o europejskim standardzie, to ceny na start ustawiaja na 100usd/osoba i na to sa klienci (= vide hotel Opera np.). Co do babuszek, to tez nie jest dobrze z tego wzgledu ze jest deficyt miejsc noclegowych, a noclegi "przy rodzinie" sa popularne wsrod Polakow (pomoc biednym rodakom itp.). Tymczasem wiekszosc z owych "babuszek" to niezle bizneswoman :o - sprobujcie zadzwonic do ktorejs i zarezerwowac miejsce na sylewstra - zaczyna sie krecenie, ze jeszcze nie wiadomo, prosze zadzwonic za tydzien... czekaja kto przyjedzie na dluzej i wieksza grupa - po prostu przebieraja w ofertach, zwlacza te, ktorych telefony mozna znalezc w internecie, lub powiazane z towarzystwem polskim, ze swojej strony czesto proponujac nocleg na materacach na podlodze, brak wody i ogolny syf (zdarza sie nawet dostac brudna posciel). Do tej pory znalam tylko jedna babuszke, ktora zainwestowala w bak na wode dla wygody turystow. Po prostu im to zwisa, bo wiedza ze i tak beda mialy klientow, a ceny rosna (niedawno jeszcze 5$, teraz juz 7-8, a na sylwestra 25 pln). Troche inaczej sprawa sie ma z mieszkaniami, tzw. apartamenty - tu konkurencja jest duza, ale korzystaja z nich raczej turysci ukrainscy - wsrod Polakow informacja o takiej formie noclegu jest malo rozpowszechniona. Na warunki nie mozna narzekac, tu wlasciciel nie zaproponuje noclegu bez wody, najczesciej mieszkanie jest tez swiezo po remoncie. Ceny niewiele wyzsze niz dwojka w hotelu Lwiw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: bron boze hotel lwiw IP: *.crowley.pl 06.12.06, 21:53 Witam.Należy jeszcze dodać do wątku -czy też bryndzy wśród ofert kwaterodawców,fakt,iż aby poprawić jakość mieszkań przeznaczonych pod wynajm,należy ponieść ogromne,jak na warunki UA koszty.Materiały budowlane kosztują zazwyczaj więcej niż w PL,wszak są stąd ściągane,i niewiele osób stać na takie inwestycje. Mieszkałem w hotelo-motelu na prowincji Lwowa (ok. 20 km od centrum)za 12 $/os.Warunki OK,budynek ma 4-5 lat więc jest niezniczszony,90% pokoi ma łazienki i TV,w obiekcie sauna(płatna extra),auta na parkingu ,teren zamykany na noc i strzeżony.Jedyny minus to 45 minut jazdy do Lwowa.No i jak popijesz na mieście ,trzeba wracać marszrutką. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: bron boze hotel lwiw 07.12.06, 05:45 Darku. Jeśli są takie kwatery to okej. Chciał bym mieć kilka takich , na skrzynkę (czuk1@gazeta.pl). Napewno skorzystam. Nie daj Bóg gdyby znalażły się tam takie jak proponowano w internecie, w rodzaju niezapomnianej p. Kogut Irena - Kwiatowa 14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubliner1 Re: bron boze hotel lwiw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:24 drohi Bohdane-patamu szto w gotelu lwiw karaluchi(karaczany),brod,i po polsku- niemila obsluga zaplamiona posciel,sanitariaty jak wiejskie wychodki sprzed 50 lat ,halas(muzyka zdaje sie techno jak tam probowalismy nocowac)brak remontu od 30 lat ...ale tylko o tym hotelu mam zle zdanie.reszta to w wiekszosci ciekawostki,smaczki,oryginalnosc,mila obyczajowosc i tradycja.piekne krajobrazy i niepowtarzalni ludzie...;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziem-k granica to horror i standart kwater nie ten IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:04 Na turustyce można dobrze zarobić. To kopalnia złota. Ale na Ukrainie chyba tego nie rozumieją. Turystyka na Ukrainie to niczym sport ekstremalny dla sfiksowanych studentów. Turysta na Ukrainie czesto jest traktowany jak intruz i jeleń do wydojenia. GŁÓWNY MAMKAMENT TO GRANICA. Nikt normalny w taki sposób nie będzie przekraczał granicy. No i ta mentalność: za miast cieszyć się, że zarabiają na Polakach, że oni zostawiają kasę to narzekanie, że bilety na Krym wykupują. Nie wiem jaka jest polityka władz i administracji, ale dlaczego kwatery są pokątnie, cichosza. Jedzcie do Zakopanego na każdej chałpie reklama baner-wolne pokoję, każdy baca, gażdzina łapie turystę i chce wynająć pokoje. A ceny za czysty schludny pokój 20 zł a nawet i 18 zł. We Lwowie nie uświadczysz szyldu tu znajdziesz nocleg, a co szyldu nie można zrobić w języku polski ( a nawet dla świetego spokoju po niemiecku, angielsku. Nie wiem dlaczego Ukraińcy nie chcą się uczyć. Przecież jeżdzą nawet do wspomnianego Zakopanego, jeżdzą do Włoch i nie ściągają wzorów i standartów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: granica to horror i standart kwater nie ten IP: 62.29.136.* 07.12.06, 09:20 Poruszasz się uproszczeniami.Nie ma szyldów i informacji o serwisie z wielu powodów,a mówienie o ich niechęci do uczenia jest nadużyciem.Gospodarka UA to nie Niemcy,do których odsyłąsz Ukraińców,prowadzenie legalnego biznesu na UA to katorga i męka z urzednikami ,milicją i tak dalej,a jest to kraj- pamiętaj ,doświadczony zanadto w historii rozliczaniem "prywaciarzy">Ludzie nie ufają władzy,i coś w tym jest ,bo społeczeństwo jest pół na pół podzielone na zwolenników Janukowycza i Juszczenkę.Jedni chcą kapitalizmu inni głębokiego socjala,a nikt nie wie kto będzie rządził za dajmy na to 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
zdjeciarozne Re: granica to horror i standart kwater nie ten 07.12.06, 10:28 na Ukraine bylem raptem kilka razy, i odnioslem wrazenie ze Ukraincy ze tak powiem wrecz nie dorosli do biznesu. kolejki na granicy to jeszcze moge zrozumiec, ale tam turystystow traktuje jako ostatnich smieci !!! Nie wiem dlaczego jestem intruzem, przeciez chce wydac ( no i chyba na ichniejsze warunki duze) swoje pieniadze. Jakas paranoja. NO ale i tak lubie ten kraj, jest piekne a Lwow jest super !! pomysl Mariusza jest super z tymi kwaterami, prosze w miare mozliwosci po podanie ich w tym watku na forum, chetnie rowniez skorzystam! pozdrawiam ps. prosba techniczna do Bohdana - chetnie poznan twoja opienie, lecz bardzo prosze w miare mozliwosci pisz swoje wypowiedzi po polsku, jesli nie umiesz, to prosze chociaz nie pisz cyrylica - wbrew pozorom bardzo malo ludzi w Polsce rozumie po ukrainsku, a wsrod mlodych ludzi ten odsetek naprawde mizerny. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: granica to horror i standart kwater nie ten 07.12.06, 10:37 Podpisuję się pod Twoim postem. Przy okazji pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: granica to horror i standart kwater nie ten IP: *.kiev.ua 07.12.06, 13:16 Нажаль я ніколи не був на Польщі і не можу порівняти якість послуг (сервіс) наших і ваших. Я погоджуюся що туристичний бізнес на Польщі значно розвиненіший. В нас влада прекрасно розуміє потенціал туристичного бізнесу, але зараз їй не до розвитку туризму, бо поки що у нас триває війна за сфери впливу. Ви так само це пережили. На все треба час. Щодо мови, то скажу відверто - дуже важко мені писати польскою, а як буду писати латинськими літерами, то мене взагалі мало хто зрозуміє. Тому дуже перепрошую. Musze si uczyc plskego, bo bardzo mi se podoba ten enzyk! Pozdrawiam i pszepraszam za mozliwe blendy. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: granica to horror i standart kwater nie ten 07.12.06, 14:25 No i fajnie. Wszystko rozumiemy. Pisz po polsku i tak jak rozumiesz. pzdr Czuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: granica IP: *.kiev.ua 07.12.06, 15:19 To nie jest prosto dlia mnie osobliwe kjedy temat jest powazny (no i bojiszie napisac jakies bzdury, bo nie viem twumaczenia wszyskich slow). Temu posze mi zrozumiec, kjedy czasem bende pisacz po ukrajinsku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zdjeciarozne Re: granica 08.12.06, 07:58 Gość portalu: Bohdan napisał(a): > To nie jest prosto dlia mnie osobliwe kjedy temat jest powazny (no i bojiszie > napisac jakies bzdury, bo nie viem twumaczenia wszyskich slow). Temu posze mi > zrozumiec, kjedy czasem bende pisacz po ukrajinsku. > Pozdrawiam swietnie Bohdan, pisz poprostu europejskimi literami tak jak teraz ;). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziem kwatery a administacja, urząd skarbowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 15:24 Pytanie zasadnicze, dlaczego wszystkie prywatne kwatery są w szarej strefie, wszystko cichosza czy tak wygodniej czy jest to spowodowane polityką władz administracji, urządów skarbowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: kwatery a administacja, urząd skarbowy IP: *.kiev.ua 07.12.06, 15:27 Pszepraszam, alie nie rozumiem co znaczyt "w szarej strefie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: kwatery a administacja, urząd skarbowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 17:13 Szara gospodarka jest spowodowana kilkoma cynnikami.A i tak wiele biznesu wyszło z ukrycia i działa legalnie.Oscyluje to w okolicach 20-30 % serwisu turystycznego jest legalnego.Reszta to podziemie. Dam przykład transportu.Tzw marszrutki w dużym mieście.Sektor jest podzielony na "kwartały"pomiędzy firmu transportowe.Muszą one płacić licencje za jazdę,licencje za przystanek,licencje dla miasta,wziutka dla milicji(żeby jeździł a nie stał w warsztacie),oczywiście paliwo i wypłata driwerowi.A cena biletu-50 kpijek.Efekt: jeżdżace złomy jakich mało nawet w Azji.I tak jest z wieloma biznesami.Prowadząc knajpę nigdy nie jesteś pewoen czy jakiś Ważny urzędnik nie bdzie się czuł obrażony czymkolwiek i zamknie ci lokal z powodu miliona bzdur. Wot i ukraina. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: kwatery a administacja, urząd skarbowy 07.12.06, 20:54 Kurcze . Jak tak jest i władze nic nie robia, nie porządkują, tolerują szarą strefe, te ziatki na każdym kroku - to nie wróżę dobrze Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: kwatery a administacja, urząd skarbowy IP: 62.29.136.* 08.12.06, 07:10 Za rządów Kuczmy uporano się z legendarną mafią.Na UA jest bezpiecznie, natomiast wielkim nierozwiązywalnym problemem jest wszechwładza urządnika.Tak zawsze było (czyli w czasach które można ogarnąć pamięcią przez seniorów),i wśród ludzi panuje przekonanie ze tak ma być.No bo niby co możesz zrobić?? Jeżeli do tego dodać fakt,iż wielu bandytów zaczyna ,lub niedługo zacznie wychodzić z więzień po odsiedzeniu wyroku (10 -12letnie wyroki zaraz się kończą),do usa nie wyjadą(przynajmniej legalnie),to legalizowanie i wchodzenie przed orkiestrę z temacie biznesu (małego i średniego)jest ryzykowne.A po kiego ryzykować,skoro można na dotychczasowych zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś
zdjeciarozne Re: kwatery a administacja, urząd skarbowy 08.12.06, 08:00 Gość portalu: Bohdan napisał(a): > Pszepraszam, alie nie rozumiem co znaczyt "w szarej strefie" oznacza to nielegalnie. na czarno, nie rejestrujac biznesu w urzedzach, nie placac podatkow itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: kwatery a administacja, urząd skarbowy IP: *.kiev.ua 08.12.06, 08:29 No to otpowiedam dlaczego wszystkie prywatne kwatery są w szarej strefie: 1. Tak wygodniej (niema podatku); 2. Nie treba chodzic do administracji (to czas i moroka). Tak jest taniej dlia turysta (oczewiscze) Pozdrawiam (pszepraszam za blendy) Odpowiedz Link Zgłoś
zdjeciarozne Re: granica to horror i standart kwater nie ten 08.12.06, 07:57 Bohdan, prosze Cie zmiluj sie i pisz chociaz europejskimi literami, wtedy moze cos zrozumie, a bardzo mnie ciekawi twoja opinia !!! a moze ktos na forum jest w stanie przetlumaczyc wypowiedzi Bohdana ?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepeg Granica dlaczego Ukraińcy jej nie cywilizują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 08:22 Poważnym mankamentem w turystyce na Ukraine ( to nie mankament to hororr) jest granica. Dlaczego jej nie porządkują. Nie można przekraczać granicy w kotle gdzie można być stratowanym uduszonym i nie można granicy przekraczać 7 godzin. Nie mówcie mi o mrówkach, bo to nie problem. W Cieszynie na granicy czeskiej takich scen nigdy nie było a tez mrówki w podobnej ilości przekraczały granice. Nawet dzisiaj i tak jest wieksza przebitka na alkoholu właśnie w Cieszynie a nie na granicy ukraińskiej a mogę przenieść 10 litrów spirystusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubliner1 Re: Granica dlaczego Ukraińcy jej nie cywilizują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:15 tak swiete slowa,ja mieszkam przy granicy i zadko ja przekraczam bo to co sie dzieje to horror.ostatnio pol nocy stalem z malutkimi dziecmi i o polnocy spiace wypedzili je na dwor bo urzedasowi nie chcialo sie wyjsc z kajuty.wstyd wstretny urzedniku celny!!!w wyniku czego moje dzieci przewialo(bo byly zaspane wiec zle organizm reagowal)i przeziebily sie.gdyby nie te trudnosci z przekraczaniem granicy czesciej bywalbym na ukrainie i podziwial ten wielki i piekny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Granica dlaczego Ukraińcy jej nie cywilizują 08.12.06, 11:44 > dzieje to horror.ostatnio pol nocy stalem z malutkimi dziecmi i o polnocy > spiace wypedzili je na dwor bo urzedasowi nie chcialo sie wyjsc z kajuty.wstyd > wstretny urzedniku celny!!!w wyniku czego moje dzieci przewialo(bo byly zaspane > A to dziwne :/ Jak jeździliśmy z córczką to NIGDY nie staliśmy w kolejce i zawsze podchodzi ktoś do samochodu na odprawę. Zawsze wystarczyło grzecznie POPROSIĆ :) - nidgy nikt nie odmówił. Masz do tego pełne prawo! Jest to w regulaminie, że z małym dzieckiem masz prawo przekraczać granicę bez kolejki. Wiadomo -może się trafić jakiś 'wredny', ale zawsze można pójść i naskarżyć kierownikowi. Wystarczy znać swoje prawa :) To tak samo z łapówkami i 'naciągaczami' - jak to czytam to się śmieję.. Przed każdym wyjazdem należy się PRZYGOTOWAĆ do różnych sytuacji - zaoszczędzicie sobie nerwów, zdrowia, czasu i pieniędzy. TRZEBA ZNAĆ SWOJE PRAWA Odpowiedz Link Zgłoś
lubliner1 Re: Granica dlaczego Ukraińcy jej nie cywilizują 08.12.06, 12:09 ...tyle ze my jechalismy busem ukrainskim wiec pewnie dlatego;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr66 Re: granica to horror i standart kwater nie ten IP: *.jjs.pl 09.12.06, 11:56 Kiedy wjeżdżaliśmy w Karpaty Wschodnie, ukraińska strażniczka graniczna powitała nas: za dużo was tu przyjeżdża. To dosyć osobliwie powitanie i promocja turystyczna kraju, niespotykana chyba nigdzie indziej. Przejscia graniczne to secydowanie najwieksza bariera w rozwoju turystyki. NIe prawdą jest natomiast, ze wszystkie kwatery prezentuja fatalny standard i egzystują w szarej strefie. Wystarczy pojechać na Huculszczyznę, w Jaremczy, czy Werchowynie przy wielu domach są szyldy: gostinnyj dwir, itp Standard kwater jest niezły, jest czysto, schludnie i w miarę wygodnie. JEdyny mankament to wspolne łazienki. Hotele są rzeczywiscie drogie, czesto drozsze niz w Polsce, czy na Słowacji. Biznes turystyczny jednak sie rozwija, sądzę, ze sam rynek przyczyni sie do spadku cen. Porażający jest natomiast brak jakiegokolwiek zainteresowanie rozwojem turystyki i kazdym innym działaniem ze strony władz lokalnych. Bez strategii rozwoju turystyki, ten biznes z konieczności bedzie czymś w rodzaju chałupnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Co sądzicie o tej sytuacji, jak zareagować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:15 Co sądzicie o tej sytuacji i tu cytat z www.odyssei.com/pl/travel-article/11791-2.html Ukraina Zachodnia - Ku źródłom kwasu chlebowego – cz. 3 - 29.04.2006 – 05.05.2006 Facet mnie wziął na bok i prosi o paszport. Z jakiej racji – myślę sobie... Ale, jakby nie czekając na moje pytanie wyciąga odznakę i legitymację. Nie pozostaje mi nic innego jak pokazać mu mój dokument. Ogląda z każdej strony i wyciąga karteczkę ze srajtaśmowego papieru. Czyta, że naszym celem jest Lwów. - Tak to nie może być – mówi - Jak? – pytam Doczepił się, że teraz jedziemy do Użhorodu (Ужгopoд), co wiąże się ze zmianą oblastu lwowskiego (Львівська область) na zakarpacki (Закарпатська область). Jaka paranoja! Pyta się, czy wszyscy na karteczkach mają to samo co ja. - Tak – mówie zniecierpliwiony - No i co zamierzacie zrobić w tej sytuacji? – pyta - Jechać dalej – odpowiadam - To nie będzie takie proste... Odszedł naradzić się do konduktora, mówiąc, że zaraz mnie zawoła. Co jest grane – zastanawiam się? - Adam! – słyszę głos tego faceta, wołający mnie w bardziej ustronne miejsce. Idę za nim. Wchodzimy do przejścia między wagonami, facet wyprasza stamtąd Ukraińca, który akurat sobie kurzył niczego nieświadomy. Facet zatrzaskuje drzwi z prawej, potem z lewej strony i staje przede mną. Mierzę go oczami. Już wiem o co chodzi – łapówka, ale nie ugnę się tak od razu – myślę sobie – To ty mi powiedz, że mam zapłacić. Początkowo facet zaczyna mnie straszyć, że jak z nim nie załatwimy, to zawiadamia strażników, wysiadamy wszyscy na najbliższej stacji i idziemy na 72h (odpowiednik polskich 48h). Przekomarzam się z nim ciągle. W końcu koleś się ugina i mówi: - 5 $ od osoby No to teraz ... Odpowiedz Link Zgłoś
etrade odpowiedź na post Buanitki 15.12.06, 07:40 Ty chyba rzadko jeździsz na Ukraine i miałas to szczęście akurat spotkac życzliwych ludzi na przejściu granicznym. Jednak to są wyjątki, a rzeczywistość jest taka, że ukraińscy celnicy i pogranicznicy są chamscy, ordynarni, nieżyczliwi i wymuszają łapówki. Wiem to z własnego doświadczenia, przekraczałem tę granice kilkadziesiąt razy. Czytając od kilku lat to forum mam sporo negatywnych przykładów i chyba ani jednego pozytywnego. Ryba psuje się od głowy - stosunek najwyższych władz Ukrainy do Polski tez jest obecnie nieżyczliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdjeciarozne ukrainska granica 26.12.06, 16:28 co do Ukrainy prawdopodbonie byla to moja ostatnia wycieczka w ciagu najblizszych lat przynajmniej samochodem. postoj na granicy trwal 6,5 godziny, w tym ok. 40 minut szarpania z tymi durnymi ukrainskimi celnikami. NIgdy nie byli zbyt mili itd... ale teraz to juz przesli samych siebie - kazali wypelniac kilkakrotnie pieprzone karteczki imigracyjne, czepiali sie o byle, biegali z paszportami, byli chamscy, wymusili lapowke, grzebali po samochodzie jakby niewiedomo co tam mialo byc, kilkakrotnie sie dopytywali Ojca czy nie pracuje na ukrainie (nie wiem tylko w jakim charakterze mialby tam pracowac), poprostu paranoja. wizytowka kraju, ku.. mac. iles nerwow nam zjedli. a jedyne co chcielismy to wydac swoje pieniadze i odwiedzic na kawe ukrainskich przyjaciol. bez sensu. no, ale coz, jesli kraj za bogaty, to wcale nie musze tam jechac i chetnie wydam moje dolary/euro gdzie indziej. bez laski. a jesli za 100 lat dam sie namowic na wycieczke tam to na granice biore flaszke/8 piw. tak na rozluznienie, zeby przetrwac ta nerwowke. pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ihgyebw Re: ukrainska granica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 16:36 znam ten bol, ukrainskiego celnika nie zatrudnilbym do pilnowania budy z psem, ale nam nic do tego, ja juz tam nie jezdze, kraj ten cuchnie coraz bardziej i teraz jak odrzucili orientacje na ue i nato to beda sie kisic we wlasnym sosie, sami tego chcieli:), Odpowiedz Link Zgłoś
zdjeciarozne Re: ukrainska granica 27.12.06, 07:53 no coz, teraz i ja nie mam zamiaru tam jezdzic, bo jak juz to jezdzilem tam samochodem z rodzina. dosc mocne sa te slowa,choc cos w tym prawdy jest, ten kraj wydaje sie ze nigdy sie nie zmieni, bedzie takim skansem komunizmu kiszacym sie we wlasnym sosie na wlasne zyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś