Gość: krym IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.06.07, 17:59 mam dylemat : Sudak czy Teodozja jako baza noclegowa i wypadowa na Krym? Byliście tam, gdzie lepiej ? lepiej nocować, wypoczywać i skąd lepiej-łatwiej wybierać się na zwiedzanie całego Krymu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tutliputli_alejuzniepanna Re: sudak czy teodozja 15.06.07, 11:52 Zatrzymalismy sie w Teodozji na stale a do Sudaku pojechalismy na wycieczke i chyba wybralabym jednak Sudak - jest tam poprostu piekniej. Jesli chodzi o ta okolice to daleko np do Bakczysaraju i Jalty ale blisko do twierdz genueniskich i Kercza. Delfinarium Karadaru i winnic Koktobar - Krym piekny caly ale na zwiedzanie to chyba trzeba miec z miesiac zeby wsyztsko zobaczyc i do tego wlasny transport. Jesli planujesz tak dlugo tam przebywac to spokojnie sobie zobaczysz caly nawet bedac w Teodozji lub Sudaku Odpowiedz Link Zgłoś
sosna28 Re: sudak czy teodozja 16.06.07, 09:14 SUDAK - byłem to wiem :). Można dojechać wszędzie, piękna plaża w pobliżu - Nowy Świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krym Re: sudak czy teodozja IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.06.07, 17:26 Czy to delfinarium to delfinarium KaraDagu w Kurortnoje? Odpowiedz Link Zgłoś
tutliputli_alejuzniepanna Re: sudak czy teodozja 19.06.07, 21:02 tak to to samo delfinarium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: sudak czy teodozja IP: 217.97.156.* 19.06.07, 15:29 to zalezy czy jadą sami dorośli chcacy pochodzic po pieknych górach czy rodzina z dziećmi. ja byłem z małymi dziećmi i byłem tydzień w sudaku i tydzien w teodozji. wybieram zdecydowanie teodozję (jade tam znowu za 10 dni.)piękna piaszczysta "złota" plaza za miastem, z super widokami podwodą(skały odzielaja plaże od pełnego morza), blisko do Szczołkino nad morzem azowskim(tez piaszczysta plaza i skalisty półwysep Karamzat(chyba dobra nazwa). a sudaku drogo, i beznadziejna strzasznie zatłoczona kamienista plaża...ale góry super... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krym Re: sudak czy teodozja IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.06.07, 17:33 A jak jest w Teodozji z możliwością przemieszczania się autobusami, czy marszrutkami do innych miejscowości? Czy dam radę np. zrobić wyprawę jednodniową do Jałty, Liwadii,Gaspry i wrócić na noc do Teodozji? Czy jest tam jakieś połączenie na trasie Teodozja - Jałta - Teodozja? Czy możesz podać szczegóły dotarcia na piaszczystą złotą plażę za Teodozją? Mam nadzieję, że niezatłoczona? A jak jest w Szczołkino? Znasz może jezioro Czokrak nad Morzem Azowskim? A jak dotrzeć do Szczołkino i na półwysep o którym wspomniałeś? Ładne widoki na półwyspie? Czy można liczyć na relację po powrocie z Teodozji? o ceny, dobre i ciekawe miejsca, namiary na noclegi, itd. mile widziane praktyczne wskazówki! :-) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
tutliputli_alejuzniepanna Re: sudak czy teodozja 19.06.07, 21:09 do Jałty z Teodozji to okolo 200km w jedna strone z tego co pamietam my odlozylismy te okolicy na nastepny raz a skupilismy sie na okolicach Teodozji, i tak bylo co zwiedzac. Podobno istnieja marszrutki ale czy na taka odleglosc dasz rade obrocic w 1 dzien watpie. Ja jezdzilam wlasnym autem wiec nie zastanawialam sie nad lokalnym transportem. Plaza nie zatloczona Odpowiedz Link Zgłoś
tutliputli_alejuzniepanna Re: sudak czy teodozja 19.06.07, 21:05 Z tym blisko nad M.Azowskie to zalezy co kto rozumie pod slowem "blisko" a na piaszczysta plaze jedzie sie po wylocie z Teodozji glowna droga na Kercz. Nie sposob nie zauwazyc, naprawde cudowna plaza i prawdziwie zlota Odpowiedz Link Zgłoś
agacik76 Re: sudak czy teodozja 19.06.07, 23:25 Byłam rok temu w okolicach Teodozji i w tym również planuje tam pojechać. Potwierdzam że w Sudaku mnóstwo osób na plazy ale morze zdecydowanie najcieplejsze mimo ze w innych miejscach tez było bardzo ciepłe ale plaza kamienista, ja wole mniej zatłoczone miejscowości dlatego wybrałabym Teodozje a raczej jej okolice, a na plazy w samej Teodozji nie byłam wiec nie moge sie wypowiedzieć, natomiast na złotej plazy byłam i w tym okresie nie było tam duzo osób. Jeśli chodzi o wycieczki to robiliśmy sobie jednodniowe w okolice Jałty ale bylismy własnym autem i zazwyczaj bylismy w stanie zwiedzic tylko dwie albo trzy atrakcje, bo w taki upał nie miało sie siły na dalsze zwiedzanie a poza tym jest to tez troche km od Teodozji wiec podróz tez nam duzo zajmowała. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś