Dodaj do ulubionych

sudak czy teodozja

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.06.07, 17:59
mam dylemat : Sudak czy Teodozja jako baza noclegowa i wypadowa na Krym?
Byliście tam, gdzie lepiej ? lepiej nocować, wypoczywać i skąd lepiej-łatwiej
wybierać się na zwiedzanie całego Krymu ?
Obserwuj wątek
    • tutliputli_alejuzniepanna Re: sudak czy teodozja 15.06.07, 11:52
      Zatrzymalismy sie w Teodozji na stale a do Sudaku pojechalismy na wycieczke i
      chyba wybralabym jednak Sudak - jest tam poprostu piekniej. Jesli chodzi o ta
      okolice to daleko np do Bakczysaraju i Jalty ale blisko do twierdz genueniskich
      i Kercza. Delfinarium Karadaru i winnic Koktobar - Krym piekny caly ale na
      zwiedzanie to chyba trzeba miec z miesiac zeby wsyztsko zobaczyc i do tego
      wlasny transport. Jesli planujesz tak dlugo tam przebywac to spokojnie sobie
      zobaczysz caly nawet bedac w Teodozji lub Sudaku
      • sosna28 Re: sudak czy teodozja 16.06.07, 09:14
        SUDAK - byłem to wiem :).
        Można dojechać wszędzie, piękna plaża w pobliżu - Nowy Świat.
      • Gość: krym Re: sudak czy teodozja IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.06.07, 17:26
        Czy to delfinarium to delfinarium KaraDagu w Kurortnoje?
        • tutliputli_alejuzniepanna Re: sudak czy teodozja 19.06.07, 21:02
          tak to to samo delfinarium
    • Gość: ddd Re: sudak czy teodozja IP: 217.97.156.* 19.06.07, 15:29
      to zalezy czy jadą sami dorośli chcacy pochodzic po pieknych górach czy rodzina
      z dziećmi. ja byłem z małymi dziećmi i byłem tydzień w sudaku i tydzien w
      teodozji. wybieram zdecydowanie teodozję (jade tam znowu za 10 dni.)piękna
      piaszczysta "złota" plaza za miastem, z super widokami podwodą(skały odzielaja
      plaże od pełnego morza), blisko do Szczołkino nad morzem azowskim(tez
      piaszczysta plaza i skalisty półwysep Karamzat(chyba dobra nazwa). a sudaku
      drogo, i beznadziejna strzasznie zatłoczona kamienista plaża...ale góry super...
      • Gość: krym Re: sudak czy teodozja IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.06.07, 17:33
        A jak jest w Teodozji z możliwością przemieszczania się autobusami, czy
        marszrutkami do innych miejscowości? Czy dam radę np. zrobić wyprawę
        jednodniową do Jałty, Liwadii,Gaspry i wrócić na noc do Teodozji? Czy jest tam
        jakieś połączenie na trasie Teodozja - Jałta - Teodozja?
        Czy możesz podać szczegóły dotarcia na piaszczystą złotą plażę za Teodozją? Mam
        nadzieję, że niezatłoczona? A jak jest w Szczołkino? Znasz może jezioro Czokrak
        nad Morzem Azowskim? A jak dotrzeć do Szczołkino i na półwysep o którym
        wspomniałeś? Ładne widoki na półwyspie?
        Czy można liczyć na relację po powrocie z Teodozji? o ceny, dobre i ciekawe
        miejsca, namiary na noclegi, itd. mile widziane praktyczne wskazówki! :-)
        Dzięki
        • tutliputli_alejuzniepanna Re: sudak czy teodozja 19.06.07, 21:09
          do Jałty z Teodozji to okolo 200km w jedna strone z tego co pamietam my
          odlozylismy te okolicy na nastepny raz a skupilismy sie na okolicach Teodozji, i
          tak bylo co zwiedzac. Podobno istnieja marszrutki ale czy na taka odleglosc dasz
          rade obrocic w 1 dzien watpie. Ja jezdzilam wlasnym autem wiec nie zastanawialam
          sie nad lokalnym transportem. Plaza nie zatloczona
      • tutliputli_alejuzniepanna Re: sudak czy teodozja 19.06.07, 21:05
        Z tym blisko nad M.Azowskie to zalezy co kto rozumie pod slowem "blisko" a na
        piaszczysta plaze jedzie sie po wylocie z Teodozji glowna droga na Kercz. Nie
        sposob nie zauwazyc, naprawde cudowna plaza i prawdziwie zlota
        • agacik76 Re: sudak czy teodozja 19.06.07, 23:25
          Byłam rok temu w okolicach Teodozji i w tym również planuje tam pojechać.
          Potwierdzam że w Sudaku mnóstwo osób na plazy ale morze zdecydowanie
          najcieplejsze mimo ze w innych miejscach tez było bardzo ciepłe ale plaza
          kamienista, ja wole mniej zatłoczone miejscowości dlatego wybrałabym Teodozje a
          raczej jej okolice, a na plazy w samej Teodozji nie byłam wiec nie moge sie
          wypowiedzieć, natomiast na złotej plazy byłam i w tym okresie nie było tam duzo
          osób. Jeśli chodzi o wycieczki to robiliśmy sobie jednodniowe w okolice Jałty
          ale bylismy własnym autem i zazwyczaj bylismy w stanie zwiedzic tylko dwie albo
          trzy atrakcje, bo w taki upał nie miało sie siły na dalsze zwiedzanie a poza tym
          jest to tez troche km od Teodozji wiec podróz tez nam duzo zajmowała.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka