Dodaj do ulubionych

Baseny termalne w Gyula

IP: *.devs.futuro.pl 21.06.07, 22:26
Witam!
Wybieram się w pierwszym tygodniu sierpnia do miejscowości Gyula na
kilkudniowy wypoczynek. W związku z tym mam pytaniem czy konieczna jest
wsześniejsza rezerwacja noclegu (wszak to szczyt sezonu)i pop drugie czy ktoś
z forumowiczów był w tej miejscowości i może podzielić się wrażeniami z
pobytu. Interesowałoby mnie szczególnie: baza gastronomiczna, standard basenów
etc.
Z góry dziękuje za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: dg Re: Baseny termalne w Gyula IP: *.chello.pl 21.06.07, 23:50
      Gyula to bardzo urocze miasteczko,bardzo spokojne, z duża ilością zieleni.
      Kompleks basenów połozony jest na terenie starego parku stąd na terenie
      kapieliska sporo miejsc ocienionych starymi drzewami. Bylśmy już w kilku
      miejscach na Węgrzech ale osobiście Gyula najbardziej nam sie podobała, mamy
      bardzo miłe wspomnienia. Jeśli chodzi o standard kapieliska - uważamy ,że jest
      wyższy niż dobry. Noclegi załatwialiśmy przez biuro turystyczne , raz w hotelu
      Hofforas, raz w Erkelu. W tym roku postanowiliśmy szukać noclegów na własna
      rękę - przez internet. Okazuje się,że są problemy z rezerwacją, brak wolnych
      miejsc ( lipiec). W sierpniu może być jeszcze trudniej coć znaleźć, w tym
      bowiem miesiącu odbywa sie na zamku festiwal teatralny. Ale trzeba próbować.
      Jeśli chodzi o gastronomię - jest sporo restauracji. Na kapielisku funkcjonują
      bary gdzie można zjeść obiad, pizzę, potrawy regionalne. Wieczorem mozna
      posiedzieć w "ogródkach", zjeść dobre lody czy wypić lampkę tokaju.
      Z turystycznym pozdrowieniem dg
      • rodzynia Re: Baseny termalne w Gyula 22.06.07, 00:20
        Ja równiez mam bardzo miłe wspomnienia związane z tą miejscowoscią

- standard kąpieliska bardzo dobry
        - w pobliżu jest jedyny w Europie Środkowej, zachowany w dobrym stanie zamek
        ceglany i park, w ktorym można wypocząć
        - my jechalismy "w ciemno" i bez problemu znaleźliśmy prywatną kwaterę o
        niezłym standardzie ;)

zapraszam na stronki gdzie znajdziesz info i zdjęcia :)
        dzynia.freehost.pl/wegry/gyula.html
        www.wegry.yoyo.pl/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=8&func=viewcategory&catid=7

Pozdrawiam
        • Gość: niemamweny Re: Baseny termalne w Gyula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 08:56
          Zamek zdaje sie odbudowany z ruin.
          W sierpniu wracając z Rumunii spałem na kemepigu (były wolne murowane domki)
          czysto schludnie i cieniście (komary jakieś były i małolaty hiszpańskie z
          jakiegoś międzynarodowego obozu trochę w nocy hałasowały na imprezie).Miejsc
          wolnych full- nie ma problema kolega.Na kapielsku był tłok wiekszy niż np. w
          Sosto (ale kapielisko też dużo owieksze w Gyula).Duży wybór gastronomii na
          miejscu.Dużo starych drzew (nie lubię się smażyć).Basen sportowy standard
          wegierski- 50m, pusto, woda chłodniejsza- ale bez czepka nie lzia- nie
          pozwalają, a ja czepka ze sobą nie miałem.W goracej wodzie o kolorze mało
          estetycznym (jakieś mam takie dziwne skojarzenia)- dzieci nie mogą
          przebywać.Pozostaje dla dzieci- pływanie (ale wiekszości sie nie chce, albo -
          siedzenie w zatłoczonych dwóch basenach (w jednym z nich czekanie na fale).Dla
          mnie kapieliska nie sa wymarzonym miejscem, ale moje dzieci to lubią.Lepsze
          egry (pod tym względem), niż Słowacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka