Dodaj do ulubionych

problem z Roverem 75

30.11.06, 17:01
witam!
proszę o sugestie, co sie mogło stać...
mam problem z odpaleniem silnika w rover 75 poj. 1.8 rok prod 2000. Do
chłodnicy dostał sie olej i mocno dymi z rury wydechowej! Mechanik sugeruje
wymianę silnika!Jestem kompletnym laikiem w tych sprawach! CO Wy na to!
Pomóżcie!
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Pablo Re: problem z Roverem 75 IP: *.demon.co.uk 04.12.06, 02:29
      Jak dla mnie to uszczelka pood glowica :-(
      Odkrec korek gdzie wlewasz olej i zobacz czy jest taka bial amaz, o konsystencji
      masla/majonezu. To tez objaw uszczelki pod glowica. Tak jak podane przez Ciebie
      kopcenie i olej w ukladzie chlodzenia.
      Tez mam Rovera 75, napisz do mnie: adonis1@onet.eu
      • mobiljanusz Re: problem z Roverem 75 05.12.06, 13:33
        dokładnie tak jak kolega mówił z tym iz, woda moze sie dostac do oleju w tej
        sytuaci nalezało by zobaczyć bagnet poziomu olej sil. jezeli jet tak jak wyżej
        opisene to raczej moim zdaniem ze to uszczelka pod głowica.
      • Gość: milazia1 Re: problem z Roverem 75 IP: *.ipt.aol.com 06.12.06, 13:47
      • Gość: milazia1 Re: problem z Roverem 75 IP: *.ipt.aol.com 06.12.06, 14:00
        witam!!
        Uszczelka byla wymienina, niestety objawy nie ustaly! olej faktycznie ma
        konsystencje masla/majonezu!!!! Do oleju byl wlany "MOTO DOKTOR" Niestety nic
        nie pomoglo...co to moze byc?????????
        Dzieki za poprzednie odpowiedzi!!!!!!!!! POZDRAWIAM Darek.
        • mobiljanusz Re: problem z Roverem 75 06.12.06, 21:02
          olej silnikowy i filtr wymieniłeś?
          • Gość: miladzia1 Re: problem z Roverem 75 IP: *.ipt.aol.com 07.12.06, 11:05
            Nie, nie wymieniałem! zrobie To. Ale skad ten olej w chłodnicy? Po 300 metrach
            gotuje sie woda!!
            • uki145 Re: problem z Roverem 75 07.12.06, 16:23
              Witam!prawdopodobnie wymiana uszczelki została zle przeprowadzona .jaki to
              silnik w roverze. jesli to wolnossacy 1.8 to motor kontynuujacy koncepcje
              całkowicie aluminiowych silników o budowie plastrowej rovera. cały silnik
              skrecony jest szpilkami , które maja tendencje do wydłuzania sie . jak
              zamontujemy stare szpilki to nigdy prawidłowo nie dociagna głowicy do bloku i
              płyn bedzie sie przedostawał do oleju ,lub odwrotnie. pierwsze co mussz zrobic
              w tej sytuacji ,to zmienic tego partacza ,na mechanika fachowca ,który miał do
              czynienia z ta konstrukcja ;-) . a powaznie :jesli (oczywiscie głowica nie
              jest peknieta).zamontowac nowa usczelke i kupic nowe szpilki (komplet kosztuje
              okoló 200 zł ) Pozdrawiam Łukasz
            • Gość: Pablo Re: problem z Roverem 75 IP: *.demon.co.uk 08.12.06, 00:57
              W kwestii warsztatu - wybierz cos z tych:

www.roverki.pl/garage.php
            • mobiljanusz Re: problem z Roverem 75 08.12.06, 04:07
              Witam nie bede powtarzał wyzej kolegi bo ma racie.Wode gotuje wyniku dostawania
              sie kompresi do płynu. jaki mechanik po takiej awri nie wymienia oleju.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka