Dodaj do ulubionych

różowa piżama dla chłopca?

29.10.10, 23:05
muszę się dowiedzieć jak to jest w rzeczywistości - czy jeśli wśród kilku innych piżamek do garderoby trzyletniego chłopca dołączy jedna różowa mięciutka dziewczęca piżamka to czy może to zaburzyć jego tożsamość płciową? pytam zupełnie poważnie ponieważ właśnie odbyłam dość zażartą dyskusję z partnerem, który twierdzi że nieświadomie wyrządzam mu krzywdę ubierając go do spania w piżamę świnki peppy, ja się z tym najkrócej ujmując absolutnie nie zgadzam (zaznaczam że to jedyny różowy element garderoby jaki pojawił się w szafie syna);
chciałabym się dowiedzieć gdzie w przypadku trzyletniego dziecka jest granica bezpieczeństwa, po przekroczeniu której można zachwiać poczucie własnej płciowości? co można a na co trzeba uważać? i skąd to powszechne przekonanie, że chłopiec i lalka czy też różowy kolor to wręcz krzywienie psychiki dziecka, natomiast dziewczynka i spodnie, siniaki czy piłka to już akceptowane przez rodziców połączenia (moja córeczka np nosi rzeczy po starszym bracie ale w tym już mój partner nie widzi nic niewłaściwego)?
będę bardzo wdzięczna za fachową odpowiedź jak i opinie innych rodziców

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • klarci [...] 29.10.10, 23:18
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • verdana Re: różowa piżama dla chłopca? 29.10.10, 23:28
        Cóż, opadaja ręce, nogi i inne części ciała...
        Różowa pizamka dla trzylatka nie ma szans niczego zaburzyc, bowiem jest różową piżamką i tyle. Nie ma to nic wspólnego z tożsamością płciową. Trzylatek nie zdaje sobie sprawy, ze obyczaj współczesny przypisał rózowy do płci żeńskiej.
        Zatem mam dwa pytania
        -czy noszenie spodni przez trzylatki płci żeńskiej zaburza ich tozsamość? Jest to bowiem ubranie, które dopiero w latach 60-tych zaczęły kobiety nosić. Czy zatem zaburzylo to kobiecą tożsamość?
        -czy mężczyżni urodzeni przed latami 70-80 tymi mają gremialnie zaburzona tożsamość? Bowiem w latach mojego dzieciństwa i mlodosci, zgodnie z wiekową tradycja kupowało się NIEBIESKIE wyprawki dla dziewczynek i RÓŻOWE dla chłopców.
        • demonii.larua Klarci 30.10.10, 09:13
          proszę usuń komercję z sygnaturki.
          Pozdrawiam
    • morekac Re: różowa piżama dla chłopca? 29.10.10, 23:29
      jeden z fajniejszych facetów, jakich znałam, z upodobaniem nosił różowe koszule... ale nie był Polakiem i hołdował kolorystycznym przesądom.
    • joshima Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 01:23
      siza24 napisała:

> muszę się dowiedzieć jak to jest w rzeczywistości - czy jeśli wśród kilku innyc
      > h piżamek do garderoby trzyletniego chłopca dołączy jedna różowa mięciutka dzie
      > wczęca piżamka to czy może to zaburzyć jego tożsamość płciową?
      Poproś swojego partnera, żeby się zastanowił nad własną tożsamością płciową, bo prawdopodobnie wychował się w czasach gdzie różowy kolor zarezerwowany był dla chłopców a niebieski dla dziewcząt.
      • ancymon123 Re: różowa piżama dla chłopca? 02.11.10, 10:08
        Mój synek około 1,5 roku zażyczył sobie wózek dla lalek i ma go do dziś i sobie prowadza. A w tym tygodniu (ma 2,5l) zobaczył dziewczynke w stroju baletnicy i on też taki chce. Ok, kupiłam "baletową" spódniczke z tiulu. Nie sądzę, że zaburze mu cokolwiek :)
    • eastern-strix Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 01:36
      Rozowa pizamka na pewno nie zmieni chlopca w geja.

Natomiast sporo moich kolegow gejow ma ojcow, ktorzy obsesyjnie nienawidza i boja sie homoseksualistow. Moze to powiedz partnerowi? Takie wtlaczanie w role plciowe na sile zacheca do eksperymentow.....

Aha, skoro corka nosi pizamki po starszym bracie to na pewno zostanie tombojem :D
    • truscaveczka Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 07:12
      Różowy dla dziewczynek jest wymysłem anglosaskim, od zawsze w Polsce wyprawki dla dziewczynek były niebieskie, a dla chłopców różowe. Moja córka też miała wszystko niebieskie do czasu aż sama zażądała różu ;)
      • mmk9 Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 09:22
        od zawsze w Polsce wyprawki d
        > la dziewczynek były niebieskie, a dla chłopców różowe.

zdaje się, że to szło raczej po linii zaborów - rosyjski dziewczynki niebieskie, niemiecki różowe ? A w Galicji ?
        • joshima Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 10:50
          mmk9 napisała:

> od zawsze w Polsce wyprawki d
          > > la dziewczynek były niebieskie, a dla chłopców różowe.
          >
          > zdaje się, że to szło raczej po linii zaborów - rosyjski dziewczynki niebieskie
          > , niemiecki różowe ? A w Galicji ?

Nie zupełnie. To szło po linii wpływów zachodniej komercji z barbie na czele :P
    • Gość: Joanna Re: różowa piżama dla chłopca? IP: 188.33.97.* 30.10.10, 08:31
      siza24 napisała:

> muszę się dowiedzieć jak to jest w rzeczywistości - czy jeśli wśród kilku innyc
      > h piżamek do garderoby trzyletniego chłopca dołączy jedna różowa mięciutka dzie
      > wczęca piżamka to czy może to zaburzyć jego tożsamość płciową? pytam zupełnie p
      > oważnie ponieważ właśnie odbyłam dość zażartą dyskusję z partnerem, który twier
      > dzi że nieświadomie wyrządzam mu krzywdę ubierając go do spania w piżamę świnki
      > peppy

wybacz ale wybuchnęłam śmiechem, Twój partner jest najwidoczniej homofobem i swoją fobię przenosi na syna. Kto słyszał ,że piżama może zaburzać seksualność dziecka??? Jeśli Twój syn kiedyś powie " mamo , tato wolę facetów" to już w tej chwili ma takie preferencje i Twoj partner nie ma i nie będzie miał na to wpływu . Nie "zdobywa" się ich z wiekiem czy nosząc różowe piżamy. Po wypowiedziach Twojego partnera widać jak zaściankowi są niektórzy Polacy. Słusznie robisz ,że nie zgadzasz się z jego dziwnymi teoriami bo takowe mogą więcej w życiu waszego synka namieszać niż ta nieszczęsna piżama. Dziecko , któremu tatuś będzie kładł do głowy takie głupoty może w przyszłości mieć spory problem z postrzeganiem odrębności u ludzi oraz może mieć problemy z akceptacją i tolerancją . Jak zapatrzy się na tatusia homofoba to najprawdopodobniej na takiego samego wyrośnie. Szkoda by było.
      • eastern-strix Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 14:22
        Albo na homofoba,alebo, jesli jest biseksualny, to moze zaczac eksperymentowac z chlopcami, a popchnie go do tego tatus nienawidzacy 'pedalow' i wiecznie trujacy chlopcu zeby 'byl mezczyzna'. Znam z doswiadczenia.
    • jhbsk Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 08:54
      Mój syn na między innymi różową piżamę. Sam ją sobie wybrał. Mam wrażenie, że to głównie dorośli mają problemy z kolorami.
      • baszi Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 09:57
        a moja dziewczynka bawi sie samochodami i co ? zostanie babochlopem?
        teraz roz jest modny nawet wsrod mezczyzn
        • mankencja Re: różowa piżama dla chłopca? 02.11.10, 00:57
          uważaj! mój brat bawił się ze mną lalkami. i co z tego wynikło? teraz, w wieku lat 18, zaklada czasem koszulkę polo w kolorze różowym! przerażające, nie?;)
    • soffia75 Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 12:30
      Moja 5-letnia córka ma dwie ukochane piżamki: jedną z ZigZakiem z "Aut", a drugą z wozami strażackimi. Nienawidzi sukienek, falbanek i kokardek, najchętniej chodziłaby na okrągło w ulubionych dżinsach.
      Ja w jej wieku uwielbiałam się bawić samochodzikiem na baterie oraz w policjantów i złodziei z kuzynem, a moimi idolami byli "Czterej pancerni".
      Mimo to nie wyrosło ze mnie żadne dziwadło, moja córka też ma się dobrze. ;) Nie martw się więc i nie pozwalaj nikomu robić problemu tam, gdzie go nie ma. Największą krzywdą dla dziecka jest wtłaczanie go w stereotypy, na zasadzie "dziewczynka => różowy, lalki, gotowanie; chłopiec => niebieski, samochody, piłka nożna". Dziecko samo wybierze sobie to, co mu się najbardziej podoba i z czym czuje się najlepiej.
    • google.pl Re: różowa piżama dla chłopca? 30.10.10, 15:46
      ciekawe...
      ciekawe jak ojciec chłopca udźwignie sytuacje gdy synek będzie wybierał z pudełka różową kredke do rysowania, różową farbę, czy u dentysty poprosi o różowy kolor plomby..
    • gacusia1 Re: różowa piżama dla chłopca? 02.11.10, 00:06
      No padlam... :))))) Fakt,ze moj maz ma podobne podejscie do sprawy ale ja twarda jestem ;)
      Moj syn chodzi w ciuchach po swojej siostrze,bawi sie jej wozkiem-wozi w nim misia. No ale jakos nie wydaje mi sie,ze to "zaburzy jego tozsamosc plciowa"... ja chodzilam w ciuchach po bracie,bawilam sie samochodami i jakos nie widze skrzywienia u siebie ;)
    • justyna_dabrowska Re: różowa piżama dla chłopca? 02.11.10, 11:45
      Tożsamośc płciowa rozwija się niezależnie od zawartości garderoby:)

pozdrawiam
      JD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka