Dodaj do ulubionych

nie lubi siebie

23.03.11, 07:46
Witam,
moja córcia ma 5,5 roku, chodzi do przedszkola. Jakiś czas temu zaczęła narzekać, że dzieci jej nie lubią, ostatnio kilka razy powiedziała także, że nie lubi siebie - bardzo mnie to zabolało, oznacza to z pewnością, że nie należy do szczęśliwych dzieci. Myślę, że to moja wina. W dzieciństwie byłam bardzo "musztrowana" przez rodziców, co jakiś czas dostawałam też tzw. lanie. Nigdy nie uderzyłam mojego dziecka i nie zrobię tego, ale tę musztrę zapewne przekazuję jej swoją postawą. Jak mam pomóc sobie i dziecku?
Obserwuj wątek
    • monzdr Re: nie lubi siebie 23.03.11, 11:33
      Za mało chyba wiemy o powodach,dla których Twoja córeczka nie dogaduje się z rówieśnikami i o przyczynie jej braku samoakceptacji.Być może tu wcale nie o musztrę chodzi...Nie wiń od razu siebie i nie zadręczaj się.Nie znam się na dzieciach w wieku przedszkolnym,ale może porozmawiaj z córeczką,zapytaj,jakoś delikatnie,co się dzieje w przedszkolu,jak zachowują się dzieci wobec niej,jak ona się zachowuje w różnych sytuacjach.Może zapytaj przedszkolankę,co sądzi o tych relacjach.Czy córeczka przyjaźni się z jakimś dzieckiem z przedszkola,czy odwiedzają się w domach,czy widzisz,jak bawi się z innymi dziećmi?To wszystko wcale nie znaczy,że Twoja córeczka jest nieszcześliwa!Być może ma tylko jakiś problem,jak to w życiu bywa:)
    • justyna_dabrowska Re: nie lubi siebie 23.03.11, 11:48
      Nie brałabym tego tak dosłownie i nie generalizowałabym tego. DZiecko powiedziało o jakimś swoim stanie psychicznym "tu i teraz" a nie w ogóle o tym, że źle ja PAni wychowała. POczucia winy utrudniaja nam myslenie i przyglądanie się tej jednej konkretnej sytuacji.
      Kiedy ona tak czuje? Co sie wydarzyło, że tak się poczuła? Jaka to była sytuacja w przedszkolu? A jak jej wychowawczyni to wodzi? Czy to coś nowego? Co sie zmieniło w grupie?

Kiedy lepiej zrozumiemy co dzieje sie z dzieckiem będzie nam łatwiej mu pomóc

Pozdrawiam
      jd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka