Dodaj do ulubionych

Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robic???

25.02.12, 16:31
Chciałam prosić Was o radę co robić gdy mój 15letni syn cale dnie siedzi przed komputerem i gra. Słyszałam, że wystarczy pomoc u psychologa ale nie chciałabym stresować swojego dziecka wizytą u lekarza. Jak z nim rozmawiać żeby zrozumiał, że traci czas??
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 25.02.12, 17:33
      Rzeczywiscie, straszny stres, taka wizyta u psychologa, dziecko moze się załamać...
      Jest jeszcze jedno wyjście - zabrać komputer.
      • mama_myszkina Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 25.02.12, 21:35
        Poza tym, psycholog to nie lekarz.
        • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 25.02.12, 21:40
          Poza tym syn albo nie siedzi cały dzień, bo ma szkołę, albo przestał chodzić do szkoly i wtedy strach, ze pscyholog go sfrustruje jest śmieszny.
    • dorotakatarzyna Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 25.02.12, 23:13
      Założyć hasło na komputer.
      Poza tym młody gra, bo widocznie nie ma innych zajęć. Albo innego życia.
      Mój młody też najchętniej by cały dzień grał, ale jest "zmuszany" do takich czynności jak treningi jiu-jitsu, jazda konna, wyjście na basen czy do kina. I okazuje się, że można wytrzymać bez komputera.
      • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 09:56
        Jeszcze nalezy sprawdzić, co oznacza "cały dzień". Bo może się okazać, ze nie je, nie śpi, nie chiodzi do szkoly i gra, a mioże,że gra jak wróci ze szkoły, z dodatkowych zajęć, odrobi lekcje i nie chce mu sie oglądac telewizji z rodziną....
    • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 09:58
      annnaa1 napisała:

> Chciałam prosić Was o radę co robić gdy mój 15letni syn cale dnie siedzi przed
      > komputerem i gra.
      Wyłączyć? No bez przesady. Chyba jesteś w stanie wyegzekwować u piętnastolatka coś takiego jak wyłączeni komputera.
      • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 10:41
        Nie. Własnie w tym problem, ze nie. Wyłączenie mozna wyekzekwować, gdy się ma grzeczniego i nieuzależnionego nastolatka. Tylko wtedy nie ma problemu, prawda?
        • aqua48 Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 12:20
          Ostrzegam przed zakładaniem hasła na komputer, znajomi tak zrobili dziesieciolatkowi i skończyło sie na tym, że hasło rodzicielskie zostało złamane w dziesięć minut, a dziecko zablokowało komputer rodziców własnym hasłem, którego ci nie byli w stanie rozgryźć i musieli grzecznie prosić dziecko o podanie go!
          W przypadku uzależnienia może pomóc tylko psycholog, najmniej obawiałabym się w tym wypadku o zestresowanie dziecka, to fachowiec.
          • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 20:59
            aqua48 napisała:

> W przypadku uzależnienia może pomóc tylko psycholog, najmniej obawiałabym się w
            > tym wypadku o zestresowanie dziecka, to fachowiec.
            Tylko trzeba trafić na fachowca Wbrew pozorom nie tak łatwo znaleźć specjalistów od uzależnień.
            • truscaveczka Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 11.04.14, 21:51
              Myślałam, że poradnie leczenia uzależnień są w każdym mieście. Nie trzeba być alkoholikiem, żeby sie w takiej leczyć.
              • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 11.04.14, 22:23
                Wiesz. W moim przekonaniu poradnia to nie to samo co specjalista :)
          • dorotakatarzyna Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 21:24
            No to niezły ten dzisięciolatek. Moja trójka od paru miesięcy nie może rozgryźć hasła. I nikt w domu poza moim mężem - informatykiem nie wie, jak się zakłada, zmienia czy zdejmuje hasło, bo nie chodzi o takie zwykłe do konta, tylko do uruchomienia komputera. On jest w stanie zrobić z kompem wszystko...
            • Gość: m2m Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.12, 23:16
              hasło z BIOSa zdejmuje się jeszcze szybciej. Wystarczy wyciągnięcie bateryjki. ;) A tą widać po zdjęciu obudowy. W moim wykonaniu poniżej minuty. Informatykiem nie jestem.
              • dorotakatarzyna Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 01.03.12, 10:01
                Gość portalu: m2m napisał(a):

> hasło z BIOSa zdejmuje się jeszcze szybciej. Wystarczy wyciągnięcie bateryjki.
                > ;) A tą widać po zdjęciu obudowy. W moim wykonaniu poniżej minuty. Informatykie
                > m nie jestem.

Podobno nie takie proste. Po konsultacji z moim "informatykiem", dowiedziałam się, że: trzeba wiedzieć jak wygląda ta bateryjka, dziecko nie wie; są komputery, gdzie wyjęcie baterii nic nie daje, bo trzeba by jeszcze zdemontować śrubokrętem kondensator jakiśtam, który podtrzymuje pamięć; w naszym laptopie wyjęcie baterii nie zadziała, hasła i linie papilarne i tak sa zapamiętane, laptop jest na odcisk palca; któryś kolega kiedyś tak zahasłował kompa, że nawet serwis nie pomógł, trzeba było płytę główną zmieniać :)
                Mój prawie szesnastolatek stwierdził, że on by nie ryzykował. Widocznie nie jest uzależniony ;)
                • morekac Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 01.03.12, 10:14
                  >dziecko nie wie;

Może nam się tylko wydaje, że nie wie. Poza tym dziecko też może mieć znajomych z tą wiedzą. może też wrzucić pytanie na forum (wystarczy, że pójdzie do kolegi/skorzysta z komputera w szkole/kafejce).
                  W każdym razie nie zakładałabym, że jest to wiedza tajemna.
                  • dorotakatarzyna Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 01.03.12, 11:28
                    No właśnie odkryłam, że my z mężem mamy za dobre dzieci, i dlatego naiwni jesteśmy ;)
                    Obecnie syn jest tak "regulaminowy", że zakazów nie łamie. Nie ma kompa, to nie, poczyta książkę. A pamiętam, że jak miał z 10 lat, wychodząc z domu zablokowałam Cartoon Network na telewizorze i piloty zabrałam ze sobą - okazało się, że dostroił telewizor ręcznie, na innym kanale :) Parę razy hasła złamał. Ale nie przyszłoby mu do głowy rodzicom na złość robić, za bardzo się lubimy. Teraz wszelkie blokady działają na córki, które po mamusi są "blondynkami" i nie grzebią w sprzęcie. Czyli wszystko zależy od dziecka.
          • scher Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 08:18
            aqua48 napisała:

> Ostrzegam przed zakładaniem hasła na komputer, znajomi tak zrobili dziesięciolatkowi
            > i skończyło sie na tym, że hasło rodzicielskie zostało złamane w dziesięć minut, a dziecko
            > zablokowało komputer rodziców własnym hasłem, którego ci nie byli w stanie rozgryźć i musieli
            > grzecznie prosić dziecko o podanie go!

I podajesz to na ogólnopolskim forum jako przykład rażącej niekompetencji i bezradności wychowawczej rodziców?

Ratunku! Dziecko mnie bije! - tak?
            • morekac Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 09:22
              Jedyna nadzieja, że młodzież nie wchodzi na takie fora dla prehistorycznych stworów.
              Niestety, prawda jest taka,że nawet zabranie klawiatury, kabli czy innych komputerowych akcesoriów nie chroni przed użyciem komputera przez zdeterminowanego człowieka. Hasła rozgryzie, akcesoria dokupi i będzie je starannie ukrywał...
              • scher Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 10:06
                Naprawdę nie jesteś w stanie od swojego dziecka wyegzekwować podporządkowania się twojemu poleceniu? Wyegzekwować podania hasła, oddania kabla? Czy ja śnię?
                • morekac Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 12:22
                  Ja nie mam tego problemu. Wystarczyło raz wyłączyć korki...
                  Ale znam opowieść o mamie, zabierającej kabelki do pracy - młodzież zakupiła sobie nowe kabelki, wpadka nastąpiła po roku. Znam też opowieść o niepiśmiennych przedszkolakach, którzy złamali hasło - każdy zapamiętał 2 znaki z hasła.
                  Znam też mamę, której skończyły się skrytki na klawiaturę - młody rozpracował wszystkie...
                  Pomysłowość ludzi w potrzebie jest nieograniczona.
                  BTW: 10-latek był głupi. Być może, gdyby nie zmienił hasła, rodziciele nie wpadli by na to, że ich rozgryzł...
                  • scher Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 12:58
                    morekac napisała:

> Znam też mamę, której skończyły się skrytki na klawiaturę - młody rozpracował wszystkie...

To są skutki wychowania bez kar. Dzieci bawią się z dorosłymi w kotka i myszkę. Żenujące.
                    • verdana Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 13:00
                      Nie, to raczej są skutki takiego karania, które uczy dziecko nie poszanowania dla rodziców, tylko przechytrzania ich.
                      • scher Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 13:09
                        verdana napisała:

> Nie, to raczej są skutki takiego karania, które uczy dziecko nie poszanowania dla rodziców, tylko
                        > przechytrzania ich.

No może i też to jest przyczyna :)
                    • morekac Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 13:14
                      Żenujące,że o tym piszę? Bo jak nie napiszę, to tego nie będzie?
                      A rodzice będą się cieszyli ;-) , że ich świetny sposób na ograniczenie komputera tak świetnie działa?
                      Takie jest życie, Scher - nie ma co udawać, że jeśli my, dorośli stosujemy jakieś fortele, to dzieci nie wpadną na to, jak je obejść. Potrzeba matką wynalazku, a dzieci nie są takie głupie (przynajmniej w kwestii komputerów), jak się nam, rodzicom, wydaje. Raczej brałabym to pod uwagę w przypadku ograniczania dostępu do komputera.
                      • scher Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 13:45
                        Chodzisz koło sedna sprawy jak pies koło jeża.
                        Dziecko musi wiedzieć, że nieposłuszeństwo wobec rodziców nie popłaca, bo kłamstwo ma krótkie nogi, a jego konsekwencje przykre.

Ja tam mówię dzieciom, że kiedy będą chciały mnie oszukać, to zawsze znajdą sposób. Pytanie, czy zechcą, czy sumienie (lub strach przed karą) im na to pozwoli.
                        • morekac Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 14:00
                          Chodzisz koło sedna sprawy jak pies koło jeża.
                          Sprecyzuj, co masz na myśli.
                          BTW: Bo to nie moje dzieci, nie muszę się zajmować ich wychowaniem i przekonywaniem o tym.

musi wiedzieć, że nieposłuszeństwo wobec rodziców nie popłaca, bo kłams
                          > two ma krótkie nogi, a jego konsekwencje przykre
                          Nawet jeśli konsekwencje były przykre, to młodzież przez rok korzystała z komputera bez wiedzy rodziców. Czysty zysk.
                          BTW: Człowiek uzależniony nie będzie kalkulował ewentualnych konsekwencji czy opłacalności swojego postępowania.
                          • scher Re: Ratunku! Dziecko mnie bije! 27.02.12, 14:06
                            morekac napisała:

> Nawet jeśli konsekwencje były przykre, to młodzież przez rok korzystała z komputera
                            > bez wiedzy rodziców.

Rodzice nie mogą być naiwni. Jak dają jakiś zakaz, to muszą wyrywkowo chociaż kontrolować, czy dzieci zakazu przestrzegają.
        • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 20:58
          verdana napisała:

> Nie. Własnie w tym problem, ze nie. Wyłączenie mozna wyekzekwować, gdy się ma g
          > rzeczniego i nieuzależnionego nastolatka. Tylko wtedy nie ma problemu, prawda?
          Gwarantuję Ci, że wyłączenie można wyegzekwować nawet jak się ma niegrzecznego nastolatka. A jeśli nie chce wyłączyć sam, to się wyłącza, bierze pod pachę i wynosi do innego pokoju. I nie ma nad czym dyskutować. Dziecko najwyżej wpadnie w złość, nie stanie mu się żadana krzywda.
          • morekac Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 21:07
            A jeśli nie chce wyłączyć sam, to się wyłącza, bierze pod pachę i w
            > ynosi do innego pokoju

spoko, nastolatek sobie bez problemu uruchomi pod nieobecność dorosłych. Chyba że sprzęt zamknie się w pancernym sejfie, może go nie rozpruje...

Dziecko najwyżej wpadnie
            > w złość, nie stanie mu się żadana krzywda.
            A rodzicowi gwarantujesz bezpieczeństwo?
            • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 21:11
              morekac napisała:

> A rodzicowi gwarantujesz bezpieczeństwo?
              Sądziłam, że mówimy o nastolatku a nie o chuliganie.
              • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 21:52
                Mówimy o uzaleznionym nastolatku.
                Równie latwo można wyleczyć alkoholika w jeden dzień, zabierajac mu butelkę. W czym problem?
                • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 22:22
                  Wyłączyć, czy wręcz zabrać komputer można zawsze, skoro inne sposoby dotarcia do młodego nie skutkują. A uzależnienie to trzeba najpierw zdiagnozować. Ale to nie na forum.
                  • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 22:42
                    Nie masz na stanie nastolatka. Można zabrać komputer, ale nie mozna zakazać z niego korzystać, bo sporo zadań domowych wymaga komputera. U mojego syna co najmniej kilka razy w tygodniu komputer jest konieczny, aby odrobić lekcje. W tej chwili uzaleznienia od komputera, podobnie jak od jedzenia, nie da się juz leczyć całkowitą abstynencją, bo człowiek nie korzystający z komputera nie moze juz normalnie egzystować w społeczeństwie, a szczególnie w młodszym pokoleniu.
                    A czy jest to uzaleznienie - to zupełnie inna kwestia.
                    • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 22:48
                      verdana napisała:

> W tej chwili uzaleznienia od komputera, podobnie jak od jedzenia, nie da się juz lec
                      > zyć całkowitą abstynencją
                      Oczywiście, że nie, ale reglamentować można :P I jedno i drugie.
                      • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.02.12, 22:53
                        Jesli młody człowiek jest uzaklezniony, to zareczam Ci, ze tak samo nie da się reglamentować zwyczajnie komputera w domu, jak nie da się reglamentować jedzenia przy bulimii.
                        • joa66 Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 27.02.12, 07:43
                          Psychologa na pewno warto odwiedzić. Z domowych sposobów warto próbowac wyciagnąc nastolatka z jego nory. Może to sposób ryzykowny, ale ja (chyba?) zaczęłabym od ..... kupienia sobie fajnej gry, takiej w którą moga grać dwie osoby na raz. Może to założenie optymistyczne, ale ta sobie myślę, że jezeli nastolatek uwierzy, że rodzic czasami ma coś ciekawego i atrakcyjnego do powiedzenia, zacznie częściej go słuchać?

btw : trudno reglamentować nastolatkowi komputer. Pomijając już to co napisała verdana, trzeba by stac mu nad głową cały czas. Mój nastoletni syn spędza w dni powszednie co najmniej 1
                          • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 27.02.12, 10:01
                            joa66 napisała:

> btw : trudno reglamentować nastolatkowi komputer.
                            Podstawa jest to, by komputer nie stał w pokoju dziecka tylko w przestrzeni wspólnej i by służył wszystkim, a czas obliczeniowy był konsultowany z innymi użytkownikami. Znam wiele rodzin, które tak funkcjonują i da się. Przy czym oczywiście nikt tam nie jest naprawdę uzależniony.
                            • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 27.02.12, 10:05
                              To doskonała zasada dla dziecka, nie dla nastolatka. Pomijajac drobny fakt, ze wielu osobom komputer służy do pracy, w związku z tym nie może go używać nastolatek. I że trzeba mieć wolną "przestrzeń wspólną", w której grający czy słuchający muzyki nastolatek niekomu nie przeszkadza, więcej nawet - w której odrabiającemu lekcje nastolatkowi nie przeszkadzają inni użytkownicy tej przestrzeni.
                              Mam wrażenie, że Twoi znajomi mnaja jeszcze małe dzieci,a nie nastolatki.
                              • joshima Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 27.02.12, 10:59
                                verdana napisała:

> To doskonała zasada dla dziecka, nie dla nastolatka.
                                Ale dlaczego nie dla nastolatka?

> w której grający czy słuchający muzyki nastolatek niekomu nie przeszkadza
                                1. Do słuchania muzyki komputer nie jest niezbędny.
                                2. Jeśli koniecznie musi być komp to istnieją takie cudowne wynalazki jak słuchawki.
                                3. Jeśli ktoś ma małe mieszkanie to głośne słuchanie muzyki nawet w swoim pokoju może przeszkadzać innym.

> Mam wrażenie, że Twoi znajomi mnaja jeszcze małe dzieci,a nie nastolatki.
                                Możesz mieć sobie wrażenie jakie Ci się podoba, a ja nie muszę Ci niczego udowadniać. Dodam tylko, że gdybym miała dzieci w wieku kiedy mieli je moi znajomi to pierwsze byłoby już pełnoletnie :P
                                • joa66 Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 27.02.12, 11:05
                                  A nie przychodzi Ci do głowy, że to rodzice mogą przeszkadzać nastolatkowi ? Rozmową, krzątaniem się itd?
                                  • jacek226315 Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 11.04.14, 19:20
                                    joa66 napisała:

> A nie przychodzi Ci do głowy, że to rodzice mogą przeszkadzać nastolatkowi ? Ro
                                    > zmową, krzątaniem się itd?
                                    Nastepny kretyn.,Przypomina mi to amerykanskie powiedzenie,kiedy corka chce zabic ojca nie bron jej tego bo jak sie zezlosci to zabije matke. Najlepiej jakby rodzice sie ulotnili
                            • joa66 Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 27.02.12, 10:23
                              Podstawa jest to, by komputer nie stał w pokoju dziecka

Zgadzam się. Komputer nie powinien stać w pokoju dziecka. Ale my mówimy o nastolatku. Mój ma komputer u siebie odkąd skończył 14 lat. Trudno odrabiać lekcje, czytać, pisać, kiedy obok rodzice rozmawiają albo np oglądają telewizję.
                              • verdana Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 27.02.12, 12:17
                                Mój też dostał komputer, gdy miał 14 lat. Bo dostał karę - miesięczny szlaban na komputer i wtedy zobaczyłam, jakie piękne jest życie, gdy mogę korzystać z komputera swobodnie, nie mam wyrzutów sumienia, ze chcę pograć i być na forum, a syn też chiałby pograć, albo odrobić lekcje, nie było problemu, gdy jednioczesnie mieliśmy cos pilnego do zrobienia.
                                Po miesiącu szlabanu syn dostał własny komputer. Najbardziej oplacalna kara w jego zyciu, jak twierdzi do dziś.
                                Nastolatek, ktory musi coś robić ww wspólnym pokoju - to horror dla wszystkich. I jednoczesnie zdecydowanie nadmierny nadzór rodzicielski, juz nie tylko nad czasem, ale nad sktywnością dorastającego człowieka. W tym wieku nalezy szanować prywatne sprawy mlodzieży, a nie stać za plecami.
                                • lestrange_e Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 27.02.12, 12:23
                                  Ogólnie osoba uzależniona może zareagować różnie na odcięcie dostepu do internetu.
                                  Mój syn dostał szlaban na komputer raz w życiu (maż twierdził, że nieuzasadniony) - jak oglądał z zamiłowaniem strony o seryjnych mordercach. Dzień w dzień to samo.
                                  • mama_myszkina Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 28.02.12, 14:12
                                    Jesli syn pasjonuje się przemoca to akurat sam szlaban na komputer niewiele pomoże :)

Jeśli natomiast zaspokajał ciekawość tudzież chce zostać śledczm albo psychologiem klinicznym, to nie widzę w tym nic złego ;)
    • jacek226315 Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 11.04.14, 18:51
      annnaa1 napisała:

> Chciałam prosić Was o radę co robić gdy mój 15letni syn cale dnie siedzi przed
      > komputerem i gra. Słyszałam, że wystarczy pomoc u psychologa ale nie chciałabym
      > stresować swojego dziecka wizytą u lekarza. Jak z nim rozmawiać żeby zrozumiał
      > , że traci czas??
      Moj Boze nastepna toksyczna mamunia nie chce stresowac swojej pociechy.Wez Ty kobieto lecz sie
    • ivaaa Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 03.05.14, 09:15
      Psycholog to nie lekarz. Jeśli jest on uzależniony, to przykro mi - leczy się to jak uzależnienie. Nie chcesz go stresować? A więc zostaw go dalej przed monitorem.
      Tutaj można stosować różne sposoby, do bardziej drastycznych metod jest także zabranie komputera, czy nawet kabla, czasem i to działa.
    • Gość: kika Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 22:41
      Dla mnie to wcale nie jest takie proste. bardzo trudno jest ustalić czy ocenić czy to uzaleznienie czy nie.
      Bo na pewno trzeba brać pod uwagę następujące rzeczy.
      Straty życiowe- czy funkcjonuje w społeczeństwie podobnie jak średnia? czy z tego powodu ma problemy(wieksze niz norma w szkole czy pracy?) A jakby czytała ciekawą ksiązkę i przez to nie zrobił zadania, zawalił klasówkęitp to nie jest uzależnienie? bo ksiązka to dobro?

Rozrywka- lubi grać na komputerze to uzaleznienie czy atrakcyjne spędzanie czasu? bo spacer z mamusią po parku czy ogladanie razem seriali chyba nie jest tak ciekawe

Lepiej żeby grałw piłkę na podwórku z kolegami którzy lubią zapalić i wypić piwo i są tak "strasznie dorośli"?
      Czasmi jak wsiadam doi tramwaju mam wrażenie że wszyscy są uzaleznieni od komórek i e-czytników. Papierowa książka czy gazeta to raczej tak po 50tce
      Dalczego uważasz że marnuje czas? co powinien w tym czasie robić??

• Gość: Terapia Bezpłatny program terapeutyczny Warszawa IP: *.ip.netia.com.pl 24.06.14, 20:51
      BEZPŁATNY PROGRAM TERAPEUTYCZNY
      DLA OSÓB CIERPIĄCYCH Z POWODU UZALEŻNIEŃ BEHAWIORALNYCH, ICH RODZIN I BLISKICH
      Warszawa

Od 1 lipca 2014 roku Ośrodek Psychoterapii i Promocji Zdrowia Instytutu Psychologii Zdrowia PTP „OGRÓD” uruchamia Poradnię Uzależnień dla osób cierpiących z powodu uzależnienia od hazardu, Internetu, komputera, seksu, zakupów, pracy, jedzenia czy innych destrukcyjnych zachowań.

W ramach programu prowadzimy terapię indywidualną oraz terapię grupową.
      W celu skorzystania z bezpłatnej oferty terapeutycznej zadzwoń i umów się na konsultację:
      tel. (22)665 77 17
      (22) 665 77 49
      Dzwoniąc należy powołać się na „program behawioralny”

Nasz adres: Warszawa ul. J. Olbrachta 118 A. lok. 12

Program refundowany jest z Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych pozostających w dyspozycji Ministra Zdrowia.
    • janikula Re: Uzależnienie od komputera u 15latka?? Co robi 26.10.17, 14:45
      Niestety w dzisiejszych czasach to młodzież bardzo szybko się uzależnia od komputerów i smartfonów. Polecam poszukać dobrych terapeutów, albo dobrego ośrodka leczenia takich zachowań nałogowych. Np. Revenu, tam pracują sami specjaliści od pracy z młodzieżą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka