Dodaj do ulubionych

Chcę wygonić Tesię z domu!

27.06.12, 14:42
Synek (3) na co dzień zostaje w domu z ukochaną nianią. Nie ma więc ciągłego kontaktu z dziećmi. Od czasu do czasu spotyka się z dziećmi naszych znajomych lub sąsiadów i generalnie jest ok. Czasami jednak, najczęściej gdy już jest zmęczony i ma dość towarzystwa mówi: chcę wygonić Tesię/Kalinkę (tylko dziewczyny) z domu. Jak reagować? Mówię, że nieładnie tak mówić i tyle. On to przyjmuje do wiadomości, ale mówi dalej.
Obserwuj wątek
    • tabakierka2 Re: Chcę wygonić Tesię z domu! 27.06.12, 15:13
      Nie wiem, czy nieładnie:)
      w sumie mówi, co myśli, co chyba w przypadku 3latka nic dziwnego;)

Mówiłabym, że nie może jej wyprosić, bo ona i jej rodzice są Waszymi gośćmi.
      • Gość: domza2 Re: Chcę wygonić Tesię z domu! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 27.06.12, 16:21
        Dziecko komunikuje, że jest już zmęczone towarzystwem. Nie umie jeszcze powiedzieć z nieszczerym uśmieszkiem" było tak super, a teraz wybaczcie czeka na mnie kupa roboty", więc mówi tak jak dzieci w tym wieku - szczerze. Warto dać synkowi szansę odseparowania się jakiś czas. Jest zmęczony dziećmi, prowadzisz go do jakiegoś kącika, pokoju, gdzie może pobyć jakiś czas sam. Warto też z synkiem omówić tę sytuację, typu, że rozumiesz, że on się już zmęczył towarzystwem, ale że nie można ot tak wyprosić gości, co by on zaproponował. Może sam zaproponuje, że wyjdzie do innego pokoju i odetchnie. Nie można dziecku w tym wieku mówić, że mówi "nieładnie", bo przestanie komunikować swoje potrzeby, można i trzeba tłumaczyć, dlaczego ktoś może to tak a nie inaczej odebrać, dając jednak szansę dziecku na odpoczynek, pozdr
        • asienka95 Re: Chcę wygonić Tesię z domu! 16.07.12, 14:15
          Dzięki. Generalnie jak najbardziej daję mu prawo do okazywania uczuć, nie oceniając tego.
          Może faktycznie nie doprecyzowałam. Mówimy, że dziewczynce może być przykro, jak tak mówisz. Sugeruję mu też odpoczynek w innym pokoju itp.
          • triss_merigold6 Re: Chcę wygonić Tesię z domu! 16.07.12, 21:08
            To przestań sugerować odpoczynek w innym pokoju tylko uwzględnij życzenie zmęczonego dziecka i podziękuj gościom.
            • Gość: domza2 Re: Chcę wygonić Tesię z domu! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.07.12, 16:52
              Nie zawsze tak się da - owszem, sama mam takich gości, którzy doskonale widzą, kiedy mają wyjść, gdy moja córka zaczyna krzyczeć lub płakać, wiedzą, że już czas. Ale nie wygonię siostry z dzieckiem, która przyjechała w odwiedziny 200 km. Oczywiście dogadujemy się - wy idziecie z synkiem na spacer, ja usypiam córkę, albo po prostu ją uspokajam. Ale dziecko nie jest także pępkiem świata, by każdy uciekał na widok jego zmęczenia i moim zdaniem uczenie go tego jest błędem. Jeśli są inne pokoje, jeden z rodziców spokojnie może wyjść z dzieckiem i poczytać mu bajkę lub zająć go jakąś spokojną czynnością.
              Ostatnio, gdy mieliśmy gości bez dzieci, córka w wannie pytała "a kiedy sobie pójdą te goście, bo ja nie mogę przez nich pójść spać" , wytłumaczyłam, że jeszcze sobie nie pójdą i zasnęła w 5 minut. Nie zawsze warto przewracać wszystko do góry nogami, bo tak chce dziecko.
    • ula.malko Re: Chcę wygonić Tesię z domu! 01.08.12, 12:51
      Witam,
      Zgadzam się z tym, że syn wyraża w ten sposób swoje potrzeby, nie potrafi zrobić tego inaczej więc mówi 'prostu z mostu' czego by chciał. To ważne, że nazywa swoje potrzeby - ta umiejętność przyda mu się przez całe życie, im będzie starszy tym w bardziej wyszukany sposób będzie je komunikować:) Można w takiej powiedzieć np. 'chciałbyś, żeby Tesia już poszła, bo jesteś zmęczony?' - dzięki temu uczymy dziecko identyfikować źródła jego potrzeb.
      Oczywiście nie zawsze możemy ale też nie zawsze chcemy w danej sytuacji kończyć wizytę gości, dobrze jest wtedy porozmawiać z synkiem, wyjaśnić - 'Tesia i jej rodzice jeszcze trochę z nami pobędą, zjemy wspólnie obiad i podwieczorek.' i zaproponować mu alternatywę do spędzania czasu z dziewczynką 'Może chcesz pobawić się teraz tutaj w salonie? Albo położyć się na trochę w łóżku?'.
      Pozdrawiam,
      Ula Malko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka