Dodaj do ulubionych

instytucja dziadków

05.07.12, 09:42
W dzisiejszych czasach dużo mówi się o tym jak ważni są dla dzieci dziadkowie, ale ja tej ważności do końca nie rozumiem. Córka ma prawie 4 lata, nigdy nie zostawała u dziadków sama na noc i jak o tym rozmawiam z ludźmi to jestem krytykowana, że dzieci MUSZA spędzać jak najwięcej czasu z dziadkami, że robię jej krzywdę i że dziecko mnie za to znienawidzi... Ja nie spędzałam każdej wolnej chwili u dziadków i jakoś nie znienawidziłam rodziców. I czy wszyscy dziadkowie nadają się do opieki nad wnukami? Moja córka jest ukochaną wnuczką i dziadkowie chętnie zajęli by się nią, ale nie mam do nich zaufania. U jednych dziadków bywa obecna przemoc, kłotnie. Drudzy kompletnie ignorują wszelkie zasady, zaczynając od żywieniowych (córka jest alergiczną, ale ich to nie zniechęca przed podawaniem zakazanych produktów) na bezpieczeństwie kończąc (ostatnio zostawili ją samą w takiej komórce, gdzie trzymają siekiery, gwoździe i inne niebezpieczne rzeczy).
Oczywiście jeździmy do jednych i do drugich, ale zawsze jestem z nią i "pilnuje porządku", samą zostawiam sporadycznie i tylko na parę godzin.
Pytanie moje brzmi: czy niezależnie od wszystkiego powinnam ją zostawiać u dziadków? Czy rzeczywiście robię jej krzywdę, bo troszczę się o jej bezpieczeństwo i nie chcę żeby widziała jak dziadek bije babcię? Czy jestem przewrażliwiona i za bardzo "chucham" na córkę?
Obserwuj wątek
    • na_forum_na Re: instytucja dziadków 05.07.12, 09:49
      oczywiście że robisz słusznie. przecież nie ograniczas kontaktu, natomiast dbasz o szeroko rozumiane bezpieczenstwo dziecka, za które to rodzice odpowiadają
      jak to zostalo ostatnio w bardzo przykrej sprawie sądowej dot. opieki nad dziećmi nazwane, dziadkowie to ludzie a ludzie są różni i niektorzy mają właśnie "obniżone kompetencje wychowawcze". poza tym dla dziecka najważniejsi są rodzice. ta opowieść o dziadkach, ze wnuki powinny spedzac z nimi cale dnie to chyba wytłumaczenie dla rodzicow, ktorzy nie maja co zrobic z dziećmi i oddaja je na cale dnie na wychowanie/przechowanie dziadkom

kieruj sie wlasnym sercem i rozumem
    • morekac Re: instytucja dziadków 05.07.12, 10:10
      Ja nie spędzałam każdej wolnej chwili u dziadków i jakoś nie znienawidziłam rodziców.
      Pewna jesteś?

Jeśli nie masz zaufania do dziadków (przemoc) i nie są skłonni do przestrzegania pewnych podstawowych zasad bezpieczeństwa (te siekiery i karmienie alergenami) - to ja bym nie zostawiała z nimi kilkulatki, która nie potrafi jeszcze zadbać o własne bezpieczeństwo. Nie i już.
      • euralla Re: instytucja dziadków 05.07.12, 10:15
        Tak, pewna jestem. Mam inne żale (z w/w przemocą związane), ale nigdy nie pomyślałam, że za mało u dziadków bywałam. Przyjmowałam rzeczywistość jaka była, taka ilość wizyt była dla mnie normalna i już
    • asienka95 Re: instytucja dziadków 05.07.12, 10:24
      Euralla, kieruj się tym, co podpowiada Ci serce i rozum.
      Ja bym postępowała dokładnie jak Ty. Nic na siłę.
      To, że są to więzy krwi nic nie oznacza. Chyba lepiej, żeby córa nie oglądała przemocy niż za wszelką cenę spędzała czas z dziadkami. Nic dobrego z tego nie wynika.
      Nie oznacza to, żeby trzymać ją pod kloszem, bo świat jest różny, nie zawsze bezpieczny, przyjemny i miły. Ja też nie zostawiam Młodego (3) na noc z dziadkami, mimo że nie ma między nimi przemocy itp.
    • sonia_siemionowna Re: instytucja dziadków 05.07.12, 18:20
      Wykorzystywanie starszych ludzi jako darmowych opiekunów do dziecka to polska specyfika. Nie wyrzucaj sobie, że tak nie robisz, bo wszystko z Tobą w porządku :)
    • Gość: domza2 Re: instytucja dziadków IP: *.rzeszow.vectranet.pl 05.07.12, 22:19
      Nie ma czegoś takiego jak instytucja dziadków - są dziadkowie - ludzie i nie masz sobie czego wyrzucać. To rodzice wiedzą komu i w jakich sytuacjach zaufać i oddać dziecko pod opiekę. Masz swoją intuicję , która Ci nie pozwala pozostawić dziecka u dziadków i jej się słuchaj!pozdr
      • Gość: gość DORCIA Re: instytucja dziadków IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.12, 08:17
        Jesteś matką i powinnaś sama zajmować się swoim dzieckiem.
        Dziatkowie też ludzie i wychowali swoje dzieci a teraz powinni odpocząć od wrzasków
        i fanaberi dzieci. Nie mają obowiązku wychowywać wnuków.
        • euralla Re: instytucja dziadków 06.07.12, 09:21
          Wiem, że nie mają obowiązku. Mój problem polega na tym, że oni chcą żeby przyjechała do nich np. na wakacje tylko ja mam opory przed zostawieniem jej. Opory opisałam w pierwszym wątku...
          • Gość: domza2 Re: instytucja dziadków IP: *.rzeszow.vectranet.pl 06.07.12, 13:21
            Jeśli masz opory to nie rób nic wbrew sobie.
    • Gość: Ver Re: instytucja dziadków IP: *.strazgraniczna.pl 06.07.12, 14:01
      Nigdy w życiu nie zostawiłabym dziecka, zwłaszcza małego z osobami, którym nie ufam, niezależnie od tego, czy są to dziadkowie, czy ktokolwiek inny.
      Ty masz uzasadnione powodu do braku zaufania.
    • yanian Re: instytucja dziadków 23.07.12, 02:51
      Rozumiem Cię i popieram. To Ty najlepiej wiesz co jest dobre dla twojego dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka