Dodaj do ulubionych

Rude rzęski

28.08.15, 21:03
Witam. Mój synek urodził się z czarnymi włoskami i cienkimi, ale ciemnymi rzęskami. Po miesiącu włosy nieco pojaśniały ale rzęsy stały się gęste, długie i czarne. Teraz synek ma 4 miesiące włosy jeszcze bardziej mu zjaśniały, ale co najdziwniejsze - rzęsy zaczynają rosnąć bardzo jasne, nawet rudawe.u nasady są rudawe,a dalej ciemnieją. Trochę mnie to dziwi, bo nigdy u nikogo nie wiziałam takich dwukolorowych rzęs,
. Czy to znaczy, że Iwo będzie rudy?Spotkałyście się z czymś takim? Czy rzęsy wrócà do koloru ciemnego? Ja jestem brunetką, mąż jest blondynem, ale nie ma białych rzęs.
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Rude rzęski 28.08.15, 22:54
      Ale to jakiś problem jest?
      Kolor włosów w każdym miejscu może się zmienić dziecku jeszcze tysiąc razy. Mój młodszy jest rudy. Urodził się z ciemnymi rudymi, takimi kasztanowo-rudymi po lecie ma jasną miedź. Oboje z mężem jesteśmy szatynami, listonosz też ;)
      • iniet89 Re: Rude rzęski 01.09.15, 15:43
        Nie chodzi o to,że jest to problem. Wiem,że dziecku zmienia się kolor oczu czy nawet włosów, albo że jasne i cienkie brwi stają się grubsze i ciemniejsze. Nigdy nie słyszałam,żeby dzieciom rzęsy jaśniały i to bardzo. I o to dokładnie pytałam:)
        • panizalewska Re: Rude rzęski 01.09.15, 20:30
          To ja też nie słyszałam ;) Młody miał ciemne rzęsy jak się urodził, teraz ma jaśniejsze u nasady, dziwnie trochę wygląda, ale trzeba się moooocno przyjrzeć. To nie jest objaw żadnej choroby, więc nie zaprzątam sobie tym głowy
    • ida_marcowa1 Re: Rude rzęski 02.09.15, 10:36
      heh...dziecko brunetki i blondyna może być rude :) rudy kolor włosów jest cechą recesywną, może się ujawnić nawet jeśli w najbliższym otoczeniu dziecka ( w żyjących pokoleniach) nie ma osób rudych.
    • andzia19850 Re: Rude rzęski 02.09.15, 13:09
      Moj synek urodzil sie ryzawy (po tatusiu)wiec myslalam ze zrudzieje bardziej i sie nie mylilam,w krotkiej chwili zrobil sie marchewkowy ale o dziwo teraz gdy ma 2,5 miesiaca wliski mu sie wycieraja i w miejscu starych wyrastaja nowe biale.Dodam ze brwi ma biale a rzeski rudawe.
      • Gość: Iniet89 Re: Rude rzęski IP: *.146.1.148.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.09.15, 15:14
        Kolor włosów zmienia się nawet kilka razy w życiu, ale o rzęsach nic nie udało mi się wyczytać na forach;)
        • aleksandra536 Re: Rude rzęski 13.01.16, 20:05
          witam Andzia19850,
          to zupełnie tak jak u mnie. Moja Niunia urodzila sie z ryżawo- miedzianymi wloskami po tatusiu, jeszcze w drugim miesiacu byly ryże a w danym momencie kiedy czesc juz sie wytarla a na ich miejsu pojawily sie nowe maja one kolor bialego blondu. Rzęski rudawe nie ciemne i nie jasne a brwi bialutkie jakby nie miała i niebieskie oczy. Ma obecnie 6miesiecy.
          Powiedz mi prosze jaki kolor wlosow ma obecnie twoj synek?? jak wyglada?
          pozdrawiam
          • andzia19850 Re: Rude rzęski 19.02.16, 20:53
            Hej:) dopiero odczytalam ;) jak chcesz mozemy popisac na ten temat na priv ;)
          • Gość: Pati22 Re: Rude rzęski IP: *.dyn.telefonica.de 14.04.21, 10:42
            Witam i jak zakończyła się wasza przygoda z włosami?
    • andzia19850 Re: Rude rzęski 02.09.15, 17:43
      Rzesy tez moga zjasniec lub z ciemniec,wiem bo moj pierwszy synek urodzil sie z jasnym a teraz ma ciemne :)
      • Gość: Iniet89 Re: Rude rzęski IP: *.146.3.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.09.15, 20:09
        O takiej zmianie słyszałam,ale "konia z rzędem" temu kto mi znajdzie matkę, której dziecku rzęsy pojaśniały a nie zrobiły się ciemniejsze. Rozpytuję wśród innych matek-koleżanek i nic;) Mój synuś jest ewenementem na skalę przynajmniej krajową;))
        • panizalewska Re: Rude rzęski 04.09.15, 09:40
          Może po prostu nikt sobie gitary tym nie zawracał ;)
          • Gość: Iniet89 Re: Rude rzęski IP: *.146.80.42.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.09.15, 18:15
            Istnieje taka możliwość;)
            • Gość: Monia Re: Rude rzęski IP: *.centertel.pl 13.09.15, 16:47
              Nie rozumiem tego stereotypu, ze rudy to fałszywy czlowiek. Nie piszę tego o autorce wątku. Mój synek urodził sie z rudymi włoskami. Też bylam tym zdziwiona bo ja jestem jasną blondynką a mąż ma czarne włosy. Wynika z tego, że u dzieci moga byc rude włosy. Syn ma teraz 4 lata i jest prawie blondynem. Włosy zjaśniały.
              Było mi bardzo przykro jak po urodzeniu dużo ludzi mówiło: "ooo on ma rude włosy?". To znaczy, ze moje dziecko jest gorsze?!
    • baszysta Re: Rude rzęski 28.09.15, 12:53
      pfff xDD nie dosc ze rudy to jeszcze (p)iwo xD
    • tmk123 Re: Rude rzęski 26.01.16, 23:54
      Wydaje mi się, że rzęsy wrócą podczas dojrzewania do ciemniejszego koloru.
      Zwykle barwy włosów wszelkich można podzielić na urodzeniowe, dziecięce i po dojrzewaniu.
      Dal populacji kresowo-wschodniej charakterystyczny był kolor włosów głowy jasny blond u dzieci. Przy dojrzewaniu włosy najczęściej mocno ciemniały. Niestety nie wiem jak było przy urodzeniu.
      Mój syn urodził się z RUDYMI włosami na głowie (kolor kasztanu) w dzieciństwie jasny blond ateraz w wieku 20 lat szatyn. Nawet broda nie rudawa. Ja jestem ruda mąż blondyn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka