Dodaj do ulubionych

Za dużo telewizora

IP: *.bredband.comhem.se 24.02.16, 12:04
Witam,czy może tak być że 19 miesięczne dziecko ma symptomy autyzmu z powodu tego ze ogląda za dużo telewizora?Czy to możliwe?Moja córka od skończenia roku do teraz oglądała bardzo bardzo dużo Baby tv.Mieszkamy za granicą i mój mąż jest obcokrajowcem więc pomyślałam,że będzie to dobra metoda na naukę języka.Były takie dni że oglądała prawie cały dzień.Dodam jeszcze że nie ma za bardzo kontaktu z rówieśnikami i w ogóle z ludźmi ponieważ tu gdzie mieszkamy nie mamy ani rodziny ani za dużo znajomych.
Obserwuj wątek
    • go-jab Re: Za dużo telewizora 25.02.16, 05:18
      Ryli?
    • panizalewska Re: Za dużo telewizora 25.02.16, 20:13
      Raczej zrobiliście dziecku krzywdę, ale nie można nazwać tego autyzmem. Wywalcie to pudło w diabły i czytajcie dziecku książki. Co to za pomysł sadzać roczniaka przed TV? Zlituj się.
      Jeżeli używacie obu języków w domu to dziecko będzie naturalnie dwujęzyczne.
    • angazetka Re: Za dużo telewizora 25.02.16, 23:48
      Biedne dziecko. Nie, autyzmu od telewizji się nie nabawiła, ale... biedna jest i tak. TV zamiast ludzi...
    • 43-latka Re: Za dużo telewizora 26.02.16, 06:48
      > Witam,czy może tak być że 19 miesięczne dziecko ma symptomy autyzmu z powodu te
      > go ze ogląda za dużo telewizora
      Były ta
      > kie dni że oglądała prawie cały dzień.

Robisz córce straszną krzywdę!!!! Oprócz symptomów autyzmu pojawią się jeszcze inne negatywne skutki długiego oglądania telewizji. Na pewno nie będzie od tego oglądania mądrzejsza.

Godzina dziennie przed telewizorem to jest absolutne maksimum. Takiej małej pół godziny wystarczy.
      Poczytaj córce książeczki, pobaw się, wyjdź na spacer, idź na plac zabaw tam są inne dzieci, córka będzie mogła pobawić się z nimi.

• akn82 Re: Za dużo telewizora 29.02.16, 12:29
      Nie wierzę! Prima aprilis to dopiero będzie . ..
    • karmelowa_bombonierka Re: Za dużo telewizora 07.03.16, 15:01
      A to naprawdę trzeba mieć dużo znajomych i rodzinę by pójść z dzieckiem tam gdzie są inne dzieci? Na spacer gdziekolwiek? Pokazywać świat - a nie pudło wyświetlające obrazki? Jedno jest pewne - na pewno Ty miałaś o wiele więcej czasu dla siebie. Nie doszukuj sie w usadzeniu dziecka przed telewizorem na wiele godzin dziennie jakichś wartościowych pobudek. Dziecko drugiego języka świetnie może sie uczyć od taty, sąsiadów, dzieci w parku, ludzi w pobliskim sklepie, na salach zabaw i w całej masie miejsc.

Autyzmu dziecko od telewizora nie dostanie.
      Za to od nadmiaru oglądania - kosztem kontaktu z rzeczywistym światem jak najbardziej może dostać:
      - zaburzenia w rozwoju neuronów lustrzanych co może dawać objawy do autyzmu bardzo podobne
      - zaburzeń w rozwoju psychomotorycznym, zamiast biegać, bawić się, pobudzać zmysły - siedzi i się gapi. Mózg dziecka rozwija się dzięki zmysłom, doświadczeniom, aktywności.
      - zaburzeń w rozwoju społecznym
      - zaniku naturalnego u dzieci pędu do poznawania świata, rozwijania się - kosztem upadków, zmoknięcia, trudności.
      - zaburzeń emocjonalnych
      - zaburzeń więzi z rodzicami.

Byłam ostatnio u znajomej, nie widziałyśmy się tydzień. Pytam jej 5 letniej córeczki (która od maleńkości masę czasu spędza przed telewizorem i tabletem) co robiła od naszego ostatniego spotkania, a ta mi na to: oglądałam telewizje, grałam, oglądałam telewizję.
      Smutno mi się bardzo zrobiło...
      Ja wiem że trochę poza tym robiła. Ale to dla niej nawet nie jest ważne by wspomnieć. Jej świat to obrazki z telewizora i tableta.
    • julita165 Re: Za dużo telewizora 14.03.16, 14:42
      Autyzmu od TV nie dostanie, tak jak już ktoś wyżej napisał, ale całe spektrum dziwnych zachowań czy zaburzeń mogących rodzić obawy jak najbardziej. I piszę to z własnego doświadczenia. Mój synek tez w wieku 18 m-cy zaczął ogladać bajki, najpierw po troszeczku, nawet wydawało się że ogladanie powyżej kilku minut go nudzi ale za to jak już się wciagnął....masakra. W wieku 2 lat jak tylko otworzył oczy biegiem leciał do komputera, sam go uruchamiał i nie chciał robić nic innego poza oglądaniem bajek. Za to nic nie mówił, słabo reagował na polecenia, ogladając bajkę kompletnie się wyłączał, nie lubił towarzystwa innych dzieci. Byłam przerażona. Oczywiście zglosiłam się do takiej poradni, najpierw do logopedy, która zleciła wizyty u psychologa, neurologa, audiologa, larygnologa, psychiatry i podejrzenie autyzmu tez się przewijało. A po pierwsze kazała całkowicie odciąć go od wszelkiej elektroniki, TV, komputer, telefony, początkowo nawet radio. Takie sprzęty uruchamiałam dopiero jak synek poszedł spać. Dziecko zmieniało się dosłownie w oczach. Po 2-3 tygodniach był zupełnie innym dzieckiem, był z nim normalny, chociaż jeszcze nadal prawie nic nie mówił, kontakt, zabawy stały się twórcze. Nie oglądał zupełnie nic przez rok. Oczywiście o żadnym autyzmie nie ma mopwy, teraz ma 4,5 roku, ogląda już bajki ale nie więcej niż 2h dziennie, licząc wszystko razem bajki/gry na tablecie. Pewnie że nie każde dziecko tak źle zareaguje na dostęp do elektroniki ale może tak być.
    • 33dori Re: Za dużo telewizora 04.06.16, 19:22
      Witam, nie ma takiej możliwości, aby dziecko "nabawiło" się autyzmu z powodu oglądania tv. Niemniej jednak z całą pewnością tv ma bardzo negatywny wpływ na rozwój Pani dziecka. Po pierwsze zabijana jest kreatywność i wyobraźnia,a po drugie alienuje dziecko, ponieważ dziecko nie widzi potrzeby kontaktowania się z innymi, bo programy w tv są ciekawsze. Radzę Państwu całkiem zlikwidować tv, lub chociaż zminimalizować czas, który dziecko spędza na jego oglądanie. W zamian lepiej zacząć czytać dziecku książki i wychodzić z nim między ludzi, nawet jeśli w koło nie ma Polaków czy znajomych (warto poszukać nowych znajomości). W ten sposób dziecko szybko nauczy się języka, otworzy się na relacje z innymi i zacznie się prawidłowo rozwijać. Zachęcam do zainteresowania się tematem wpływu tv na rozwój dzieci. www.iumw.pl/wplyw-telewizji.html Serdecznie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka