Dodaj do ulubionych

obcinanie paznokci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 10:24
Nie wiem, gdzie umieścić tego typu pytanie, więc może tutaj ktoś da mi jakąś wskazówkę...

Moja córka (9miesięcy) nienawidzi obcinania paznokci. Jak była mała, mogłam to robić przez sen i nie było problemu, ale od jakiegoś 3 miesiąca, mimo, że nigdy jej nie zcięłam, nie ścicnęłam, zaczęła wyrywać rączki, szarpać się i płakać. I tak jest do tej pory - płacz, wyrywanie się i wielka rozpacz - zwykła czynność, a u nas trwa pół godziny i przysparza wszystkim mnóstwo stresu. Nie mogę na spokojnie jej obciąć paznokci ani przez sen, ani w ciągu dnia - próbowaliśmy już wszelkiego rodzaju zabawiania, odwracania uwagi, pokazywania na sobie, że obcinanie nie boli - nic nie pomaga... Może któraś z doświadczonych mam ma jakiś sprawdzony sposób, jak obcinać paznokcie bez płaczu i strasu dla malucha?
Obserwuj wątek
    • basinka8 Re: obcinanie paznokci 19.05.09, 13:31
      Ja swojej robię sroczka kaszkę warzyła w kółko i pozwala na chwilę podłubać przy
      paluchach. Obcinam cążkami bo szybciej idzie. Może błąd robiłaś że do tej pory
      na śpiąco i dla niej to nowość, ale próbuj regularnie na pewno się przyzwyczai.
      • kasia.w Re: obcinanie paznokci 23.06.09, 13:50
        nie przejmuj się dla dzieci paznokcie to taka sama część ciała jak ręka...moja
        córka ma 4 lata i dalej obcinam jej paznokcie przez sen - najlepiej robić to po
        15 min od uśnięcia wtedy dziecko śpi pierwszym głebokim snem, wiele moich
        znajomych tak robi :)
        • bryanowa-1 Re: obcinanie paznokci 25.06.09, 00:56
          obcinam jak juz zasnie:) inaczej krzyk,kopanie i wyrywanie rak.
    • e-emma-e Re: obcinanie paznokci 25.06.09, 08:28
      Spróbuj pozwolić najpierw oswoić się z cążkami, daj pobawić się,
      oczywiście pod kontrolą.

Ewentualnie drugimi cążkami obcinać, starać się traktować to jako
      zabawę.
      • zagatka Re: obcinanie paznokci 25.06.09, 14:44
        mój pomysł na paznokcie - raczej mało pedagogiczny, za to u nas skuteczny - w
        jedną rękę chrupek, drugą obcinamy...
        z czasem przeszło, choć do tej pory nie jest to ulubiona czynność mojej córeczki...
        • aleks06 Re: obcinanie paznokci 26.06.09, 18:33
          Ja z moimi starszymi dziećmi, które mają 9 lat do tej pory walczę. Głównie chodzi o paznokcie od nóg. Młodszy 3 lata od rąk jakoś sobie da, ale od nóg to muszę na siłę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka