ginterlo 30.07.09, 22:55 Nasza córka skończyła 3 latka i nadal serwujemy jej na noc pieluchę. Chcemy, ale nie wiemy jak ją oduczyć od siusiania w pieluchę w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gacusia1 Re: Jak oduczyć od pieluchy???????? 31.07.09, 05:45 Zapewne nie wiesz,ze takim najprostrzym sposobem na zauwazenie,czy dziecko jest juz wystarczajaco "dojrzale" na odpieluchowanie jest wlasnie sucha pielucha po nocy. To ma zwiazek z produkcja czynnika zageszczajacego mocz.Jesli corka nie ma problemu z tym w dzien,albo Tobie udaje sie za kazdym razem ja w pore "wysadzic" to super,ale na noc nie nalegaj na brak pieluchy. Zakladaj i nie dyskutuj z nia o tym. Nie stersuj. Przyjdzie taki dzien,ze pielucha bedzie sucha i wtedy spokojnie juz wiecej jej nie zalozysz. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnyszkrabek Re: Jak oduczyć od pieluchy???????? 31.07.09, 20:45 ja swoją odłuczyłam w ciagu tygodnia jak miała 1 rok i 10 mies. od tamtej pory nie załozyłam jej ani jednej pieluchy nawet na noc. wczasie tego tygodnia sikala gdzie popadnie, ja ją przebierałam w nocy miała na materacu specjalną ceratkę. w dzień przestała sikać po dwóch dniach jak zorientowała się ze ją coś piecze a w nocy zrobiła tylko raz, przebudziła sie zobaczyła ze jest mokro i od tamtej pory skończyły się pieluchy. fakt ze wydaje mi się że nasza córka już wyjątkowo rozumiała sytuację. smoczka też pozbyła się sama wyrzucajac go do kosza bo był pogryziony wydaje mi się że to zalezy od dziecka i od samozaparcia rodziców. nasza niunia ma teraz 2, 2 mies i od wrzesnia idzie do przedszkola bo jest juz bardzo samodzielna Odpowiedz Link Zgłoś
pukomte Re: Jak oduczyć od pieluchy???????? 31.07.09, 23:01 Ja swojego syna oduczyłam gdy miał 4 latka po prostu nie zakładając mu pieluchy. Sikał jeszcze kilka razy w łózko (z ceratką pod prześcieradłem), a potem załapał o co biega. Czyli, dopóki mu zakładałam pieluchę na noc to ją moczył, a jak przestałam to się błyskawicznie nauczył. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Jak oduczyć od pieluchy???????? 01.08.09, 01:43 jeśli budzi się z suchą pieluszką, nie zakładać pieluszki na noc jeśli z mokrą - zakładać nadal, bo potrzebuje, po prostu do osiemnastki nie bedzie spać z pieluchą, słowo... Odpowiedz Link Zgłoś
zarzycka.anna Re: Jak oduczyć od pieluchy???????? 01.08.09, 13:09 Witam, Trzeba po prostu obserwować pieluchę. Przesypianie nocy na sucho jest dla organizmu dużo bardziej skomplikowane niź kontrola siusiania w dzień. Związane jest to tak z dojrzałością , wielkością pęcherza, gospodarką hormonalną - innym rytmem wydzielania hormonów w nocy. Czyli naprawdę skomplikowane, dodatkowo presja, próba treningu wtedy, gdy dziecko jeszcze fizjologicznie jest niegotowe powodują stres i dodatkowo komplikują sytuację. Czyli czekać na suchą pieluchę , jak pojawi się co najmniej kilka nocy z rzędu wtedy można próbować, spokojnie cierpliwe - piorąc pościel codziennie jeśli noc jednak nie będzie sucha i nie wywierając presji. Mokre noce do pięciu lat zdarzają się dość często. W przypadku dodatkowego zaniepokojenia warto wykonać badanie moczu np. wtedy gdy dziecko przesypiało już noce na sucho i z powrotem zaczyna moczyć łóżko - jednak jest to dla uspokojenia - zazwyczaj jest to problem niedojrzałości a nie choroby. P>S> W tym wypadku trzeba z pokorą czekać na sygnał organizmu dziecka, własna chęć nie pomoże (tak rodziców jak i dziecka). Pozdrawiam A.Z. Odpowiedz Link Zgłoś