Dodaj do ulubionych

[LWW] Opony

14.04.11, 14:30
Macie już zmienione opony na letnie czy nie?

Przeżyliśmy - cudem - naszą pierwszą samochodową zimę i teraz się właśnie zastanawiamy, czy to już trzeba wymieniać, czy nie. Czytam artykuły, w których piszą, że średnia temperatura ma przekroczyć +7 i wtedy należy wymieniać. No ok, to chyba już??

Nie jeździmy autkiem sporo, więc do sklepu tam i z powrotem to nie ma takiego znaczenia, ale jedziemy na święta kilkaset km do rodziny, więc dlatego się zastanawiam, czy mam wymieniać czy nie. Z jednej strony czytam, że zimówki mają gorszą przyczepność na deszczu, a z drugiej znając polską, nieprzewidywalną pogodę, równie dobrze mogą być przymrozki i wtedy na letnich kaplica.

Help? :)

Tylko nie wyganiajcie mnie na jakieś forum samochodowe, bo tam to mnie zjedzą ;))
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: [LWW] Opony 14.04.11, 14:34
      A ja mam inne pytanie: jakie i gdzie opony kupić? Letnie oczywiście.
      • zooba Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:06
        Najpierw musisz wiedzieć ile możesz dać za opony, a potem w ramach tej kwoty szukać najlepszych. My kupiliśmy w firmie "Novax" opcja z dostawą do warsztatu, gdzie je założono. Nie wiem, niestety, czy ich sieć obejmuje Warszawę. Na pewno wysyłają na terenie całej Polski, ale założenie wtedy już we własnym zakresie.
        • jul-kaa Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:13
          A ile orientacyjnie kosztują opony? Jeszcze się nie rozglądałam i nawet nie wiem, jaka to kwota...
          • yaga7 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:17
            Parę stów za sztukę? Zależnie pewnie od typu samochodu i rozmiaru.
            • madzi1 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:33
              Da się kupić takie po około 200zł/sztuka. Ja napewno mam jakieś takie nie drogie, ale jakiej firmy to nie pamiętam bo jeszcze mam zimowe, a letnie leżą na działce.
          • satia2004 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:44
            jul-kaa napisała:
            > A ile orientacyjnie kosztują opony? Jeszcze się nie rozglądałam i nawet nie wie
            > m, jaka to kwota...

Ojj... tu dużo zależy do jakiego samochodu. Do mojego w tym roku kupiliśmy po ok 180/szt ale do samochodu teścia to już za mniej niż 400 znaleźć się nie dało.
            • jul-kaa Re: [LWW] Opony 14.04.11, 17:11
              Mamy Nissana Almerę z roku bodajże 2006.
      • iw1978 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 17:18
        Julka, masz telefon, pod którym opony też Ci znajdą :) Jakiś czas temu wysyłałam na priv :)
        • jul-kaa Re: [LWW] Opony 14.04.11, 17:42
          Iw, panowie już dogadani w sprawie lamp, nie wiedziałam, że o oponach też mogą rozmawiać :)
          W takim razie moje pytanie jest nieaktualne.
          • iw1978 Re: [LWW] Opony 16.04.11, 01:18
            Mogą, mogą. Mój wszechstronny jest :)
    • ocisza Re: [LWW] Opony 14.04.11, 14:37
      Jeżdżę na letnich drugi tydzień. Chyba z tydzień temu czytałam w gazetach, że w warsztatach robią się kolejki do zmiany opon, więc chyba sporo ludzi się zdecydowało zmienić.
    • kasica_k Re: [LWW] Opony 14.04.11, 14:39
      Jestem dość początkująca samochodziara, ale jeździłam na zimówkach w ostatnie deszczowe dni i nie zauważyłam kłopotów z przyczepnością. Dużo lepiej niż odwrotnie (na letnich po śniegu). Wymieniam dopiero za parę dni, wcześniej nie miałam kiedy.
    • bathilda Re: [LWW] Opony 14.04.11, 14:45
      Ja wymieniłam tydzień temu. Szczerze powiedziawszy nie widzę szokującej różnicy. Letnie na śniegu czy zimowe w upale to można poczuć. Ale przy takiej pogodzie jak teraz to IMO może Hołowczyc by poczuł. Zwłaszcza przy dużym i cięzkim samochodzie, a Ty masz chyba terenówkę?
      • yaga7 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 14:50
        Terenówkę, ale w porównaniu z normalnymi samochodami typu sedan to ona ani duża, ani ciężka ;)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. To pewnie jednak wymienimy przed świętami ;)
    • satia2004 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 14:48
      Zmienione jakieś 2 tygodnie temu, kiedy prognoza pogody zaczęła wskazywać, że tempera raczej nie spadnie poniżej 0.
    • zooba Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:04
      Opon nie zmienia się na letnie, bo zimowe mają złą przyczepność w warunkach wiosennych, ale żeby miękka guma zimówek się nie ścierała w wyższych temperaturach. Zimówki są zrobione z bardziej miękkiej gumy i mają inne wzory bieżnika (żeby lepiej zbierać wilgoć).
      • yaga7 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:07
        Tak, to wiem :)

Ale czytałam też o tej gorszej przyczepności i to mnie trochę przeraziło, biorąc pod uwagę, że u nas leje od paru dni ;)

A co do ścierania, to jak ja pokonuję średnio 20 km na tydzień, to nie sądzę, żeby coś się starło.... ;))) Natomiast jak już pojedziemy na święta, to wolałabym mieć dobrze dopasowane do pogody opony - stąd właśnie moje pytanie.
        • madzi1 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:40
          > A co do ścierania, to jak ja pokonuję średnio 20 km na tydzień, to nie sądzę, ż
          > eby coś się starło.... ;))) Natomiast jak już pojedziemy na święta, to wolałaby
          > m mieć dobrze dopasowane do pogody opony - stąd właśnie moje pytanie.

Pytanie w jakie rejony polski jedziecie na święta? Mimo wszystko przy taki temperaturach jakie są teraz to chyba i zimówki i letnie spokojnie dadzą radę i nie poczujecie różnicy. Jak nie ma śniegu to i letnie w zimę dają radę ;)
          Jak się tak zastanowię chwilę to stwierdzam, że na dłuższą trasę zmieniłabym już sobie opony na letnie, jak np. temepratura podskoczy do 10-15 stopni to szkoda zimówek.
          • yaga7 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 15:46
            Jedziemy w mazowieckie, więc okolica nie będzie górzysta ;)

No i patrzyłam na prognozę pogody, ma być powyżej +10, więc to chyba też świadczy o tym, że powinniśmy wymienić.
    • iw1978 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 17:21
      Biorąc pod uwagę, gdzie jedziecie i prognozy, to powinniście wymienić. Szkoda zimówek.
    • origami_21 Re: [LWW] Opony 14.04.11, 19:51
      Wymieniłam wczoraj, bo akurat rano troszkę śnieżku popadało, to pomyślałam, że kolejek nie będzie u gumiarza. I nie było. Awaryjnie drugi samochód potrzymam na zimówkach do końca kwietnia.
    • madzioreck Re: [LWW] Opony 14.04.11, 20:27
      Zimówki nie mają gorszej przyczepności. Ani w deszczu, ani w ogóle. Mają lepszą niż letnie.
      I lepszą w zimie, niż letnie. Jeśli chodzi więc o bezpieczeństwo - nie pali się ze zmianą, jeśli opony porządne, to tak zaraz się nie zedrą. Ale zmienić warto.
      Jaja mogą być, jak przód ma opony zimowe, a tył - letnie - niektórzy tak kombinują, że zimowe dają tylko na oś napędową.
    • anna-pia Re: [LWW] Opony 14.04.11, 21:08
      Zmieniłam jakieś 3 tygodnie temu. Jest różnica, ale na korzyść zimówek - z tym, że jak jest ciepło, to szybciej się zużyją. Jedna firma produkuje takie zimowe, które mogą być na cały rok - pamiętajcie, są też opony całoroczne - ale nie pamiętam, czy to już weszło na polski rynek, czy nie.
      Po śniegu da się jeździć i w letnich, bez paniki, tylko jedziesz ciut wolniej i reagujesz ostrożniej. W poprzednim samochodzie miałam zimowe i całoroczne, których używałam latem, teraz mam zimowe i letnie.
      • yaga7 Re: [LWW] Opony 15.04.11, 10:48
        Nasze letnie mają oznaczenia całoroczne - all season. Ale w Polsce są sprzedawane jako letnie, nie jako całoroczne. Więc ja już nie wiem, jakie one są - nawet na forum samochodowym nie byli mi w stanie powiedzieć, czy one letnie, czy całoroczne. Może całoroczne w ciepłych krajach, a nie na warunki polskiej zimy.

W każdym razie w poniedziałek jedziemy wymieniać, miejmy nadzieję, że na osiedlu kolejek nie będzie.

A ja i tak wolno jeżdżę - na ograniczeniu 70 jadę 70 a wszyscy dookoła wziuuuuuum ;)))
        • besame.mucho Re: [LWW] Opony 15.04.11, 10:54
          Jak mało jeździsz w trasy, raczej się nie rozpędzasz, itd, to pewnie większość dałaby radę jako całoroczne opony. Dobre zimówki są chyba najbardziej istotne jak masz na nich wchodzić w jakim takim tempie w zakręty, móc gdzieś wyhamować, nie wpadać w poślizg na prostej drodze jak przekroczysz 60, itd. Ale oczywiście bezpieczniej je mieć - nawet przy wolnym tempie w mieście nie możesz przewidzieć, czy ktoś Ci nagle nie wyskoczy pod koła. Zwłaszcza że w zimie często jest beznadziejna widoczność i nawet pieszego na pasach możesz zauważyć za późno i z tej miejskiej 50tki na letnich nie wyhamować.
          • yaga7 Re: [LWW] Opony 15.04.11, 10:58
            No nam zimówki są też potrzebne do wycieczek na narty. Wtedy w górach bywają różne warunki i jednak opcja 4x4 + zimówki to dobra opcja :)
            • besame.mucho Re: [LWW] Opony 15.04.11, 11:02
              Jak robicie wycieczki, to pewnie że zimówki to już zupełna konieczność. W mieście odśnieżają i warunki w ogóle na ogół są lepsze, w górach mogłoby być niebezpiecznie. Tam to i łańcuchy czasem warto wsadzić do bagażnika :)
              • yaga7 Re: [LWW] Opony 15.04.11, 11:07
                A tak, łańcuchy też mamy :) Jak jechaliśmy na Słowację na narty, wyposażyliśmy się we wszystko. Saperkę do odkopywania się też mieliśmy ;))
          • felisdomestica Re: [LWW] Opony 15.04.11, 11:11
            Dobre zimówki są chyba najbardziej istotne j
            > ak masz na nich wchodzić w jakim takim tempie w zakręty, móc gdzieś wyhamować,
            > nie wpadać w poślizg na prostej drodze jak przekroczysz 60, itd

Niezupełnie. Zimówki mają służyć również do tego, żeby przejechać przez głeboki śnieg. tej zimy samochody bez zimowych opon miały problemy z wyjazdem z nieodśnieżanych osiedlowych ulic, nieodśnieżonych zatok parkingowych, zasypanych dodatkowo przez pługi śnieżne. W tym roku miałam nowiutkie zimowe opony i w sposób kolosalny poprawiło to komfort jazdy w takich właśnie sytuacjach. Nie było zaspy, przez którą bym nie przejechała.
            Należy też wspomnieć, że zimowe opony mają zbnacznie krótszy czas życie niż letnie. Niekiedy zalecają wymieniać je nawet co dwa lata, co już jest jak dla mnie finansową katastrofą :).
            • yaga7 Re: [LWW] Opony 15.04.11, 11:21
              felisdomestica napisała:

> Należy też wspomnieć, że zimowe opony mają zbnacznie krótszy czas życie niż let
              > nie. Niekiedy zalecają wymieniać je nawet co dwa lata, co już jest jak dla mnie
              > finansową katastrofą :).

A to chyba też zależy, ile się jeździ. Wiadomo, że zimówki się szybciej zużywają, nie przeczę, ale jeżeli ktoś w zimie jeździ raz na tydzień, to opony nie zużyją się tak samo, jak u kogoś kto robi tygodniowo setki kilometrów.
              Trzeba po prostu patrzeć na bieżnik i tyle. Jak jest niski, trzeba wymienić.
            • besame.mucho Re: [LWW] Opony 15.04.11, 16:04
              Masz rację - ja pisałam tu po prostu głównie z punktu widzenia bezpieczeństwa :). Bo jak na letnich w zimie jedziemy z dużą prędkością, wchodzimy szybko w zakręty, itd, to jesteśmy strasznie niebezpieczni dla siebie i dla innych.

Swoją drogą w tym roku śnieg czasem zalegał taki, że błogosławiłam 4x4. Dzięki temu nie musiałam nigdzie szukać miejsc do parkowania, bo wszędzie był jakiś tak zasypany kawałek, że z napędem na jedną oś i niższym zawieszeniem lepiej się było w niego nie pchać.

To prawda, że zimówki zużywają się szybciej, ale też różne różnie - jeżdżę dwoma samochodami, jednym i drugim dosyć dużo. W jednym mam trochę starsze zimówki Michelin, w drugim trochę nowsze Yokohamy - teoretycznie więc Yokohamy powinny być mniej zużyte, ale są tak samo albo nawet trochę bardziej. A samochody prawie identyczne, ta sama marka, ten sam model, tylko jeden odrobinę nowszy, więc raczej nie kwestia wagi pojazdu czy czegoś takiego.
        • anna-pia Re: [LWW] Opony 15.04.11, 14:01
          Całoroczne to są dobre we Francji poza górskimi regionami, na nasze zimy to chyba tylko po mieście, a i z tym bywa różnie, vide ostatnie zimy. Jako letnie jak najbardziej - jak sprzedali ci je jako letnie, to machnij ręką na oznaczenia, trudno, żeby producent oznaczał inaczej opony sprzedawane do Polski, a inaczej do Francji, Hiszpanii czy Włoch.
          • yaga7 Re: [LWW] Opony 15.04.11, 14:05
            Mnie ich nikt nie sprzedał :) Jak kupowaliśmy samochód, to miał komplet letnich i zimówek. Dopiero później się zaczęłam wczytywać w te różne oznaczenia, żeby się dowiedzieć, co kupiliśmy.... ;)) Tak, wiem, takie rzeczy to się robi PRZED zakupem ;)
    • besame.mucho Re: [LWW] Opony 14.04.11, 21:42
      Zmień jak jedziecie w trasę, szkoda zimówek, a na przymrozki się już nie zanosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka