10.05.11, 10:16
Mam pytanko odnosnie rozszerzania diety u Was - Twoj maluch toleruje brokuly, prawda? A kalafiora? Bo u nas wyszlo w testach dosc silne uczulenie na kalafiora, wiec alergolog od razu stwierdzila, ze na brokula w takim razie tez prawdopodobnie bedzie mial. Nie jestem pewna czy tak jest, a brokul jest o tyle fajny, ze jest w sloiczkach jednoskladnikowych. Probowalas kalafiora? Bo moze Twoj jest uczulony na kalafiora, a na brokula nie?
I czy mialas kiedys tak, ze dziecko najpierw bylo na cos uczulone, a po paru miesiacach juz nie? Moj maly kilka m-cy temu byl np uczulony na marchew. No i nie wiem czy rezygnowac z tej marchewki, czy moglo mu to minac? To samo z ziemniakiem, kleikiem ryzowym i kukurydzianym.
Obserwuj wątek
    • halszka111 Re: anet0 10.05.11, 11:23
      Moje dziecko na brokuła nie jest uczulone (przynajmniej jak dostaje rotacyjnie a nie codziennie), na kalafiora raczej tak (z wyjątkiem chorwackiego w Chorwacji wink). Ostatnio jadł latem, zamierzam wkrótce sprawdzić ale jeszcze nie teraz bo za wcześnie sezonowo na kalafiory i wydają mi się strasznie chemiczne, a eko nie mam.
      • kotkowa Re: anet0 10.05.11, 11:35
        Hmm czyli jednak jest to mozliwe, ze na brokula nie jest uczulony, a na kalafiora tak. Mam jeszcze jedno pytanie - pasozyty i candida lubia weglowodany. Czy wobec tego kasza jaglana Holle jest bezpieczna?
        I czy ktos sie zna na tych powiazaniach alergicznych - ze jak na cos jest uczulony, to jest duze prawdopodobienstwo, ze na cos innego, powiazanego, tez bedzie? Typu jak na marchewke, to pewnie i na jablko (ale nie wiem czy to prawda?)
        Malemu wyszla alergia na: mleko, kurze jajo, soje, kalafiora, marchew, ziemniaka. Dobrze wypadly miesa, owoce, ryby, kukurydza i ryz (chociaz w rzeczywistosci po kleikach ryzowym i kukurydzianym mial wysypke). Co moge dac na poczatek, a czego unikac, bo jest powiazane z tym, na co ma uczulenie?
        Planuje jutro podac dynie, ale nie ma jednoskladnikowych sloiczkow ... musze podac taka z ogrodka swojskiego, mam zamrozona, zobaczymy jak bedzie.
        • mmala6 Re: anet0 10.05.11, 11:53
          z trochę inne beczki - mojemu małemu pani dr ze Stanowic 'pozwoliła' jeść brokuły ale nie kalafior. Mimo że młody nie ma uczulenia na kalafior (ma azs i MIAŁ (mam nadzieje) lamblie). Tak samo ma jeść zielone jabłka a nie czerwone, kapustę zieloną a nie białą....może ktoś mądry mi powie o co chodziwink w każdym razie tak robię (choć z jabłkiem bywa różnie a kapusty nie dają na razie w ogóle) i jest ok. Zmiany azsowe ma w zaniku.
        • halszka111 Re: anet0 10.05.11, 11:55
          Kasza jaglana ma dużo węglowodanów ale też dużo krzemu, którego lamblie nie lubią smile Mój wcina prawie codziennie. Taka kasza holle to chyba jednak produkt wysoko przetworzony (? nie wiem, nie uzywałam), ja bym wybrała zwykłą do gotowania. Jedyny jej mankament to zanieczyszczenia, trzeba troche je powybierać no i porządnie wypłukać i zszumować.
        • halszka111 Re: anet0 10.05.11, 12:03
          Mój dzieć też na soje uczulony, kiedyś rzygał po mleku sojowy (kilkakrotnie podawałam i zawsze to samo), z innymi strączkowymi jest różnie: cieciorkę je (i uwielbia smile), ale po bobie robił się cały czerwony, szparagową fasolkę może a groszku i soczewicy nie jestem pewna. To chyba zależy od rodzaju alergii/nietlolerancji, nie wiem. Trzeba próbować. Może lepiej nie zaczynać od tego, na co wyszło mu alergia?
          • mmala6 Re: anet0 10.05.11, 12:08
            ww. pani dr zaleciła jedzenie kaszy jaglanej bo 'odalergizowuje', daje małemu co drugi dzień, na zmianę z kaszą orkiszową/gryczaną/czasem ziemniakiem. Kaszki Holle młody wcina, teraz orkiszową, wcześniej jaglaną z jabłkiem i gruszką, a jeszcze wcześniej ryżową. Przyjął je bardzo dobrze a ja czuję że nie daję mu pół tablicy mendelejewa i tony cukru. Nie dajemy kukurydzy w żadnej postaci bo zaśluzowuje a wtedy wiadomo kto może w jelicie zamieszkaćwink
            • anet01 Re: anet0 10.05.11, 14:35
              A więc....u nas kalafior nie przeszedł małemu się cofało po nim,jak tylko go zjadł miał czkawke cały czas.Brokuły przeszły słoiczkowe gerbera bez dodatków takie ze sklepu nie.Na początku rozszerzania diety polecam dynie,jak przejdzie to olej z pestek dyni,brokuły,bataty,buraki,indyka,jagniecinekasze jaglaną i gryczaną.Mój mały w wieku około roku miał bóle brzuszka po marchewce teraz przeszła.Jak by przeszła kasza gryczana ale nie palona i najlepiej bio to są chrupki gryczane do kupienia i makaron gryczany.Twój pije nutrition?to znaczy ze toleruje mączke chleba świętojańskiego mozesz zakupić to placków czy wypieków póżniej.Wypróbuj jak przejdzie jakieś warzywo olej.By razem podawać np.pliwe z oliwek,słonecznikowy,z krokosza bawarskiego.
        • anet01 Re: anet0 10.05.11, 14:38
          Jakiego kleiku ryżowego używałaś ze była wysypka?Tylko z bobovity jest bez dodatków.Testy często mylnie wychodzą i tu najważniejsza jest obserwacja.A kleiku kukurydzianego nie ma bez dodatków jest tylko z nestle z cukrem i innymi.Jeśli chcesz sprawdzić to kup z bobovity kleik ryzowy i kaszkę do gotowania kukurydziana ale bio i ugotuj dziecku.
          • kotkowa Re: anet0 10.05.11, 15:29
            Dzieki wielkie, kleik ryzowy dawalam wlasnie Bobovity, szukalam bez dodatkow, ale po paru dniach wyszla wysypka - z tym, ze ja mam obawy, ze ta wysypka to byl efekt lamblii albo candidy, ktora sie uaktywnila, ale to moja osobista teoria - moze dlatego w testach uczulenie nie wyszlo. A kukurydziany dawalam chyba Nestle, ale on praktycznie tez nie mial dodatkow - jedynie maltodekstryne. Kupilam juz kasze jaglana Holle w necie, podam mu tez brokuly w nastepnej kolejnosci, mam te w sloiczku. Ale zaczne jutro od dyni, chociaz szkoda, ze nie ma sloiczkowej, kazda jest z czyms tam, z marchewka, ziemniakiem itd. Musze dac dzialkowa i troche sie obawiam, czy przejdzie.
            • anet01 Re: anet0 10.05.11, 16:01
              ja w necie sprawdzałam i widziałam dynie w słoiczku samą z holle chyba
              • anet01 Re: anet0 10.05.11, 19:12
                Kilka razy zamawiałam kaszki holle,bataty, i inne z www.amarantus.pl
                Wszystko świeże dojechało.
                • anet01 Re: anet0 10.05.11, 21:00
                  Warto wypróbować Quinoa to kaszka niby rzadko uczula,ma duzo witamin i Tapioke.Jest też maka z Quinoa i tapioki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka