16.10.13, 23:51
W ubiegłym roku na przełomie maja i czerwca, ja i córka dostałyśmy po storczyku.
Mój był biały, szybko przekwitł, później miał jeszcze chyba ze 3 kwiatki.
A córki...........dwa razy zrzucony przez kota, kwitnie BEZ PRZERWY czyli 1 rok i 4 miesiące.
Kwiaty przekwitają, ale zanim opadną, już zakwitają nowe.
Ten jej kwiat bezustannie ma kwiaty.
Nikt mi nie chce wierzyć-w sumie sama jestem zdziwiona.
Podpowiedzcie czy to jakaś anomalia ?

https://img546.imageshack.us/img546/3996/1vg2.jpg
Obserwuj wątek
    • dzedlajga Re: Storczyk 17.10.13, 09:34
      A może sekret tkwi właśnie w kocie. Poproś go, żeby Twojego też parę zrzucił. Ten Twój pewnie też chciałby kwitnąć tylko odpowiedniej motywacji brak.
      • olinka20 Re: Storczyk 17.10.13, 10:05
        Boskie Dzedlajga big_grin
        A storczyk super, ja nie mam zadnych kwiatow w domu, troche załuje, ale z drugiej storny jak sobie pomysle co te 2 kołki by zrobiły jak czasem leja sie na parapecie....
        • dorcia1234 Re: Storczyk 17.10.13, 11:28
          ja storczyki uwielbiam, ale u kogoś smile
          Moja szwagierka ma kilka sztuk i rosną jej na potęgę. Mojej teściowej za to, choć ma rękę do kwiatów to zdychały, odżywały u szwagierki właśnie.
          Być może twój od początku był słabszy? może gorzej ukorzeniony? i przez to skazany na zagładę?
          • pi.asia Re: Storczyk 17.10.13, 21:35
            Mogę się powymądrzać? Dziękuję!

Otóż pracując przed laty u najsławniejszego częstochowskiego ogrodnika zapytałam czemu mi coś tam nie kwitnie.
            Wypytał gdzie owo "coś tam" stoi, jakie ma warunki, czy zraszam czy nawożę itd. Ponieważ spełniałam wszystkie zachcianki i wymagania owego "coś tam", ogrodnik orzekł "nie kwitnie, bo ma za dobrze i nie ma motywacji".

Storczyk Oliwki jest kolejnym potwierdzeniem tej prawdy.
            Przyznam się, że po spojrzeniu na zdjęcie moją pierwszą myślą było "ale zabiedzony!" (mam na myśli część liściastą, nie kwiaty). No nie jest to okaz wystawowy. A mimo to kwitnie.
            Dzedlajga trafiła w sedno. Spróbuj iść tym tropem.
            Tylko nie przeginaj - storczyka nie jest łatwo wykończyć, ale też się da.
    • saga55-5 Re: Storczyk 18.10.13, 14:32
      No tak, tego się mogłam spodziewać wink
      To że kwitnie prawie półtora roku, to zasługa sierściny.
      Jak mój odbije ( jeśli w ogóle ) będę ciągle stawiała na jej drodze żeby go sponiewierała smile
      • pi.asia Re: Storczyk 18.10.13, 18:30
        Na początek zapomnij o nim. Postaw gdzieś w ciemnym kącie i przez cztery tygodnie nie podlewaj.
        Potem wyjmij na światło dzienne, zrób mu letni prysznic i ustaw na oknie ale nie w słońcu, przeproś i poproś wink Powinien się opamiętać wink
    • wladziac Re: Storczyk 18.10.13, 20:42
      mój syn lubi zbierać i ożywiać takie przekwitłe i zabiedzone storczyki albo orchidee i jak jesteśmy na zakupach np w castoramie to zaglądamy na dział ogrodniczy i jak są takie przecenione to zawsze coś kupujemy,ostatnio kupione miniaturki kwitły pięknie całe lato i nawet teraz wypuszczają nowe pędy kwiatowe,on to robi tak że kupuje nawóz do storczyków rozcieńcza wodą do dużego naczynia i wstawia roślinkę na jakiś czas tak coś około godziny,raz w tygodniu,w okresie zimowym stoją w chłodnym pomieszczeniu ale cały czas na oknie lub w pobliżu i są nawożone tak ledwo,ledwo chyba raz w miesiącu żeby podtrzymać im życie,moze ten Twój też wymaga jakiegoś zasilenia żeby zebrał siły i zakwitł
      • pi.asia Re: Storczyk 18.10.13, 21:25
        Jak się takiemu przecenionemu/zabiedzonemu stworzy lepsze warunki (zasilenie) to od razu się zbierze!
        Też mam dwa okazy uratowane od wyrzucenia czyli kupione za pół ceny w markecie. Oba kwitną jak szalone. Jeden to falenopsis, a drugi dendrobium. Jak znajdę fotki to wstawię.
    • saga55-5 Re: Storczyk 19.10.13, 00:14
      W sumie stoi w kąciku na oknie, ale podlewam tak, jak wszystkie kwiaty.
      Odżywki żadnej nie dawałam. Może czas o tym pomysleć.
      W sumie w doniczce ma zielone pędy ( czy jak je tam zwać ) i chyba......... ( obym nie zapeszyła ) coś z tej doniczki puszcza.
      Wygląda na liść.
      Niech se stoi-pożyjemy zobaczymy. Spisałam go już an straty, ale......liczę na niego smile
      Tak czy siak, córki kwiat bardziej "płodny" wink
      • pi.asia Re: Storczyk 19.10.13, 21:05
        Oto moje dendrobium kupione za pół ceny w obi. Kwitnie regularnie co roku na przełomie lata i jesieni. W tym roku wypuściło aż dwa pędy kwiatowe smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/Wcm34iRdZLHxHmobgX.jpg
        • saga55-5 Re: Storczyk 20.10.13, 12:35
          Kwiaty to ten storczyk też ma ładne.
          Dziwi mnie bardzo że on kwitnie non stop prawie półtora roku.
          W ogóle nie nie "odpoczywa ".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka