saga55-5 03.12.13, 19:36 A ja to bym chciała jakiś przepis prosty i łatwy, najchętniej bez zagniatania ciasta na ciasteczka. Bo mnie dziecko męczy. Na topie były od dawna babeczki ( już mi bokiem wychodziły ) a teraz ciasteczka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka20 Re: Przepis na ciasteczka 03.12.13, 20:11 Robilam ostatnio wyszły pyszne ( a jestem pieczeniową nogą). zmiksowac 100 g masła z 1/3 szklanką cukru ( ja dałam trzcinowy, wg mnie było za słodkie, a w poczatkowym przepisie było 2 razy tyle cukru!!!) dodac jajko i miksowac dalej dodac szklanke posiekanych orzechów i rodzynek ( uzyłam włoskich i laskowych) plus 2 starte marchewki potem makę ( szklanke) z dodatkami ( poł łyzeczki soli, pol łyzeczki sody i łyzeczka cynamonu). Mozna dodac laske wanilii. Powycinac ciasteczka ( ja miałam forme silikonowa i tam napchałam ciasto piec 12-16 minut w 170 stopniach Odpowiedz Link
yoma Re: Przepis na ciasteczka 03.12.13, 20:19 Z zagniataniem, ale ono trwa 5 min. 300 g mąki (1 i 3/4 szklanki mniej więcej) szklanka cukru jajko kostka masła Przesiekać, zagnieść, wylepić tym blaszkę, narysować na wierzchu kratkę, posmarować rozbełtanym jajkiem, do pieca na 10 min., łamać wg kratki. Niezawodne. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Przepis na ciasteczka 03.12.13, 20:37 PIERNICZKI do 4 szklanek mąki wlewamy 6 łyżek roztopionego miodu i mieszamy łyżką... dodajemy 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, ok. 2 łyżeczek przypraw do piernika, a jak to wszystko ostygnie 2 łyzki masła (albo czegoś podobnego)i 2 jajka... a potem wyrabiamy gładko, wałkujemy tak na 1/2 cm np i wycinamy wielkość kształt dowolne... mozna smarować jajkiem rozbełtanym z wodą, mozna dekorować orzechami, migdałami, makiem to przed pieczeniem, albo lukrem - to po pieczeniu... pieczemy 15 min. Wbrew pozorom łatwe i przepyszne. A potem w puszke by kruszały Odpowiedz Link
dorcia1234 Re: Przepis na ciasteczka 03.12.13, 21:32 www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/ciasteczka.html może coś z tej strony? jak dla mnie to jedna z lepszych stron z przepisami. Czegokolwiek stąd nie upiekę to wychodzi. Odpowiedz Link
pi.asia Re: Przepis na ciasteczka 04.12.13, 19:15 Z zagniataniem ale bez wycinania: 2,5 szklanki maki paczka Kasi pół szklanki piwa. Zagnieść, schować do lodówki. Może leżeć i tydzień. Jak przyjdzie ochota wałkować placki jak na makaron, kłaść na natłuszczoną blachę, pokroić radełkiem, posypać cukrem i do pieca. Pieką się szybko. Jadłaś je u mnie!!! Odpowiedz Link
saga55-5 Re: Przepis na ciasteczka 04.12.13, 19:23 Pamiętam. Dobre były, ale to zagniatanie........ Co do wycinania, cała radocha dla młodej to własnie foremki Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: Przepis na ciasteczka 04.12.13, 20:08 A może dzieci mogłyby turlać kuleczki i potem walić w nie łyżką? Tu jest przepis Doroty Świątkowskiej z moich wypieków www.mojewypieki.com/przepis/chrupiace-owsiane-ciasteczka Uwielbiam jej przepisy i piekę sama już tylko z tej stronki. Wychodzą. Będę te ciasteczka piekła jutro albo pojutrze po raz pierwszy. Potem je tylko poleję polewą czekoladową, żeby zwiększyć ich atrakcyjność Odpowiedz Link
olinka20 Re: Przepis na ciasteczka 04.12.13, 20:11 Saga dałabym ci przepis na ciastka dla psów i kotów Ale młoda do szkoły nie wezmie Odpowiedz Link
moonshana Re: Przepis na ciasteczka 21.12.13, 20:58 uczyniłam pierniczki. pierwszy raz w życiu. na razie stwardniały na beton, wsadziłam do szklanego słoja. pytanie laiczki: czemu poleca się puszki do więzienia pierniczków? w słoju coś im się stanie? pytam poważnie, puszki nie posiadam a w każdym przepisie nakazują ładować do puszek> Odpowiedz Link
dorcia1234 Re: Przepis na ciasteczka 21.12.13, 21:13 dołóż do tego słoja jabłko- zmiękną. Odpowiedz Link
saga55-5 Re: Przepis na ciasteczka 21.12.13, 22:33 Ja jednak tych ciastek nie zrobiłam, bo jednak znowu babeczki mają być ( szok ! ) Ale dzięki za przepisy, Jak babeczkowa faza minie, przydadzą się Odpowiedz Link