xenocide 06.05.09, 22:52 Czy moze ktos uzasadnic dlaczego padlo na Krakow a nie na Poznan, Wroclaw, Lublin ? wiadomosci.onet.pl/1965804,11,item.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taziuta Re: 4 czerwca w Krakowie 06.05.09, 22:55 xenocide napisał: > Czy moze ktos uzasadnic dlaczego padlo na Krakow a nie na Poznan, > Wroclaw, Lublin ? Ja nie potrafię... Odpowiedz Link
xenocide Re: 4 czerwca w Krakowie 06.05.09, 22:58 taziuta napisał: > > Ja nie potrafię... No wlasnie ja tez, dlatego postawilem to pytanie z nadzieja ze moze ktos mnie oswieci :-) Odpowiedz Link
zzaqq Bo to miasto neutralne 06.05.09, 23:05 xenocide napisał: Za wolność szli na barykady w Gdańsku, Poznaniu czy Wrocławiu. Ktoś słyszał o barykadach w Krakowie? Pokropili i poszło. :) Odpowiedz Link
taziuta Re: Bo to miasto neutralne 06.05.09, 23:08 zzaqq napisał: > xenocide napisał: > > Za wolność szli na barykady w Gdańsku, Poznaniu czy Wrocławiu. > Ktoś słyszał o barykadach w Krakowie? W Krakowie zdaje się, że to było zakazane! Odpowiedz Link
xenocide Re: Bo to miasto neutralne 06.05.09, 23:12 zzaqq napisał: > xenocide napisał: > > Za wolność szli na barykady w Gdańsku, Poznaniu czy Wrocławiu. Ktoś słyszał o > barykadach w Krakowie? > > Pokropili i poszło. :) Ty masz racje, teraz zaskoczylem ze to przeciez odlam lagiewnicki. Pewnie licza na Dziwisza lub nawet ta decyzje z nim konsultowali. :-) Odpowiedz Link
zzaqq Tak więc niech mają 06.05.09, 23:20 Niech po 30-20 latach okażą swoją odwagę :) tak jak zrobiły to: Elwro, Archimedes, Fadroma, Dolmel, Pawafag, Hydral, Wrozamtet, FAT, PWr, UWr, etc. Odpowiedz Link
zzaqq Zapomniałem o Hutmenie 06.05.09, 23:26 przepraszam. Ale czy huta miedzi podchodzi pod rocznicę? Odpowiedz Link
xenocide Re: Tak więc niech mają 06.05.09, 23:28 zzaqq napisał: > Niech po 30-20 latach okażą swoją odwagę :) tak jak zrobiły to: > Elwro, Archimedes, Fadroma, Dolmel, Pawafag, Hydral, Wrozamtet, FAT, PWr, UWr, > etc. Nikt sie nie odzywa z tego miasta to ja pozwole sobie na role sekundanta Krakowa :-) Za Kasprzyckim... [...] Porozumienie elit partyjnych i solidarnościowych poprzedziły gwałtowne strajki i manifestacje, szczególnie burzliwe w Krakowie. Zaprotestowały wówczas nowe roczniki robotników i studentów; wybuchty strajki o nieznanej już od lat sile, w tym tak dramatyczny, jak w nowohuckim kombinacie. Został on zorganizowany w znacznej mierze przez młodych robotników spoza „Solidarności". Strajki i manifestacje zaczęli też organizować studenci, którzy po raz pierwszy od ośmiu lat wystąpili jako samodzielna siła polityczna, zorganizowana m.in. w Federacji Młodzieży Walczącej (FMW), Ruchu „Wolność i Pokój" (WiP), Organizacji Studenckiej Konfederacji Polski Niepodległej (OS KPN) oraz w odradzającym się Niezależnym Zrzeszeniu Studentów (NZS). Żądali ustąpienia komunistów i przepędzenia Sowietów; uważali, że porozumienie z komunistami jest nierozważne i hańbiące. To właśnie spośród nich oraz spośród młodej inteligencji i robotników rekrutowała się opozycja, przeciwna paktom Okrągłego Stolu. Część tej opozycji występowała też przeciwko wyborom z czerwca 1989 r., widząc w nich zmowę elit oraz świadectwo zdrady ideałów „Solidarności". Młodzieżowa i studencka opozycja polityczna w Krakowie była wyjątkowo silna, dobrze zorganizowana, głośna i hałaśliwa. Podobnie jak w całej Polsce, również tutaj doszło do konfliktów pokoleniowych między starszymi „kombatantami" a młodymi z „Generacji 88" [...] ps. ujelo mnie sformulowanie "byla halasliwa" :-) Odpowiedz Link
remez2 Re: Tak więc niech mają 07.05.09, 13:31 > Młodzieżowa i studencka opozycja polityczna w Krakowie była wyjątkowo silna, > dobrze zorganizowana, głośna i hałaśliwa. Podobnie jak w całej Polsce, również > tutaj doszło do konfliktów pokoleniowych między starszymi „kombatantami" > a > młodymi z „Generacji 88" [...] I wydaliła z siebie m.in. b. premiera z Krakowa a obecnie Przewodniczącego Związku Wypędzonych z Lufthansy. Odpowiedz Link
taziuta Re: Tak więc niech mają 07.05.09, 15:00 remez2 napisał: > I wydaliła z siebie m.in. b. premiera z Krakowa a obecnie > Przewodniczącego Związku Wypędzonych z Lufthansy. Słyszałem, że prowadzą intensywny (ochotniczy) nabór, do tego związku. Ostatnio dołączył do niego ukraiński minister spraw wewnętrznych z synem, dla odmiany. Żona pewnie nie lubi Nelly... ;) Odpowiedz Link
zzaqq Re: Donek to chyba lekki 07.05.09, 12:16 goniacy.pielegniarz napisał: > paranoik. Czy ja wiem, powstawała wolna Polska. A media z tej okazji na cały świecie pokażą krzyczących roboli - Zdrada, Hańba. Piszę roboli, bo to nie są robotnicy. Robotnicy uczciwie pracują. I jaki z tego wniosek - że komunizm był tym za czym tęsknią Polacy i PiS :) Lepszym wyjściem byłaby decentralizacja obchodów. Centralne obchody. Pamiętam jeszcze centralne obchody. :) Słowem jedni drugich warci. Odpowiedz Link
goniacy.pielegniarz Re: Donek to chyba lekki 07.05.09, 14:32 Jakoś trudno mi sobie wyobrazić decentralizację w sytuacji, gdy rząd przyjmuje przywódców innych państw. Odpowiedz Link
remez2 Dlatego, że: 07.05.09, 13:28 Klituś, Bajduś, Centuś to krakowscy święci w kalendarzu nie wiem czemu pominięci. Odpowiedz Link
socjalliberal Nowa historia. 07.05.09, 15:15 Jarosław Kaczyński skakał przez płot w Stoczni Gdańskiej, a Donald Tusk podpisywał Postulaty Sierpniowe na Wawelu. Odpowiedz Link
taziuta Re: Nowa historia. 07.05.09, 15:22 socjalliberal napisał: > Jarosław Kaczyński skakał przez płot w Stoczni Gdańskiej, a Donald > Tusk podpisywał Postulaty Sierpniowe na Wawelu. Donald Tusk to kolejne nieporozumienie. Żeby wystraszyć się zadymiarzy?! Przecież na manifę ktoś musi wydać zezwolenie, aby można ją zorganizować w danym miejscu danego dnia i o określonej porze. Oficjalne uroczystości były tam planowane od dawna, więc co za problem był odmówić 'zadymiarzom' i otoczyć okolicę (minimum kilometr od stoczni) kordonem policji, na wszelki wypadek? Goście dopiero z medialnych relacji, po uroczystości, dowiedzieliby się o ewentualnych utarczkach. Jeszcze jeden głupi gest ambicjonera, tak samo obrażalskiego jak bliźniacy K. :) Odpowiedz Link