humbak
10.07.16, 14:10
Tak mi się zebrało nieco na wylewanie żalów. Nie będę rozwodził się przesadnie nad ekpresją, tylko napiszę o co mi chodzi.
1. UJ, stołówka przy akademiku Piast, mozaika z lat 60 została zniszczona podczas prac remontowych. Przedstawiciel UJ stwierdził, że trudno to nazwać dziełem sztuki.
krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,20375931,podczas-remontu-w-akademiku-uj-zniszczono-cenna-mozaike-i-rzezbe.html?disableRedirects=true
Kika ładnych lat po tym, jak w Wawie rozwalili Supersam, przedstawiciele czołowej uczeni wyższej nie dorośli nadal do dbałości o zabytki kultury.
2. We Wrocławiu wydano zgodę na wyburzenie zabytkowego elewatora przy Rychtarskiej. Ostatnio trafił do rejestru i jest chroniony, ale w sumie nie wiadomo czy to wystarczy, bo na Orlej parę lat wstecz wyburzono zabytkową wozownię. Zdaje się że nadal nie ukarano winnych.
wroclife.pl/rozbiorka-elewatora-na-rychtalskiej/
3.Wpisuje się to wszystko mania pakowania w zabytkową tkankę miast cudny galerii handlowych i biurowców... we Wrocku będą niedługo 4 galerie handlowe w ścisłym centrum miasta.
4. Grażyna Kulczyk nie mogła się dogadać w temacie miejsca na wystawianie swojej kolekcji sztuki współczesnej ani z władzami Poznania, ani Warszawy. Dogadała się ze Szwajcarami.
Suma sumarum, nie potrzebujemy czekać na żaden potop szwedzki, nieprawdaż?