Dodaj do ulubionych

Borderline?

03.04.12, 14:49
Witam
Mam w rodzinie 19-letnią dziewczynę sprawiająca opiekunom sporo problemów wychowawczych przez ostatnie lata. Już jako dziecko była badana i jest opinia biegłych o konieczności leczenia.
Jednak matka nigdy na leczenie się nie zgodziła. Dziewczyna też jest przekonana, że jest z nią wszystko ok. Zaprzyjaźniony psycholog, który ja zna uważa że powinien zająć się nią specjalista i podejrzewa osobowość typu borderline, zastrzegając oczywiście że to nie jest diagnoza i wymaga badań. Macie może doświadczenia jak przekonać ją do konsultacji z lekarzem?
Jak postępować z taka osobą? Co będzie jeśli nie podejmie leczenia?
Obserwuj wątek
    • mama_myszkina Re: Borderline? 04.04.12, 14:14
      Borderline to nie jest choroba tylko zaburzenie osobowości. Oznacza to, że osobowość ukształtowana jest tak a nie inaczej. Nie traktuje się tego lekami tylko psychoterapią. Owszem, przy borderline mogą występować jednostki chorobowe (np. depresja, CHAD) ale niekoniecznie.

Jeśli dziewczyna nie chce iść na terapię, to niewiele możecie zrobić. Nalezy pamietać, że osoba z borderline nie jest chora w znaczeniu obniżonych funkcji poznawczych. Ona ma zdolnosć rozróżniania dobra od zła i może ponosić konsekwencje swoich decyzji.

19 lat to dość wcześnie na diagnozowanie BLPD (Bordeline Personality Disorder), zazwyczaj z ostateczną diagnozą czeka się do 25 roku życia (wynika to z procesów zachodzących w mózgu młodych ludzi).

Ja namawiałabym na terapię, bo borderline może prowadzić do konfliktów z prawem i znacznie utrudnia życie osobie tym dotkniętej. Dobry psycholog kliniczny moze wiele zrobić ale potrzeba zgody osoby zainteresowanej. Moze zamiast tłoczyć dziewczynie do głowy, że jest chora i ma się leczyć (co nie do końca jest prawdą), warto podkreslić, że terapia pomoże przede wszystkim jej samej, bo znacznie ułatwi codzienne funkcjonowanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka