Dodaj do ulubionych

znecanie sie psychiczne

19.06.07, 14:47
Mam problem dotyczacy znecania psychicznego nade mna i moim dzieckiem.
Zaczne od poczatku.
Mieszkam w Niemczech od 4,5 roku. Jestem mezatka od 4 lat z tzw. "polskim
niemcem" On ma obywatelstwo niemieckie , ja polskie a nasze dziecko niemieckie.
dziecko ma 3,5 roku.
Moj maz zneca sie nad nami psychicznie, drze sie na nas za byle co, (drze sie,
bo krzykiem tego nazwac nie mozna). Terroryzuje nas i co najwazniejsze
szantazuje mnie, ze zabierze mi dziecko.
Podsumowujac te 4 lata wspolnego zycia doszlam do wniosku, ze jest to chore i
toksyczne zycie.
Najgorsze jest w tym wszystkim to, ze nie wiem jak mam sie zachowac, tym
bardziej, ze mieszkam w Niemczech. Chcialabym wrocic do Polski, mozliwie jak
najszybciej.
W chwili obecnej, po kolejnej awanturze, moj maz zachowuje sie nad wyraz
spokojnie, ale jest to pozorny spokoj. Wiem to, gdyz nie raz byla juz tego
typu sytuacja. Mam po prostu juz tego dosyc, nie chce z nim juz wiecej zyc.
W zwiazku z powyzszym mam jeszcze pytanie:
Czy orientuje sie Pani, czy moglabym po prostu ktoregos dnia wyjsc z domu z
dzieckiem , wyjechac do Polski i juz nie wrocic? I czy moglabym wowczas
wystapic o rozwod i alimenty w Polsce?
Zasiegalam juz opinii w tej sprawie w Konsulacie Polskim w Kolonii, niestety
czekam jeszcze na odpowiedz.
Bardzo prosze o jak najbardziej wyczerpujaca odpowiedz.
audiauditt
Obserwuj wątek
    • agnieszka_iwaszkiewicz Re: znecanie sie psychiczne 23.06.07, 14:46
      Niestety, nie udzielę Pani wyczerpujacej odpowiedzi, bo sprawa wykracza poza
      wiedzę psychologiczną i moją wiedzę prawniczą. Nie znam niemieckiego prawa
      rodzinnego dotyczacego rozwodów i władzy rodzicielskiej oraz prawa karnego, nie
      wiem jakiemu prawu podlega dziecko jeśli jest obywatelem Niemiec, ale wyglada
      na to, że niemieckiemu, nie wiem jaki jest pod tym względem Pani status jako
      jego matki. Nie wiem również, czy jak Pani wyjedzie z dzieckiem do Polski to
      naruszy Pani jakieś prawo ( nienieckie , polskie ) oraz czy w sprawach
      rodzinnych są podpisane jakieś konwencje międzynarodowe lub czy jest w tym
      zakresie ustalona jakś polityka unijna. Dobry Pani pomysł to zwrócić się o
      odpowiedź do konsulatu. Proszę w tej sprawie zaczekć na wiadomości od nich. Ze
      swojej strony mogę dodać jedynie tyle, że skoro czuje się Pani prześladowana
      psychicznie, to trzeba działać i robić wszystko w celu zahamowania tej
      sytuacji. Dobrze Pani zaczęła - od orientacji na temat Pani praw. Jeśli będzie
      Pani potrzebowała wsparcia, proszę się odzywać. Może, któraś z forumowiczek zna
      taką sytuację lub była w podobnej i powie o szczegółach, które dadzą wskazówki
      jak postępować. Pozdrawiam. Agnieszka Iwaszkiewicz
      • kajamama1 Re: znecanie sie psychiczne 06.07.07, 20:34
        z tego co wiem EU albo juz podjelo stosowne decyzje albo je dyskutuje, zobacz
        tutaj:
        www.conflictoflaws.net/2007/jurisdiction/eu/publication-international-family-law-for-the-european-union/
        jeden link jest nawet po niemiecku.
        Odwagi!
    • ma_2 Re: znecanie sie psychiczne 08.07.07, 23:28
      może znajdziesz pomoc a napewno wsparcie na forum "przemoc w rodzinie"
    • iwucha Re: znecanie sie psychiczne 09.07.07, 11:28
      Myślę, że powinnaś zadzwonić pod jakiś niemiecki odpowiednik polskiej
      Niebieskiej Linii - organizacji zajmującej się przemocą w rodzinie. W Niemczech
      na pewno takie organizacje istnieją, są dobrze rozbudowane i działają na
      zasadzie prawa unijnego. I na pewno otrzymasz od nich wiele informacji. Z
      doświadczenia wiem, że w Niemczech prawo dziecka jest daleko bardziej
      respektowane niż w Polsce (a przyzwolenie na przemoc znacznie mniejsze - to z
      tego, co słyszałam). Jeśli ojciec ma obywatelstwo niemieckie, to nawet jeśli
      Twoje dziecko miałoby obywatelstwo polskie, to możesz ubiegać się o alimenty w
      sądzie niemieckim. Ja mam polskie obywatelstwo (nie mam niemieckiego) i
      wywalczyłam daaaawno temu jako 19letnia maturzystka alimenty od ojca, który
      wyemigrował do Niemiec (do ówczesnego RFN) i ożenił się powtórnie z Niemką. Było
      to wprawdzie jakieś 16 lat temu i być może coś się w tej kwestii zmieniło.
      Pamiętam tyle tylko, że walka o alimenty od ojca w polskich sądach była droga
      przez mękę dla mojej mamy (także z powodu żelaznej kurtyny, braku podpisanych
      wzajemnych umów przez oba państwa etc.), zaś sprawa w sądzie niemieckim
      spowodowała strach wiecznie uciekającego od odpowiedzialności ojca i jego zmianę
      o 180 stopni. Nie miał już bowiem możliwości przedstawienia fałszywych
      zaświadczeń o zarobkach tj. to robił w polskich sądach, bo niemiecku Urząd
      Skarbowy skrupulatnie sprawdził jego majątek i standard życia, który był i jest
      wysoki. Prawo alimentacyjne stanowi o tym, ze standard życia dziecka nie może
      być niższy od standardu życia ojca.

W tym kontekście myślę, że korzystniej by było dla Ciebie przeprowadzić
      wszystkie procedury sądowe w Niemczech, nie w Polsce. O ile oczywiście nic się
      od tego czasu nie zmieniło. Więcej dowiesz się na pewno w organizacjach
      zajmujących sie przemocą - mają tam na pewno bezpłatne porady prawne.
      • beatka19_89 Re: znecanie sie psychiczne 29.10.13, 08:34
        ja rowniez bylam w zwiazku gdzie znecano sie nademna fizycznie i psychicznie rozstalismy sie 4 miesiace temu nie bylismy w malzenstwie mamy 2,5 roczna coreczke ktora mieszka ze mna od kiedy zlozylam doniesienie na policje i wyrzucilam go z domu nie moge spokojnie spac nie moge jesc albo objadam sie do tego stopnia ze prawie mnie mdli boje sie sprawy sadowej ktora odbedzie sie nie dlugo i wiem ze nie dam rady wszystkiego opowiedziec czasami najlepiej zamknela bym sie w mieszkaniu polozyla do lozka i nie wstawala z niego jestem wykonczona psychicznie nie daje sobie rady do tego boje sie gdy zbliza sie wieczor zapalam lampke nocna i siedze z nia do rana otwieram szafki kazdego wieczora bo boje sie ich wszystko mnie drazni nie potrafie usiasc i porozmawiac z kim kolwiek wypalam do tego paczke papierosow dziennie
        • beatka19_89 Re: znecanie sie psychiczne 29.10.13, 08:42
          prosze o pomoc
          • aqua48 Re: znecanie sie psychiczne 29.10.13, 09:25
            beatka19_89 napisała:

> prosze o pomoc

Powinnaś rozpocząć terapię psychologiczną. Jak najszybciej. A w jakiejś działającej w Twoim miejscu zamieszkania, lub pobliżu organizacji lub fundacji ochrony ofiar przemocy w rodzinie poprosić też o wsparcie podczas rozwodu. Zajrzyj najpierw choćby tu: www.cpk.org.pl/
    • radola1 Re: znecanie sie psychiczne 29.10.13, 11:47
      Nie znam się na prawie tym bardziej niemieckim ale wielokrotnie słyszałam o przypadkach gdy jedno z rodziców uciekało z Niemiec z dzieckiem Niemcem. Drugie z rodziców przeważnie składa wtedy zawiadomienie o uprowadzeniu bez jego zgody. Żąda kontaktów. Potem są dramaty gdy niemiecki sąd wydaje nakaz umożliwienia kontaktów z rodzicem Niemcem. W Polsce Jugendamt cieszy się przeważnie złą sławą. Nie popełniaj tego błędu. Tak jak ci radzą inni forumowicze zgłaszaj fakty odpowiednim niemieckim urzędom. Dokumentuj znęcanie się nad rodziną. Jeżeli mówisz po niemiecku masz ułatwioną sprawę. Dziecko jest obywatelem niemieckim i tamtemu prawu podlega.
      • radola1 Re: znecanie sie psychiczne 29.10.13, 11:50
        Sorry. nie zauważyłam że odpowiadam na post sprzed 6 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka