Dodaj do ulubionych

Po zaszczepieniu- to jakiś koszmar...

11.10.10, 20:58
.... córka była zaszczepiona WZW B w 10 tygodniu (druga dawka); całą dobę po szczepieniu spała, nic nie jadła, nie mogłam Jej dobudzić, przez kolejny tydzień mega kolki i rozwolnienie. Kiedy dziecko skończyło 5,5 miesiąca dostało pierwszą dawkę błonnica/tężec/krztusiec/polio/HIB. Powtórką z rozrywki był tydzień z rozwolnieniem, mega rozdrażnienie, kolki. Teraz druga dawka IPV+polio+HIB i koszmar znowu trwa.
Pani doktor czy to normalne? Naprawdę mnie to przeraża. Dodam, że córka urodziła się SN, dostała 9 punktów w skali Apgar (wody płodowe zielone, tlenoterapia od 1 do 3 minuty), rozwija się prawidłowo, konsultowana z neurologiem- w 3 i 5 miesiącu życia- wg lekarza wszystko ok.
Obserwuj wątek
    • mamabeauty Re: Po zaszczepieniu- to jakiś koszmar... 11.10.10, 23:07
      Wedlug lekarza wszystko ok,ale to twoje dziecko i czujesz,ze tak nie jest i pewnie masz racje.Szczepienia mozna przelozyc na drugi rok zycia,odczekac az dziecko podrosnie,rozlozyc w czasie,zeby nie dostawalo tyle szczepien w jednym terminie.Na Twoim miejscu tez bylabym przerazona.
    • wiosenka.3 Re: Po zaszczepieniu- to jakiś koszmar... 12.10.10, 09:40
      dla mnie to ewidentne powikłania poszczepienne, ja bym więcej swojego dziecka nie zaszczepiła
      bardzo współczuję
      • ania.moc Re: Po zaszczepieniu- to jakiś koszmar... 12.10.10, 09:52
        Witaj
        niestety mam doswiadczenie w powikłaniach po szeczepieniu
        I pamiętaj że to ty widzisz i znasz swoje dziecko i jeśli coś cię zaniepokoiło to nie spiesz sie z kolejnym szczepieniem odstęp pomiędzy szczepieniami to minimum 4 tygodnie
        porozmawiaj z lekarzam i może większe odstępy lub mniejsze dawki tz nie wszystkie szczepienia na raz
        Biegunki i temp mogą wystąpić po szczepieniu ale nie po wszystkich
    • antosiczek Re: Po zaszczepieniu- to jakiś koszmar... 12.10.10, 22:33
      Jeżeli chodzi o przerwy między szczepieniami to tu nie ma się do czego przyczepić; szczepienie --w dobe po porodzie WZW B, gruźlica
      - 10 tydzień WZW B
      - 5,5 miesiąca pierwsza dawka IPV+ HIB+ polio
      - 10 miesięcy druga dawka IPV+HIB+polio
      Pediatra powiedział, że z trzecią dawką WZW B możemy zaczekać jeszcze ok 2 miesięcy.
      Celowo zdecydowaliśmy, że córka nie będzie szczepiona wg standardowego kalendarza, pediatra poparł naszą decyzję.
    • fifi1919 Re: Po zaszczepieniu- to jakiś koszmar... 13.10.10, 00:25
      Mój był wczoraj szczepiony drugą dawką infanrixu,dzisiaj krzyczał(dosłownie nie płakał lecz krzyczał) prawie przez cały dzień,były zielone kupy,niechęć do jedzenia,bezsenność,jakieś okrope pobudzenie...dziś przeczytałam to:www.faceci.com.pl/subskrypcja61.html
      Koszmar,szok przeżyłam,dlaczego o tym się głośno nie mówi?teraz się zastanawiam czy moje problemy z synkiem praktycznie od urodzenia(brak odruchu ssania,brak apetytu,bóle brzuszka,kłopoty ze stolcem,nietolerancje pok.,dziwne zachowanie itd,przy jednoczesnych dobrych wynikach badań) nie są wynikiem szczepień...A nasze badanie przed szczepieniem wyglądało tak:lekarka podeszła,rozpięła koszulkę,przyłożyła słuchawkę w dwóch miejscach i koniec,żadnego,powtarzam żadnego pytania o to jak się dziecko czuje,co się działo po poprzednim szczepieniu,jaki był powód odroczenia(decyzja neurologa),nic.Przeraża mnie "kompetencja" lekarzy w naszej przychodni...
      • changeone fifi! 13.10.10, 14:42
        A nie możesz z bardziej naukowych źródeł korzystać niż to:

www.faceci.com.pl/subskrypcja61.html
        Faceci.com.pl????? Kobiety, patrzcie na źródło swej wiedzy do "przerażania się".
      • fifi1919 changeone 13.10.10, 22:33
        Tu nie o samą stronę chodzi lecz o artykuł tam zamieszczony,który jest jak najbardziej naukowy.czytałaś(eś)?
    • onunka Re: Po zaszczepieniu- to jakiś koszmar... 13.10.10, 08:34
      Mój mały miał pierwsze szczepienie w szpiatlu odroczone(ze wzg.na to iz rodziłam z paciorkowcem-zdązyłam jednak przyjąć całą profilaktyke antybiotykową przed odejsciem wód).
      Na kolejne szczpeinie obowiązkowe jakoś nie mogliśmy dojechać w terminie bo młody albo miał katar,albo ucho chore lub gardło.Zaszczepiłam go dopiero jak skończył 3mce,teraz znów mamy odraczane szczepienie ponieważ mały miał kolejny antybiotyk(zapalenie krtani) i kazano odczekać ok 3 tyg.
      Jakoś mi nie spieszno do tego szczepienia ponieważ po pierwszym była taka jazda ze ledwo na nogach chodzilam,pierwsza doba-spoko,2,3 i 4 gorączka ponad 38-mały marudny,płaczliwo-krzykliwy,nie chciał spać,jesc-nic,ciagle płakał,po 3 dniach gorączki dostał wysypke,pojawiła sie na głowie(zywo czerwone plamy)i tak przeszła od głowy do stóp w ciągu 2-3 dni i znikła.
      Lekarz nie wiedział zabardzo co jest grane,dostałam nawet skierowanie na zakaźny,może to były skutki uboczne szczepienia,moze 3-dniówka...stwierdził też ze starsze dzieci na pierwsze szczepienia gorzej reagują:/dlatego boje sie tego drugiego szczepienia jak ognia...szczepiłam Infanrix-em.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka