makwalz 03.03.09, 09:28 Czy któraś z mam oraz Pani Doktor spotkały się z w/w środkiem? Czy jest on pomocny przy kolce? Z tego co sie orientuję jest on do kupienia tylko w Niemczech. Czy ktoś używał i może potwierdzic jego skutecznośc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
binkaa Re: sab simplex..kolka! 03.03.09, 09:51 synek używał na gazy bardzo skuteczny środek można kupić przez net, ja tak kupowałam Odpowiedz Link Zgłoś
moni_30 Re: sab simplex..kolka! 03.03.09, 10:20 Substancja czynna w SabSimplex to simetikon. W polskich aptekach znajdziesz również kilka preparatów na jego bazie np. Bobotic, Infacol czy Espumisan. Bobotic ma najwyższe stężanie tej substancji czynnej, zbliżone do SabSimplexu. Polecam, bo stosowałam i SabSimplex i Bobotic i uważam, że jest równie skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
justynawidera Re: sab simplex..kolka! 03.03.09, 10:48 Używałam, ale o wiele bardziej polecam dostępny też tylko w Niemczech Lefax. Mojemu maleństwu pomógł od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
anekka28 Re: sab simplex..kolka! 03.03.09, 12:18 nie wiem dlaczego, ale podobny bobotic nic nie pomógł, a sab simlex już pierwszego dnia przyniósł widoczną ulgę. czytałam gdzieś ze to zasługa ilości substancji, która jest w danym leku czynna - tzn stężenie może być podobne w dwóch lekach ale ilość która działa niekoniecznie. ja polecam, kupowałam na ebay ten za 40 zł - ponoć niemiecki lepszy niż czeski Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: sab simplex..kolka! 03.03.09, 12:19 ja miałam czeski pomagał tez próbowałam polskich odpowiedników ale nie działały jak ten Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: sab simplex..kolka! 03.03.09, 21:26 czasami nie tylko substancja czynna ma znaczenie, ale też substancje pomocnicze, a te są zupełnie inne w poslkich środkach i inne w sab'ie. Ja na pczątku stosowałam espumisan - nie pomagał, a po sab simplexie jak reką odjął... miałam czeski - bo pochodzę z prawie przygranicznej miejscowości, więc moi znajomi mi dostarczali ;) wychodziło jakieś 15 zł za buteleczkę... bardzo polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: sab simplex..kolka! 03.03.09, 22:01 Potwierdzam to co pisała moni_30 :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamasama76 Re: sab simplex..kolka! 03.03.09, 22:37 sab simplex nie ma zadnych substancji pomocniczych ktorych nie ma polski bobotic i nawet dawka substancji czynnej - simeticonu jest taka sama...szkopul tkwi w dawkowaniu. Niemcy zalecaja dawkowanie nawet do 18 kropli do kazdego karmienia a producent boboticu tylko gora 8 kropli 3 razy dziennie i stad roznica w dzialaniu. Wystarczy dawkowac polski bobotic tak jak niemieci sab i efekt bedzie ten sam...mojemu synowi nie pomagal espumisan, esputikon a bobotic dawkowany po 8 kropli do kazdego karmienia sprawil ze kolki minely jak reka odjal, wazne jest zeby podawac kropelki do jedzenia albo tuz przed bo wtedy zapobiegaja wytwarzaniu gazow podczas trawienia. cudze chwalicie, swego nie znacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: sab simplex..kolka! 04.03.09, 08:57 ja nie dawkowałam z ulotki a tyle by ilość substancji była jednakowa pomagał sab. Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: sab simplex..kolka! 04.03.09, 08:57 jednemu pomaga to innemu tamto, wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
mamaamelki28 Re: sab simplex..kolka! 11.03.09, 18:29 Mylisz sie, sab simplex ma np. w składzie hypromellose, która wspomaga usuwanie gazów. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: sab simplex..kolka! 11.03.09, 19:00 ja polecam Lefax.Oprocz tego ze super pomaga to jest rewelacyjny w dawkowaniu i ma postac dosc gestego syropu o smaku lekko bananowym. Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: sab simplex..kolka! 18.04.09, 21:11 dziewczyny, mam 9dniowa corke, zaczely sie kolki i zatwardzenia..Posiadam buteleczke sab simplex, czy moge juz ja podac tak malemu dziecku? Czy jesli tak- liczba kropel podawanych do kazdego karmienia powinna byc nizsza niz zalecane 15? Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: sab simplex..kolka! 18.04.09, 21:12 PS. Moze nie zatwardzenia, bo kupki plynne, ale mala ma problemy z wyproznieniem, ile sie nasteka i ponapina przy tym to ho ho.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: sab simplex..kolka! 24.04.09, 22:56 Podawaj połowę dawki- w niemczech podają te krople od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
1980adrienna Re: sab simplex..kolka! 28.04.09, 19:56 ja również podaję swojej córeczce sab simplex Mam pytanie czy częste puszczanie głośnych bąków przez nią to normalny objaw po sab simplex? Aha i chyba pomógł na kolki bo się nie pręży i nie wygina, czasami wieczorem popłacze, ale to takie raczej marudzenie niż kolki. To jak z tymi bąkami? ;-) To normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: sab simplex..kolka! 28.04.09, 20:18 oczywiscie ze normalne bo o to chodzi zeby gazy sie nie gromadzily jelitach a byly usuwane. Odpowiedz Link Zgłoś
1980adrienna Re: sab simplex..kolka! 28.04.09, 20:21 i po 15 kropel - ja dodaję do butelki z moim mlekiem. Jaka jest dobowa dawka tych kropel? Ja karmię dziecko co 3 godziny w nocy raczej nie daję tych kropel. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: sab simplex..kolka! 28.04.09, 20:36 na ulotce pisze jak byk ze przed kazdym karmieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatosinka Re: sab simplex..kolka! 28.04.09, 22:13 nam ten srodek pomógł przetrwac kolki,nic innego nie działało,a wypróbowalismy chyba wszystko dostępne w Polsce.Kropelki podawałam przed kazdym karmieniem (karmiłam piersią na ządanie) po 15 kropli na łyżeczkę.Kupowalismy na świstaku-trzeba tylko uwazac by kupic oryginalne niemieckie,a nie ze słonikiem na etykietce-czeskie,bo te nie skutkowały. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: sab simplex..kolka! 03.05.09, 12:23 Dziwne rzeczy opowiadasz, przecież to jeden i ten sam środek. Ten dostępny w Czechach jest produkowany we Francji przez Pfizera. Tym co zachwalają tzw. oryginalne niemieckie, chodzi tylko o wywindowanie ceny do niebotycznych granic nawet 50zł. Popatrz sobie po ile jest sab w niemieckiej aptece np. tu: http://cgi.ebay.pl/PFIZER-SAB-SIMPLEX-SUSPENSION-30ML-PZN-0893334_W0QQitemZ260391132756QQcmdZViewItemQQptZHaus_Garten_Medikamente_von_Apothekern_Medikamente_von_Apothekern?hash=item260391132756&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1399%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A0%7C293%3A1%7C294%3A50 Na ebay dostaniesz sab po 23zł i to jest dokładnie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś