anetapzn Religia- Tim Willocks 10.11.10, 15:42 Na długi weekend... Zapowiada sie nieżle- zobaczymy... Mattias Tannhauser żyje spokojnie na Sycylii, gdy joannici postanawiają sprowadzić go na Maltę, wykorzystując jako przynętę piękną księżnę Carlę. Zakon szykuje się do wojny z Turkami, a Tannhauser - wcielony ongiś siłą do janczarów - jest ekspertem w dziedzinie tureckiej taktyki. Przygotowując wyspę do walki, najemnik zyskuje potężnego wroga - inkwizytora Ludovica Ludoviciego, który chce odzyskać Carlę i zabić wielkiego mistrza zakonu. Kiedy nadciąga turecka flota, rozpoczyna się krwawa batalia, a Tannhauser musi walczyć na dwa fronty... Religia to książka łącząca powieść historyczną, przygodową i romans. Umiejętnie przeplatając wątek romantyczny z batalistycznym, Willocks opisuje podejmowane w XVI wieku przez Turków próby opanowania basenu Morza Śródziemnego. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Właśnie czytam 15.11.10, 10:33 Mons Kallentoft -Ofiara w środku zimy Na początku denerwowaly mnie dygresje,"rozstrzelane" zdania,ale teraz się wciągnęlam i juz chcę być w domu i czytać dalej! Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Właśnie czytam 13.11.10, 09:37 "War & Peace" Leo Tolstoy i coś po holendersku i chyba się zabiorę za "Słodkie życie" Ewy Marii Morele. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Właśnie czytam 15.11.10, 14:42 Nadal "War & Peace" (to jeszcze trochę potrwa) oraz "Parrot and Olivier in America" Peter Carey. Odpowiedz Link
anetapzn "Krzyk sowy" Patricia Highsmith 02.02.11, 11:59 To od jutra, a zaraz po Krzyku... "Znajomi z pociągu". Odpowiedz Link
god-of-a-shrinking-universe Re: Właśnie czytam 18.11.10, 22:53 "Morerca bez twarzy" H.Mankell Odpowiedz Link
anetapzn Ken Follett- Upadek gigantów 19.11.10, 08:17 Zacznę najprawdopodobniej w weekend. Trochę czasu zajmie mi czytanie- 1072 str . Odpowiedz Link
kamkap Proroctwo sióstr + Ludzie wiatru 25.11.10, 11:21 Ludzi wiatru V. Moore skończyłam wczoraj. Bez rewelacji, ale pewnie ciąg dalszy (dzicy wojownicy) przeczytam Proroctwo sióstr M. Zink dopiero zaczęłam, ale ciekawie się rozpoczęło Odpowiedz Link
kamkap Miłość ponad czasem Niffenegger+ Szwaja Zupa.. 02.12.10, 14:01 Miłość ponad czasem: Historia inna niż wszystkie - Na razie OK. Zupa z ryby fugu Szwaja - zaczęłam, ale podoba mi się Odpowiedz Link
god-of-a-shrinking-universe Re: Miłość ponad czasem Niffenegger+ Szwaja Zupa. 02.12.10, 14:16 A to chyba tytuł poprzedniego wydania książki "Zaklęci w czasie". Cudna powieść i cudny film Odpowiedz Link
mala200333 Zacharski... 07.12.10, 15:42 Marian Zacharski - "Rosyjska ruletka"...ach ta brudna polityka. Odpowiedz Link
mala200333 Zeruya Shalev 08.12.10, 16:58 Zruya Shalev - "Mąż i żona"...... Śmiała, namiętna i bezlitosna analiza związku między dwojgiej ludzi. Odpowiedz Link
anetapzn Neron- Richard Holland 10.12.10, 09:14 Podobno zupełnie inna biografia Nerona. Zobaczymy. Na weekend planuję- jako relaks w trakcie początkowej fazy przygotowań do świat. Odpowiedz Link
anetapzn Zawiśc nieznajomego- Caroline Graham 13.12.10, 09:35 To ta autorka od serii Morderstw w Midsomer. Odpowiedz Link