Dodaj do ulubionych

Zdrabnianie imion bez zgody

12.07.18, 07:00
Czy zwracanie się do osoby znajomej przy użyciu zdrobnienia (w tym o charakterze dziecinnym) bez wyraźnie wyważonej aprobaty ("spoko, mów mi Zosieńko"), lub uzasadnionego domniemania (np. ktoś podpisuje się "Wojtek") jest zgodne z SV?
Pytam poniekąd retorycznie - w kontekście częstego zdrabniania i przekształcania przez niektóre osoby na nicków (przy zwracaniu do dyskutanta) które na forum są odpowiednikiem imienia. Notabene, to zdrabnianie ma często jednostronny charakter.

Kornel
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 08:12
      kornel-1 napisał:

> Czy zwracanie się do osoby znajomej przy użyciu zdrobnienia bez wyraźnie wyważonej aprobaty

Wyrażonej.
      (literówka)
      k.
    • aqua48 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 08:50
      Nie jest zgodne, bo wypadałoby zapytać - mogę mówić do ciebie Zosiaczku? Każdy jednak może zaprotestować - mam na imię Zofia i wolę tę formę od zdrobnień.
    • baba67 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 09:03
      Jeśli ktoś podpisuje się Wojtek to panie Wojtku jest OK.Zwłaszcza teraz kiedy można dzieci nazywać oficjalnie imionami które ze zdrobnień się wywodzą. Np Magda (nie Magdalena) . Rodzice silący się na oryginalność fundują dziecięciu w przyszłości całkiem sporo upierdliwych problemów no ale to OT.
      Inna sprawa z Zosieńką-jest to naruszenie pewnych subtelnych granic , fejkowanie większej zażyłości niż ta ma miejsce, niektóre osoby zdrobnień swych imion zwyczajnie nie lubią.
      • kora3 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 09:38
        Babo, akurat Magda (nie Magdalena) to od bardzo dawna można było dziecko nazwać - mam koleżankę z rok starszą ode mnie, która ma na imię Magda - tak ma w dowodzie i innych dokumentach. Podobnie jest z Paulą (nie Pauliną) - tak ma na imię córka mej koleżanki, 26- letnia panna...Nie widzę, by miały owe panie z tym jakiś problem, ale moze da sie jakiś wymodzić smile

Możliwość nazwania dziecka zdrobnieniem imienia np. Zosia, a nie Zofia, Wojtek, a nie Wojciech istnieje dopiero od marca 2015 roku i raczej nie sądzę, by przysparzało faktycznym Zosiom i Wojtkom jakichś problemów, bo nie ma niczego nadzwyczajnego w zdrabnianiu imion dzieci. Natomiast w przyszłości mogą te problemy się pojawić, jesli ta mozliwośc nie bedzie wykorzystywana powszechnie, a nie sądzę, by była, acz mogę się mylić oczywiście. A to dlatego, że pani powiedzmy 40+ przedstawiająca sie w oficjalnej sytuacji "Zosia" moze przywodzić myśl o infantylizmie i nieznajomości form.
        • aqua48 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 09:54
          Koro, halo tu ziemia! Nie chodziło w tym wątku wcale o dojrzałą panią która przedstawia się zdrobniałym imieniem, tylko o sytuację odwrotną, że ktoś inny jej imię zdrabnia bez zapytania o zgodę na taką poufałość.
          • kora3 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:04
            Halo, halo - odpowiadałam na post BABY - postuluję g przeczytać smile
        • kornel-1 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 09:57
          kora3 napisała:

> Babo, akurat Magda (nie Magdalena) to od bardzo dawna można było dziecko nazwać
          > - mam koleżankę z rok starszą ode mnie, która ma na imię Magda
          [...]

Delikatnie naprowadzę Cię, jaka była geneza wątku:

"Posit".

Kornel
          • positronium Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:02
            Kornelu, przecież Kora pyta o takie rzeczy - na pewno zapytała mnie, czy nie mam nic przeciwko zdrabnianiu. Nie mam, mimo, że sama raczej skracam długie nicki, niż zdrabniam (np. Reina).

Po co tak wszystkich musztrujesz, brakuje Ci czegoś w prawdziwym życiu?
          • kora3 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:07
            No przeczież zapytałam Posit, czy mogę skracać taj jej nick. Wyraziła zgodę, podobmie jak Reina - zatem w czym problem?
            • positronium Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:15
              Koro, Kornel się czepia dla sportu - znasz go pewnie dłużej niż ja (przed interakcjami tutaj nie miałam z okazji pisać z nim bezpośrednio, ale czytałam jego wypowiedzi na bieżąco), więc myślałam, że jego gierki nie są Ci obce. smile
              • kora3 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:13
                Moze i znam dłużej, ale nie jakoś dobrze...Po mojemu, to on ma ogólnie RACJE, nie powinno się zdrabniać czyjegoś imienia/nicku nie uzyskawszy na to zgody "Nosiciela/właściciela" - tu trafił kulą w płot i nie zabłysnął, bo ja o taką zgodę zawsze pytam - co sama wieszsmile
                • reinadelafiesta Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:45
                  @Kora
                  Poświadczam, że i mnie pytałaś, a ja zgodę wyraziłam. Tak więc druga kula w płot trafiła. A w ogóle uważam, że jest to sprawa między samymi zainteresowanymi, a nie osób trzecich. Bo przecież samego pytania postawionego wątku o zgodzie z sv nie ma co rozważać. Odpowiedź jest tak oczywista, że trudno mi uwierzyć, że Kornel-1 ma w tym względzie jakieś wątpliwości.
                • majaa Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:47
                  O, to ja się tu mogę uderzyć w piersi, bo czasem zwracam się do Ciebie "Korciu"smile Wprawdzie tak się podpisujesz w sygnaturce, no ale skoro już jesteśmy przy tym temacie, to czy masz coś przeciwko temu?
                  • kora3 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:00
                    Ależ skad Maju, ja też "zjadam" jedno "a" u Cienie, bo powinnam pisać "Majau" smile Kornel chciał zabłysnąć, a wyszło jak wyszło smile
                    • majaa Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:03
                      To fajnie, dziękismile
                      A Majau brzmiałoby dziwnie, wolę Majusmile
                      • kora3 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:50
                        wiem Maju ;p
        • baba67 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:36
          Naprawdę nie? Może bardziej się z racji fachu znasz lepiej na załatwieniu formalności. Moja Mama ma nietypowa pisownię imienia coś jak Izabella zamiast Izabela-co dokument to pamiętaj przypilnuj albo prostuj bo i tak żle przepiszą.Może się zmieniło, nie kłócę się.
          • kora3 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:05
            No naprawdę Babo - nie. Owszem, zdarza się, ze ktoś mysli, ze Magda to Magdalena, a Paula to Paulina, ale wystarczy wszak sprostować smile

To o czym piszesz u mamy Babo, to nie jest nietypowa pisownia. Kiedyś w PL funkcjonowało coś takiego jak mozliwośc zapisu imienia "Izabella" przez jedno, albo dwa "l"...To samo tyczyło się imion "Wiole(t)ta, Bibia(n)na" itd. Potem na krótko dośc, nie tak dawno, z 20-25 lat temu wprowadzono, że powtarzającą się samogłoske mogą mieć tylko: Anna, Joanna, Hanna i Marianna. Wszystkie inne imona miały być z jedną: Wioleta, Adriana, Bibiana itd. Potem znów tozmieniono i jest dowolność w takim zapisie...,
    • positronium Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:01
      kornel-1 napisał:

> Czy zwracanie się do osoby znajomej przy użyciu zdrobnienia (w tym o charakterz
      > e dziecinnym) bez wyraźnie wyważonej aprobaty ("spoko, mów mi Zosieńko"), lub u
      > zasadnionego domniemania (np. ktoś podpisuje się "Wojtek") jest zgodne z SV?

Nie. Ale przecież to wiesz.

> Pytam poniekąd retorycznie - w kontekście częstego zdrabniania i przekształcani
      > a przez niektóre osoby na nicków (przy zwracaniu do dyskutanta) które na forum
      > są odpowiednikiem imienia. Notabene, to zdrabnianie ma często jednostronny char
      > akter.

O, sprawdziłeś wszystkie interakcje między osobami, o których piszesz? Imponujące. Też chciałabym mieć tyle wolnego czasu. wink
      • panna.ze.dworku Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:13
        I możliwości, Posit. Bo wszak dwie osoby mogą sobie spokojnie pisać na pocztę, znać się w realu i nijak nie ustalać PUBLICZNIE, na forum formy zwracania się do siebie... big_grin
        Natomiast zgadzam się z Kornelem, że "samowolne" zdrabnianie lub przekręcanie czyjegoś nicka bez jego zgody (lub wbrew jego woli) jest poza sv.
        P.S. Positronium, czy mogę się do Ciebie zwracać zdrobniale "Posit"?
        • positronium Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:16
          Droga Panno.ze.dworku - oczywiście.
          Czy nie masz nic przeciwko, abym nie pisała każdorazowo pełnej formy Twojego aliasu, a zamiast tego używała tylko pierwszego jego członu?

wink
          • panna.ze.dworku Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:38
            Ależ oczywiście. big_grin
            • positronium Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 10:42
              Raduje się me serce! smile
              • aqua48 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:01
                Czy ja również mogę zwracać się do Was per Posit i Reino?
                • positronium Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:03
                  Ależ Aquo48, do Panny jednak wypada jej nickiem! wink
                  • panna.ze.dworku Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:28
                    big_grin
                    Odmawiam! Nie zgadzam się na zwracanie do mnie per "Reino"! big_grin
                  • aqua48 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:07
                    positronium napisała:

> Ależ Aquo48, do Panny jednak wypada jej nickiem! wink

Tak do zdecydowanie smile A czy można do Panny Panno? I niniejszym wszystkich upoważniam do rezygnacji z mojego 48.

• positronium Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:12
                      aqua48 napisała:

> A czy można do Panny Panno?
                      Masz na myśli, czy "panna Panna" nie jest niegrzeczne? wink

I niniejszym wszystkich upow
                      > ażniam do rezygnacji z mojego 48.

No to kamień z serca, bo już się lekko niepokoiłam - do tej pory nie pytałam, czy mogę omijać tę cześć Twojego nicka.
                    • panna.ze.dworku Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:34
                      Do Panny jak najbardziej można samo Panno. I niniejszym upoważniam wszystkich do pomijania "ze.dworku" z mojego nicka. smile
                • reinadelafiesta Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:49
                  @Aqua48
                  Nie widzę żadnych przeciwskazań. Dodam, że gdybym miała cokolwiek przeciwko temu, sama wcześniej wiedziałabym jak zareagować☺
                • majaa Re: Zdrabnianie imion - pytanie 12.07.18, 11:53
                  aqua48 napisała:

> Czy ja również mogę zwracać się do Was per Posit i Reino?

Też się dołączam do pytania, jeśli możnasmile
                  Panno.ze.dworku, czy do Ciebie można po prostu "Panno"?smile
                  • panna.ze.dworku Re: Zdrabnianie imion - pytanie 12.07.18, 11:56
                    Panno - oczywiście że można. big_grin
                    Protestuję przeciwko "Reino". big_grin
                  • positronium Re: Zdrabnianie imion - pytanie 12.07.18, 11:56
                    Droga Maju (czy dobrze odmieniam Twój nick?), nie mam nic przeciwko. wink
                    • majaa Re: Zdrabnianie imion - Posit, Panno 12.07.18, 12:06
                      Dzięki, Dziewczynysmile

positronium napisała:

> Droga Maju (czy dobrze odmieniam Twój nick?),
                      >

Jak najbardziejsmile To drugie "a" było dodane niejako "przymusowo"smile
    • ola5488 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 11:59
      I takim sposobem bomba została rozbrojona w rękawiczkach.... big_grin Gratuluję smile
      • reinadelafiesta Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:13
        @Ola ( czy bez 5488 może być?)
        Brawo my!☺
        • ola5488 Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:18
          Jasne! big_grin
        • majaa Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 12:48
          To jeszcze spytam: czy można zwracać się do Ciebie po prostu "Reina"?
          • reinadelafiesta Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 13:08
            Maja
            Będzie mi bardzo miło 😊
            • majaa Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 13:12
              Mnie również, dzięki smile
      • bene_gesserit Re: Zdrabnianie imion bez zgody 12.07.18, 21:12
        ola5488 napisała:

> I takim sposobem bomba została rozbrojona w rękawiczkach.... big_grin Gratuluję smile

Brawo forum, pięknie to wam wyszło big_grin

A wracając do tematu: mam wrażenie, że zdrabnianie nicka, zwłaszcza bez zapowiedzi/zgody, zwłaszcza w co bardziej żywych dyskusjach często jest nieuczciwym chwytem w dyskusji, próbą potraktowania interlokutora protekcjonalnie.

Skracanie nicka w 99% przypadków jest natomiast oczywistym na forum przejawem praktyczności - tak jest łatwiej. Poza tym dobrze pasuje do bardziej nieformalnej i mniej usztywnionej (niż w realu) atmosfery. Na forum nawet do nieznajomych mówimy per 'ty'. Mam też wrażenie, że tytułowanie kogoś pełnym nickiem, zwłaszcza dłuższym, z cyframi itd mogłoby być wzięte za próbę dystansowania się od rozmówcy bo - no właśnie - dziwnie nie pasuje do luźniejszego sposobu dyskusji w mediach internetowych, a szczególnie na forum..

bene, nie bene_gesserit.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka