Dodaj do ulubionych

spłata kredytu w CHF

IP: 193.24.24.* 19.11.10, 13:10
Witam

od razu przejdę do konkretów:

Posiadam kredyt hipoteczny w Mbanku (we frankach). Mbank co miesiąc automatycznie przelewa z mojego konta złotowki i przelicza je na kurs sprzedaży franka. Wiem, ze mogę wystąpić do Mbanku o możliwość spłaty kredytu bezporśrednio we franku.

I teraz sprawa jest taka. Sprzedaje mieszkanie. Osoba która kupuje moje mieszkanie bierze kredyt i bezpośrednio bank kupującego spłaca cały mój kredyt. Różnice pomiędzy ceną sprzedaży i wysokością kredytu przelewa na moje konto.

Problem jest taki, że gdy patrze na kurs sprzedaży franka w Mbanku i patrze na kurs np. w kantorze to przy sporej ilości franków - różnice idą w konkeretnych tysiącach.

Czy jest jakiś sposób podejścia do tematu, aby najkorzystniej zakończyć taką sytuację. Wiadomo, że bank kupującego nie przeleje mi kasy na konto..abym mógł kupić franki i spłacić kredyt.

Ma ktoś jakiś pomysł?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: wwww.OpenLender.pl Re: spłata kredytu w CHF IP: *.home.aster.pl 20.11.10, 12:40
      Otwórz emax walutowy w mBanku (aneks zmieniający rachunek spłaty 200zł), poproś kupującego o przelanie całej kwoty w CHF (przelew z banku kredytującego), spłać kredyt Frankami, a różnice przelej do innego banku z obsługą kasową, wypłać i udaj się do kantoru i tam sprzedaj CHF. Jest to wyjście, ale po drodze jest kilka niewiadomych 1. w jakiej walucie bierze kredyt kupujący 2. czy bank kredytujący może przelać CHF do mBanku 3. koszt otworzenia konta walutowego w innym banku niż mBank 4. transport CHF do kantoru i sprzedaż. Jak policzysz koszty i niewiadome (zmienność kursów) to okaże się, że nie ma to większego sensu, ale propozycję rozwiązania jest.
    • Gość: Gość Re: spłata kredytu w CHF IP: *.icpnet.pl 22.11.10, 16:15
      Powiem tak - ja co miesiąc spłacam raty w mBanku przez internetowykantor.pl. Sprawa jest prosta - loguje się, przelewam złotówki potrzebne do wymiany - czekam na dogodny kurs - akceptuje i oni odsyłają mi franki bezpośrednio na mój techniczny rachunek kredytowy w mBanku.
      Już oszczędziłem trochę pieniędzy - a do końca kredytu jeszcze bardzo daleko.
      Sprawdź na ich stronie.
      • pawelh2 Re: spłata kredytu w CHF 23.11.10, 10:46
        rzeczywiście super pomysł z tym internetowym kantorem, ja to robiłem w nieco bardziej skomplikowany sposób, przelewałem zł to citibanku tam kupowałem franki (mają spread 3 %) i przelewałem do konta technicznego banku, w którym mam kredyt (złodziejski Dombank),
        ale chyba rzeczywiście internetowy kantor jest lepszy, i być może się na niego przerzucę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka