Dodaj do ulubionych

Festiwal Halo!gen

20.05.07, 11:45
Festiwal Halo!gen 25.05.2007-26.05.2007

W programie imprezy:
25.05-10.06
wystawa: Teraz Polska – wystawa fotografii stworzona przez magazyn „Pozytyw” i
galerię fotografii Yours Gallery (Warszawa). Zobaczymy prace: Kuby
Dąbrowskiego, Mariusza Foreckiego, Leszka Góry, Jarka Jaworskiego, Macieja
Kuszela, Macieja Landsberga, Weroniki Łodzińskiej i Andrzeja Kramarza, Romana
Łuszczki, Rafała Milacha, Igora Omuleckiego, Przemka Pokryckiego, Radka
Polaka, Jacka Poremby, Konrada Pustoły, Szymona Rogińskiego, Łukasza
Trzcińskiego i in.

wystawa: Młoda Rosja Rafała Milacha – fotograficzny dokument o życiu
codziennym młodego pokolenia w Rosji
wernisaż wystaw 25.05 godz. 18.00

25.05 piątek
godz. 19.00 > film: „Doskonałe popołudnie” Przemysława Wojcieszka – najnowszy
film nagradzanego reżysera o młodych ludziach ze Śląska

godz. 21.00 > koncert: Me Myself & I – ciekawie brzmiące trio, które łączy
wokalizy jazzowe (afro-jazz, blues, soul, r’n’b), oratoryjne (bas i baryton) i
human beatbox z elektronicznymi efektami + występy DJów i VJów

26.05 sobota
godz. 18.00 > film: „Bar na Victorii” i „Moje miejsce” Leszka Dawida –
pierwszy to dokument o nowej polskiej emigracji, pokazywany na wielu
festiwalach, Nagroda Główna – Srebrny Lajkonik na Ogólnopolskim 44. Krakowskim
Festiwalu Filmowym

godz. 19.30 > film: „Emilka płacze” Rafała Kapelińskiego – Grand Prix Konkursu
Kina Niezależnego Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, szczery film
przedstawiający realia i klimat lat stanu wojennego na Śląsku

godz. 21.00 > koncert: Fisz Emade, czyli ciekawe osobowości współczesnej
polskiej muzyki

film: „Cold Kenya” Lawrence'a Walsha – wyróżnienie Jury FPFF w Gdyni,
produkcja polsko-amerykańska

Gliwice, Fabryka Drutu, Dubois 22

Ceny:
wstęp wolny

coś zaczyna się dziać na tej piwniczno-baraniej pustyni?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Festiwal Halo!gen IP: *.gl.digi.pl 20.05.07, 13:41
      Podzielam twoją radość, ale nieśmiało przypomnę ci pewien wątek sprzed 9 miesięcy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=47595166&a=47595166
      • sss9 Re: Festiwal Halo!gen 21.05.07, 16:12
        i ja go pamiętam. i co, mam nadal narzekać?
        tymczasem propozycja festiwalu mnie zaciekawiła i gorąco im kibicuję, żeby
        wszystko się udało, a publiczność dopisała.
        zobaczymy jak się to będzie kręcić.
        • Gość: gosc Re: Festiwal Halo!gen IP: *.gl.digi.pl 21.05.07, 20:25
          sss9 napisał:

> i ja go pamiętam. i co, mam nadal narzekać?

Myślałem raczej o słowie "odszczekać"
          • sss9 Re: Festiwal Halo!gen 21.05.07, 20:38
            w moim domu nikt nie szczeka, ale ty możesz nadal prezentować swój szczek.
            • stasiek17 Re: Festiwal Halo!gen 22.05.07, 08:50

www.gliwicka.pl/index.php?pl=more&id=0&dz=wyd&wyd=a070516
              • Gość: Michał Jaśniok Re: Festiwal Halo!gen IP: *.clubnet.pl 29.05.07, 20:23
                Halo!gen zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Na takie miejsce w Gliwicach
                czekało wielu młodych. Dobra organizacja, undergroundowy klimat, pozytywnie
                zakręceni ludzie. Jeśli ktoś jeszcze nie był - polecam zdecydowanie. Ludzi w
                różnym wieku, od 8-88. Jeśli chodzi o przypomniany przez kogoś początek
                powstania H!G (kwestie złamania prawa przez stowarzyszenie) to zgoda,
                prezentowałem w tej sprawie na sesji swoje wątpliwości, ale zwracam uwagę, że
                imprezę zorganizowało wiele stowarzyszeń wspólnie, właściwie to ta reszta
                odcisnęła na przedsięwzięciu swoje piętno.
                • sss9 Re: Festiwal Halo!gen 30.05.07, 16:31
                  Gość portalu: Michał Jaśniok napisał(a):

> Halo!gen zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Na takie miejsce w Gliwicach
                  > czekało wielu młodych. Dobra organizacja, undergroundowy klimat, pozytywnie
                  > zakręceni ludzie. Jeśli ktoś jeszcze nie był - polecam zdecydowanie. Ludzi w
                  > różnym wieku, od 8-88. Jeśli chodzi o przypomniany przez kogoś początek
                  > powstania H!G (kwestie złamania prawa przez stowarzyszenie) to zgoda,
                  > prezentowałem w tej sprawie na sesji swoje wątpliwości, ale zwracam uwagę, że
                  > imprezę zorganizowało wiele stowarzyszeń wspólnie, właściwie to ta reszta
                  > odcisnęła na przedsięwzięciu swoje piętno.

zgadza się.
                  osobiście liczyłem na znacznie większe zainteresowanie mieszkańców (zwłaszcza
                  tych młodych), tym bardziej, że impreza była darmowa. ale jak na pierwszy raz,
                  to nie było źle. obawiam się tylko, że ewentualne biletowanie przyszłych imprez
                  spowoduje skurczenie się publiczności. wobec czego życzę im powodzenia w
                  pozyskiwaniu hojnych sponsorów.

• Gość: gosc Re: Festiwal Halo!gen IP: *.gl.digi.pl 30.05.07, 19:45
                    sss9 napisał:
                    > osobiście liczyłem na znacznie większe zainteresowanie mieszkańców (zwłaszcza
                    > tych młodych), tym bardziej, że impreza była darmowa.

Trzeba było spróbować się dostać do fabryki w sobotę koło 21, przed koncertem
                    Fisza. Tłum był taki, że aż się organizatorzy wystraszyli i przestali wpuszczać.
                    Trzeba było potem odstać pół godziny w gigantycznej kolejce po piwo.
                    Ja osobiście byłem bardzo zadowolony że nie było większego zainteresowania, bo
                    by się ludzie zadeptali.
                    Ty jednak jesteś wieczny malkontent.
                    • sss9 Re: Festiwal Halo!gen 30.05.07, 22:33
                      Gość portalu: gosc napisał(a):

> sss9 napisał:
                      > > osobiście liczyłem na znacznie większe zainteresowanie mieszkańców (zwłas
                      > zcza
                      > > tych młodych), tym bardziej, że impreza była darmowa.
                      >
                      > Trzeba było spróbować się dostać do fabryki w sobotę koło 21, przed koncertem
                      > Fisza. Tłum był taki, że aż się organizatorzy wystraszyli i przestali wpuszczać
                      > .
                      > Trzeba było potem odstać pół godziny w gigantycznej kolejce po piwo.
                      > Ja osobiście byłem bardzo zadowolony że nie było większego zainteresowania, bo
                      > by się ludzie zadeptali.
                      > Ty jednak jesteś wieczny malkontent.

trzeba było przyjść wcześniej, pokontemplować fotosy i grafiki. nie stałbyś jak
                      petent w kolejce. :)
                      • Gość: gosc Re: Festiwal Halo!gen IP: *.gl.digi.pl 30.05.07, 23:18
                        Fotosy kontemplowałem w piątek, a na kolejkę nie narzekam, było w niej bardzo
                        wesoło :)
                  • michal_jasniok Re: Festiwal Halo!gen 30.05.07, 21:26
                    Z tym biletowaniem to nie tak. Imprezy mają być zawsze darmowe (to założenie
                    użyczenia gruntu przez miasto). Wręczano bileciki tylko po to, by zorientować
                    się jaka jest liczba uczestników. W dniu otwarcia wręczono 450 karteczek. Jeśli
                    stowarzyszenia rozpoczną czerpanie korzyści finansowej z tytułu de facto
                    nieodpłatnej dzierżawy, będzie to w moim przekonaniu sprawa nieodpuszczalna, by
                    nie rzecz - kryminalna.
                    • sss9 Re: Festiwal Halo!gen 30.05.07, 22:39
                      michal_jasniok napisał:

> Z tym biletowaniem to nie tak. Imprezy mają być zawsze darmowe (to założenie
                      > użyczenia gruntu przez miasto). Wręczano bileciki tylko po to, by zorientować
                      > się jaka jest liczba uczestników. W dniu otwarcia wręczono 450 karteczek. Jeśli
                      > stowarzyszenia rozpoczną czerpanie korzyści finansowej z tytułu de facto
                      > nieodpłatnej dzierżawy, będzie to w moim przekonaniu sprawa nieodpuszczalna, by
                      > nie rzecz - kryminalna.

nie myślałem o biletach jako formie czerpania korzyści, jeno o sposobie na choć
                      częściowe dofinansowanie odbywających się imprez.
                      jednak, jeśli darmocha, to wymóg umowy z miastem, czy jest możliwa współpraca
                      kogoś z zewnątrz, kto jednak chciałby biletować organizowane przez siebie
                      wydarzenie?
                      • Gość: gosc Re: Festiwal Halo!gen IP: *.gl.digi.pl 30.05.07, 23:28
                        Tu się zgadzam z kolegą potrójnym. Chętnie bym zapłacił jakieś kilkanaście zł za
                        bilet i w ten sposób dofinansował dalszy remont, czy generalnie rozwijanie
                        działalności. Mam nadzieję, że gospodarze obiektu wymyślą jakąś formę
                        działalności non-profit na zasadzie "zysk z biletów przeznaczamy na...". Swoją
                        drogą biletowane imprezy mają to do siebie, że gromadzą "lepszą" publikę - w
                        znaczeniu naprawdę zainteresowaną imprezą, a nie zamożniejszą
                        • michal_jasniok Re: Festiwal Halo!gen 31.05.07, 06:24
                          >>>Gość napisał: Mam nadzieję, że gospodarze obiektu wymyślą jakąś formę
                          działalności non-profit na zasadzie "zysk z biletów przeznaczamy na..."

No właśnie, tak to ma działać. Non-profit to nie to samo co not for profit.
                          Imprezy mają być non-profitowe, ale mogą być dofinansowywane ze źródeł
                          zewnętrznych (donatorzy lub widzowie), ale nadwyżka ma być konsumowana na cele
                          statutowe, a nie trafiać do kieszeni organizatorów. Oczywiście wszystko można
                          obejść, niestety, windując w organizacji na przykład stawki za "koordynację
                          projektu", znam kilku organizatorów H!G i wierzę, że pozostaną tacy, jak dziś,
                          czyli normalni.
                          • michal_jasniok Re: Festiwal Halo!gen 31.05.07, 06:26
                            ... koryguję zatem stwierdzenie wcześniejsze, że imprezy mają być tylko darmowe.
                            Faktycznie, nieco się rozpędziłem.
                            • Gość: faktos Re: Festiwal Halo!gen IP: *.jota.za.digi.pl 05.06.07, 22:46
                              byłem, , widziałem, nic specjalnego

zaczynacie kręcić, miało być za darmo, to niech będzie za darmo.

jeśli imprezy maja być biletowane to organizatorzy powinni płacić czynsz jak
                              każdy inny klub czy knajpa w Gliwicach.

• sss9 Re: Festiwal Halo!gen 06.06.07, 15:16
                                Gość portalu: faktos napisał(a):

> byłem, , widziałem, nic specjalnego
                                >
                                > zaczynacie kręcić, miało być za darmo, to niech będzie za darmo.
                                >
                                > jeśli imprezy maja być biletowane to organizatorzy powinni płacić czynsz jak
                                > każdy inny klub czy knajpa w Gliwicach.
                                >

nie zrozumiałeś intencji biletowania - miałoby to służyć finansowaniu kolejnych
                                przedsięwzięć kulturalnych, a nie "nabijaniu kabzy" organizatorów.
                                sugestia o tym, że biletowane imprezy podnoszą jakość klientów tychże, jest
                                wielce wiarogodna.
                                • Gość: faktos Re: Festiwal Halo!gen IP: *.jota.za.digi.pl 07.06.07, 01:46
                                  Jeśli jest sprzedawany bilet to jest dochód czyli dziłalność gospodarcza,
                                  To jest zwykła komercyjna działalność.

Wyjaśnij czym to coś różni się od imprez w spirali, jazie ?
                                  Chyba tylko tym że za darmochę wyciągacie obiekt i zamierzacie łoić na tym kasę
                                  nie płacąc czynszu.
                                  A dopuszczenia na te 450 osób macie ?
                                  z p-poż, sanepidu itp ?
                                  • Gość: faktos Re: Festiwal Halo!gen IP: *.jota.za.digi.pl 07.06.07, 01:52
                                    "biletowane imprezy podnoszą jakość klientów" - wydawało mi się że miało to być
                                    miejsce ogólnodostępne dla szerokiego grona miszkańców, szczególnie młodzieży.
                                    A teraz mowa o podnoszeniu jakosci klientów. Czyli gliwiczanin mający 10 zeta
                                    jest lepszy od tego co go nie ma. No bardzo to wychowawcze i twórcze.
                                    Gratuluję życioweo podejścia do sprawy.
                                    Nie masz młody kasy to wyp...j
                                    Brawa dla Pana Prezydenta, który sankcjonuje takie zagrywki.
                                    I te organizacje mają czelność chwalić się wpółpracą z młodzieżą.
                                    • romantyczny_waclaw Re: Festiwal Halo!gen 07.06.07, 01:57

> "biletowane imprezy podnoszą jakość klientów" - wydawało mi się że miało to być
                                      > miejsce ogólnodostępne dla szerokiego grona miszkańców, szczególnie młodzieży.
                                      > A teraz mowa o podnoszeniu jakosci klientów. Czyli gliwiczanin mający 10 zeta
                                      > jest lepszy od tego co go nie ma. No bardzo to wychowawcze i twórcze.
                                      > Gratuluję życioweo podejścia do sprawy.
                                      > Nie masz młody kasy to wyp...j
                                      > Brawa dla Pana Prezydenta, który sankcjonuje takie zagrywki.
                                      > I te organizacje mają czelność chwalić się wpółpracą z młodzieżą.

A Ty co bys zrobil gdybys pewnie dostawal prowizje od kazdego biletu? prawda jest taka ze kazdy sobie rzepke skrobie, i ile ZF nachapie sie podczas swojej kadencji tyle jego.
                                  • sss9 Re: Festiwal Halo!gen 10.06.07, 19:20

> Jeśli jest sprzedawany bilet to jest dochód czyli dziłalność gospodarcza,
                                    > To jest zwykła komercyjna działalność.
                                    >
                                    > Wyjaśnij czym to coś różni się od imprez w spirali, jazie ?
                                    > Chyba tylko tym że za darmochę wyciągacie obiekt i zamierzacie łoić na tym kasę
                                    s> nie płacąc czynszu.
                                    > A dopuszczenia na te 450 osób macie ?
                                    > z p-poż, sanepidu itp ?

kiedy czytam ten i kolejny twój post, myślę sobie, że gdzieś usłyszałeś i
                                    wziąłeś sobie do serca hasło: "smarkacze do klawiatur!"
                                    :)
                                    • Gość: faktos Re: Festiwal Halo!gen IP: *.jota.za.digi.pl 11.06.07, 22:09
                                      bardzo ciekawe...
                                      dlaczego twoim zdaniem obwarowania prawne mają w tym wypadku nie obowiązywać,
                                      skoro obowiązuja wszystkich innych.
                                      • Gość: smoke Re: Festiwal Halo!gen IP: *.warynski.net 19.06.07, 00:59
                                        ciekawy jestem o kim piszesz "macie zamiar loic kase" skoro nikt z organizatorow
                                        nie zabral tutaj glosu... dosc latwo oceniasz innych

skoro wszystko ma byc za darmo to czym zaplacic zespolowi za koncert?
                                        pieniadze z biletow nie maja byc zyskiem tylko pokryciem kosztow, i taka jest
                                        roznica porownujac np do spirali.
                                        organizacje non profit to powszechne formy organizacji, i wyobraz soebie ze non
                                        profit to nie znaczy non income... ale zeby to zrozumiec musialbys sie douczyc -
                                        polecam goraco :)
                                        ciesze sie bardzo ze ci sie nie podobalo na halo!genie bo mam nadzieje ze juz w
                                        tym bardzo fajnym miejscu sie nie zjawisz :), glupie filmy, slabe koncerty, a i
                                        zdjecia bys lepsze zrobil - nie ma co na to tracic czasu, spozytkuj go lepiej w
                                        miejscach ktore lubisz i kt oferuja rzeczy odpowiednie dla ciebie :)
                                        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka