Dodaj do ulubionych

Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Komuną.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 17:32
Byłam.Widziałam ten cyrk. Ale najbardziej rozśmieszyło mnie to, jak Wiśniewski powołał się na Grabowieckiego, jako autorytet w sprawie patologii związanej z alkoholizmem i walce z tą patologią.
Chodziło o wspólne z Knurowem rozliczanie jakiejś izby wytrzeźwień.

Ale może wyjaśnię nasampierw że chodzi o wczorajsze posiedzenie Rady Miasta, i o to że nasze sprawy (Sowińskiego, tiry, rezygnacja radnego Berezowskiego z uczestniczenia w komisji komunalnej, płatne parkowanie, itd) wstawiono na sam koniec.
Próbował radny Berezowski przesunąć te wnioski (punktu programu) na wcześniejszą porę, ale w czasie głosowania nad tym przesunięciem- mimo wsparciu wszystkich radnych PiSu, "zdrowy trzon", nie wyraził na to przesuniecie zgody.

I chwała temu "zdrowemu trzonowi" za to, choć znaczna część przybyłych mieszkańców odeszła wcześniej, rezygnując ze spektaklu, jako że ta forma rozrywki im niezbyt przypadła do gustu, ja dotrwałam i postanowiłam odtąd być wiernym obserwatorem tych żenujących dyskusji.

Wracając jednak do meritum, kiedy dowcipny Wiśniewski powołał się na doświadczony autorytet- Grabowieckiego, osobę wieloletniego niemal weterana "sznaps tematu", powołując się na pewien szczegół obu panom znany, zażenowany tenże odrzekł, że w tamtym czasie to on jeszcze walczył z Komuną.
Oczywiście wywołało to pewien chichot i parsknięcie, zarówno wśród radnych kolegów, ale głównie widowni.

Nie było czasu ani sposobności zadać pytania, bo na udzielanie głosu przybyłym mieszkańców, cała skład Rady musi wyrazić zgodę.

No bo ja przynajmniej pierwszy raz słyszę, żeby na Politechnice Sląskiej oprócz Jana Tadeusza Żeleńskiego- "przywódcy Solidarności", był ktoś jeszcze internowany. Więc jaka walka i z kim, może tak jak teraz z TIRami, to w to uwierzę, bo też mówi że walczy, ale wnioski składy żeby akurat było inaczej.

J.T. Żeleńskiego stłuczono na jabłko, nawet rektor Petela (był taki w owym czasie choć krótko) nie był w stanie mu dopomóc, bo wśród pracowników i kadry byli konfidenci.

"Grabowiecki walczący z Komuną" ?????????????????????????????????
Czekam na konkrety. W razie czego odszczekam jak suka.
Obserwuj wątek
    • macpor Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 18:23
      > Ale może wyjaśnię nasampierw że chodzi o wczorajsze posiedzenie
      Rady Miasta, i
      > o to że nasze sprawy (Sowińskiego, tiry, rezygnacja radnego
      Berezowskiego z ucz
      > estniczenia w komisji komunalnej, płatne parkowanie, itd)
      wstawiono na sam koni
      > ec.
      A na ten temat nic nie potrafisz napisać? Myślałem że to znacznie
      bardziej istotne sprawy niż "walka z komuną Grabowieckiego".

PS. Nie każdego "walczącego" od razu bito i internowano, choć
      Grabowiecki może być mitomanem.
      • Gość: makumba Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.asmallorange.com 25.04.08, 18:53
        Wieczorek ponoć powiedział na sesji, że tylko trzy metropolie mogą się z
        Gliwicami równać: Paryż, Londyn i zagłębie Ruhry. Było tak ?
        • Gość: agnieszka Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 18:55
          > Wieczorek ponoć powiedział na sesji, że tylko trzy metropolie mogą się z
          > Gliwicami równać: Paryż, Londyn i zagłębie Ruhry. Było tak ?

Tak.
          • Gość: makumba Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.asmallorange.com 25.04.08, 18:59
            Ich trzeba wysłać na przymusowe badania psychiatryczne, mieszkańcy mają prawo
            wiedzieć, kto nimi rządzi.
            • Gość: sluchacz Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:05
              Najbardziej dramatyczna byla koncowka o 12 w nocy. Mieszkancy zostali upodleni
              tak dlugim czekaniem az laskawie Frankiewicz pozwoli ich petycje rozpatrzec
              (odmownie). A sam poszedl sie przespac. Wrocil natychmist jak tylko okazalo sie,
              ze silowe utrzymywanie tirow w centrum miasta jest zagrozone.
              • Gość: kibol Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:20
                Gość portalu: sluchacz napisał(a):

> Najbardziej dramatyczna byla koncowka o 12 w nocy. Mieszkancy zostali upodleni
                > tak dlugim czekaniem az laskawie Frankiewicz pozwoli ich petycje rozpatrzec
                > (odmownie). A sam poszedl sie przespac. Wrocil natychmist jak tylko okazalo sie
                > ,
                > ze silowe utrzymywanie tirow w centrum miasta jest zagrozone.

Było nie klaskać Berezowskiemu i tej psycholożce, a jeśli już, to dla przeciwwagi przynajmniej POgrabkowi który się tego najwyraźniej dopraszał.
                No i niech Ktoś po dniu wczorajszym jeszcze powie, że to nie jest Towarzystwo Wzajemnej Adoracji i Radosnej (czytaj Szkodliwej) Twórczości.
                • Gość: agnieszka Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:26
                  > Było nie klaskać Berezowskiemu i tej psycholożce, a jeśli już, to dla przeciwwa
                  > gi przynajmniej POgrabkowi który się tego najwyraźniej dopraszał.
                  > No i niech Ktoś po dniu wczorajszym jeszcze powie, że to nie jest Towarzystwo W
                  > zajemnej Adoracji i Radosnej (czytaj Szkodliwej) Twórczości.

Nie, klaskanie bylo juz dlugo po tym jak przenajwyzsza rada odrzucila wniosek o
                  przeniesienie spraw mieszkancow na wczesniejsze godziny. A niech sfolocz czeka!
          • Gość: iza Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:05
            > > Wieczorek ponoć powiedział na sesji, że tylko trzy metropolie mogą się z
            > > Gliwicami równać: Paryż, Londyn i zagłębie Ruhry. Było tak ?
            >
            > Tak.

A Frankiewicz Napoleonem
            Moze juz niedługo znajda ukojenie w "pensjonacie" ok 20km na płn-wschod od Gliwic
        • mieszko966 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 20:52
          Wieczorek ponoć powiedział na sesji, że tylko trzy metropolie mogą
          się z Gliwicami równać: Paryż, Londyn i zagłębie Ruhry. Było tak?
          ---------------------------------------------------------------------

Nie było. Było natomiast porównanie sytuacji aglomeracji śląskiej do
          Londynu i Zagłębia Ruhry (o Paryżu nie było mowy), w kontekście
          rozwiązań ograniczających ruch samochodów w centrum. Wiceprezydent
          Wieczorek stwierdził, że w Londynie rozwiązano to modelowo i że
          chciałby się na tym przykładzie wzorować w projekcie dla Gliwic.
          • sss9 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 21:00
            mieszko966 napisał:

> Nie było. Było natomiast porównanie sytuacji aglomeracji śląskiej do
            > Londynu i Zagłębia Ruhry (o Paryżu nie było mowy), w kontekście
            > rozwiązań ograniczających ruch samochodów w centrum. Wiceprezydent
            > Wieczorek stwierdził, że w Londynie rozwiązano to modelowo i że
            > chciałby się na tym przykładzie wzorować w projekcie dla Gliwic.

a dał znać, że ma świadomość różnic dzielących Londyn i Gliwice? bo z zagłębiem
            Ruhry, to już zupełnie poleciał w kosmos biorąc pod uwagę gliwickie myślenie o
            komforcie mieszkańców, kulturze i ekologi wyrażającej się chociażby w
            rozwiązaniach drogowych (kłania się DTŚ) no, wiesz, metro, jak na nasze
            standardy modelowa komunikacja autobusowa, w końcu - rozmiary miast i ich
            zupełnie odmienna struktura?
            • mieszko966 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 21:06
              a dał znać, że ma świadomość różnic dzielących Londyn i Gliwice?

Nie dał. Radny Kopała sugerował mu właśnie coś w tym kierunku, ale
              został zbyty stwierdzeniem, że to pytanie nie na temat. Poszło o to,
              że radny pytał o standard komunikacji miejskiej w Gliwicach a w
              Lndynie, a dyskusja dotyczyła przecież parkingów, a nie komunikacji.
              • sss9 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 21:17
                pokitraniec napisał:
                >
                > Nie dał. Radny Kopała sugerował mu właśnie coś w tym kierunku, ale
                > został zbyty stwierdzeniem, że to pytanie nie na temat. Poszło o to,
                > że radny pytał o standard komunikacji miejskiej w Gliwicach a w
                > Lndynie, a dyskusja dotyczyła przecież parkingów, a nie komunikacji.

no i? kto wg ciebie ma rację? ten, który pierniczy o modelu londyńskim bez
                świadomości, że nijak się ma do Gliwic czy Kopała - zbyty jak byle
                mieszkaniec-pracodawca Wieczorka?

• fesia Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 21:30
                  mógłbys Mieszko przytoczyć wypowiedz Wieczorka , dlaczego to w porowadzonych w
                  miescie inwetycjach nie bierze sie pod uwage budowy parkingów ? O ile dobrze
                  zrozumiałam Wieczorka , to miasto nie buduje parkingów , bo parking to
                  generator ruchu .
                  • Gość: antir Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 21:38
                    >O ile dobrze
                    > zrozumiałam Wieczorka , to miasto nie buduje parkingów , bo parking to
                    > generator ruchu .
                    Tak, dokladnie tak powiedzial.
                  • mieszko966 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 23:06
                    mógłbys Mieszko przytoczyć wypowiedz Wieczorka , dlaczego to w
                    porowadzonych w miescie inwetycjach nie bierze sie pod uwage budowy
                    parkingów? O ile dobrze zrozumiałam Wieczorka , to miasto nie buduje
                    parkingów, bo parking togenerator ruchu.

Tak właśnie powiedział. Czy generator ruchu? Sam nie wiem. Faktem
                    jest, że nowych parkingów nie można budować w nieskończoność. Ile by
                    ich nie było, to zawsze będzie za mało. A że przestrzeni w centrum
                    jest niewiele, tym bardziej nie warto jej pożytkować na parkingi.
                    Zamiast jednego parkingu, lepiej kupić kilka nowoczesnych autobusów.
                    • majka220 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 23:46
                      mieszko966 napisał:

> Tak właśnie powiedział. Czy generator ruchu? Sam nie wiem. Faktem
                      > jest, że nowych parkingów nie można budować w nieskończoność. Ile by
                      > ich nie było, to zawsze będzie za mało. A że przestrzeni w centrum
                      > jest niewiele, tym bardziej nie warto jej pożytkować na parkingi.
                      > Zamiast jednego parkingu, lepiej kupić kilka nowoczesnych autobusów.

W nieskończoność powiada
                      Poziom zakłamania adekwatny z zaklamaniem ekipy prezydenckiej
                  • Gość: michal/ Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 23:46
                    fesia napisała:

> mógłbys Mieszko przytoczyć wypowiedz Wieczorka , dlaczego to w porowadzonych w
                    > miescie inwetycjach nie bierze sie pod uwage budowy parkingów ? O ile dobrze
                    > zrozumiałam Wieczorka , to miasto nie buduje parkingów , bo parking to
                    > generator ruchu .

Dokładnie było tak jak piszesz, ale niedługo będzie niezły ubaw, jak mieszkańcy 'miasta nauki' wysłuchają tego bełkotu.
                    Temu nagraniu z posiedzenia 24.04.08, należy poświęcić czas na analizę.
                    "małpa z brzytwą" to pikuś!
                    Zadacie sobie wszyscy pytanie, kto tak naprawdę tym miastem i nami zarządza?
                • Gość: fanka Castra Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 23:41
                  sss9 napisał:
                  >
                  > no i? kto wg ciebie ma rację? ten, który pierniczy o modelu londyńskim bez
                  > świadomości, że nijak się ma do Gliwic czy Kopała - zbyty jak byle
                  > mieszkaniec-pracodawca Wieczorka?
                  >

Święte słowa i racja, tyle tylko że Wieczorka w bredzeniu nie na temat (jak zwykle) wspomógł jeszcze wy"Castro"wany franio. Jednakże Kopała zgodnie z prawdą, powiedział że na zadane pytane nie uzyskał odpowiedzi.
                  Kto chciał to słyszał i właściwie ocenił.
                  Jednakże ostateczna decydująca o losie uchwały ocena, nie zależy- niestety od racji czy udzielania wyczerpującej odpowiedzi, tylko od liczby głosów.
              • Gość: mieszk. centrum Gl Toś mi chłop- mieszko, bo tak bylo istotnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 21:35
                mieszko966 napisał:
                >
                > Nie dał. Radny Kopała sugerował mu właśnie coś w tym kierunku, ale
                > został zbyty stwierdzeniem, że to pytanie nie na temat. Poszło o to,

Wiceprzewodniczący Rady dr. Kopała (bo to radny w randze wiceprzewodniczącego) konkretyzował pytanie trzykrotnie, a Wieczorek z każdym razem udawał że nie rozumie i odpowiadał jak Urban w Stanie Wojennym będąc rzecznikiem prasowym.
                Kiedy PRM chcąc przerwać to błędne koło, powiedział za trzecim razem Wieczorkowi że to już ostatnia jego próba odpowiedzi, Wieczorek odpowiedział, że ma nadzieję iż to Kopała zrezygnuje sam z dalszego zadawania pytań. Taki był przygotowany.
                Ale później jak się do mikrofonu dorwał franek, to się chciał za tę porażkę 'wicka' poślizgać na p. Kopale. Ale widać że p.Kopała był akuratnie do "lekcji" przygotowany i franek spochmurniał i nadmiar pary spuścił w gwizdek.
                Tak to przynajmniej zostało odebrane przez publiczność próbująca klaskać.
                żenua!!!!!
              • stasiek17 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 21:51
                mieszko966 napisał:

> Poszło o to,

Najpierw bredzą, że można w mieście wprowadzić strefy płatnego parkowania i nie
                potrzeba żadnych dodatkowych parkingów, bo mamy bardzo dobrą komunikację
                miejską, a jak się ich pyta o standard tej komunikacji, to odpowiadają, że to
                nie na temat :)
                • Gość: cwerg Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 22:50
                  stasiek17 napisał:

>
                  > Najpierw bredzą, że można w mieście wprowadzić strefy płatnego parkowania i nie
                  > potrzeba żadnych dodatkowych parkingów, bo mamy bardzo dobrą komunikację
                  > miejską, a jak się ich pyta o standard tej komunikacji, to odpowiadają, że to
                  > nie na temat :)

Dokładnie tak samo jak ze spalinami.

Pochylają się HIPOKRYCI nad spalinami paru samochodów osobowych dodatkowo- a przy tym nad mieszkańcami centrum, w poszukiwaniu wolnego miejsca do zaparkowania, ale skondensowanego dymu i ciągnącego sie wzdłuż tranzytu smogu tirów nie zauważają, mając tych samych mieszkańców "głęboko w dpuie".

Dziwię się temu nie mającemu końca procederowi, zarzynania miasta i ludzi, ale jeszcze bardziej dziwi mnie fakt, że po śmierci Olewnika nic nadal się nie zmienia. Aż sie coś okropnego wydarzy, znów będą rozpaczać nad "rozlanym mlekiem" i powoływać kolejne komisje śledcze.
                  Tylko wtedy będzie już "musztarda po obiedzie", pomagająca jak "umarłemu kadzidło".
          • Gość: goretski Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 21:13

mieszko966 napisał:
            >
            Wiceprezydent

Chodzi o projekt- rozumiem i chciałby się na nim wzorować. A jak tam u tych modeli ze sprawą tirów?, uporali sie już z tym, jeśli tak to kiedy?, i w jakiej kolejności.

Bo coś mi to pachnie takim jednostronnym równaniem!
            Jeśli chodzi o wydatki obywatela, to jak najbardziej, już w niektórych sprawach przebijamy zachód i te modelowe Państwa.
            Co się zaś tyczy warunków życia i świadczeń socjalno obywatelskich, jak ekologia i ergonomia opieka zdrowotna, to jesteśmy pięćdziesiąt lat za murzynami.

O żywo przypomina mi to równanie warstw za PRLu czyli komuny, gdzie żylim jako bezklasowe, gdyż równano- inżyniera z robotnikiem, robotnika z chłopem a chłopa z ziemią.
          • majka220 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 23:24
            mieszko966 napisał:
            > Wiceprezydent

Zwłaszcza te 8 funtów od kazdego samochodu osobowego wjezdzajacego do centrum
            Londynu.W wypadku Gliwic nalezałoby wprowadzic 8funtow,ale tylko od
            samochodu>7ton. 1 ciezarowy powoduje szkody jak 150 000 osobowych
          • majka220 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 23:32
            mieszko966 napisał:

> Wieczorek ponoć powiedział na sesji, że tylko trzy metropolie mogą
            > się z Gliwicami równać: Paryż, Londyn i zagłębie Ruhry. Było tak?
            > ---------------------------------------------------------------------
            >
            > Nie było. Było natomiast porównanie sytuacji aglomeracji śląskiej do
            > Londynu i Zagłębia Ruhry (o Paryżu nie było mowy), w kontekście
            > rozwiązań ograniczających ruch samochodów w centrum.

Wszystko jest nagrane
            Powiedział,ze w Europie sa sa tylko 4 takie aglomeracje jak GLIWICE. Wymienil
            Londyn i Zagłebie Ruhry

• Gość: mufka Deficyt czy nadmiar Powstańców? nikogo nie boli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 22:19
          Dziwnym zbiegiem okoliczności jeno, czy brakiem uważania albo też słuchania ze zrozumieniem, nikt dotychczas nie zauważył PROFANACJI BOHATERÓW NASZEJ SKROPIONEJ KRWIĄ ZIEMI.
          Może jednak "mieszko966" znający (bo czytałam wszystkie opinie) dokładnie przebieg posiedzenia, przybliży mieszkańcom tej ziemi, kto i dlaczego?, postawił skuteczny wniosek o zamknięcie parytetu ulic powstańców.
          Argumentował to chłopina (bo posturę miał faceta), że jemu się już teraz mylą ulice: Powstańców Śląskich z Powstańcami Warszawy.
          Powiem szczerze że byłam zdumiona. Od radnego Berezowskiego nie oczekiwałam wniosku, bo przecież jedna osoba nie można prowadzić wojny ze wszystkimi o wszystko. Ale spodziewałam się, że szef radnych PiS p.dr. Kopała, wyznaczy wnioskodawcę ze swoich skromnych szeregów.
          Może nie odniosłoby to żadnego skutku?. Ale pozostał by chociaż ślad, że nie wszyscy podchodzą do tego tak komercyjnie i koniunkturalnie.

Powstań (śląskiego czy warszawskiego itp) nikt nie organizował po to, by ulice mianować ich przywódcami, to jest totalne nieporozumienie mogące mieć miejsce jedynie w wy"Castro"wanych Gliwicach.

Nikt z Gliwickich radnych ani "notabli" nie postawił (ani nie zaproponował) wniosku przeciwnego, co świadczy że w Gliwicach, skutecznie zatracono ducha narodowego.
      • Gość: mason Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:14
        macpor napisał:
        >
        > PS. Nie każdego "walczącego" od razu bito i internowano, choć
        > Grabowiecki może być mitomanem.

W zasadzie macpor już odpowiedział, ujmując walczącego w ciepły i serdeczny (uścisk) cudzysłów, oraz dopuszczając możliwą mitomanię i fantazję kandydata na bohatera, ale dobrze by było gdyby znaleźli się jacyś świadkowie tamtego okresu, tacy jak choćby w stoczni gdańskiej; Gwiazda, Walentynowicz czy Lis, nie zawsze mówiący tym samym językiem i te same prawdy.
        Czynienie z siebie bohatera, kiedy było się zdrajcą, zarzucono nawet Wałęsie. Do dziś dnia zdania na ten temat są podzielone.
        Jest to zbyt poważna sprawa i niezbyt odległa w czasie, aby pozwolić na świeży wysiew weteranów, kiedy świadkowie zarówno "gorącego sierpnia" jak też późniejszych internowań i Stanu Wojennego jeszcze żyją.
    • Gość: nowy Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:12
      Dlugo dzisiaj TVG uzgadnia z Frankiewiczem jak ma wygladac nagranie z
      wczorajszej sesji.
    • Gość: kumka Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:42
      Nie wiem czy wiecie że dla przykładu, te płatne parkingi są po to, żeby za szukaniem miejsc do parkowania, nie trzeba było krążyć po mieście, bo to dodatkowy ruch, i ->

UWAGA- dodatkowe trujące spaliny.

Natomiast jeśli chodzi o spaliny pochodzenia tirowego, których można sie pozbyć "pstykając z palca" jak pokazywał Tusk, to te spaliny już nie trują i są nawet ekologiczne, bo się z tymi w poszukiwaniu miejsca łączą wytwarzając cuś w rodzaju OZONU (03).

Jeden z prezydentów wskazał że nie jest to uderzenie w biednych, bo samochód to luksus, a ponadto jest jeszcze wiele sposobów, chociażby niezawodne przemieszczanie się pieszo.
      No i tu zaczyna się polka z przytupem panie prezydent, bo żeby do tego "deptania" mieszkańców zachęcić,

PÓKI CO ZAINSTALOWANO PRZYCISKI, i za cholerę nie można tego nazwać zachęcaniem do pieszego pokonywania miasta, a skutecznym ZNIECHĘCANIEM.

Strzelacie sobie (tWAiRT) do własnej bramki, gole- jak jaja kobyły.
      • Gość: antir Re: Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:46
        > Jeden z prezydentów wskazał że nie jest to uderzenie w biednych, bo samochód to
        > luksus, a ponadto jest jeszcze wiele sposobów, chociażby niezawodne przemieszc
        > zanie się pieszo.

On to nazwal "transport pieszy"
        • Gość: michal/ Re: Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 21:36
          Gość portalu: antir napisał(a):
          >
          > On to nazwal "transport pieszy"

tiaaaaaaaaaaaaaaaa
      • Gość: antir Re: Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:50
        > Natomiast jeśli chodzi o spaliny pochodzenia tirowego, których można sie pozbyć
        > "pstykając z palca" jak pokazywał Tusk, to te spaliny już nie trują i są nawet
        > ekologiczne, bo się z tymi w poszukiwaniu miejsca łączą wytwarzając cuś w rodz
        > aju OZONU (03).

Jeden tir robi tyle szkody co 15 tys aut osobowych:
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20070720&id=po64.txt
        Cholera, ze tez nikt tego na sesji nie powiedzial! Ale bedzie okazja wygarnac
        wszystko na sesji czerwcowej, ktora ma byc ponoc poswiecona wylacznie tirom w
        centrum Gliwic. Frankiewicz nie ma zadnych argumentow.

• mieszko966 Re: Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. 25.04.08, 21:01
        Jeden z prezydentów wskazał że nie jest to uderzenie w biednych, bo
        samochód to luksus [...]

To akurat była wypowiedź radnego Łapińskiego z LiD.
        • Gość: michal/ Re: Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 21:47
          mieszko966 napisał:
          >
          > To akurat była wypowiedź radnego Łapińskiego z LiD.

Być może i Łapiński o tym bełkotał, bo niby atakując prezia chciał mu
          jednocześnie bez namydlenia wcisnąć się w kuper.
          W każdym razie patent o "transporcie pieszym", to wynalazek Neumana.
          Posłuchasz, przekonasz się.

A łapiński przy okazji zaskarbił sobie punkty in minus, zaś Gliwicom ewolucyjne
          pozbycie się Lewicy.
          Padli szybciej niż komuna, nawet franek puszczał do niego perskie, w momencie
          wzmianki że już ich praktyczne nie ma.
          • stasiek17 Re: Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. 25.04.08, 21:56
            Gość portalu: michal/ napisał(a):

> ... nawet franek puszczał do niego perskie, w momencie
            > wzmianki że już ich praktyczne nie ma.

:)

To może franek będzie w Gliwicach budował nową partię lewicową (nie mylić z
            lewizną), z komuchami mu zawsze po drodze było.
          • mieszko966 Re: Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. 25.04.08, 23:00
            W każdym razie patent o "transporcie pieszym", to wynalazek Neumana.

Z tym się w pełni zgadzam, dlatego nie dementowałem. Osobna sprawa,
            że miał akurat Neuman trochę racji, ale to tak na marginesie.
            • Gość: michal/ Re: Cyrk na własne życzenie lokatorów UM Gliwice. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 19:12
              mieszko966 napisał:
              >
              Osobna sprawa,
              > że miał akurat Neuman trochę racji, ale to tak na marginesie.

Trochę to może miał, bo istotnie taki transport "szłapcugiem" po śląsku zwany istnieje, ale to tylko tyle.
              Żeby istniejący dotychczas stan zmienić, trzeba wprowadzić jakiś system motywacyjny, żeby to coś zafunkcjonowało.
              Nikt dla samej ideologii nie zmieni starych przyzwyczajeń.
              Oczywiście można obywatela do pewnych zachowań w jakiś sposób zmuszać- płatne parkowanie, lub motywować zachęcająco- stwarzając preferencje na przykład dla pieszych.
              Jeśli chodzi o preferencje, to tu p. Neuman strzelił do własnej bramki.
              Ostatnio właśnie zrobiono w Gliwicach coś zupełnie odwrotnego. Stworzono preferencje kierowcom i transportowi samochodowemu właśnie, instalując sygnalizację czasową dla pieszych, ustawiając ich w długiej kolejce na krótki sygnał zielony.
              Przeprowadzenie przez przejście przy takim skrzyżowaniu, zorganizowanych grup pieszych wymagających nadzoru, staje się praktycznie niemożliwe.
    • Gość: witek Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:43
      To byla ta koncowka
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50318&w=78807013
    • Gość: wili Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:55
      Widzialem na wlasne oczy jak dzisiaj ok godz. 12.00 przez Zwyciestwa jechal
      olbrzymi tir, napewno 50 tonowy! To juz sa kompletne jaja! Pana Frankiewicza
      najwyrazniej bawi niszczenie i upodlanie wlasnego miasta.
      • majka220 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 23:10
        Gość portalu: wili napisał(a):

> Widzialem na wlasne oczy jak dzisiaj ok godz. 12.00 przez Zwyciestwa jechal
        > olbrzymi tir, napewno 50 tonowy! To juz sa kompletne jaja! Pana Frankiewicza
        > najwyrazniej bawi niszczenie i upodlanie wlasnego miasta.

Niestety nie jest to zaden ewenement, niestety. Dzis o 21tej rowniez skrecal z
        Wyszynskiego w Zwyciestwa(z zakazem ruchu wszelkich ciężarowek) 50tonowy kolos z
        przyczepą.Z kazdym dniem jest ich więcej w kazdej najmniejszej nawet
        uliczce.Wczoraj napotkałam dwa, jeden za drugim na Wieczorka.Dobrze,ze akurat
        nie przejezdzal tramwaj, bo musialabym uciekac na chodnik, albo dac sie staranowac.
        • Gość: o- r. Jest dokładnie jak z nasadzeniem drzew na Wyszyńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 23:29
          majka220 napisała:
          >
          Z kazdym dniem jest ich więcej w kazdej najmniejszej nawet
          > uliczce.Wczoraj napotkałam dwa, jeden za drugim na Wieczorka.Dobrze,ze akurat
          > nie przejezdzal tramwaj, bo musialabym uciekac na chodnik, albo dac sie starano
          > wac.

Jest dokładnie tak samo, jak z nasadzeniem drzew na Wyszyńskiego.
          Na interpelację radnego Berezowskiego, aby odtworzono zlikwidowane 3 szt. akacji, UM odpisał że nie zostaną one nasadzone, gdyż mieszkańcy nie zgodzili się na dalszą wycinkę.
          Czy ktoś coś z tego bełkotu rozumie? Na pewno nie, bo to ma miejsce w Gliwicach.
          Widocznie ktoś z ulicy Zwycięstwa, podpisał się pod zbiorowym protestem, mającym na celu wyrzucenie tirów z miasta, no to im dla spamiętania parę skierowali.
    • Gość: kasztelan RM jest za platnoscia na A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 20:01
      W petycji mieszkancow jest m.in. o tym zeby A4 od Sosnicy do Kleszczowa nie byla
      platna.
      berezowski.ovh.org/otrzymane/petycja1.pdf
      Rada Miejska odwalila wczoraj te petycje, w wiec RM chce zeby A4 byla platna!
      Tak samo jak ZF.
    • mieszko966 Re: Widziałam ten cyrk. Grabowiecki walczący z Ko 25.04.08, 20:47
      [...] nasze sprawy (Sowińskiego, tiry, rezygnacja radnego
      Berezowskiego z uczestniczenia w komisji komunalnej, płatne
      parkowanie, itd) wstawiono na sam koniec.

Płatne parkowanie było akurat w połowie sesji, a nie na końcu.

Próbował radny Berezowski przesunąć te wnioski (punktu programu) na
      wcześniejszą porę

Próbował, ale radny Kopała, a nie radny Berezowski. Berezowski tylko
      go po fakcie poparł.

Wracając jednak do meritum, kiedy dowcipny Wiśniewski powołał się na
      doświadczo ny autorytet- Grabowieckiego, osobę wieloletniego niemal
      weterana "sznaps tema tu", powołując się na pewien szczegół obu
      panom znany, zażenowany tenże odrzekł, że w tamtym czasie to on
      jeszcze walczył z Komuną.

Chodziło o dawną sprawę porozumienia Gliwic i Knurowa w sprawie
      skłądowiska odpadów. Knurów dostał od Gliwic kawałek gruntu w celu
      urządzenia na nim wspólnego wysypiska. Niestety z projektu nic nie
      wyszło, a teren został poza granicami Gliwic. Radny Wiśniewski
      odniósł się w tej sprawie do pamięci radnego Grabowieckiego, mówiąc,
      że "obaj już od 20 lat tu zasiadamy". Na co Grabowiecki skorzygował,
      że "20 lat temu to on jeszcze walczył z komuną". A chodziło tylko i
      wyłącznie o to, że pierwszą Radę Miejską zwołano 19 lat temu, a nie
      20. Ot cała kwestia. A czy rzeczywiście walczył, to już jest zadanie
      dla historyków.
      • sss9 Re:? 25.04.08, 20:53
        co to za dziwaczna maniera cytowania bez podawania autora wypowiedzi?
        to jakieś novum w forowym savoir-vivre? bo obserwuję to w wykonaniu paru
        pokitrańców i się zastanawiam co to za moda?
    • Gość: Oberstaatsanwalt Bezolejowy Olejnik.Jak retorykę odnieść do meritum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 22:32
      Próbujący zaistnieć, a może odrestaurować swoją dwukrotną wpadkę (raz sam wycofał się ze swojego bezsensownego wniosku), radny Olejnik użył metafory której sam nie rozumiał, parafrazując ją na własną korzyść, chcąc udawać najmądrzejszego. Spodobało się to adresatowi bukieta ZF.

Chodziło w tej metaforze o to, że niektórzy wiedzą co mówią, a niektórzy sprawiają wrażenie jakby nie koniecznie kumali. Puentując to słowami iż niektórzy mówią- a nie myślą.
      Gdzie zakwalifikował siebie tego już nie powiedział, licząc na to że skoro takie słowa 'klucze' wypowiada, to wszyscy już się domyślą że oto mają do czynienia z samym mistrzem.

Otóż Pan nie wymienił jeszcze jednej kategorii Panie Olejnik (a oliwa sprawiedliwa).
      Pan nie wymieniłeś- Olejnik, jeszcze jednej kategorii, która powinna być puentą właśnie.
      Są też tacy- najgorsza GANGRENA, którzy wiedzą co (zgodnie z prawdą i własnym sumieniem) powinni mówić, nawet myślenie nie jest potrzebne, ale mówią i robią zupełnie co innego, bo spekulacja- myślenie w negatywnym tego słowa znaczeniu, przysłania im prawdę jak klapka oko.

Tym niewymienionym przez r. Olejnika, niespokojności sumienia- jak nam przerywanych snów- szczerze życzę.
      • Gość: wiwaldi Re: Bezolejowy Olejnik.Jak retorykę odnieść do me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 09:29
        Gość portalu: Oberstaatsanwalt napisał(a):
        >
        > Są też tacy- najgorsza GANGRENA, którzy wiedzą co (zgodnie z prawdą i własnym s
        > umieniem) powinni mówić, nawet myślenie nie jest potrzebne, ale mówią i robią z
        > upełnie co innego, bo spekulacja- myślenie w negatywnym tego słowa znaczeniu, p
        > rzysłania im prawdę jak klapka oko.

Jako żywy przykład tej właśnie kategorii ludzi, geniuszy hipokryzji i szalbierstwa itd,etc, itp, jest obecna cała ( z paroma wyjątkami)RM w Gliwicach.
        Tłumaczenie tego że ktoś może jest pierwszą kadencję, więc "siłą rzeczy" i upływu czasu nie wie co było kiedyś, byłoby bezsensownym wybiegiem.
        Bliźniaki syjamskie (zrośnięte mózgi) Grabowiecki i Frankiewicz (kolejność też prawidłowa), doskonale wiedzą w jakim kabarecie grali wcześniej i jakie postaci odgrywali!

www.um.gliwice.pl/pub/msi/MSI_45_2005.pdf
        berezowski.ovh.org/listy/A4-1.jpg
        berezowski.ovh.org/listy/A4-2.pdf
        No a tak o ich wysiłkach w 2005 r. wypowiadano się ustami samej GDDKiA, co skrupulatnie pisała wówczas niezależna ogólnokrajowa prasa

www.paiz.gov.pl/nowosci/?id_news=680&lang_id=7
        ""Nowy odcinek autostrady A4 połączy już istniejące części - odcinek Wrocław - Kleszczów z odcinkiem Sośnica - Kraków. Stanowić też będzie obwodnicę Gliwic"."
    • Gość: mieszkaniec Jest relacja TVG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 22:42
      www.telewizja.gliwice.pl/
      • Gość: kuzdeg Wy"Castro"wany Frankiewicz Zygmunt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 23:29
        Jakżesz- Doda nie doda, chwaląc się cycorami .
        tak- krew w żyłach nie woda, a frank gna za babami
    • Gość: marika Niemiły powrót posła PiS Aleksandra Chłopka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 23:16
      Podczas posiedzenia RM, w pewnym momencie na sali obrad, pojawił się poseł PiS Aleksander Chłopek, konkurent Frankiewicza na urząd prezydenta miasta, podczas ostatnich wyborów samorządowych.

Niestety nie widziałam ani nie słyszałam aby go przywitano, mimo że protokół dyplomatyczny taki scenariusz przewiduje i wręcz narzuca.
      Chyba nie jest najlepiej z kulturą i obyczajowością gliwickich samorządowców, skoro czynią selekcję przy wpuszczaniu obserwatorów na salę obrad, a w większości innych przypadków, wypraszają ludzi z sali obrad, pod pozorem utajniania obrad lub debatowanie nad sprawami dotyczącymi danych osobowych.

Na marginesie jedynie wspomnę, że na poprzednim posiedzeniu, przybyły poseł Kaźmierczak został serdecznie i ostentacyjnie przywitany.
    • Gość: bombel Opozycja do opozycji Frankiewiacz raptem zacichła. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 13:49
      Duże prawdopodobieństwo, że ograniczono etat do jedynego zaufanego internetowego komentatora pod wieloma nickami (jakby się kiedyś sprawa rypła), albo też, wydano rozkaz "nie strjeliat", bo wali to wszystko rykoszetem do własnej bramki.

Widać że Frankiewicz staje coraz częściej w rozkroku (jak powiedziała o innym żona Marysi), nie wiedząc co mówić i co robić.
      Jakkolwiek byś nie stanął, wodzusiu, dpua z tyłu. Dpua z uszami w dodatku.
      • macpor Re: Opozycja do opozycji Frankiewiacz raptem zaci 26.04.08, 14:20
        Ok. Dobrze to powiedz jakie jest prawidłowe rozwiązanie
        sprawy "parkingów". Ich odpłatność, czy budowa nowych kosztem
        likwidacji terenów zielonych?

Jeżeli odpłatność to jaka by faktycznie zniechęciła częśc osób do
        parkowania.

Jeżeli budowa nowych to gdzie? Jeżeli budowa piętrowych to za czyje
        pieniądze i gdzie?

Fajnie jest "protestować". Szukanie rozwiązania uwzględniającego
        wszystkie problemy z nimi związane najczęściej kończy się hasłem -
        "to oni są od tego".

Frankiewicz nie jest w najmniejszym stopniu moim ideałem. Obecna
        jednak opozycja względem niego (pisząca tu nagminnie na forum) to
        dno i parę metrów mułu. Większość nawet czytać nie umie ze
        zrozumieniem.
        • Gość: mcG symp. sGdG Re: Opozycja do opozycji Frankiewiacz raptem zaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 17:10
          macpor napisał:
          >
          > Fajnie jest "protestować".

Fajnie to jest piepszyć glodne kawałki, siedząc za klawiaturą, chociaż i to robione za darmo, jest niezwykłym poświęceniem. Dlatego jeśli nie robisz tego za 'srebrniki", to bardzo poważnie Ci się dziwię, bo jesteś adwokatem diabła.
          Ja natomiast wole stanąć (być ich adwokatem) po stronie ciemiężonych ludzi, w myśl ewangelicznej zasady "co uczyniliście tym moim braciom najmniejszym itd.), gdyż mam pewność ze Frankiewicz i jego bezRadni do tego gremium nie należą.

Szukanie rozwiązania uwzględniającego
          > wszystkie problemy z nimi związane najczęściej kończy się hasłem -
          > "to oni są od tego".

Tu powiem szczerze że nie do końca czuję fazę, bo niby jakie wszystkie?. Może powiedz co detalicznie?
          My nie rozumiemy- bo nie sposób zrozumieć- takiej oto interpretacji, że wprowadza się płatne parkowanie z uwagi na troskę o zdrowie mieszkańców centrum.
          Uzasadnieniem tej tezy ma być fakt, iż z powodu szukania miejsca postojowego, niewątpliwie generowane są dodatkowe spliny, ale są one tak minimalne i bez znaczenia, w porównaniu z ruchem ciężkiego taboru- głównie tirów, których w centrum nie powinno być już od Października ubiegłego 2007r.
          Nie ja to pisałem, uzgadniałem, ani dyktowałem!. Moich przedstawicieli jak za PRL-u nie wpuszczono na obrady. www.berezowski.neostrada.pl/otrzymane/wojewoda1.jpg

> Frankiewicz nie jest w najmniejszym stopniu moim ideałem. Obecna
          > jednak opozycja względem niego (pisząca tu nagminnie na forum) to
          > dno i parę metrów mułu. Większość nawet czytać nie umie ze
          > zrozumieniem.

Tak a propo, to wątek poświęcony był Grabowieckiemu i jego "walce z komuną". Resztę pozostawię bez komentarza, bo przypomina mi piaskownicę i dziecięce opluwanie się w niej, którego staram się uniknąć.
        • Gość: AndrzejD Tutaj budować parkingi ! IP: *.eimperium.pl 27.04.08, 00:00
          macpor napisał:
          > Ok. Dobrze to powiedz jakie jest prawidłowe rozwiązanie
          > sprawy "parkingów". Ich odpłatność, czy budowa nowych kosztem
          > likwidacji terenów zielonych?
          Odpowiadam: prawidłowym rozwiązaniem jest budowa nowych parkingów w centrum
          miasta-oczywiście parkingów BEZPŁATNYCH budowanych ze środków finansowych
          miasta, ponieważ to miasto (ci którzy nim zarządzają) są dla mieszkańców a nie
          odwrotnie.
          Mieszkańcy płacą podatki i za te pieniądze ma się im ULATWIAC życie a nie utrudniać.
          Odpowiadam gdzie budować: Budować w miejscach które są źle lub wcale nie
          zagospodarowane.
          Pomijając fakt idiotycznej lokalizacji hotelu QBUS (dokładnie w centrum dużego
          kwartału)(kto wydał na to zgodę ?!) , miasto jakoś nie kwapi się do
          wykorzystania mimo wszystko dużej powierzchni która została wokół, do
          uporządkowania i stworzenia porządnego parkingu.
          Zamiast tego funkcjonuje tam jakiś przypadkowy parking płatny a wokół
          między dziurami na poboczu ul. Dworcowej parkują dziesiątki aut w zupełnie
          nieuporządkowany sposób.
          Przykład drugi-duży teren do wykorzystania wokół GCH-tam też jakaś przypadkowa
          firma robi interes na gliwickich kierowcach.
          Przykład trzeci-nie widzę sensowności dociągnięcia DTŚki aż do portowej-DTŚka z
          założenia ma rozprowadzać ruch między miastami na trasie Gliwice-Katowice a
          zatem wystarczyłoby dociągnąć ją do Zwycięstwa, a spory teren "BALCERKA"
          wykorzystać do budowy parkingu.
          Oczywiście można było wykorzystać tereny placyku przy Raciborskiej koło kościoła
          Wszystkich Świętych, i teren między Mikołowską a Wrocławską, ale postanowiono
          jednak wybudować tam TBS-y (współczuję przyszłym mieszkańcom hałasu i spalin)
          To są przykłady pierwsze z brzegu i nie wymagające likwidacji jakichkolwiek
          terenów zielonych.
          Takich przykładow można podać znacznie więcej. Jak widać gliwickim
          urzędasom nie starcza wyobraźni żeby wymyślić coś sensownego.
          Oni wolą oddać np.gigantyczny teren po hucie na kolejny hipermarket, zamiast np.
          zrobić tam jakieś sensowne rozwiązanie typu "park and ride" powiązane z centrum
          przesiadkowym dworcem itd.itp.
          Tam wprawdzie ma być jakiś dworzec autobusowy, ale z tego co patrzyłem na rzuty
          tych obiektów to raczej będzie symboliczny.
          • Gość: mika Re: Tutaj budować parkingi ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 00:22
            Ale po co budowac parkingi? Zeby zaszkodzic hipermarketom? Klientow trzeba
            wygonic z centrum, a nie ulatwiac im wjazd i parkowanie!
    • Gość: hukor Wykonano w 102 %?, czy jednak przekroczono o 2 %? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 22:44
      Nie było na tym posiedzeniu wiele powodów do uniesień ani wzlotów Gliwic.
      W jakiejś dziedzinie (jak koniecznie trzeba to poszukam), staliśmy się jedynie lekko ponadprzeciętni.
      Mimo że radny Jarczewski z uporem maniaka, podkreślał to co zyskało (a nie straciło) miasto Gliwice, upatrując w tym dobrodziejstwo istnienia kogoś takiego jak frankiewicz, na stanowisku prezia miasta.

W wielu przypadkach,chwalono się jedynie statystyką w porównaniu do UPADŁEGO BYTOMIA (jakby to była jakakolwiek zasługa frankiwitrza), ale ani razu, nie nawiązano statystycznie do Tychów czy Rybnika, bijących na łeb i na szyję- Frankiewicza, prezentera Gleiwitz.
    • Gość: gosc Kwiat forum na sesji IP: *.reset.3s.pl 26.04.08, 23:50
      Widzę że wszyscy stali bywalcy tego forum byli w czwartek na sesji. Koronny
      dowód ile was jest śmieszni frustraci. Całe kilkanaście osób. Ale za to jaki
      spokój na forum był w czwartkowe popołudnie.
    • Gość: mieszkancy cierpliwosc Wieczorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 23:55
      Wieczorek wyrazil sie na ostatniej sesji RM, ze traci cierpliwosc. Co to mialo
      oznaczac? Grozby?
      • Gość: gosc Re: cierpliwosc Wieczorka IP: *.reset.3s.pl 27.04.08, 00:14
        Jak narazie ekspertem od gróźb i to karalnych jesteś ty miernoto z Wyszyńskiego.

Może to znaczyło, że wreszcie ktoś zwróci organom ścigania uwagę na to co tutaj
        wypisujesz wirtualny napinaczu.
    • Gość: mika Centrum wg Frankiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 00:17
      Slyszeliscie na sesji, jak ZF powiedzial, ze ul. Witkiewicza, czyli tam gdzie
      jest "Forum", to centrum! Gdzie ten facet mieszkal? On zupelnie nie zna Gliwic.
      I taki tu rzadzi.
      • Gość: lenem No to trzymajcie go z słowo że Dtś też w centrum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 11:48
        Gość portalu: mika napisał(a):

> Slyszeliscie na sesji, jak ZF powiedzial, ze ul. Witkiewicza, czyli tam gdzie
        > jest "Forum", to centrum! Gdzie ten facet mieszkal? On zupelnie nie zna Gliwic.
        > I taki tu rzadzi.

No oczywiście że słyszeliśmy a ponadto zostało to zapisane i nagrane, ale jego płatne pachołki (w tym on sam), kiedy trzeba uzasadniać słuszność przebiegu DTŚ w miejscu- "zobaczcie co oni (komuniści) nam chcieli zrobić", to już obowiązuje inna norma i inna prawda.
        Kiedy rzecz idzie o Dtś, wtedy centrum Gliwic niejako automatycznie to jedynie rynek z Ratuszem no i UM, wówczas Kłodnica jest jakby granicą, zaś "zatorze" z ulicą Witkiewicza, to całkowite peryferie żeby nie rzec wprost- zadupie.

Macie okazję dogłębnie i permanentnie poznawać cynizm i zakłamanie ZF, jego obecnej ekipy, oraz zatrudnionych na nasz koszt internetowych naganiaczy demagogów.
    • Gość: mika quiz: to kto jest "gosc" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 00:19
      Dzisiejszy "gosc" to: Frankiewicz czy Wieczorek?
    • Gość: pieczara Garbowiecki ma garba od tej walki z antytirowcami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 19:26
      Pociągneliście temat w niewłaściwym kierunku, i taka historyczna postać jak nasz gliwicki bochater PO-grabek, walczący jak lew albo Tiger- z komuną, może przejść do lamusa.

Nie nie, nie pozwolim na to, by taka cenna substancja- musztardowy kryształ, zostal pominiety w zasługach.

Dziwi mnie jednak to, że jak na 60 opinii nie przeczytałam ani jednej, która odnosiła by się do bezkrwawej walki Grabowieckiego z Komuną.
      Czyżby świadkowie tej jego 'walki' pomarli?, i dlatego Grabowiecki korzysta z okazji?
      Chyba nie jest aż taki tępy i głupi, żeby takie bzdury głosić w obecności przybyłych na obrady mieszkańców. A może ma już kłopoty z pamięcią, i sądził że to obrady komisji komunalnej, i ze Gornik wyprosił już swołocz.
    • Gość: Qrant Dlaczego nikt dotąd nie wspomniał o"piętnastce"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 22:22
      W Gliwicach- "mieście nauki", doszło do bezprecedensowej sytuacji w historii
      Śląska, bezpowrotnego zamknięcia szkoły.

Ten bezprecedensowy przypadek wydarzył się w dzielnicy Gliwic- SOŚNICY, gdzie
      przed paroma tygodniami "pożegnano" na zawsze młodą dziewczynę o imieniu Iwona.
      • Gość: gosc Re: Dlaczego nikt dotąd nie wspomniał o"piętnastc IP: *.reset.3s.pl 28.04.08, 00:36
        Ciszej nad trumną hieno
        • Gość: opserfer Re: Dlaczego nikt dotąd nie wspomniał o"piętnastc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 08:54
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Ciszej nad trumną hieno.

Nie wiem nad którą z tych bolesnych spraw chcesz zachować "CISZĘ".
          - nad zbrodnią dokonaną na młodej dziewczynie?
          - nad zamkniętą małym dzieciom szkołą, istniejącą tam od po wojnie.

Nad obydwoma traumatycznymi sprawami CISZY być nie może.
          Nie ma na chwilę obecną boleśniejszej i szokującej sprawy w kraju, niż "sprawa" rodziny OLEWNIKÓW, gdzie na oczach stróży prawa i Wymiaru Sprawiedliwości, doszło do wyłudzenia okupu i zamordowania człowieka mimo spłaconego haraczu.
          Z tego właśnie powodu nie ma Ciszy nad tą trumną, a nad całą Polską i Polskim Wymiarem Sprawiedliwości odbył się ostatnio sąd publiczny, któremu główny ton nadawała sama najbliższa rodzina zamordowanego.

Tylko mordercy i winni zawsze i wszędzie apelują o spokój i wyciszenie, bo mają w tym swój interes bojąc się o własną skórę.

Co się zaś tyczy zamknięcia szkoły nr 15 w Sośnicy, to przedstawicielka komitetu obrony szkoły- ze łzami w oczach powiedziała jednoznacznie (i to jest nagrane), że zostali do tej decyzji zmuszeni nieustanną 3.5 letnią presją.

Nie będzie więc ciszy, bo radni którzy wywodzą się ze Sośnicy, jeszcze się do tego przyczynili, a bardzo im na sercu leży prozaiczne odśnieżanie chodnika, czy izba wytrzeźwień, pozorując działanie tematami zastępczymi.
          • Gość: gosc Re: Dlaczego nikt dotąd nie wspomniał o"piętnastc IP: *.reset.3s.pl 30.04.08, 16:38
            jesteś naprawdę ciężko chory psychicznie kolego...
            • Gość: opserfer Kolegów szukaj wśród swoich towarzyszy WAiRT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 13:30
              Gość portalu: gosc napisał(a):

> jesteś naprawdę ciężko chory psychicznie kolego...

Kolegów szukaj wśród swoich towarzyszy WAiRT, czyli Wzajemnej Adoracji i Radosnej (czytaj szkodliwej) Twórczości.

Mamy ze sobą jedynie tyle wspólnego, że jak cie wywalą z twojej partii (jak kiedyś członków PZPR), będziesz chwilowo należał do mojego grona bezpartyjnych.

Różnica pomiędzy wyrzuconym z partii za PRLu a wyrzuconym teraz, polega na tym, że za PRLu nawet czołowi działacze "schodzili (na tak zwane) psy". Zauważ chociażby Gomułkę czy Gierka.

Teraz wywalony z jednej partii przechodzi do drugiej, i jest jeszcze mile widziany i korzystnie wyróżniany. To jest patologiczne i ciężko chore, mój zdrowy nie-kolego!

• Gość: kopel Cała Politechnika Żląska nabraa nagle wody w usta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 19:26
      Widocznie sam Grabowiecki walczył z komuną, i był sobie sterem, żeglarzem, okrętem. Aż wstyd ze mu nikt w tej walce nie pomógł.
      I aż dziw że w ogóle facet żyje, na dodatek jeszcze (ale to już zupełny przypadek) że został wybrany rechturem ./

Nikt nie ma na tyle mocnej wiedzy, żeby potwierdzić lub zaprzeczyć walkię Grabowieckiego z komunistamy?
    • Gość: o- r. POgrabek walczy o godność tirów razem z freziem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 22:44
      To są nieugięci bojownicy, o "godne" masakrowanie miasta i ludzi pod ich oknami, poprzez przepędzone gdzie indziej i bardzo dawno- tiry.

Gdyby to robili pod własnymi oknami w Żernikach, jako prywatne osoby- "srał ich pies", ale oni to obaj robią pod cudzymi oknami i są na ponadto osobami publicznymi.
      Na domiar tego przekrętu, robią to za nasze społeczne pieniądze.
      TAKIE PRAKTYKI NIE MOGĄ MIEĆ MIEJSCA W ROZWINIĘTYCH DEMOKRACJACH ! A może Polska do takich jedynie aspiruje, depcząc póki co godność ludzką!
    • Gość: 'Zyta' Nie potwierdzam i nie zaprzeczam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 08:49

Ale gdyby mi przyszło zgadywać, albo wróżyć z fusów, zaliczyła bym go do ludzi układnych, umiejących "pociągnąć kołderkę" w swoim kierunku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka