pomidor-20 20.02.10, 18:52 Kalcytonina jest trzecim hormonem wytwarzanym przez tarczyce, odpowiada za gospodarke wapniowo-fosforową w organizmie. Zawsze cicho o niej jest, a czy przy problemach z tarczycą jest wytwarzana odpowiednia jej ilość ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szafirowa_burza Re: Kalcytonina - co z nią ? 20.02.10, 20:06 >a czy przy pr > oblemach z tarczycą jest wytwarzana odpowiednia jej ilość ? Prawdopodobnie nie - moja endo przy każdych wynikach zaleca mi również sprawdzenie poziomu wapnia we krwi. na razie jest ok ale ja mam jeszcze troche tarczycy. Odpowiedz Link
klara551 Re: Kalcytonina - co z nią ? 23.02.10, 02:02 Ten hormon wytwarają przytarczyce,a nie tarczyca Odpowiedz Link
szafirowa_burza Re: Kalcytonina - co z nią ? 23.02.10, 08:56 Myślisz, że przeciwciała zjedzą nam tylko tarczycę a przytarczyczki nam oszczędzą? Sama nie wiem jak to jest, ale może ktoś wie? Zapytam endo przy następnej wizycie... Odpowiedz Link
harmoniak Prawda nt Kalcytoniny :P 23.02.10, 09:28 CytatW tarczycy, poza komórkami wytwarzającymi znane nam już hormony - tyroksynę i trójjodotyroninę, znajdują się tzw. komórki okołopęcherzykowe, inaczej zwane komórkami C. Wytwarzają one kalcytoninę. Produkcją tego hormonu nie steruje przysadka mózgowa, jak ma to miejsce w przypadku pozostałych hormonów tarczycy. U człowieka kalcytonina powstaje nie tylko w tarczycy. Komórki C można znaleźć także w przytarczycach, grasicy, w skupiskach położonych wzdłuż dużych naczyń. resmedica.pl/archiwum/zdart5998.html Poziom kalcytoniny można sobie zbadać (badanie krwi). Do Klara551: pomyliłaś się. Odpowiedz Link
jurmik Re: Prawda nt Kalcytoniny :P 23.02.10, 23:12 Ja miałam kiedyś obniżony poziom wapnia we krwi i endo kazała mi zrobić badanie parathormonu - to jest hormon, który wytwarzają przytarczyce. Mówiła wtedy, że czasem zdarza się, że jest i Hashimoto i niedoczynność przytarczyc, które też mogą być niszczone przez jakieś inne przeciwciała. Ale jak zaczęłam jeść więcej nabiału (brrr, nie lubię!) to mi się wapń poprawił i juz nie zrobiłam tego badania. Raz na jakiś czas robię sobie teraz wapń i zawsze już mam dobry. No i jem te jogurty i twarożki. Odpowiedz Link