Dodaj do ulubionych

jodid-hashimoto

19.04.10, 11:09
Witam was-mam niewielką niedoczynnosc tarczycy ( w obecnej chwili tsh 1,56 a
ft4 1,1)-obecnie jestem w 14 tc i zaczelam brac 12,5 mg eutyroksu. Mam
przecwciala anty TG na poziomie 500, anty TPO są ok. Lekarz przepisal mi
rowniez jodid- bo jak to powiedzial znowu sa doniesienia, ze jednak nalezy
przyjmowac jodid...ja jakos nie moge sie przekonac, bo zawsze zylam w
przeswiadczeni, ze przy przeciwcialach jod jets zabroniony. No i mam zgryz co
robic? Tym bardziej, ze spodziewam sie dzidziusia....
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 12:05
      Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Czemu aż Jodid? Czy witaminy z jodem dla ciężarnych nie wystarczą? Dużo więcej możesz poczytać o tym na sąsiednim forum Hashimoto. Wpisz w wyszukiwarkę "ciąża jod". smile

Co do Twoich wyników to nie podałaś normy do FT4. Nie zbadałaś też FT3. Oba badania są bardzo istotne
      • kalipso30 Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 12:11
        pomylilam troszke wynik:
        wyglada to tak:
        tsh 1,45 norma <0,3-4,2>
        ft4 1,1 norma <0,9-1,7>
        ft3 wg mojego endokrynologa nie ma sensu w ciazy
        nie wiem czemu jodid...przyjmuje juz eytoroks 1,25 mg wiec niminalna dawkę.
        • harmoniak Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 12:28
          Masz dość niskie FT4. FT3 pewnie też nie jest rewelacyjne. Uważam, że obecna
          dawka jest za niska.
          • kalipso30 Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 12:34
            Dostalam taka dawkę poniewaz poprzednio wlasnie na tej dawce po miesiacu wpadlam
            prawie w nadczynnosc i endkrynolog uwaza, ze moja tarczyca radzi sobie
            naprawdę dobrze.Po 25 mg prawodpodobnie dostalabym kołtania serca.
            • kalipso30 Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 12:36
              Jeszcze dodam, ze kilka moich znajomych przy podobnych wynikach wogole nie
              dostawaly skierowania do endokrynologa i nic z tarczyca nie robiły...
            • harmoniak Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 12:42
              > Dostalam taka dawkę poniewaz poprzednio wlasnie na tej dawce po miesiacu wpadla
              > m
              > prawie w nadczynnosc

Robiłaś wtedy wyniki? Miałaś objawy?
              • kalipso30 Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 12:48
                Oczywiscie, ze robilam-ft4 1,7 w normie do 1,7, a tsh przy dolnej granicy-wtedy
                tez odstawiono mi eutyroks, po pół roku tarczyca zaczela troszke
                niedomagac-wtedy zaszlam w ciaze- no i wlansie zaczelam brac hormon....
                • harmoniak Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 12:53
                  Aha. Zauważ tylko, że ciąża i nie-ciąża to dwa różne stany. W ciąży zapotrzebowanie na hormony jest większe. Czyli dawka 25 mogła być kiedyś dla Ciebie za duża, teraz jednak może być inaczej. Piszę o tym gwoli formalności smile
                  • kalipso30 Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 13:03
                    Jasne smile Dlatego mam zrobic badanie ft4 za jakis czas po stosowaniu hormonu i
                    wtedy endo postawnoi co dalej. W weekendy moge brac 25 mg i mam sprawdzic jak
                    sie bede czuła, ale mi sie wydaje ze ja teraz juz po 12,5 mam objawy kolatania
                    serca ( albo to sugestia). Bardziej mnie zastnawia co z tym jodidem w
                    ciązy...narazie go nie biore, ale sama nie wiem- tyle jest sprzecznych
                    informacji. Mój poprzendi nedo byl przeciwny suplementacji jodem u hashimotek w
                    ciazy-jedynie sól jodowana...Obecny kazal przyjmowac jodid 100 mg.
                    • harmoniak Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 13:09
                      Kołatania mogą być od niedoboru żelaza i b12, więc to niekoniecznie za duża dawka.

Objawem nadczynności jest raczej za wysoki puls, nie kołatanie.
                  • stapelia Re: jodid-hashimoto 19.04.10, 13:04
                    moja koleżanka z hashi też dostała jodid jak zaszła w ciążę. jej endo mówił, że
                    tak na prawdę nie wiadomo jak z tym jodem jest ale dziecku jest potrzebny.
                    • mwiha1 Re: jodid-hashimoto 20.04.10, 15:43
                      A tak wogóle to wiele kobiet ma niskie poziomy ft4, prawidłowe tsh i ginekolodzy
                      prowadzac ciąze nic z tym nie robia, rodza sie zdrowe dzieci. Wielu lekarzy
                      uznaje, ze norma to norma...poza tym np nikt sie nie przejmuje wahaniami np w
                      morfologii o kilka jednostek a w tarczycy jak tylko jest wahniecie w ktoras ze
                      stron od razu wielkie larum. ja np robiac badania tsh w dwóch roznych labach,
                      tego samego dnia- w jednym mialam 1,5 w drugim 2,5 przy identycznych normach i
                      co? Wg was powinnam juz brac hormon? To nie tak działa...co do jodu w ciaży-moja
                      endo uwaza, ze pzy hashimoto lepiej brac niz nie brac, tym bardziej, z eosttanie
                      doniesienia mowią ze to z tym jodem i hashimoto to jednak bujda.
                      • kalipso30 Re: jodid-hashimoto 20.04.10, 15:46
                        Puls mam raczej zawsze za wysoki, nigdy nie mialam zadnych objawów
                        niedoczynnosci-no moze poza lekkim przytyciem, ale wiązę to ze zmniejszonym
                        ruchem. Zadnego wypadania włosów itd. W ciąze rowniez zaszlam do razu pomimo, ze
                        tsh bylo przy gornej granicy a ft4 dosc niskie.
                        • kalipso30 Re: jodid-hashimoto 20.04.10, 16:47
                          Widzę, że dusksja rozgożała smile Tak dokładnie, od dawki 12,5 mg moje hormony z
                          minimum podskoczyły do maximum. Wg mojego lekarza, poprostu moja tarczyca radzi
                          sobie całkiem nieźle dlatego reaguje tak na nawet najmniejsze dawki hormonu.
                          Narazie biorę te 12,5 i 2 razy w tygodniu 25 mg. Dzisiaj np wiezialm wyzsza
                          dawkę i nie wiem, czy to od tego-ale boli mne głowa, czuję dziwne uczucie koło
                          serca-nie kołatania, ale tak jakos dziwnie...Jodid tez zamierzam brac i rowniez
                          w dawce 100.
                      • harmoniak Do MWIHA1 20.04.10, 15:57
                        > A tak wogóle to wiele kobiet ma niskie poziomy ft4, prawidłowe tsh i ginekolodz
                        > y
                        > prowadzac ciąze nic z tym nie robia, rodza sie zdrowe dzieci.

TSH- 1,94 uIU/ml (n: 0,25-5,0)
                        FT4- 14,09 pmol/l (n: 9,0-20,0) = 46,27%

Co powiesz na te wyniki? Całkiem OK, prawda? To teraz spójrz do linku poniżej jaki był ciąg dalszy:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,101723066,101723066,Dawka_Euthyroxu_w_ciazy_i_po_poronieniu.html

Co do jodu to wiem, że na 100% mi szkodzi. Kiedyś tak nie było. Dla mnie to nie bujda, choć nie wszyscy z Hashi są wrażliwi na jod.
                        • mwiha1 Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:04
                          Bardzo mozliwe, ze przyczyna poronienia u tej osoby byly hormony albo zupelnie
                          coś innego.Nie mozna za wsyztsko obarczac tarczycę, poza tym w wielu artykułach,
                          ktore wyczytalam dokladnie jest napisane, ze dziecko pobiera od matki wsyztsko
                          co tylko jest mu potrzebne, a najwyzej matce hormonów pozostaje za mało. Ja nie
                          wiem jak to jest z jodem, w kadym razie coraz wiecej endo jednak karze brac w ciązy.
                          • harmoniak Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:08
                            To nie jest obarczanie tarczycy, ale dokładne monitorowanie hormonów i nie
                            bagatelizowanie niskich ich poziomów. Lepiej być ostrożnym niż podchodzić do
                            sprawy beztrosko ("ft4 niskie, tsh w normie").

Jeśli matka ma za mało hormonów od początku, to dziecko też.
                            • mwiha1 Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:11
                              Jesli dziecko zabiera jej ogromna ilosc hormonów to od rauz powinna wskoczyc w
                              nedoczynnosc duzo,duzo ponizej normy....NIe wiem tak mi sie przynajmniej wydaje.
                              • harmoniak Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:15
                                Pytanie co znaczy "niedoczynność poniżej normy".
                          • mwiha1 Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:10
                            I jeszcze jedno-wiele osob zapomina, ze płód ma rownież swoją tarczycę i to
                            głównie z niej od 12 tc korzysta, jeydnie wpsomaga sie jak musi hormonami matki-
                            wtedy NIEZBĘDNY dla prawidlowego funkcjonwania jego tarczycy jest jod, ktorego
                            zapotrzebowanie jest duzo wieksze niz przed ciążą- matka musi go miec dla siebie
                            i dziecka. Oczywiscie te wsyztskie spekulacje na temat hashimoto zmieniają
                            postać rzeczy- ale rowniez juz na tym i innych forach byly przekłady z
                            niemieckich czasopism o endokrynologii, ze wsyztsko sie zmienia w ciązy.
                            • harmoniak Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:13
                              Pytanie tylko, czy potrzebny jest aż JODID, czy nie wystarczy jod w witaminach
                              dla ciężarnych, albo ten z pożywienia.

Nadmiar jodu jest szkodliwy.
                              • mwiha1 Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:19
                                Widzisz ja akurat dostalam jodid 100, a to dlatego ze w preparatach witaminowych
                                jest go wiecej-minimum 150. A jodid i ten co jest zawartcyh w preparatach dla
                                ciezarnych to ten sam skład.
                                Ponizej normy-no dla mnie tzn ze jesli jest ona od 0,9-1,7 tzn ze ponizej 0,9...
                                Przeciez najlepszy wynik w takim przypadku bylby 1,3-1,4...
                                • harmoniak Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:23
                                  No OK (co do jodu).

Co do hormonów to mogę tylko napisać, że FT3 jest niedocenianie, a też ma znaczenie (patrz link do wątku o poronieniu). To tyle ode mnie w tym temacie.

PS. Czy wynik FT4 1.5 jest już zły? suspicious
                                  • mwiha1 Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:25
                                    no własnie, cyz jest zły?
                                    Jakie wg ciebie powinna miec wyniki dziewczyna w wieku 30 lat przy normie 0,9-1,7?
                                    • harmoniak Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:27
                                      Ech.
                                      Nie wiem. Nie ma odpowiedzi na to pytanie. Samo FT4 to nie wszystko. Nie można
                                      lecieć z automatu.
                                      • mwiha1 Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:31
                                        No własnie smile Kalipso30 pisala, ze tsh ma w normie, a ft4 blisko nizszej
                                        granicy niz wyzszej, ale nadal w normie. Powiedzialas, ze wyniki jej hormonow i
                                        dawka 12,5 mg jest za niska...a tak naprawde to nie mozna tak jak sama mwisz
                                        leciec z automatu. Przeciez gdyby teraz zaczeła brac dawke np 25 mg to mozliwe,
                                        ze nagle wpadla w nadczynnosc, skoro tsh jets bardzo ładne.
                                        • harmoniak Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:39
                                          Mimo wszystko wciąż myślę tak, jak napisałam.
                                          Nie sądzę, żeby od dawki większej o 12,5 zrobiła się nadczynność.

Na szczęście nie jestem lekarzem i nikomu nie wkładam euthyroxu do ust big_grin
                                          • mwiha1 Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:41
                                            Kalipso pisze, ze wlansie wczesniej do takiej dawki wpadla w nadczynnosc.No ja
                                            tez nie wklada nikomu eutyroksu do ust-oprócz własnych smile
                                            • harmoniak Re: Do MWIHA1 20.04.10, 16:43
                                              Tak, ale wcześniej nie była w ciąży!!! Obecnie jest zupełnie inna bajka.

Zakończmy tę dyskusję, bo wątek się trochę zaśmieca. Jak coś to zapraszam na priva.
    • kalipso30 Re: jodid-hashimoto 21.04.10, 11:34
      To co powinnam wg Was brac wieksze dawki eutyroksu?A jak wpadne w nadczynnosc? A
      ta jest rowniez grożna dla płodu...to wszystko jakos wyglada tutaj na forum
      inaczje niz za drzwiami gabinetów endokrynologicznych...
      • harmoniak Re: jodid-hashimoto 21.04.10, 11:53
        Jesteś w ciąży i powinnaś słuchać lekarza, któremu ufasz, a nie przypadkowym osobom na forum.

Co najwyżej polecałabym przedyskutowanie zwiększenia dawki z lekarzem. Ciąża to stan delikatny i nie będę Ciebie przekonywać do zmiany dawki. Gdybyś nie była w ciąży to inna sprawa smile

Musisz się też zastanowić nad swoim samopoczuciem. Czy masz jakieś objawy niedoczynności? Jeśli tak, to zwiększenie dawki nabiera większego sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka