Dodaj do ulubionych

CZy dobrze

15.06.10, 10:19
Witam wszystkich
Dawno nie pisałam w swojej sprawie, a to dlatego ,ze wszystko szło
dobrze.Ostatnio wyszły mi bardzo wysokie wyniki i w tej sprawie proszę o zabranie głosu.
Najpierw przypomnienie wyników poprzednich, których nie wpisywałam.
Cała historia choroby jest na forum hashimoto w wątku pod takim samym tytułem, a tu te ostatnie wyniki.

25.02.10 dawka 137.5
FT3-56%
FT4-78%

samopoczucie złe, jest mi duszno, szybko się męczę, śpię po południu.
Postanowiłam jeszcze trochę podnieść dawkę.

12.04.10 dawka 150
Ft4 - 108%
Ft3 -79%

Mam więcej siły i postanowiłam poczekać jeszcze miesiąc na tej dawce.

8.05.10
FT3- 74%
FT$-110%

Zmniejszyłam dawkę do 137,5 czuję się w miarę dobrze, nie chce mi się spać, mam energię, włosy znowu ładnie mi się układają, trochę popolewa minie w środku głowy szczególnie gdy się położę mam wrażenie,ze poduszka mnie gniecie, ale tak jest od początku więc nic nowego.Mam dobre ciśnienie 120/75 i puls 70-80. Waga cały czas bez zmian. Przytyła 10kg i stoi w miejscu, ważę 80kg.

12.06.10
FT3 -4,92 (2,5-3,9) =186%
FT4-1,49 (0,69-1,12) = 173%
przeciwciała anty TPO 600 więc o połowę mniejsze niż w jesieni gdy oznaczyłam je pierwszy raz w jesieni.

Nie mam pojęcia skąd wzięły mi się takie wyniki! na zmniejszonej dawce. Nie wiem co z tym zrobić.
Dodam jeszcze, ze cały czas biorę selen 200, a ostatnio w celu poprawy przemiany brałam cynk i selen chelatowy.
No i włączyłam biosteron po woli, zaczynając od małej dawki- ostatnio brałam 15. (oznaczyłam DHEA i było w dolnej granicy normy)
Mam też dodatni wynik Castella więc anemię, ale brałam zastrzyki B12 w jesieni-10 i od tamtej pory co miesiąc zastrzyk 1000, więc ten wynik Castella nic nie powinien zmienić.
Badania robię w dwu lab., ale sprawdzałam wyniki -robiłam w jednym dniu tu i tu i się zgadzały. W dniu analizy bardzo bolała mnie głowa, mam tak czasami na zmianę pogody.
Poradzicie coś, zmniejszać dawkę, czekać, czy powtórzyć badanie, a może to
biosteron tak namieszał, a może przyczyną choroby tarczycy była anemia, którą
pewnie zawsze miałam ponieważ świadczy o tym dodatni sam Castell, bez obecności
przeciwciał przeciwko komórkom okładzinowym. Wówczas znalazłam,takie wiadomości,
chorobę się dziedziczy.
Obserwuj wątek
    • junkersica Re: CZy dobrze 15.06.10, 10:51
      Niestety Ci nie pomogę specjalnie, ale anemię A.B się dziedziczy - sama jestem ciekawa, kiedy mnie dopadnie (mój tato ją ma).
      Co do hormonów, to jedyne co mi przychodzi do głowy, to może z uwagi na to, ze jest juz prawie lato, może masz mniejsze zapotrzebowanie na hormony?
    • harmoniak Re: CZy dobrze 15.06.10, 19:38
      Wierka, powiedz coś więcej o Biosteronie, czy lekarz Ci go przepisał, jak to uzasadnił i jak się czujesz smile Ciekawam.

Wyniki.
      U M. Shomon przeczytałam właśnie że niektóre osoby muszą zmniejszyć dawkę hormonu tarczycy po osiągnięciu przyzwoitego wyniku DHEA.

Mógł Ci się także przytrafić rzut choroby. Podobno widać taki rzut po przeciwciałach, ale ja nie wiem tego na pewno, bo badałam je tylko 2x w życiu.

Może rzecz tkwi w diecie/suplementacji: zaprzestanie brania Ca lub Fe może mieć wpływ na poziom hormonów. Tak samo ograniczenie błonnika na śniadanie czy też spożywanej soi, warzyw wolotwórczych.

Nie wiem, jak długo się leczysz, ale może nie potrzebujesz już takiej dużej dawki. Podobnie miała Aleksandra_01, która pisała nie raz, że na początku leczenia zwiększała dawkę i po osiągnięciu dość dużej musiała ją zmniejszyć.

Ostatnia rzecz: jest cieplej, więc zapotrzebowanie na hormony jest teoretycznie mniejsze. Teoretycznie, bo ja od zimy nie zmniejszałam bardzo dawki.

> Poradzicie coś, zmniejszać dawkę, czekać, czy powtórzyć badanie, a może to
      > biosteron tak namieszał,

Ja bym zmniejszyła dawkę o 12,5-37,5 (jak więcej to powoli) i oznaczyła hormony po 4 tygodniach. Jeśli to rzut, to hormony mogą Ci dość mocno spaść, dlatego trzeba trzymać rękę na pulsie.

> a może przyczyną choroby tarczycy była anemia

Nie rozumiem, przecież masz przeciwciała Hashimotowe? I rozumiem, że masz anemię A.-B.?
      • kromlek Re: CZy dobrze 15.06.10, 22:56
        > Podobnie miała Aleksandra_01, która pisała nie raz, że na początku
        leczenia
        > zwiększała dawkę i po osiągnięciu dość dużej musiała ją
        zmniejszyć.
        Hashi-tess też o tym wspominała na "swoich" wink forach.

> Ja bym zmniejszyła dawkę o 12,5-37,5 (jak więcej to powoli) i
        oznaczyła hormony
        > po 4 tygodniach. Jeśli to rzut, to hormony mogą Ci dość mocno
        spaść, dlatego t
        > rzeba trzymać rękę na pulsie.
        Też tak uważam, bo niezależnie od przyczyny jest przekroczenie normy.

> > a może przyczyną choroby tarczycy była anemia
        >
        > Nie rozumiem, przecież masz przeciwciała Hashimotowe? I rozumiem,
        że masz anemi
        > ę A.-B.?
        Hashimotowe winkwinkwink, a dokładniej takie,które mogą, lecz nie muszą
        wskazywać na Hashimoto, ale zwykle wskazują (pozdrawiam Harmonijkę)
        • wierka-5 Re: CZy dobrze 16.06.10, 13:29
          Trudno mi powiedzieć jak się czuję po biosteronie, bo biorę go dopiero miesiąc.
          Ogólnie czuję się dobrze, ale nie wiem czy to biosteron, czy wysokie hormony,
          czy może witamina B12 się uzupełniła po kolejnych zastrzykach. Mam ostatnio
          tłuściejszą cerę, ale wysokie hormony chyba też tak mogą sprawić.
          Biosteron jest bez recepty i można sobie go kupić w aptece.
          Czytałam różne opinie na jego temat, również takie,ze nie powinien być stosowany
          u kobiet, dużo jest wiadomości wskazujących na to,że jego rola jest przeceniana.
          Jestem w okresie około menopauzalnym, mam anemię ( czytałam,że wówczas jego
          poziom spada) i postanowiłam oznaczyć poziom DHEA. Wyszło bardzo nisko, ale z
          kolei nie sądzę, aby przez miesiąc, biorąc małe dawki, jego poziom się uzupełnił
          do tego stopnia, aby wpłynąć na hormony tarczycy. Choć kto wie.

Pisałam,że nie wiem czy anemia,którą pewnie miałam dawno nie namieszała w
          hormonach, bo słyszałam,że brak B12 rozwala tarczycę.
          Przeciwciała anty TPO mogą występować również w anemii A-B.
          To takie gdybanie co było pierwsze jajko czy kura. W każdym razie 2 lata temu
          nie miałam żadnych zmian w płacie tarczycy, który mi pozostał. Obecnie typowe
          dla hashimoto.

Nie zmieniłam nic w stylu życia, jedzeniu, witaminach. Nic poza tym co pisałam,
          a więc ostatnio włączyłam biosteron, cynk
          i chrom. Jeszcze sobie przypomniałam, piłam mleko z grzybkiem tybetańskim.

Nie brałam żelaza, wapnia, ale B-compex i witaminę E no i selen 200.
          Wyniki ostatnie są dla mnie kompletnym zaskoczeniem. W poprzednich 2 miesiącach
          na większej dawce ładnie się trzymały na jednakowym poziomie. Rozumiem,że zdarza
          się zmniejszanie dawki, ale żeby wzrost był aż tak wysoki na zmniejszonej?

• harmoniak Re: CZy dobrze 16.06.10, 16:26
            Przeciwciała anty TPO mogą występować również w anemii A-B.
            Tego nie wiedziałam. Wiem natomiast, że przeciwciała przeciwko kom. okł. ż. (w skrócie antyKOŻ big_grin) mogą być przy Hashimoto.

Rozumiem,że zdarza
            się zmniejszanie dawki, ale żeby wzrost był aż tak wysoki na zmniejszonej?

To prawda, jest to dziwne. Mój luby ma Hashimoto i miał taką sytuację: dawka ok. 60, TSH ok 5. Bierze bierze, nic się w życiu nie dzieje stresującego i nagle po miesiącu FT4 > 200%! Oczywiście zmniejszył dawkę, hormony spadały 2 miesiące i trzeba było dawkę znowu zwiększyć.

Zatem czasami dziwnie hormony skaczą, a my nie potrafimy wskazać przyczyny. Jedyną radą jest zmniejszenie dawki i częste badanie.

PS. Pozdrawiam Kromleka! Postaram się już pisać precyzyjnie big_grin
    • wierka-5 Re: CZy dobrze 30.07.10, 08:05
      Witam
      Oto moje wyniki po po tych wysokich.
      Nie zrobiłam nic to znaczy nie zmniejszyłam dawki, odczekałam około 2 miesiące i
      zrobiłam wyniki w innym lab. Jak pisałam wcześniej robię w dwóch bo skierowanie
      mam czasami i tak muszę.
      FT3 5,51 (2,76-8)=52,5%
      FT4 20,1 (11,5-22,7)=76,8%
      Dawka 137,5 i wyniki takie same jak w lutym gdy byłam na tej dawce.
      Wiec pewności nie mam ale myślę,że błędy się zdarzają i trzeba ostrożnie
      podchodzić do zmian dawki.Cieszę się,że nie zmieniłam, bo wyniki wcale
      rewelacyjne nie są.
      • harmoniak Re: CZy dobrze 31.07.10, 12:49
        A podasz te wysokie wyniki? Czy były robione w tym samym lab co te lipcowe?
        • wierka-5 Re: CZy dobrze 31.07.10, 13:36
          To te wysokie

12.06.10
          FT3 -4,92 (2,5-3,9) =186%
          FT4-1,49 (0,69-1,12) = 173%

Były robione w innym lab.W zimie porównywałam FT3 z tego lab do Luxmedu, w którym robię badania- zgadzało się. Może upał zaszkodził, nie wiem czy lab ma kimatyzację, a na pewno nie ma akredytacjii.
          Dobrze się czułam i nie robiłam powtórki badań. Obecnie zaczęły mi dokuczać oczy- ciągle czerwone więc się wystraszyłam nadczynności i zrobiłam badania, a tu tak nisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka