Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

28.12.10, 19:54
Witajcie smile

Córka ma 18 lat, ogólnie jest zdrową wysportowaną studentką AWF , nie skarży sie na żadne dolegliwości. Od jakiegoś czasu wypadają jej włosy i mimo róznych kuracji zleconych przez dermatologa problem sie nasila.
Po lekturze tego forum i innych o podobnej tematyce zrobiłysmy wyniki nastepujace;

TSH - 2.47 ( 0.270 -4.20 )
FT4 - 15 pmol/l ( 12.0- 22.0) - 30 %
FT3 - 5.10 pmol/l ( 3.10-6.80 )- 54.05 %
ATG - 22.9 IU/ml (0.0 - 115.0 )
ATPO - 14 IU/ml ( 0-34)

Ferrytyna 16.77 ng/ml ( 13.0 -150.0 )
Witamina B12- 475.9 pg/ml ( 197.0 -866.0 )
Żelazo - 64 (50-160)
Sód - 140 mmol/l (137- 147)
Potas - 4.12 mmol/l - (3.70-5.30 )
Wapń całkowity --2.40 mmol/l ( 2.05-2.65)
Magnez całkowity
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: Prośba o interpretację wyników 28.12.10, 20:14
      witaj
      jak dla mnie to hormony u 18 latki mogłyby być ciut lepsze, ale wydaje mi się, że głownym winowajcą jest tu ferrytyna. Pytanie z jakiego powodu jest taka niska? córka jest wegetarianką?
      dobrze, że zrobicie usg może coś dodatkowo pokazać.
      • manda-lla Re: Prośba o interpretację wyników 28.12.10, 20:40
        Nie jest wegetarianką . Kilka miesięcy temu robiła morfologię z rozmazem i wszystkie wyniki były bardzo ładne. Na forum wyczytałam o tej nieszczęsnej ferrytynie i dlatego ją zrobiła. Byłysmy juz raz u endokrynologa i doktor stwierdziła ze TSH nieco za wysokie, ale zleciła jeszcze dla pełnego obrazu przeciwciała. No i to usg , którego jeszcze nie mamy.
        • stapelia Re: Prośba o interpretację wyników 28.12.10, 21:20
          oo jakiś dobry lekarzsmile zgadza się ciut niższe powinno być w tym wieku zwłaszcza. Niska ferrytyna może iść w parze z jakąś chorobą z autoagresji, nie wyszło w przeciwciałach, może wyjść w usg - ważne będą wymiary tarczycy i echogeniczność. Ale oczywiście tak być nie musismile
          ale fajnie, że wszystko sprawdzacie.
          • manda-lla Re: Prośba o interpretację wyników 30.12.10, 16:12
            Byłysmy z wynikami u lekarza rodzinnego i zostałyśmy wyśmiane. Ferrytyna przecież w normie więc szukamy na siłę jakiegoś problemu uncertain A problem wypadających włosow i przerzedzeń to problem psychologiczny . Czyli co ? Do psychiatry sie mamy zgłosić ?
            Jestem uparta jak osioł i wydębiłam jednak recepte na 1 marne pudełko Tardyferonu i skierowanie na morfologię. Tylko co dalej, jedno pudelko to tyle co nic przy takim niedoborze ferrytyny ....
            • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 30.12.10, 22:17
              U różnych ludzi różnie żelazo działa - koleżanka z pracy zjadła kilka opakować żelaza na receptę i ferrytynę ma nadal poniżej normy. A ja zjadłam 2 opakowania i ferrytyna mi urosła, że hoho. Zależy, ile żelaza się wchłania, ile się traci przy miesiączce, od genów itd. Do żelaza jadłam pomarańcze i unikałam nabiału i herbaty, kawy w okolicach.
              A jak USG i przeciwciała wyszły?
              • manda-lla Re: Prośba o interpretację wyników 31.12.10, 13:15
                Przeciwciała raczej dobrze ?
                ATG - 22.9 IU/ml (0.0 - 115.0 )
                ATPO - 14 IU/ml ( 0-34)
                USG dopiero przed nami. Ale chyba nic niepokojącego się z tarczycą nie dzieje bo wyniki nie są takie złe. To TSH może nieco za wysokie jak na 18- latkę. Największy problem mamy z tymi włosami, może trochę zrobiła się bardziej ospała niż zawsze.No ale i pora roku temu sprzyja i może wpływ ma ta niska ferrytyna.
                Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka