Dodaj do ulubionych

Moje wyniki

22.06.11, 16:16
witam... od jakiegoś czasu kiepsko się czułam, ktoś zasugerował zrobienie badań na tarczycę, dzisiaj odebrałam wyniki:

TSH 3,212 IU/nl (0,350-4,940)

FT4 1,11 ng/dl (0,70-1,48)
anty-TPO >1 000,00 IU/ml (do 5,61)

Pani w laboratorium kazała mi się bezwzględnie zgłosić do lekarza... ale wizytę (pierwszą ) mam w przyszłym tygodniu. Mam się bać????

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • gralint Re: Moje wyniki 23.06.11, 13:29
      kate_8 napisała:

> anty-TPO >1 000,00 IU/ml (do 5,61)

aTpo masz b wysokie wiec moze byc silna blokada przemiany t4 do t3 wiec masz prawo sie źle czuc, powinnas brac euthyrox i sprawdzic kortyzolu poziom najlepiej dobowo.
      • kate_8 Re: Moje wyniki 24.06.11, 09:08
        bardzo dziękuję za odpowiedź... pozdrawiam smile
        • anka.83 Re: Moje wyniki 24.06.11, 14:00
          Bać się nie ma czego, wysoki poziom przeciwcial aTPO przemawia za chorobą Hashimoto, lekarz na wizycie powinien wykonać USG tarczycy, aby to potwierdzić.

TSH (zakładając, że jesteś młodą osobą) jest trochę za wysokie. Proponuję zrobić nasz test na niedoczyność z nagłówka forum i przedstawić listę objawów z wyniku testu lekarzowi. Możesz nawet nie być świadoma, że niektóre z nich mogą pochodzić od chorej tarczycy.

Jeżeli jest taka możliwość - najlepiej badać TSH, fT4 oraz fT3, to ułatwia interpretację.
          Jeżeli leczenie nie będzie przynosiło rezultatów, warto w poźniejszym czasie zbadać poziom ferrytyny (niskie zapasy żelaza powodowane są przez niedoczynnność i dają podobne objawy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka