Dodaj do ulubionych

Pomoc przy interpretacji wyników

03.08.11, 12:39
Witam,
w ostatnim miesiącu (pomimo regularnego wysiłku i diety) przytyłam 6kg.
Z różnym skutkiem jestem leczona na niedoczynność tarczycy.
Obecnie jestem na Novothyralu 100 i odebrałam takie wyniki
FT4 12.60% [ wynik 1.03, norma (0.932 - 1.71)]

FT3 39.42% [ wynik 2.97, norma (2.02 - 4.43)]

Czy jest ktoś, kto mógły wypowiedzieć sie na ich temat? Czytałam,
że w podobnych sytuacjach włącza sie eltroxin lub zmienia dawke Novo.
Dziekuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • duzooka Re: Pomoc przy interpretacji wyników 03.08.11, 17:44
      Bardzo jestem ciekawa jak czujesz się na takich wynikach? Bo nic nie piszesz jak się czujesz, tylko ze waga rośnie, nie dziwie się ze tyjesz bo masz taaak niskie Ft4 że aż się prosi żeby coś z tym zrobić.
      Dlugo jesteś na obecnej dawce Novo?
      Nie ma wyjście musisz dołożyć do tego 25tke Euthyroxu lub Letroxu i zobaczyć wyniki za 6 tyg, i zobaczysz jak będziesz się czuła.
      • infty Re: Pomoc przy interpretacji wyników 03.08.11, 18:23
        Samopoczucie jest zdeterminowane wzrostem wagi, czyli nieciekawe.
        Ale obiektywnie cisnienie mam bardzo niskie, wiec jestem raczej apatyczna.
        Novothyral biore ok roku, ale dawka sie zmieniała od 25, przez 75 do 100.
        Ostatnio jednak lekarz mnie spławił, mówiąc, że w tym wieku (35lat)
        "cudów nie będzie, a może warto jeść mniej"... Nie dość, że było to chamskie,
        to jeszcze bezpodstawne, bo średnio jem 1000kcal i ma 5 treningów w tygodniu.
        • duzooka Re: Pomoc przy interpretacji wyników 03.08.11, 18:36
          No tak, cudów na pewno nie będzie jeśli będziesz dalej u tego lekarza się leczyć, no bo sorry, w Twoim wieku takie niskie Ft4...do tego zgłaszasz mu takie objawy a on Cię spławia, eh skad ja to znamsmile
          Musisz być silna i sie nie dawać,no nie ma co gadać powinnaś suplementować więcej tyroksyny, diety tysiac kalorii Ci nie polecam, nie dość ze to tortura dla organizmu,nie dość ze jesteś w niedoczynności i organizm jest słaby to jeszcze mu ograniczasz jedzenie, to do niczego dobrego nie zaprowadzi.
          Poczytaj o diecie M. Montingaca, fajnie sie na niej chudnie, nawet będąc w niedoczynności,
          - nie liczysz zadnych kalorii, jedynie przestrzegasz pewnych zasad i nie chodzisz nigdy głodna!
          No i poszukaj sensownego lekarza, który Cię nie oleje.
    • infty Re: Pomoc przy interpretacji wyników 03.08.11, 18:45
      O dobrego lekarza jest na prawdę trudno. Dlatego zaczęłam czytać
      na temat niedoczynności. Rozumiem, że przy niskim ft4 należy
      włączyć eltroxin, czy letrox (to samo)? Jak jednak dobrać dawkę?
      Diecie sie przyjrze, dziekuję.
      • duzooka Re: Pomoc przy interpretacji wyników 04.08.11, 14:38
        Tak, o dobrego lekarza jest masakrycznie trudno,napisz skąd jesteś, to moze ktoś Ci poleci jakiegoś endo.
        Tak dobrze rozumiesz, przy niskim ft4 nalezy właczyć tyroksyne - eltroxin, letrox, euthyrox to jest to samosmile
        Dawkę bym poleciła Ci wziąść o 25 więcej i za 6 tygodni zrobić badania ft4 i ft3 i zobaczysz jak sie sprawa przedstawia, i ocenisz też wtedy swoje samopoczucie, i zobaczymy co dalej.
        Oczywiście zrobisz jak uważasz, to tylko moja sugestia.
        Dieta naprawde godna uwagismile pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka