Dodaj do ulubionych

prośba o ocene wyników

07.01.12, 22:16
Witam,

jak w temacie prosiłabym o wstępną ocenę. Po wizycie u endokrynologa który stwierdził że moje złe samopoczucie napewno nie jest winą tarczycy trochę się podłamałam.

Mój wiek:24 lata

1. Badania USG
rok 2007 - tarczyca 10,682ml
rok 2009 - 15,219ml
rok 2012 - 15,9ml

2. Badania krwi (rok 2012)
TSH - 1,690 (N 0,27-4,2)
FT4 - 13,99 (N 12-22) wg kalkulatora 19,9%
niestety nie mam jeszcze oznaczonego FT3 (lekarz mi nie zlecil, musze sama wykonac)
Anty-Tg - 15,21 (N <4,5)
Anty-TPO - 0,39
Cholesterol całkowity 189,0mg/dl (N <200)
Triglicerydy 60 mg/dl (N 50-200)

3. Moje objawy
złe samopoczucie, bardzo sucha skóra, częste ciężkie migreny, spadek koncentracji, tycie!, ciągłe uczucie zimna, częste infekcje, itd.

Dziękuję z góry za każdą sugestie
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 12:28
      Zrób z jednego pobrania wszystkie trzy parametry, TSH, fT4 i fT3.
      I podaj pełny opis z usg tarczycy.

I trzymaj się ciepło smile
      • katcaster1 Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 16:42
        faktycznie nie napisałam
        co do sprzętu i badającego myślę że obie rzeczy były w porządku bo badanie zostało wykonane w centrum medycznym damiana...

a co do opisu: wszystko prawdiłowo z wyjątkiem obniżonej echogeniczności (ale bez zmian ogniskowych)

narazie jestem tak pokluta ze czekam az zejda siniaki (bo nie beda mnie chcieli kluc) i oczywiscie dorobie te ft3 smile
        ty tez sie trzymaj smile a cieplo mam bo w tym momencie grzeje mnie kominek big_grin
        • pies_z_laki_2 Re: prośba o ocene wyników 09.01.12, 18:16
          Nie "dorobię", tylko zrobię z jednej próbki krwi wszystkie trzy parametry jednocześnie.

Według mnie masz niedoczynność, a może i Hashi (niskie fT4, wysokie p.ciała i echogeniczność). Dostałaś zalecenie suplementowania hormonami tarczycy?

Jeśli nie, to pędź z tymi wynikami do lekarza rodzinnego (internisty), pokaż papiery i opisz jak się czujesz, powinnaś dostać receptę na Euthyrox / Letrox, a jak trafisz na porządnego lekarza, to może dostaniesz skierowanie na dodatkowe badania (B12, D3, ferrytyna, no i oczywiście na kolejne TSH, fT3 i fT4). Zrób te badania po 4 tygodniach łykania jednej dawki hormonu (jeśli go dostaniesz smile).

Kiedy unormujesz hormony tarczycowe, cholesterol powinien unormować się jakby automatycznie smile Ten twój endo ("to nie od tarczycy") zapomniał chyba jaką rolę pełnią w organizmie kobiety hormony tarczycowe, lepiej wyszukaj sobie innego, bo awaryjną receptę na hormony może wystawić internista, ale dokładną diagnozę może postawić tylko endo.
          • anka.83 Re: prośba o ocene wyników 09.01.12, 23:19
            Potwierdzę, jak dla mnie objawy, wyniki z krwi oraz USG ewidentnie wskazują na problemy z tarczycą. Nie odpuszczaj tematu, zrób nasz test na niedoczynność nagłówka, wydrukuj objawy, pokaż lekarzowi, poczytaj nasze forum (dużo przypadków ludzi z TSH w normie, którzy dostali leczenie ze względu na typowe objawy i nieładne hormony).

I jak pies_z_laki_2 napisala, nie możesz dorabiać fT3 - robimy wszystkie 3 hormony równocześnie, bo muszą być analizowane równocześnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka