olamka1
06.02.12, 12:45
Stworzyłam nowy wątek, gdyż chciałabym mieć moje wyniki w jednym miejscu i serdecznie proszę o interpretację:
Pół roku temu przypadkowo przy robieniu USG piersi lekarz zrobił mi USG tarczycy. Wyszły mi liczne guzki (4-7mm) co do których lekarz mnie uspokoił, że wprawdzie są hypoechogniczne, ale bez patologicznych przepływów i nie wykazują cech podejrzanych w USG (małe prawdopodobieństwo raka). Jednak nie podobała mu się w obrazie USG tkanka mojej tarczycy i zlecił mi badania. Spójrzcie na moje wyniki:
1. Lipiec 2011
TSH 1,552 (norma: 0,35 - 4,94)
FT3 3,12 (norma 1,71 - 3,71) 70.50%
FT4 1,25 (norma 0,70 - 1,48) 70.51%
Anty - TPO 4,76 ( IU/ml norma 5,6)
Po pół roku powtórzyłam USG tarczycy, guzki się podobno nie zmieniły, ale lekarz znowu wspomniał o "brzydkiej" tkance i pytał czy nie mam niedoczynności. Wiec znowu zrobiłam badania krwi:
2. Styczeń 2012
TSH 1,643 (norma: 0,35 - 5,50)
FT3 3,23 (norma: 2,3 - 4,2) 48.95%
FT4 1,16 (norma: 0,89 - 1,76) 31.03%
Anty - TPO 69,4 (U/ml norma 60)
Zobaczyłam, że przekraczam wartości anty TPO, ale jest tu inna norma niż poprzednio plus inna jakaś jednostka. Nie dało mi to spokoju i poszłam na drugi dzień do laboratorium innego i zrobiłam sobie raz jeszcze anty TPO. I tutaj mi wyszło: < 5,00 IU/ml Z. Ref.: < 34
Kochani - oceńcie moje wyniki proszę!
Mam się już martwić tą moją tarczycą czy nie???
Procentowo w porównaniu do wyników sprzed pół roku mi się pogorszyło sad
Mam panikować? Czy to bardzo złe wyniki?
Test na niedoczynność z forum: 14 pkt
Twoje odpowiedzi
(wydrukuj listę swoich objawów i pokaż ją lekarzowi!):
1. Objawy, które odczuwasz
depresja będąca uciążliwym problemem
nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
brak
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
całkowita lub częściowa leworęczność
którąś z następujących chorób autoimmunologicznych: cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość
4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
asymetria, grudkowatość lub inna nieregularność tarczycy
niskie ciśnienie
Dodam, że ogólnie NIE czuję się źle - raczej mam psychiczną "depresję" i psychiczne fobie chorobowe niż fizyczne objawy złego samopoczucia.
Co radzicie?
Czy mogę powtórzyć badania krwi za pół roku i na razie o tym nie myśleć?
Morfologię mam OK, OB na poziomie 2.