Dodaj do ulubionych

prosze o rade

02.12.13, 16:50
Po zdiagnozowaniu nadczynnosci brałam tyrozol 20 do uzyskania wynikow ft3-2,93/norma1,71-3,71/
tsh,4,945 / norma 09,350-4,940/, ft4 0,85 / norma 0,70-1,48/.Teraz mam zmniejszoną dawkę tyrozolu do 5 mg dziennie. I tu zaczął się probem,strasznie wypadają włosy i piecze skóra głowy, do tego zawroty głowy.Wizyte mam u endokrynologa dopiero na początku lutego.Nie wiem czy to norma czy powinnam iść wcześniej bo dzieje się coś niedobrego.Proszę o radę i dziękuje
Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: prosze o rade 02.12.13, 17:51
      Przy jakich wynikach zdiagnozowano Ci nadczynnosc? Czy robilas badania atpo, atg, trab i usg tarczycy?
      Jestes w tej chwili w niedoczynnosci i ja bym lek odstawila. Po kilku tygodniach powtorzylabym badania. A juz najlepiej byloby isc do dobrego endo bo luty to stanowczo za daleko.
      Nie wiadomo jakie bylo tlo tej nadczynnosci. I czy ona byla?
      Moglo byc poporodowe zapalenie tarczycy, wybuchowy poczatek Hashimoto lub choroba Gravesa Basedowa. Napisz cos wiecej o sobie i jak zaczela sie choroba.
    • maag7 Re: prosze o rade 03.12.13, 08:09
      Mam 57 lat , nadczyność zdiagnozowano przy wynikach tsh o,0025 /norma 0,350-4.940/,
      ft3 7,01 /1,71-3,71/
      ft4 2,11 /0,70-1,48/
      trab 3,19

Usg tarczycy-prawy płat-dwa guzki hyperechogeniczne z halo o śr.6mm i 7mm
      lewy płat- guzek hyperechogeniczny z halo o śr.4mmm . Cieśń szer 3 mmm.
      Tarczyca o niejednorodnym obniżonym echogramie /obraz jak przy niedoczynności?/
      To było w lipcu i w tamtym czasie ciągły stres -zostalam bez pracy i mnóstwo rzeczy się posypało,nie ma co pisać o tym ale pewnie miało jakiś wpływ.
      Tsh-4.945 o którym pisałam jest z pażdziernika i przez m-c do teraz brałam 5 mg thyrozolu,może zrobić jakieś badania

• maag7 Re: prosze o rade 03.12.13, 08:56
      Zapomniałam napisać, bo może to ważne że OB przed rozpoczęciem leczenia u endo było
      50 po 1 godz.
      • czupakabra27 Re: prosze o rade 03.12.13, 09:59
        Kiedy były zrobione badania z pierwszego postu? Dziwię się, że przy takich wynikach lekarz jeszcze podtrzymywał lek.
        OB może być mocno podniesione, bo w tarczycy toczy się proces zapalny. Stres bardzo źle wpływa na tarczycę - dobrą miałaś intuicję. Czyli nie masz usg, atpo i atg? Przeciwciała TRAB są dodatnie ale nie wiem czy na tyle podwyższone aby mówić o chorobie G-B. One bywają wyższe niż norma również u osób z Hashimoto. Będę się za chwilę upewniać co do tego w podobnym wątku dot. mojej teściowej więc może do niego zajrzysz jak dziewczyny coś napiszą. Na G-B specjalnie się nie znam.
        Aby to potwierdzić/wykluczyć czy masz G-B czy hashi czy obie choroby naraz w/w przeciwciała są niezbędne.
        • maag7 Re: prosze o rade 03.12.13, 13:33
          Dziękuje,Twoja odpowiedz tylko potwierdza moje obawy-jutro idę do endo.
          • czupakabra27 Re: prosze o rade 03.12.13, 13:49
            Chodzisz do lekarza na fundusz czy prywatnie? Bo jak prywatnie to lepiej byłoby atpo,atg i usg zrobić jeszcze przed wizytą. Chyba, że masz prywatny pakiet w sieciówce.
            Na forum przeważnie robimy badania odpłatnie. Niestety to często jedyne wyjście jeśli na cito chcemy się dowiedzieć co się dzieje ze zdrowiem.

Przy chorobach tarczycy b.często występują też niedobory wit B12, wit D, ferrytyny i minerałów takich jak magnez. Warto zrobić te badania, bo niedobory dezorganizują życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka