Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników - prośba

13.03.14, 12:24
Dzień dobry,

Będę wdzięczna za sugestie dotyczące mojego stanu zdrowia:
1. Ciąża obumarła w 10 tc (puste jajo płodowe)
2. 6 tc wynik TSH = 3,17 , glukoza 97 (norma 70-99), objętość czerwonych krwinek: niewiele poniżej normy
3. 4 tygodnie po zabiegu: cholesterol 217 (norma <200), anty-TPO: ok. 6 (<35) anty-TG: ok. 8 (<50), objętość czerwonych krwinek: niewiele poniżej normy
4. 7 tygodni po zabiegu:
TSH 2,22 uIu/ml (norma 0,27-4,2)
FT3 2,59 pg/ml (norma 2-4,40)
FT4 1,20 ng/dl (norma 0,93-1,70)
Estradiol 156 pg/ml
Progesteron 0,63 ng/ml
Prolaktyna 8,7 ng/ml (norma 4,8-23,30)
5.Wynik testu: 24
6.Dodam, iż jestem szczupła, nigdy nie miałam problemów z wagą (ostatnio przytyłam 2 kg od października 2014, ale to przez brak wysiłku i jedzenie słodyczy).
7.Moja skóra jest blada (od zawsze), często powraca problem z niedokrwistością, niższym ciśnieniem i stale jest mi zimno
8.depresja, wybuchowość, zmienne nastroje, brak koncentracji – norma smile

W przyszłym tygodniu odbędzie się wizyta u endokrynologa. Przeprowadzi On także USG tarczycy. Czy poza powyższymi badaniami zrobić coś jeszcze? Jak wstępnie oceniacie moje wyniki?
Dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Interpretacja wyników - prośba 13.03.14, 12:41
      Na ten moment najważniejsze jest USG.

Wolne hormony w przeliczeniu na %:
      FT4 35.06% [ wynik 1.2, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 24.58% [ wynik 2.59, norma (2 - 4.4)]

To informacja dla ciebie, nie dla lekarza, że hormony są dość nisko jak na młodą osobę. Są w normie, przeciwciała też, choć z przeciwciałami zdarza się tak, ze jednego dnia ich nie ma, a drugiego są, więc ten wynik świadczy tylko o tym, że wtedy ich nie było, ale USG powie więcej. Proces zapalny często tez zatrzymuje się w czasie ciąży, ale jak przeciwciała jakoś już tarczycę uszczknęły, to w USG będzie na przykład obniżona echogeniczność albo mała objętość, poniżej 13. Koniecznie poproś lekarza, aby dał ci opis, bo będzie potrzebny w przyszłości do porównania, a na opisie dopilnuj, aby napisał objętość albo 3 wymiary kazdego płata.

Twój wynik testu jest wysoki, wskazuje na niedoczynnosc tarczycy, TSH też dość wysokie, też może świadczyć o niedoczynności, bo ta norma laboratoryjna jest za szeroka i dla wielu endo graniczną wartością jest 2, osobiście takich endo spotkałam.
    • marietka86 Re: Interpretacja wyników - prośba 22.04.14, 18:39
      Przepraszam,że tak późno odpisuję, jednakże całkowicie zapomniałam o tym moim wpisie...
      Dziękuję za odp Mamo Doroto.

Moja aktualna sytuacja:

a) wizyta u endokrynologa - 19.03
      - tarczyca dwupłatowa, położona typowo
      - płat prawy jednorodny, nieco hipoechogeniczny o wymiarach 14 x 16 x 42 mm
      - płat lewy jednorodny, nieco hipoechogeniczny o wymiarach 15 x 15 x 37 mm
      - przepływy w badaniu PD skąpe
      - nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych
      - rozpoznanie: subkliniczna niedoczynność tarczycy
      - zalecenia: 1. tydzien - 12,5 Euthyroxu, >2 tygodniu - 25 + Jodid 150 + Vigantol 4 krople

b) wyniki badań - 16.04 (krew pobrana po 45 minutach od zażycia Euthyroxu - wiem - błąd)
      - kreatynina 0,80 (0,5-0,9)
      - cholesterol 177 (<200) - pięknie spadłsmile
      - żelazo 136 (37-145)
      - wapń 8,8 (8,6 - 10,2)
      - fosfor 3,2 (2,7 - 4,5)
      - glukoza 89 (60-99) też pięknie spadła smile
      - TSH 2,66 (0,27 - 4,2) poszło w górę sad - może pod wpływem hormonów
      - FT4 18,2 (12-22)
      - progesteron (22 dc) - 16,3 (faza lutealna) - czyli chyba ok
      - prolaktyna 450 (102 - 496)
      - wit D 32 (30-80 poziom zalecany)

Zaczęłam właśnie 4. cykl od poronienia.
      - brak owulacji (przynajmniej nie zaobserwowałam)
      - cykle: kiedyś co 27 dni (o 16:00) smile, po poronieniu: 1.-30 dni, 2. - 23 dni, 3 - 28 dni
      - 1. dzień miesiączki - bardzo bolesny (nigdy wcześniej tak nie miałam)

Będę wdzięczna za wszelkie rady, spostrzeżenia, zalecenia...

Tak pragnę urodzić zdrowego dzidziusia...ale zanim to nastąpi, muszę jeszcze z powodzeniem zajść i utrzymać ciążę smile

• djpa Re: Interpretacja wyników - prośba 22.04.14, 18:51
        Hej,
        Jeśli progesteron w 22 jest OK (niestety nie wiem jaki powinien być), to dlaczego uważasz, że nie było owulacji?
        Albo progesteron będzie za niski dla norm fazy lutealnej, albo owulacja była. Ciałko żółte pracujące po owulacji produkuje właśnie progesteron.
        Zachęcam do mierzenia temperatury zgodnie z npr - będziesz wiedziała dzięki termometrowi na 99% czy była owu czy nie smile

TSH nawet po Euthyroxie jest wiarygodne, ale fT4 nie. Dla TSH ważne, aby było zrobione rano jak najwcześniej. Pewnie endo Ci zwiększy dawkę, bo masz dość wysokie TSH jak na planowanie ciąży.

Daj organizmowi trochę czasu, aby doszedł do siebie po poronieniu w tym sensie, że cykle - ich długość i obraz miesiączek może być inny - nie martw się tym. Z biegiem czasu będzie lepiej! Ten trzeci cykl zresztą był najbardziej długością zbliżony do Twoich wcześniejszych cykli smile

Jeśli planujesz ciążę, to koniecznie zbadaj ferrytynę. Ferrytyna to zapasy żelaza w organizmie.
        • marietka86 Re: Interpretacja wyników - prośba 22.04.14, 19:31
          Dziękuję djpa za odpowiedź.
          a) nie odczuwałam żadnego bólu piersi i jajników (przed ciążą nie miałam problemów z określeniem owulacji). W dniach 10-14 dc robiłam też testy owulacyjne i niestety nie wskazały owulacji (choć sądząc po poziomie progesteronu faktycznie dziwne). Od jutra zaczynam mierzyć tempkę smile
          b) badania robiłam o 7:30, więc dość wcześnie.
          c) masz rację. Powinnam odczekać...wszystko wróci do normy smile

a jeszcze w kwestii prolaktyny. 450 to nie jest zbyt wysoki wynik dla kobiety starającej się o maleństwo?
          Dziękuję!
          • djpa Re: Interpretacja wyników - prośba 22.04.14, 21:31
            Prolaktyna najwyższa jest rano. Ma podobne do tsh dobowe wahania poziomu. U mnie w lab jest napisane, że z tego powodu prolaktynę należy badać po 8:00. Normy mają zbliżone do Twoich.
            Poza tym dzień przed badaniem prolaktyny nie należy oddawać się pieszczotom, zero seksu, stresu, drażnienia sutków.
            Poprzednią prolaktynę miałaś dużo niższą, ale normy inne - inne lab?
            Podobno prolaktyna jest wyższa po owulacji i dlatego niektórzy zalecają badanie prolaktyny w pierwszych dniach cyklu.

Kobieta to nie maszyna i każdy cykl może być inny. Jesteś wyjątkowa, skoro cykle miałaś tak regularne i wszystkie takie same! smile Owulację może mogłaś mieć później w cyklu, może około 19 dnia? Wtedy progesteron zdążyłby urosnąć do badania. Nie wiem jak testy owu, nie znam się - termometr i zapisywanie co i jak jest tańsze smile
            • mama_dorota Re: Interpretacja wyników - prośba 23.04.14, 08:38
              Ja tylko dopiszę, bo nie wiem, czy wiesz, że w przyszłości badanie hormonów tarczycowych trzeba robić przed tabletką. Tabletkę połykamy po wyjściu z labu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka