Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

10.05.14, 18:04
Witam,
Od jakiegoś czasu podejrzewałam u siebie problemy z tarczycą. Dzisiaj w końcu zrobiłam badania i o dziwo wyniki mam chyba w normie:
FT3: 5,3 (norma 3,5 — 6,5)
FT4: 18,1 (norma 10,5 — 23,0)
TSH: 2,91 (norma 0,30 — 4,00)

Czy na podstawie tych wyników można stwierdzić, że z tarczycą u mnie wszystko w porządku?

Napiszę może jeszcze coś o sobie. Mam 26 lat. Nie przyjmuję żadnych leków. Objawy, które skłoniły mnie do badań to przede wszystkim nadmierne owłosienie, nadmierne pocenie, wypadanie włosów, problemy z uczeniem się i zapamiętywaniem (naprawdę mam wrażenie, że zgłupiałamwink, rozdrażnienie, ciągłe uczucie zmęczenia i niewyspania, nigdy nic mi się nie chce. Kilku innych objawów też się u siebie dopatrzyłam, ale te są dla mnie najbardziej uciążliwe.

20 maja mam pierwszą wizytę u endokrynologa, ale badania chciałam zrobić wcześniej, żeby nie iść do niego z niczym. Teraz trochę żałuję, że nie zbadałam od razu poziomu testosteronu, ale zobaczę co powie lekarz i jak będzie trzeba to zrobię kolejne badania. USG tarczycy zrobię już u lekarza.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: prośba o interpretację wyników 10.05.14, 18:32
      W normie wyniki masz na pewno smile

Ale TSH masz nieco za wysokie jak na kobietę w wieku rozrodczym, choć wolne hormony masz ładne.
      Może zbadaj jeszcze ferrytynę i witaminę D3. Czy robiłaś test forumowy?
      Żadnych leków, czyli antykoncepcji hormonalnej też nie?
      • sourwolf Re: prośba o interpretację wyników 10.05.14, 19:02
        W teście miałam 26 punktów.

O tych badaniach też pomyślę, dzięki za podpowiedź smile Chociaż chyba na razie zaczekam na wizytę u endo.

Antykoncepcji hormonalnej też nie używam.
        • djpa Re: prośba o interpretację wyników 10.05.14, 20:10
          Punktów sporo.
          Zrób badania przed wizytą u endo, to od razu będzie mogła Ci coś przepisać w razie czego.
          Możliwe, że usg też wiele wyjaśni smile
    • chloe-chloe Re: prośba o interpretację wyników 10.05.14, 21:20
      TSH: 2,91 (norma 0,30 — 4,00)
      FT4 60.80% [ wynik 18.1, norma (10.5 - 23)]
      FT3 60% [ wynik 5.3, norma (3.5 - 6.5)]

Do tych badań warto przed wizytą u endokrynologa jeszcze zrobić:
      - przeciwciała anty-TPO
      - przeciwciała anty-TG
      Dałoby to pełniejszy obraz czynności tarczycy.

Warto też prosić lekarza o pisemny opis usg tarczycy wraz z podaniem dokładnych jej wymiarów. Czasami lekarze tylko informują pacjenta ustnie o tym, co widzą na monitorze i nie dają żadnego opisu.
    • princess_yo_yo Re: prośba o interpretację wyników 11.05.14, 00:07
      jak dla mnie zestaw objawow przy takich wynikach panelu tarczycy to moze byc problem z nadnerczami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka