11.05.14, 01:13
Od jakiegoś czasu mam poważne problemy z koncentracją oraz pamięcią. Do tego stopnia że nie pamiętam co wczoraj robiłam,co się działo w filmie który oglądałam przed chwilą.Mam problem z czytaniem książek mimo że kiedyś czytałam ich setki.Brakuje mi słow.. Ciężko mi do czegokolwiek się zabrać i cokolwiek zrobić.nawet sprzatanie w domu sprawia mi trudność (nie moge się skoncentrować) Jestem całkowicie otępiona.Z pracy mnie zwolnili bo nie dawałam sobie rady a to była prosta praca..Studia też przerwałam pare miesiecy temu (na ostatnim roku) nie daje sobie rady z niczym.A w liceum byłam wzorową uczennicą,matura na piątkach itp.. Wiem ze wiele osob bedzie sugerowało ze to depresja i pare lat temu przez 4 lata faktycznie leczyłam sie na depresje,wtedy tez przez długi czas nie pracowałam ale nie pamietam bym wtedy była tak otępiona jak teraz.Mam 29 lat.Zrobilam pare badań i wyniki mam w normie (przedstawie je poniżej)
moje objawy:

-wypadanie włosów doslownie garsćiami - juz od 7 lat mam ten objaw
- zaparcia -od około dwoch lat
-wymioty,nudości -od paru miesiecy
-przelewanie w brzuchu wzdęcia- od dwóch lat
-czeste infekcje układu moczowego,parcie na mocz
-bardzo sucha skóra
- nawracająca depresja-od paru lat
-otepienie,duze problemy z logicznym myśleniem i koncentracją-od 9 miesięcy
-dretwienie stóp
-osłabienie miesni prawe reki (nagle stała sie bardzo ciężka) raz-pare dni temu
-splątanie,lęki przed wyjściem z domu
-ciagle zmeczenie,brak tolerancji na wysilek fizyczny (po krotkim bieganiu dwa dni dochodziłam do siebie

nie wiem co mi jest,czuje sie z każdym miesiącem coraz gorzej ale wyniki (rowniez tarczycy) wyszly ok

oto wyniki:

tsh 2,51
ft3 3,31 norma 2-4,4
ft4 1,49 norma 0,9-1,7
anty tpo 1,74 norma 0-5,6
witamina b12 359,8 norma 191-663
anty tg 13,58 norma 0-115
kreatynina 0,54 norma 0,5-09
eGFR >60
leukocyty 5,7 norma 3,8-10
erytrocyty 4,6 norma 3,7-5,1
hematokryt 41 37-47
hemoglobina 13,3 norma 12-16
MCV 89 norma 80-99
MCH 29 norma 27-35
MCHC 32,5 norma 32-37
płytki krwi 379 norma 140-440
limfocyty % 34 norma 20-45
inne (eco,bazo,mono) 10 norma 6-12
neutrofile% 55 norma 40-70
limfocyty# 2 norma 1,4-3,5
Inne (eco,bazo,mono) # 0,5
neutrofile # 3,2
RDW-CV 14 norma 12-15
PDW 9 norma 9-17
MPV 8,12 norma 9-13
P-LCR 12 norma 13-43
OB 23

usg tarczycy-jedna endokrynolog stwierdziła ze jest typowy obraz tarczycy o obniżonej echogeniczności a inna że obraz usg jest prawidłowy wiec nie wiem co myśleć

Pomozcie mi prosze,nie mam sily wyjść z domu i chodzić do tych lekarzy ale wiem ze powinnam bo inaczej zle sie to dla mnie skończy..mysle o lekach antydepresyjnych ale wiem ze na 100% to coś innego niz depresja bo nigdy nie miałam az takiego otepienia (mam dopiero niecałe 30 lat)Jaki badania mogłabym jeszcze zrobić? Czy ktoś miał podobne objawy
Obserwuj wątek
    • pindzia.lindzia Re: pomocy 11.05.14, 14:19
      Na Twoim miejscu na cito zrobiłabym próbę tężyczkową i zbadała poziom magnezu, wapnia i D3 we krwi. Do czasu próby żadnych suplementów wapnia i magnezu! Jeśli wyjdzie tężyczka, to albo do dr Toruńskiej do Warszawy albo na forum Ci pomożemy, bo tutaj tak naprawdę można obyć się bez leków na receptę (przeczytaj wątek junimy forum.gazeta.pl/forum/w,94641,145173570,145173570,Pokrzywka_a_tarczyca_.html).
      Proszę podaj normy do TSH, zgaduję, że jest coś w stylu 0,4-4,4, masz na granicy normy i niedoczynności jak na kobietę w wieku rozrodczym. Jeśli planujesz dzieci, to raczej potrzebujesz Euthyroxu. Zrób test www.chorobytarczycy.eu/test#0 i wynik wpisz tutaj.
      Nie przejmuj się normami w wynikach badań, magnez i wapń we krwi to tylko ułamek tego, co masz w swoim organizmie i wystarczy niski poziom, by stwierdzić niedobór.
      Moim zdaniem tężyczka to Twój główny problem, jak zaczniesz porządna suplementację, to większość, jak nie wszystko, powinno przejść.
      Tak więc szybko na próbę tężyczkową!
    • ada1214 Re: pomocy 11.05.14, 20:24
      B12 bardzo niska. Niedobory B12 to m. in kiepska pamiec, splatanie, symptomy przypominajace demencje, zmeczenie i wyczerpanie, to wszystko pasuje do Twojego opisu. NIe kieruj sie, ze B12 "w normie". Normy sa zanizone i prawdopodobnie nie ma nawet gornej granicy dla B12; a u Ciebie naprawde jest w dole.
      • anka.83 Re: pomocy 14.05.14, 11:00
        Wit b12 NIE jest bardzo niska. Nie na tyle, aby dawać takie objawy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka