Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje wyników

14.08.14, 14:48
Mam ogromną prośbę o interpretacje moich wyników

TSH 1,92 (norma 0,27-4,20)
FT3 14.44% [ wynik 2.86, norma (2.6 - 4.4)]
FT4 29.87% [ wynik 1.16, norma (0.93 - 1.7)]
Obserwuj wątek
    • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 14.08.14, 16:22
      Ponawiam prośbę...
    • djpa Re: Prośba o interpretacje wyników 14.08.14, 21:33
      Witaj na forum smile
      Napisz więcej o sobie, o objawach, jak się czujesz, czy nie masz anemii, jakie leki bierzesz.
      • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 14.08.14, 21:59
        Nie biorę żadnych leków. Zrobiłam te badania, ponieważ ostatnio źle się czuję - tragicznie wypadają mi włosy, mam sporadyczne bóle stawów, mięśni, zmęczenie i ospałość, mam pogrubioną szyję, ale to w sumie od zawsze. Generalnie robiłam ten test na choroby tarczycy i wyszedł mi wynik 15.
        Robiłam tydzień temu morfologię i jest w normie. Dzisiaj zrobiłam razem z badaniami tarczycowymi również żelazo-wyszło ciut poniżej połowy normy, ale w normie.
        W ostatnim miesiącach się odchudzałam i ćwiczyłam, jednakże nie mogę powiedzieć,że moja dieta była jakaś bardzo drastyczna, po prostu ograniczałam dosyć mocno ilość kalorii 3 dni/tydzień. W pozostałe dni jadałam normalnie. Schudłam ok. 8kg, obecnie ważę 57kg. - nie wiem czy to istotne, ale wolałam napisać.
    • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 15.08.14, 10:22
      Nikt nie pomoże???
      • djpa Re: Prośba o interpretacje wyników 15.08.14, 12:01
        Gdy przestaniesz się odchudzać, to powtórz badania za jakiś czas. Gdy się organizmowi nie dostarcza odpowiedniej ilości kalorii, to fT3 spada i może dlatego wyszło ono tak niskie. Organizm zwalnia metabolizm, gdy dostaje mniej kalorii.

Warto zrobić usg tarczycy z powodu szyi.

Warto zbadać poziom witaminy D3 jesienią, a już teraz brać dużą dawkę magnezu - to z powodu mięśni i kości.

Przy kolejnych badaniach zrób ferrytynę, a nie żelazo oraz jeśli jesz niewiele mięsa, to także witaminę B12.

No i poszukaj dobrego endo w Twojej okolicy. TSH masz prawie 2, a fT4 sporo poniżej połowy normy, więc sprawy tarczycy nie zostawiaj. Idź do endo jeśli będziesz się gorzej czuła lub tak samo źle, jeśli wolne hormony nie urosną po odchudzeniu lub jeśli TSH urośnie ponad 2. TSH należy robić jak najwcześniej rano, tzn. to nie musi być 5 rano, ale 9 rano to już dość późno, lepiej wcześniej.
        • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 15.08.14, 13:09
          Bardzo dziękuję za odzew. Badanie robiłam dokładnie o 7 rano.Czyli na razie nic z tym nie robić?Pytam, ponieważ nie wiem czy warto w tym momencie iść do endo-bo bardzo możliwe,że usłyszę,że wszystko OK. A z drugiej strony czuję się do d.... .Zakładając,że zacznę jeść ponad 2 tyś kalorii dziennie, to za jaki czas hormony powinny wrócić do normalnej wielkości?

• djpa Re: Prośba o interpretacje wyników 15.08.14, 14:16
            Nie wiem co będzie jeśli zaczniesz jeść normalnie. Dlatego warto abyś zrobiła badania. Jeśli będzie gorzej lub tak samo, to koniecznie do endo. Jeśli samopoczucie lepiej, to Ok smile
    • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 29.08.14, 17:43
      W związku z tym,że chciałam ostatecznie albo zająć się tarczycą albo już więcej do tego tematu nie wracać zrobiłam USG tarczycy:

Płat prawy: 14x14x38mm 6 ml
      Płat lewy:13x13x34mm 3 ml
      Zmiany ogniskowe:nie stwierdzono
      Węzły chłonne: nie stwierdzono podejrzanych
      Wnioski: Tarczyca niepowiększona. Obraz miąższu o nieco obniżonej echogeniczności.

I do teraz pytanie: zrobić badanie antyTpo czy olać sprawę i szukać przyczyn moich objawów (m.in. wypadanie włosów, osłabienie, marznięcie, bóle mięśniowe i stawowe) gdzie indziej?
      • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 29.08.14, 17:50
        A w ogóle to teraz zauważyłam,że lekarz wpisał chyba złe objętości, bo jak wpisałam w kalkulator podane przez niego wymiary to wyszły inne objętości

wymiary i objętość prawego płata: 13 mm x 13 mm x 34 mm → 2.873 ml
        wymiary i objętość lewego płata: 14 mm x 14 mm x 38 mm → 3.724 ml

więc o co chodzi??
        • djpa Re: Prośba o interpretacje wyników 29.08.14, 18:04
          Rzeczywiście, coś się nie zgadza z objętościami. Koniecznie wróć do robiącego usg i się go o to spytaj, bo ta objętość jest dość ważna. Masz też obniżoną echogeniczność. Czy robiący usg nie napisał jakiegoś wniosku, sugestii? Tarczycy nie olewaj smile
          • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 29.08.14, 18:12
            Mam do tego zdjęcia, z tego co widzę to wymiary podane w mm na opisie się zgadzają. Czyli wygląda na to,że źle wpisał objętość- tak czy siak, nie wiem czy 2 i 3 ml lub 3 i 6 to robi dużą różnicę?w takim sensie,że jeden wynik jest prawidłowy a drugi zły?Lekarz kazał mi zrobić antytpo i antytg,żeby sprawdzić wszystko dokładnie. Ale generalnie powiedział,że mam wzorową tarczycę i wyniki.Dopiero jak przyszłam do domu spojrzałam na wymiary i zaczęłam się zastanawiać...więc już sama nie wiem. Nie chce szukać dziury w całym,bo jeśli mój problem tkwi gdzie indziej to troszku szkoda pieniędzy na te badania, lepiej zrobić inne..tak sobie myślę..
            • djpa Re: Prośba o interpretacje wyników 29.08.14, 18:22
              Normy wymiarów tarczycy dla kobiet do 13ml-18ml, także robi dużą różnicę smile
              • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 29.08.14, 18:28
                To ja nie wiem czemu lekarz "pieprzył" mi o wzorowej tarczycy i jeszcze namawiał na ciąże-w sensie zapytał czy planuje i że on pozwala- a ja owszem planuje, ale nie w tej chwili wink
            • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 30.08.14, 23:59
              Dr napisał standardową formułkę o "niepowiększonej tarczycy", a u nas z reguły tarczyca jest pomniejszona i to znacznie. Skoro masz 5ml, a powinnaś mieć 13 a nawet i 18 ml byłoby jeszcze ok, to sama sobie dopowiedz, czy masz problem z tarczycą...

Z drugiej strony zanikowe zapalenie tarczycy potwierdza się badając p.ciała tarczycowe, jeśli chcesz mieć pewność, to sprawdź te atpo i atg. Można jednak założyć, że p.ciała akurat spadły, bo nie masz aktywnego stanu zapalnego, w Hashi to naturalne, że stan zapalny czasem się wzmaga, czasem wycisza... a tedy p.ciała rosną, a potem spadają... i jedynymi wynikami potwierdzającymi obecność ch. Hashimoto są 1) objętość i stan gruczołu i 2) niski poziom hormonów tarczycowych (równoznaczny z niedoczynnoscią).
              • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 31.08.14, 10:59
                Dzięki za odpowiedź. A czy przy aktywnym stanie zapalnym tarczycy wzrastają znacznie wyniki OB i CRP?Pytam, ponieważ oba miałam w normie CRP 0,32 w normie do bodajże 5, a OB miałam 9 w normie do 15.Pozdrawiam
                • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 31.08.14, 16:16
                  Przy chorobie autoimmunologicznej aktywny stan zapalny widać po wzroście p.ciał tarczycowych, czasem po bólu w okolicach szyi, zmienionych odczynowo węzłach chłonnych szyjnych, podobojczykowych, podżuchwowych i innych okolicznych, czasem po stanie podgorączkowym. O innych parametrach nie wiem, być może tak, ale ja nie miałam, więc równie dobrze odpowiedź na twoje pytanie może brzmieć - nie.
                  • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 31.08.14, 18:41
                    Rozumiem. A jeszcze ostatnie pytanko:czy taki stan się leczy?w sensie mała tarczyca, hormony w normie, aczkolwiek przy dolnej granicy?
                    lekarz kazał mi zrobić te przeciwciała i teraz mogą być dwa scenariusze:
                    -wyjdzie pozytywny-co on może zalecić?
                    - wyjdzie negatywny-i tu też pytanie co ewentualnie może zalecić?
                    Pytam, ponieważ lekarz sprawiał wrażenie jakby te badania zlecał mi od niechcenia, na zasadzie "a sprawdźmy sobie jeszcze przeciwciała,żeby miała Pani sprawdzone na tip top"...a generalnie powiedział,że wszystko super. Więc już zgłupiałamuncertain
                    Znam też te normy objętościowe tarczycy dla kobiet, ale również znalazłam gdzieś na jakiś stronach informacje,że niby normy są nie ważne, bo nie ważna jest wielkość tarczycy tylko czy produkuje wystarczającą ilość hormonów. Podobno robili również jakieś badania wśród kobiet m.in. w Hiszpanii i wyszło,że większość zdrowych kobiet miało tarczycę o pojemności 6,5ml..
                    • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 01.09.14, 07:26
                      tutaj masz tabelkę objętości z książki niemieckich prof i lekarzy "Jak żyć z Hashimoto", a więc z naszej "strefy klimatycznej":

i.imgur.com/kNMtJY5.png
                      z zastrzeżeniem niewielkich indywidualnych odchyleń. Objętość Twojej całej tarczycy: 6.597 ml więc połowa najniższej normy oraz "Obraz miąższu o nieco obniżonej echogeniczności", niziutkie wyniki hormonów t. - FT3 14.44% oraz FT4 29.87%, Twoje objawy, dają obraz stanu zapalnego tarczycy. To jest tarczyca dziecka do lat 10.
                      Być może, że drastyczne odchudzanie wzmogło ten proces, albo zaczęłaś tyć z powodu spowolniałej przemiany materii jaka występuje np w Hashi i wtedy wzięłaś się za odchudzanie smile

• pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 01.09.14, 13:01
                      > ormy są nie ważne, bo nie ważna jest wielkość tarczycy tylko czy produkuje wystarczającą ilość hormonów.

Normy sa po to, żeby był punkt odniesienia, ale tu wchodzimy w tematy określania norm, statystykę, metodologię i takie tam...

Dla mnie ważne jest, że póki dobrze się czujesz, to znaczy, że poziom hormonów jest dla ciebie wystarczający, ale jeśli masz objawy niedoczynności, to znaczy, że ten poziom jest dla ciebie za niski. Normy są budowane na podstawie iluś tam wyników u badanych iluś tam osób, nie wiem czy tylko facetów, czy tylko kobiet, a może po połowie kobiet i facetów, czy samych studentów (bo tak łatwiej złapać klientów do oddania krwi do badania), czy może jest to przekrój od 16 do 106 lat? Sami zdrowi, a może wszyscy z zaburzeniami tarczycowymi łapani w szpitalu? Jak wielka grupa? Może niewielka, a może tysiące czy setki tysięcy? itd itp

A do tego od wielu lat postulowane jest obniżenie norm dla tsh, w PL i innych krajach jest to ok. 4 z groszem, w innych oscyluje ok. 2-2,5, a to dość znacząca różnica, prawda? U nas niektórzy endo wdrażają leczenie przy tsh powyżej 10, inni nie czekają, aż pacjentka stoi nad grobem, nie dopuszczają do stoczenia się w głęboką niedoczynność, tylko reagują przy objawach niedoczynności i niskich wynikach hormonów tarczycy, a hormon przysadki traktują tylko uzupełniająco...

> czy taki stan się leczy?w sensie mała tarczyca, hormony w normie, aczkolwiek przy dolnej granicy?

Ooo, jak to się często zdarza, pytanie było krótkie, a odpowiedź można napisać na wielu stronach... Może twój lekarz wdroży leczenie na podstawie małej tarczycy i wysokich p.ciał? A może nie? Może przejmie się dopiero jak mu zemdlejesz na progu? A może nic go nie ruszy?
                      A może zaleci obserwację, a dopiero jak zobaczy trend, to zrobi coś konkretnego? Kto wie...
    • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 03.09.14, 15:50
      Odebrałam wyniki, oba pozytywne:

antyTPO 40,47 (norma max.34)
      antyTG 260,1 (norma max.115)
      • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 04.09.14, 09:10
        No to masz jeszcze jedno potwierdzenie stanu zapalnego tarczycy zwanym Hashimoto. Masz szczęście, że jesteś posiadaczką przeciwciał, bo na tej podstawie możesz być "leczona" (czyli uzupełniać to czego Ci brak - hormonów t.)
        Niektórzy borykają się z niskimi wynikami, ewidentnymi objawami, połową tarczycy ale nie posiadają przeciwciał i bujają się wiele lat w stanie nieważkości smile.
      • djpa Re: Prośba o interpretacje wyników 04.09.14, 10:34
        Czyli dostaniesz hormon tarczycy, za kilka tygodni nie będziesz zmęczona i ospała, a za kilka kolejnych miesięcy włosy znów będą gęste i ładne - bo znalazłaś przyczynę smile
        • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 04.09.14, 11:34
          Tak się tylko zastanawiam czy to aby hashimoto a nie jakaś inna choroba autoimmunologiczna. Podobno przy hashimoto atpo jest dużo przekroczone (setki czy tam tysiące). Poza tym jak czytam różne wątki to często ludzie z hashimoto mają tylko duże antytpo a antytg nie mają w ogóle. U mnie jest na odwrót i stąd moje obawy. Dodatkowo znalazłam informacje,że samo hashimoto nie daje żadnych objawów, a jedynie niedoczynność - i teraz pytanie - mam niskie hormony, ale jednak są powiedzmy w laboratoryjnych normach.. czy takie coś może spowodować aż tak silne objawy?czy to trzeba już mieć dużo większe odchyły i dopiero objawy...pytań tyle w mojej głowie siedzi- a głównie przez to,że lekarz powiedział,że mam wyniki i tarczycę wzorową...
          • djpa Re: Prośba o interpretacje wyników 04.09.14, 11:42
            Masz małą tarczycę. Ludzie z małymi tarczycami, w tym dzieci, zwykle nie mają wiele atpo czy atg - tak to widać na forum. U Ciebie tarczyca ma nieco więcej objętości niż może zmieścić łyżeczka od herbaty - do takiego maleństwa nie potrzeba wiele przeciwciał.

Czy dół normy czy środek czy góra normy, to w przypadku hormonów tarczycy różnica ogromna. Według mojej endo osoby młode powinny mieć generalnie fT3 i fT4 powyżej połowy normy, ale najważniejsze aby miały fT3 i fT4 takie, aby się dobrze czuć i być w normie.
          • procesor Re: Prośba o interpretacje wyników 04.09.14, 11:52
            Hashimoto może nie daje objawów
            za to spowodowana przez nie niedoczynność daje czasem objawy spektakularne! smile
            • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 04.09.14, 14:02
              Dziękuję za pomoc.Mam w takim razie jeszcze jedno nurtujące pytanie - od jak dawna mogę mieć Hashi?Patrząc na wielkość tarczycy i wyniki krwi - można to liczyć w miesiącach czy lata?Może być tak,że mogę to mieć raptem 3 miesiące?Lub np. 10 lat?
              • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 05.09.14, 08:11
                up...czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi na pytanie w poprzednim poście?
              • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 05.09.14, 14:24
                Odpowiedź na tak zadane pytanie brzmi: to jest nie do ustalenia.
                Można pośrednio wnioskować, że twoja tarczyca była całkiem ok. w wieku dziecięcym, skoro nie jesteś matołkiem (matołectwo to oficjalny objaw niewykształconej tarczycy czy nieleczonej wrodzonej niedoczynności tarczycy). A w jakim tempie ulegała później degradacji? Hm... robiłaś usg co roku?
                • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 05.09.14, 19:26
                  Nie,nie robilam usg co rokuwink
                  Ostatnie mialam robione z.10 lat temu.Niestety wynikow nie mam.Wizyta byla na nfz.Lekarka stwierdzila,ze wszystko jest Ok.mialam wtedy 18 lat.Pewnie jakas adnotacja jest w kartotece,ale raczej nie ma sensu isc i to sprawdzac.nawet nie wiem czy bez wizyty moga mi cos takiego dac.zreszta pytanie czy wpisala wymiary w kartotece.
    • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 05.09.14, 08:22
      Nie, no..zwariuje-chciałam się zapisać do endo z tymi wynikami i termin prywatnie u tego co byłam dopiero 26.09 - co robić do tego czasu, iść do innego, czy co?oczywiście mnie tylko interesuje,żeby dał mi leki, a jak pójdę i nie da mi nic i stówka pójdzie ....eh
      • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 06.09.14, 17:00
        Udało mi się trafić prywatnie do endo. Oczywiście inny niż poprzedni, ale stwierdziłam,że miesiąc bezczynnie nie będę czekać. I co się dowiedziałam? A no w sumie nie wiele. Owszem lekarz stwierdził,że mam zapalenie tarczycy typu hashimoto ale w fazie eutyrozy, a tego się nie leczy. Kazała mi ponowić badania po 4tyg i od ostatnich i dopiero przyjść. Jeśli zmienią się wyniki to dopiero da leki...Pytałam o wielkość tarczycy, powiedziała,że to przestarzała metoda,że dawniej i owszem mierzono i patrzyli tylko czy np. dzieci nie mają woli tarczycowych, a tak to dla niej gra ta wielkość. Kazała mi tylko zbadać boreliozę i D3 i tyle...eh
        • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 06.09.14, 17:06
          aha, pokazałam jej również zrobione badanie na ferrytyne 28,49 ng/mol (norma 13-150) to powiedziała,że OK i nie ma mowy o suplementacji skoro w normie i co w ogóle od niej chceuncertain
          • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 11.12.14, 14:06
            Trochu nie pisałam...pod koniec września zaraz przed wizytą u endo, jeszcze przed rozpoczęciem leczenia zrobiłam ponowne wyniki TSH i FT4

TSH 1,98 (norma 0,27-4,20)
            FT4 1.15, norma (0.93 - 1.7)] 28,57%

po tych wynikach i dodatnich przeciwciałach otrzymałam euthyrox 25mg i miałam pojawić się ponownie początkiem grudnia

wyniki po 2 miesięcznym leczeniu
            TSH 1,74 (norma 0,27-4,20)
            FT4 1.20 norma (0.93 - 1.7)] 35,06%

lekarz stwierdził,że dawkę mam utrzymać, dał dwie recepty i kazał pojawić się za ok.pół roku lub wcześniej gdybym zaszła w ciążę. Co myślicie o takim leczeniu?
            Dodam,że moje samopoczucie się polepszyło, nie jestem już tak zmęczona, aczkolwiek wciąż wypadają mi włosy, bywa mi zimno...
            • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 16.12.14, 15:21
              Jeśli tak, to następnym razem sprawdź całą trójkę tarczycową, czyli tsh, fT4 i fT3, a do tego dodaj ferrytynę.

Zimno ci pewnie z powodu za niskiego poziomu fT4, być może należałoby zimą jednak podnieść nieco dawkę, odrobinę...
              • sarunia777 Re: Prośba o interpretacje wyników 20.12.14, 21:32
                Ferrytynę badałam we wrześniu - wynik to 28,49 (norma 13-150) , czyli 11,31% - wynik ten widziało w sumie dwóch endokrynologów i jeden internista i żaden z nich nie zalecił przyjmowania żelaza.
                • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 21.12.14, 08:05
                  Ale Ty masz dostęp do wiedzy, masz wyszukiwarkę forumową i możesz z tej wiedzy skorzystać lub nie. smile
                  Akurat na temat żelaza i ferrytyny jest całe mnóstwo informacji i jeden maleńki cytacik, który powinien dać ci do myślenia:

"Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka